Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Fosztogasd a barátaidat: Merchants & Marauders

2012.10.05. 11:30 Desrix

MM001.jpgKevés olyan népszerű téma létezik, amit ne dolgoztak volna már fel ezer- meg ezerféleképpen, mint a kalózok. Az emberek szívesen tulajdonítanak egyfajta vadromantikát a hatóságoknak fityiszt mutató, a tengereken szabadon kószáló, jobb sorsa érdemes szerencsevadászoknak, annak ellenére, hogy a valóság köszönőviszonyban sincs ezzel a képpel. A kalózélet köré szőtt színes-szagos legendák azóta számtalan kreatív elme szikráját lobbantották lángra, gondoskodva a téma örökzöld mivoltának fenntartásáról. Aki szívesen bújna egy kalózkapitány bőrébe, még ha csak pár órácskára is, az most jól figyeljen, mert egy kalózos társasjáték, a Merchants & Marauders (röviden MM) bemutatása következik.

Elöljáróban leszögezném, hogy akinek mind a játékmenet, mind a dizájn kapcsán déja vu-je támad, az bizony jól érzi, mert mintha ez az egész ismerős lenne valahonnan. Kétségtelen, hogy az alkotópárost (Christian Marcussen és Kasper Aagaard) a Sid Meier’s Pirates! című számítógépes játék ihlette meg, olyannyira, hogy akár lenyúlásként is értelmezhetnénk az effajta adaptációt, de mi most jóságosak leszünk, és nemes egyszerűséggel annyit mondunk: sikerült majdnem maradéktalanul átörökíteni a Pirates! esszenciáját.

A jóindulat részemről azért is garantált, mert nagyszerű munkát végzett a két úriember. Jómagam, aki számos önfeledt órát töltöttem a Pirates! előtt, hol kartácstűzzel fűszerezve meg a monoton tengeri utazástól sótlanná szikkadt kereskedők életét, hol pedig álnok gazfickókat vadászva le a viharos tengeren, azon kaptam magam az MM előtt ülve, hogy a PC-s játék dallamait dúdolgatom újra meg újra.

A játékosok – minő meglepetés – hajóskapitányokat alakítanak, akik kettesben, hármasban, vagy négyesben vághatnak neki az Ígéret Fö… akarom mondani Tengerének. A PC-s játékkal való párhuzam miatt akár úgy is fogalmazhatnék, hogy az MM sandbox stílusú társasjáték, vagyis adott egy félig-meddig élővé varázsolt környezet, jelen esetben a gyarmatosított Karib-tenger, ahol ki-ki vérmérsékletétől illetve kapitalista szemléletének fundamentális beállítottságától függően válthatja valóra ambícióit. A cél a legdicsőségesebb karib-tengeri vagánnyá válni. A játék ezt Dicsőség Pontokban méri, aki előbb gyűjt össze ebből tízet, az megnyerte a játékot, a többiek meg mehetnek Jónás Rita Kiskalóz Képzőjébe (vagy vissza a balettbe ugrálni).

Dicsőség Pontokat sokféleképpen lehet szerezni: küldetések végrehajtásával, hatalmas profitot hozó kereskedéssel, mesés zsákmányt szerző kalózkodással, vagy ellenséges hajók tenger fenekére küldésével. Alapvetően kétféle szerep kínálkozik, vagy tisztességes és erényekben bővelkedő kalózok leszünk, vagy nem átallunk a gaz, minden hájjal megkent, mocsok kápitálistá kereskedők sorai közé lépni. Utóbbi esetben érdemes a nyílt színi agresszió minden formáját kerülnünk, sunyi módon mezgerelve végig az utunkba akadó kikötőket, eladásra kínált árucikkek után kutatva. A kalózoknál nem érzem szükségét, hogy részletekbe menően tárgyaljam eme gyönyörű és elismert szakma rendkívüli sokoldalúságát, hacsak nem éltél eddig egy odúban, távol a világtól, rögvest tudni fogod hogyan vezesd őket győzelemre.

