Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

The Man with the Iron Fists

2012.12.17. 06:11 Rusznyák Csaba

manwiththeironfists1.jpgTarantino 20 éve bombázza filmjeivel a popkultúrát, és nagyjából azóta megy a vita a munkássága eszmei értékéről: eredeti, amit csinál, vagy csak olcsó mímelés, esetleg frappáns hommage? A szembenálló felek alkotta frontvonalak lényegében mozdulatlanok, de időről-időre szerencsére felbukkan az állóháború perifériáján egy film (akár maga Tarantino homályba burkolózó „közreműködésével”, ami jelen esetben nagyjából annyit takar, hogy a haverok megkérték, hadd használják fel a nevét a marketinghadjáratban), aminek, szánalom, csupán az indokolja a létjogosultságát, hogy képes viszonyítási pontként szolgálni.

Avagy: talán azért nem tudott egyetlen más „Tarantino” sem kiemelkedni a filmesek tömegéből az utóbbi két évtizedben, mert rajongónak lenni, és erre alapozva ismert stílus/történet/műfajelemekből összeharácsolni egy mozgóképet, így, önmagában még édeskevés. (Hint: itt mutat a pálca a tárgyalt film power point prezentációban megjelenő címére.)

Megvan ám a The Man with the Iron Fists-ben minden alkotóelem, ami egy tökös-dögös-brutális-véres XIX. századi exploitation kungfu filmhez elvileg kell. Kemény hősök, nagyon gonoszok, csábító nők, pofonok, pengék, torzótól kreatív eszközökkel elválasztott testrészek, furmányos fegyverek, merész (értsd: magyarázat nélküli) fantasy elemek, one-on-one és össznépi bunyók, legyőzhetetlen bajnokok, pénz-, hatalom-, bosszúéhség, és – ezt még most megjegyzem, mielőtt a negatívumok óhatatlanul túlburjánzanak – ezek szolgálnak is szórakoztató pillanatokkal. Csak minden más hiányzik, ami ezeket az alkotóelemeket egy élvezhető filmmé ragasztaná össze.

Becsülöm RZA ambícióját és önbizalmát, hogy ír, rendez, főszerepel, zenét szerez, de sajnos egyik területen sem remekel, és akkor még finom voltam. Az Eli Roth-tal közösen összeizzadt forgatókönyv a forrása a legtöbb problémának, mert értem én, hogy egy ilyen filmbe nem kellenek komplex karakterek, de az ég szerelmére, legalább legyenek karizmatikusak, érdekesek. Ehhez képest egyedül Jack Knife-ban pislákol valami élet, és benne is csak azért, mert Russell Crowe, mintha túl későn ébredt volna rá, hogy mihez adta a nevét, valamiféle „fuck it, I will just enjoy myself anyway” attitűddel parádézta át a forgatást.

manwiththeironfists2.jpgAz RZA alakította kovács főhős karakterével kapcsolatban meg egyetlen szál jelzőt nem tudok kigondolni, ami markánsan meghatározná. A legszűkebb kategória, amibe beszorítható: ember. (Nem, még csak annak sincs semmi jelentősége, hogy fekete, a bőrszínt a színész indokolja, nem fordítva, a rabszolgamúlt is irreleváns.)

Ki lehetne még térni a botrányosan rossz zenére (vegyetek be egy humility pillt, gyerekek: csak mert egy bizonyos muzikális stílusban utaztok, még nem biztos, hogy az automatikusan illik a filmetekhez, sőt), a tempó és a feszültség teljes hiányára, az olcsó, esetlegesen alkalmazott rendezői fogások tömkelegére, a szanaszét fröcsögő CGI-vérre, ami talán még soha nem nézett ki ilyen pocsékul, de felesleges szaporítani a szót. Egy inkompetens, inkoherens kulimász az egész, és szándékos Shaw Brothers/blaxploitation/Kill Bill (!) áthallások, kacsintások ezen nem segítenek.

