Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

KIBERKEDD: Cycle

2013.02.19. 08:00 virtualdog

cycle-film-plakat.jpgA magyar sci-fi olyan, mint a becsületes pesti pincér: találkoztál már olyannal, aki talán látott egyet valamikor, de ahhoz mégiscsak túl kevés van belőle, hogy saját kategóriát nyissunk nekik. Ettől függetlenül viszont képtelenség nem kíváncsinak lenni, ha az ember arról hall, hogy egy maréknyi hazánkfia kevés pénzből, de annál több lelkesedésből összehozott egy 3D-s, teljes egészében számítógéppel animált, "arthouse", rejtvényfejtős sci-fi-t, amit külföldi fesztiválokon is nyomnak. A receptoraim pedig izgatottan jeleznek, függetlenül attól, hogy az egyik fesztivál honlapján egy méltató megemlíti, hogy ő volt az egyetlen, aki végignézte a filmet, vagy attól, hogy a "művészfilm" jelzőtől kicsit megborzongok, bár tudom, az sehol sem számít annyira szitokszónak, mint nálunk.

És a receptoraimnak igazuk van, mert a Cycle teljesíti, amit ígér: nehezen nézhető, metaforákkal túlterhelt, és helyenként tagadhatatlanul low budget, emellett viszont kreatív, meglepni képes, lehengerlő vizuális erővel rendelkező, sőt helyenként kifejezetten gyönyörű magyar cyberpunk sci-fi. Komolyan!

Száz ilyet egy újabb Valami üvegtigris helyett!!!

A nyitó jelenetben a 2001: Űrodüsszeiát idéző pszichedelikus fények között száguldunk, töredezett rádióadás-darabkákból próbálunk informálódni hősünk és valamiféle bázis viszonyáról és a közelgő veszélyről, de nem értünk többet az egészből, mint ő, egy megfáradt arcú, értetlen férfi szkafanderben. Egyik pillanatban egy maszkos férfival beszélget, aki öngyilkos lesz, majd ellebeg, később a Hold gyomrában, hosszú, sötét folyosókon vándorolva hallgatja a rádió által kiköpött törött figyelmeztetéseket szörnyekről és a közelgő ködről, mely mindent elborít, majd 80-as éveket idéző, bömbölő szintizenére táncoló űrhajósok közé nyit be, akik a világ utolsó buliját próbálnák élvezni, ha legalább egy kis drog lenne náluk...

Kubrick művének nyílt és visszatérő megidézésén túl Douglas Adams szatirikus humora, Shinya Tsukamoto noise zenével agyonkarcolt képsorai ugranak be, Cory McAbee zenés alter-western-sci-fi filmjei, aztán egy pillanatra megmutatja magát a tipikus magyar ugar és a balsorsukban pácolódó senyvedő emberek, akikről talán nem magyarságuk, de kelet-európaiságuk mindenképp messziről látszik, csak hogy mindezt Call of Duty-t vagy más modern FPS-t filmanyagra vetítő jelenet váltsa. Hagyom magam. Melyik kacsintás vicc, melyik utalás szándékos? Nem érdekel. Mint egy jóféle őszinte dugás egy házibulin - élvezem, hogy játszik velem a film, nem kérdem meg, tényleg nem múlt-e harminc, ő sem firtatja, hogy tényleg dolgozni húzok-e el másnap kora reggel.

A cselekmény stílusában, méretében illeszkedik a történethez. A kis költségvetés apróságokban mutatkozik meg: hősünk kopasz és arcát sokszor eltakarja retro bubi űrhajós sisakja, szintén kopasz titokzatos beszélgetőpartnere maszkot visel, mely száját is takarja, egy-egy közeliben a szájak, fejek mozgása mesterkélt - ennyi. Ellenben a mélységélességgel való játék, a képzajok, a levegőben szálló koszok vagy időben megfagyott kövek hatása tökéletesen profi, és valósággal beránt a jelenet hangulatába.