MM002.jpgA játéktábla a Karib-tengert és szigetvilágát ábrázolja, a Pirates! rajzfilmes stílusához nagyon hasonló megvalósításban. Minőség terén nem csak a Fantasy Flight Games képes nagyot durrantani, a játék kiadója, a Z-Man Games tett róla, hogy minden tartozék tökéletesen passzoljon a kalózos és a karibi hangulathoz egyaránt. A hajók pofás kis műanyag modellek, amikből négyféle típusú van a dobozban, a pénzként funkcionáló kartonjelölők szélei direkt nem szabályosak, az akkori pénzverdék által kibocsátott érmék élethűbb ábrázolása végett. A színek és a grafikai stílus pedig gondoskodnak róla, hogy bele tudjuk élni magunkat a játékba. A tábla térségekre, tengeri zónákra van felosztva, ezekből tizenhét van összesen, egy kivételével mindegyik egy adott nemzet sajátja, ennek a kalózkodás esetén jut szerep.

A szabálykönyv jól szerkesztett, érthető, de még mindig nem csillagos ötös – pont a harcokat részletező szabályoknál érdemes kétszer-háromszor alaposabban nekiszaladni, hogy minden letisztuljon. Valószínűleg azonban még így is elő fog fordulni a füzet játék közbeni olvasgatása. Aggódni azonban nem kell, hamar a helyükre kerülnek a dolgok, második vagy harmadik alkalomra már alig vétünk majd el szabályt. No persze van, akinél ez negatívum, de tekintve a tematikus játékok összetettségét, azt kell mondjam, a szabályok tanulási folyamata jobbára zökkenőmentes (ellenben az Arkham Horrorral, ahol minden játékülés alkalmával szívet-lelket melengető ismerősként köszön vissza az önmagában is horrorral felérő mondat: „jéé, ezt eddig nem is így csináltuk!”).

A játékmenet körökre osztott, a kör elején húzunk egy eseménykártyát, ami minden játékosra vonatkozik. Változatosságban nincs hiány, a viharoktól kezdve a háború kitörésén át a kalóztámadásig szerepel itt minden, mi megkeserítheti a tengerészek életét. Ettől függetlenül én el bírnék viselni mondjuk kétszer ennyi eseményt, mert már pár játékülés után is visszaköszönnek majd korábbiak. Az eseménykártya után cselekedhetnek a játékosok, szépen sorban egymás után. Mindenkinek három akciója, úgymond „lépése” van, ha ezeket letudta, akkor ő végzett is, jöhet a következő, ha még nem, kénytelen kivárni, amíg sorra kerül. Ez a fajta megvalósítás maga után vonzza a holtidő megjelenését, vagyis amikor arra várok, hogy lépjen a tisztelt kolléga, és ne tököljön annyit, csókolom. Az MM a holtidő esetében vékony mezsgyén lavíroz. Az a három akció általában egy időigényesebb cselekvés végrehajtására elég, így én nagyon ritkán éreztem, hogy befagyna a játék egy hezitáló játékos miatt. Kivételek természetesen mindig vannak, a kikötői akciók, főleg ha oroszlánrészüket a kereskedés tölti ki, bizony el tudnak nyúlni.

Térjünk is át az akciókra. Háromféle létezik, a mozgás, a felderítés és a kikötői akció. Ezeket kedvünk szerint kombinálhatjuk, költhetjük mindet mozgásra is, ha a szükség úgy kívánja. Mozgás esetén áttesszük a hajónkat egy szomszédos zónára, vagy az adott zónához tartozó kikötőbe térünk be, illetve hagyjuk el azt. A felderítés során megpróbálunk egy ugyanazon zónán tartózkodó hajót észrevenni, hogy azután bebizonyíthassuk, méltóak vagyunk a kalózkodás körébe tartozó minden egyes bűntett elkövetésére. A kikötőben kereskedhetünk, a hajónkat ért sérüléseket javíttathatjuk meg, legénységet toborozhatunk, utánajárhatunk egy pletykának (ami, ha igaznak bizonyul, Dicsőség Pontot ad) vagy felvehetünk egy küldetést, ha éppen van elérhető. Újabb hajót szintén itt vehetünk, ahogyan a már meglévő fejlesztése is a kikötőben zajlik.