Ó, és mégis hogy van az, hogy egy elvileg kemény neo-exploitationben, amiben literszám folyik, fröcsög, zubog a vér, a tucatnyi kurva mind nyakig felöltözve kefél a kliensével?

13 komment

Címkék: akció kungfu harcművészet filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr134968296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.17. 09:16:54

"Becsülöm RZA ambícióját és önbizalmát, hogy ír, rendez, főszerepel, zenét szerez, de sajnos egyik területen sem remekel, és akkor még finom voltam."

én még azt se tudom becsülni, ne csinálja, lesz szíves csinálni normális wu tang lemezt, mert az enter the wu óta nem sikerült.

Csináljon jó OST-ot (ld szellemkutya).

Játsszon epizód/karakterszerepeket (ld Kaliforgia utcsó évada), de ne akarjon filmes polihisztor lenni, mert nem megy neki.

Peter Szegedi 2012.12.17. 09:50:42

Ez egy full amatőrfilm, csak volt pénz és híres haverok, amitől egy pillanatra azt lehet hinni hogy profi a produkció. Talán ha Tarantino a nevén kívül csak egy kicsit is besegít, az már felhúzta volna valamennyire, de így ez halivúd.hu (és itt most véletlenül sem akarom lehúzni az egyébként nagyon szórakoztató oldalt :) ).

Beyonder 2012.12.17. 10:47:20

Nem követtem a film kampányát, de: tényleg felhasználták QT nevét? Mert amúgy hivatalosan sincs köze a filmhez, csekkoltam az IMDB-n, még csak nem is executive producer.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.17. 10:50:22

@Beyonder: igen a trailerben is feltűnik egyszer biztosan. imdb-n is ott van a poszteren, hogy qt presents.

Rusznyák Csaba 2012.12.17. 11:01:21

imdb-n is ott van a neve, mint, khm, "presenter"

thegoddamnbatman 2012.12.17. 23:51:46

@doggfather: A 4Ever is odabaszott szerintem, mint állat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.18. 08:39:53

@thegoddamnbatman: az amelyik 2 cds, és egy fél cdnyi jó zene sincs rajta?!

Parallax 2012.12.18. 09:53:42

@doggfather: höhö, igen az. :)
én fanatikus wu-tang rajongó vagyok, voltam vagy egy tucat koncertjükön is, de a W és az Iron Flag szerintem is pocsék. (Az új, 8 Diagram talán egy fokkal jobb.)
Mindazonáltal a 4Ever bennem elég mély nyomot hagyott anno a 90es években, én nagyon ráéreztem, nekem az volt a Wu fénykora (nekem meg a kamaszkorom, ez is biztos hozzájátszik:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.18. 11:07:09

@Parallax: nem biztos,hogy jó blogon vitázunk, de a 36 bitang jó, aztán olyan szólóik jöttek, mint a tical, a return... lquid swords STB és ez az stb igen fontos!!!!

Hát ezekhez képest nagyon gyengén muzsikált Rza is meg a többiek is a foreveren. :D

Az utána jövőkről már ne is beszéljünk...

Llew 2012.12.20. 09:02:39

@doggfather:
Játsszon epizód/karakterszerepeket (ld Kaliforgia utcsó évada),

Én ezt sem erőltetném, mert baromi gyenge volt ott is.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.20. 13:31:34

@Llew: nekem ott tetszett, egyszerre volt odaillő, a karakterének paródiája, és saját magának is. :D

Egy kung fu mániásnak az a neve, hogy szamuráj apokalipszis. :D

Sírva röhögtem rajta mikor megjelent. :D:D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.24. 16:02:18

nah én is megnéztem, és azt kell mondjam naaaaaaagyon amatőr lett a cucc.

Ahhoz képest, hogy kung fu film elméletileg a verekedések minimálisak, és bénán koreografáltak. :S

Blake / Mitch and Murray 2012.12.25. 23:41:10

Sajnos kénytelen vagyok csatlakozni az elötem szólókhoz,valamint egyetérteni az írással.Szomorú ez.
süti beállítások módosítása