Lehetetlen egy ilyen projektet a legnagyobb nyugati stúdiók több tucat stábtaggal évekig készített animációs műveivel összemérni, vagy felróni neki bármit, ami pusztán a rengeteg pénz hiányának köszönhető. Azt viszont merem és szeretném kritizálni, amely problémák megoldhatóak lettek volna önmérséklettel vagy egy határozott szerkesztő segítségével (még ha egy sokáig húzódó szerelemgyerek-produkciónál nem is lehet az ilyesmi könnyű döntés).

Két nagyobb bajom van a filmmel. Az egyik a kézikamerás jelleg, habár helyenként nagyon hatásos, rettentően túlhasznált, a film közepe felé szabályosan fájni kezdtek a szemgolyóim (Kissé meglepődtem, hogy Koltai Róbert a film egyik executive producere, aki ráadásul pár székkel arrébb lazán végignézte a sajtóvetítést - én lennék ilyen puhány, hogy fele annyi idősen sem bírtam szemmel?...) A másik pedig az, hogy az alapötletben egész egyszerűen nincsen elegendő történés egy egész estés produkcióhoz, így a film önismétlő lesz (még ha ez koncepció is, értem én), egyes jelenetek pedig kifejezetten fárasztóak és unalmasak. De még a dialógusok sem elég sokszínűek, nem tudnak vagy nem mernek elkalandozni az agyonismételt alapoktól (a köd, a barlanghasonlat, "ugrópont", mi is történik itt? - holott erre a történet felénél választ kapunk). Annak viszont nagyon örültem, hogy a fiatalos szleng, a káromkodások szépen, gördülékenyen meg voltak írva.

A Cycle olyan, mint a rég nem látott középsulis barátod, aki vendégségbe jön hozzád: nyers a stílusa, bár ügyesen vált lazába, és meglepő húzásokkal szórakoztat, mégis fárasztó hallgatni - így az este végére, bár őszintén mondod neki, hogy jó volt újra látni, közben az is eszedbe jut, miért csak évente egyszer van rá energiád. De azt kívánom, azt kérem az összes fogékony hazai filmestől, legyenek "profi szakmabeliek" vagy lelkes amatőrök: még ilyet, még sci-fi-t meg fantasztikus filmet meg krimit, horrort, csiszoltabbat, rutinosabbat, de addig is legalábbis lelkeset, olyat, mint ez...

Magyar nemzeti műfaji filmet!!!

19 komment

Címkék: scifi magyar cyberpunk filmkritika kiberkedd

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr995088047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prick 2013.02.19. 08:46:34

Becsületes pesti pincér voltam és most sci-fi képregényt írok.
A kritikáért hála, megnézzük. :)

szkristof92 2013.02.19. 08:46:58

JÓ MAGYAR SCI-FI? Ide vele!

David Sumner 2013.02.19. 10:54:14

Hívtak sajtóvetítésre, csak a távolság miatt (300 km) nem mentem el. Volt már egy enyhe "buzzocska" a film előtt, és nem is gondolom, hogy a Cycle majd valami nagy százezer vagy több nézős lesz, hanem megmarad lelkes amatőrök (Ez most nem pejoratív, félre ne értse nekem valaki!) underground sci-fijének, amiről történetesen született egy ihletett kritika. Úgyhogy amint elém kerül a cucc, meg lészen skubizva. :)

jocibmx 2013.02.19. 10:56:15

Már az is pozitív hogy jó vélemény született a filmről, de ettől függetlenül nem győztél meg túlságosan, hogy azonnal rohanjak megnézni.

A film előzetese Szabó Győző erőltetett röhögésével meg egészen béna.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2013.02.19. 11:34:27

AZ utolsó mondatokkal nagyon egyetértek. Ez kéne a magyar film fellendüléséhez (a jó forgatókönyveken és a kevéssé ripacskodó színészeken túl), hogy az alkotók szeme kinyíljon és ne csak rom-kom.-okba gondolkodjanak.

Jut eszembe pár éve olvastam egy készülő magyar steampunk (!) filmről amiben Mark Hammil is szerepel (!!), arról lehet tudni valamit? El fog készülni (esetleg kész van?) vagy dobták a projektet?