MM009.jpgA játék elején mindenki kap egy pofás lapot, ami a hajóját reprezentálja, ide lehet pakolni a későbbiekben mindent, amit felszedünk: kincset, specialistákat, küldetéseket, az árucikkeket is. A hajók eltérnek tulajdonságaikban, kezdetben kettő közül választhatunk, egy kisebb és gyorsabb, vagy egy nagyobb, lassabb közül. A kicsivel a kalózkodás megy könnyebben, a nagyobbal a kereskedés. Húzunk még egy kapitányt is, akikből összesen 16 található, mindegyik nemzetből (angol, holland, spanyol és francia) négy, mindegyikük egy-egy személy, névvel, dögcédulával, sötét múlttal. Őt is a hajóra rakjuk, tulajdonképpen ő lesz ténykedéseink sikerének az alapja, ugyanis az ő tulajdonságaitól függ, hogy mely szakterületeken tudunk fényesen domborítani. A négy alaptulajdonság a Hajózás, a Felderítés, a Vezetői képesség (Kapitánykodás) és a Befolyásosság. Mindegyiknek megvan a maga szerepe, hogy milyen helyzetben lesz rá szükség.

A tulajdonságokhoz egy számérték tartozik, ez azt mutatja meg, hány dobókockával kell dobni az éppen kívánt hatás eléréséhez. A dobókockák speckók, csak egytől négyig vannak bepöttyözve, a fennmaradó két oldalon koponya és keresztbetett lábszárcsont virít, ezek jelentik a sikert. Egyszerű, koponyát kell dobni és máris magunk mögött tudhatjuk az aktuális problémát. A tizenhat kapitány mindegyike különböző, nincs két egyforma, erről különleges képességeik gondoskodnak. Van köztük viharokat kicselező mesterhajós, piperkőc szépfiú, harci felszereléssel induló veterán, üldözőit lerázni képes csempész és még lehetne sorolni.

Nos, miután megkaptuk a kezdőcsomagot (hajó, kapitány, legénység, ágyúk, arany), nekiveselkedhetünk, hogy lehetőleg a többiek előtt gyűjtsük be azt a fránya tíz Dicsőség Pontot. Innen a játékos szabad kezet kap, ott a hajója, körönként három cselekvési lehetőség, uccu neki, vitorlabontás és irány a Karib-tenger térsége. A lehetőségek természetesen behatároltak, ahogyan a játék címe is sokatmondóan céloz rá, de a témához nagyon frappánsan illeszkednek, a lényeget lefedik.

A kereskedés egyszerűen zajlik, kikötőről kikötőre hajózunk, és azt figyeljük, melyikben éppen mi a hiánycikk. Ezt egy apró kartonlapocska jelöli, a játékban megtalálható árucikk egyike látható az oldalán. Ezekből képpel lefelé kiosztunk egyet-egyet minden kikötőre, felfedésükre az odalátogatáskor kerül sor. Ilyenkor derül ki, hogy San Juan-ban mondjuk kakaóbabból vagy banánból van-e hiány – értelemszerűen ott azt érdemes eladni, ugyanis ezekért dupla árat fizetnek. Ráadásul, ha egyszerre három megegyező árucikk kártyát adunk el, máris bezsebeltünk egy Dicsőség Pontot, amivel egyébiránt együtt jár egy véletlenszerű Dicsőség Kártya felhúzása is. Ez utóbbiakból számos van, jóval több, mint eseményből, és a lehető legváltozatosabb előnyöket biztosíthatják (hajóácsot a legénységhez, plusz akciókat, más kockáit újradobató szívatást, és még sok-sok mást).

MM004.jpgA kalózkodás kereskedőhajók kifosztásával jár, amiket korongok jelképeznek, ezeket szintén a kezdéskor rakjuk a tengeri zónákra, persze titokban, hogy ne lehessen tudni, melyik nemzet zászlaja látható rajtuk. Amint sikeresen felderítettünk egy kereskedőt, felfordítjuk és eldönthetjük, hogy érdemes-e nekünk bepróbálkozni az érintett nemzetnél. Választásunk szerencsére van, ugyanis ha véletlenül egy honfitársunkra bukkantunk, hagyhatjuk sértetlenül távozni, de akár dönthetünk úgy is, hogy a tengeri zónát uraló nemzet hajóját abuzáljuk, de nagyon. Ebben az esetben a bántalmazott nemzet haditengerészete pofás vérdíjat tűz ki a fejünkre, amit természetesen bátran tetézhetünk a későbbiekben, sőt, kalandor természetűek próbálkozhatnak minél több nemzet haragjának kivívásával.