Case · http://streetartbp.hu/ 2013.02.19. 13:14:12

@The Man Who Laughs: Szerintem annak annyi. 2011 közepén volt szó róla sok helyen (pl.: sf.blog.hu/2011/05/06/thelomeris_az_elso_magyar_cyberpunk_sf / index.hu/kultur/cinematrix/hirblog/2011/05/05/mark_hamill_menti_meg_a_magyar_filmipart/ ), utána kijött még egy trailer, aztn azóta csak a bazinagy csend van. A film akkor még létezö hivatalos oldala azóta megszünt, van helyette fb, ahol az esetleges, namivanmár kérdésekre olyanokat irogatnak, hogy készül ám, semmi gond, most megint visszatértünk a tervezgetös fázisba...

Szóval eléggé komolytalan, föleg, hogy a rendezö már 2011-ben is azt nyilatkozta, hogy "5 éve forgatjuk a filmet, de nem aggódok - mondta még a sajtótájékoztatón - Peter Jackson is 7 évig készült a Gyűrűk Urára", vagyis kicsit el van tévedve a drágám.

A cikkhez meg annyi, hogy nekem egy csomó becsületes pesti pincérhez volt szerencsém, a cikkíró jár rossz helyekre. :D

Case · http://streetartbp.hu/ 2013.02.19. 13:30:12

Kiváncsi voltam és megkerestem a Cycle elözetesét:
www.youtube.com/watch?v=V2LDBinUOoU
és engem sajna inkább elriasztott. Szóval így... van itt sztori, meg történik ebben bármi? Leszámítva azt, hogy a két szereplö szaladgál különbözö folyósókon? Mert a trailer már a maga 3 percében is fájdalmasan egyhangú.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.02.19. 18:27:52

jó magyar scifi? mézga rajzfilmek...

remélem nem baj ha önreklámozok, scifi kalandjátékom: deadcyborg.com

worxland 2013.02.19. 19:24:13

@Case: nincs. Mit vártál? Unalmas sz@r művészfilm.

eßemfaßom meg áll 2013.02.19. 22:59:43

Le lehet valahonnan tölteni?

eßemfaßom meg áll 2013.02.19. 23:01:12

@endike: Köszi az önreklámot, kellemes kis keresgélős játék :)

virtualdog 2013.02.20. 08:11:16

Nem a történet adja a film legfontosabb elemét, annak sematikusságát, szimbólumerdő mögé rejtett majdnem-hiányát nehezményeztem is a kritikában. Ettől azonban felvet igen érdekes kérdéseket, és a hosszú, eseménytelen jelenetek, valamint a hagyományosabb történetmesélés mellőzése pont az ezeken való töprengést, utánagondolást, szabad asszociálást serkenti, úgyhogy unalmas szar művészfilmnek távolról nem mondanám. (Bár természesen van az a fajta néző, akinek inkább egy Tom & Jerry epizódot javasolnék helyette... :D)

Úúú, a Deadcyborg-ot nekem is pótolnom illene, valamikor kinéztem már. Ilyen fajta önreklám bármikor jöhet, szívügyünk a lelkes alkotók támogatása a szerény kereteink jelentette médiafigyelemmel. :)

Sajnálom, ha bárki lelkébe gázoltam a pesti pincéres megjegyzésemmel, természetesen vannak tisztességesek is (például a Bonyai étterem pincér-hangulatfelelős-tulajdonosa, Sankó), de engem azért többször próbáltak átverni, mint nem. :) De még mindig jobb a helyzet, mint a csaposokkal, azon most teljesen lesokkolódtam, hogy megtudtam, csak a baráti körömből három emberrel előfordult, hogy bedrogozták az Instantban ill. a Zöld Pardonban, és ebből egyet sikeresen ki is raboltak utána, és semmire sem emlékszik... Na mindegy, ez off.