A körözés alatt álló hajó nem térhet be ellenséges kikötőbe, így jól meg kell fontolni, hogy kivel és hol bocsátkozunk összetűzésbe. Ekkor kerülnek képbe az NJK-k – vagyis a Nem-Játékos Kapitányok. Az eseménykártyák hatására táblára kerülő hadihajók a rajtuk esett sérelmet megtorlandó, szeretnének ágyútűz amortizáló hatásának kitenni minket, természetesen puszta kíváncsiságból, vajon meddig bírjuk. Ez egy újabb korlátozó tényező, ami a kalózok szabad mozgásterét szűkíti. Persze neki lehet menni egy hadihajónak, némi szerencsével és egy jól felszerelt hajóval el is foglalhatjuk akár. Ha már a hajóknál tartunk, a játék véleményem szerinti egyetlen hiányossága, hogy kevés a hajótípusok száma, a két kezdőhajót mihamarabb eladja úgyis mindenki, használható választásként pedig csak egy típus jön szóba. Ezen több hajó bevezetésével javíthattak volna.

Amint látható, a játék bővelkedik a lehetőségekben, a nyeréshez vezető út többféle, érdemes kombinálni benne és nem leragadni kizárólag az egyik szerepnél. A véletlenszerűen felhúzott kártyáknak, a különböző kapitányoknak és a mindig változó kereskedelemnek köszönhetően minden alkalommal másképpen alakul a játékmenet, emiatt az újrajátszhatósága magas. Arról nem is beszélve, hogy egymásra is lehet vadászni, ami a kalózoknak kifejezetten ajánlott, főleg ha azt látják, hogy a kereskedő hamarosan megnyeri a játékot.

A játékidőről még nem esett szó, és az MM esetében ez sem horribilis, két-három óra alatt bőven lejátszható. Új játékosoknak ugyan eltart egy darabig, amíg minden szabályra kitérünk, emiatt elnyúlhat egy menet, de valóban hamar bele lehet jönni. A viszonylag rövid játékidő miatt pedig nem érzi úgy az ember, hogy rá kéne pihennie egy újabb partira.

A Merchants & Marauders hangulatos, élvezetes szórakozást nyújt, én bármikor nagyon szívesen leülök vele játszani. Újonc kiskalózoknak az első alkalomhoz ajánlok egy gyakorlott szabálymagyarázó kapitányt, és akkor semmi probléma nem lesz. És habár erős a késztetés, nem fogok kalózos és szárazföldi patkányos dumával elköszönni, ti szárazföldi patkányok! Arr! (A francba…)

MM007.jpg

26 komment

Címkék: játék kaland játékkritika társasjáték játékajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr764821050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wice 2012.10.05. 15:42:33

Az M&M az egyik legjobb táblás kalandjáték, a nem fantasy témájúak közül pedig messze a legjobb. Erősen ajánlott mindenkinek, nemcsak a Pirates!-en felnőtt embereknek.

Pár megjegyzés:
- Angolul tudni kell hozzá, elég sok a nyelvfüggő komponens.

- A holtidő sajnos általános probléma a kalandjátékoknál, hacsak nem áldozza be a tervező a komplexitást (pl. Talisman). Az M&M-nél az ideális játékosszám 2, de inkább 3, előbbi esetben sajnos kevesebb lesz a játékosok közötti összecsapás, de gyorsan pörög a játék, utóbbiban több, és a várakozás se kibírhatatlan. 4 főnél már nagyon kell ismernie mindenkinek a játékot, hogy ne tartson hosszú percekig a kereskedés (illetve az NPC-k és játékostársak elleni csaták, bár ezek azért ritkábbak, mint a kereskedés).