prick 2013.02.20. 11:28:07

@Ramiz: Mondjuk az durva. Lehet, h majdnem azért ütöttek el és vert össze majdnem két autónyi ember a ZP-ből kijövet? No mind1, nem offolok, a filmet csekkoljuk majd, kösz az írást!

eßemfaßom meg áll 2013.02.20. 11:40:28

"hosszú, eseménytelen jelenetek, valamint a hagyományosabb történetmesélés mellőzése pont az ezeken való töprengést, utánagondolást, szabad asszociálást serkenti, "

Nem láttam így nem minősitem, de a leírás alapján pont ugyanez lenne a végeredmény ha valaki leforhgatna 90 perc fekete téglalapot, gondolatébresztőnek 2percenként 1mp fehér téglalappal. Lehetne töprendgeni, hogy miért, szabadon asszociálni, utánagondolni...

A letölthetőség komolya kérdés volt, feltételezem nem kasszasikernek szánták, vagyis a jegy/dvd-bevétel kb alapból 0-ra van tervezve.

megnevezhetetlen · http://www.facebook.com/xyzdg1981 2013.02.20. 18:58:56

@Case: a Thelomeris még folyamatban van, tekintve azonban, hogy Hatvani szinte kizárólag saját pénzből, minimális külső támogatással csinálja, és ráadásul a felét Mr. Hamill érkeztétől megittasulva újraforgatta "importált" aktorokkal, ne csodálkozzunk, hogy az utómunkával is ennyit tökörészik (még a Gingerclownon is dolgozik mellette ráadásul)

virtualdog 2013.02.21. 16:06:27

@eßemfaßom meg áll: tudom, hogy trollkodsz, de a geek is olyan, mint a mérnök/matematikus a viccben, velük ti. olyan vitatkozni, mint varacskos disznóval iszapbirkózni: pár óra után fáradtan és az egésztől undorodva rájössz, hogy ő az egészet még élvezte is...

Tehát igen, lehet fekete-fehér téglalapokon is asszociálni, csak neked síelés, nekem tejfölös lángos, a Lacának meg a szóba jövő BMW színek, egyszóval túl tág lehetőségeket ad, és még csak látványilag sem gerjeszt eléggé, nem hív elő szimbólumokat, nem utalgat, nem él. Ennél sokkal izgalmasabbak a Cycle-jellegű művészfilmek, bár fantáziaszegényebb embereknek hasonló okokból frusztráló lehet, mint mondjuk egy kínaiul nem tudó embernek kínai show műsort nézni.

Rémbódess 2013.02.22. 12:00:57

Szerintem azért "kézikamerás" a kép, hogy az állandó mozgással palástolják a kompozit effektek illesztési és egyéb hiányosságait. De csak hangosan gondolkodom...

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.02.25. 07:39:44

@endike: kérve kérlek a belső oldalak megformázására használj bootstrapet legalább (twitter.github.com/bootstrap/), ne legyen szürke háttéren fekete times new roman, mert sírok miközben nézem... :)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.02.25. 12:22:50

Cycles kritika

Most néztem meg a moziban. Sajnos nem igazán tetszett összességében.
A fő problémám a párbeszédek zavarosságával volt. Sokkal jobban meg kellett volna ezeket írni, még akkor is, ha illik a témához valamennyire hogy "zavaros".
A helyszínek, hangulat nagyon jó, ez nagyon fontos egy filmben. A cg is rendben volt teljesen, persze azzal együtt hogy direkt kerülték az arc animot meg egyéb hasonló trükkök. :) Kiszolgálta a filmet, és ez a lényeg.

A sztoriból sokkal többet kellett volna kihozni. Így ez sajnos elég kevés, és mint írtam zavaros is. Azért a mai világban már nem újdonság ez a téma, hogy ne lehetne tovább fejteni és értelmesebben előadni, főleg hc scifi rajongóknak... (nem hc scifi rajongóknak pedig egyszerűbben, szájbarágósabban, érthetőbben kellett volna).

Összességében azért nagyon örülök hogy létrejött ez a film, és remélem az alkotók nem adják fel...
süti beállítások módosítása