- Aki reflexből keresztet vet, vagy a pisztolyáért nyúl, ha a dobókockát lát, annak nem ajánlott, habár jó stratégiával és taktikával (pl. a hajóra szerelhető kiegészítők ill. a kártyák jól időzített kijátszásával) többnyire ellensúlyozható a véletlen szerepe a játékban. Én annak idején három, tipikusan nulla szerencsefaktorú Eurogame-ekre gerjedő emberrel próbáltam ki először, a végén nagyon panaszkodtak, hogy egy ilyen hosszú játékot nem volna szabad kockáknak eldönteniük. Hát, szerintem meg miért ne? A lényeg itt a kaland, nem annak bizonyítása, hogy én tudok a legtöbb lépésre előre számolni.

Thom Yerk 2012.10.07. 16:06:35

jó kis leírás, vadásztam a játékot, de ez a játék végi egy-dobás-mind-felett elvette a kedvem a beszerzéstől...kipróbálni meg sajnos nem tudtam még.
egy két megjegyzés:
nem értem az arkhamon fanyalgást, szerintem elég korrektül össze van rakva a szabálykönyv szerintem, mondjuk tény h FFG-s szinten. az hogy valaki nem olvassa el rendesen az más kérdés :)
a két három órát "viszonylag rövid" titulusán azért én elgondolkodtam, sztem a rövid játék 1,5 óra a normál a 2 körüli

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.10.07. 16:09:45

Én imádom a Merchants and Marauderst, az Arkhamot viszont, annak ellenére, hogy fanatikus horrrajongó vagyok, csak fenntartásokkal. Mikor már az 5. óra végén járunk, és még mindig nincs esély a befejezésre... szóval az már gyilkos.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2012.10.07. 22:17:27

@Wostry Ferenc: azért a Innsmouth Horror kieg. doboz elég jól megnöveli a játékosok esélyeit, mert nagyon durva választható karakterek vannak benne:

- az űűűbertápos Asztronómus például Kapukeresés varázslattal indul: ezt ha elnyomod, nem kell baszkódnod a külső síkok szívatós kártyáival, megérkezés azonnal jöhetsz vissza Arkhamba. Ráadásul hold szimbólum kivételével BÁRMIT választhatsz, amikor az a rész jön, hogy a bezárt kapu szimbólumával megegyező szörnyeket le kell takarítani a tábláról (szerencsére a holdas szörnyek a gyakori bénák, kultista és társai!
egyetlen baja van: lassú (max 3-as mozgás)

- épp ezért kell olyan karakter mellé, aki kap Térképet (+1 mozgás) vagy Motort (+2 mozgás) fix tárgyként az elején. Ilyen is van az Innsmouthban: Tommy Muldoon, a zsaru. Puska a fix kezdőtárgya a térkép mellett, és kiváló szörnyirtó: mítoszfázisban magára húzhatja a szomszédos mezőn álló monsztát (bármennyit bármennyi szomszédos mezőről!)

- Silas Marsh, a kalóz: vizi helyszínekre kell küldeni (dokk, elátkozott sziget meg kb. Innsmouth fele :)) mert itt minden dobásra (harc, kapubezárás, próbák, minden) +2 kockája van. ha a köldetéskártyákat is használjuk és megcsinálja, a végjátékban a saját élete árán becsuk és lepecsétel egy szabadon választott nyitott kaput

- sámáncsaj: 1 nyomért kevesebbért pecsétel le kaput és eleve 1 kaputrófeával indul

- kutatócsaj az alapdobozból: ahol áll, ott nem nyílhat kapu. így neki MINDIG piros jelű, instabil helyszíneken kell lennie, ahol a kapuk nyílni szoktak

taktika: amíg a zsaru és a matróz feltartják a szörnyeket, a kutatócsaj fixen fog egy helyszínt, ahol így nem nyílhat kapu, ő viszont kaphatja a tápot (vagy a sebzést) az események miatt.
közben a sámán és az asztromókus beugrik a kinyíló kapukba és szépen EGYSZERRE becsukogatják őket.
ha jól összejátszanak, a Mérhetetlen Vén fel sem tud ébredni, mert a legutolsó nyitott kapu becsukásakor (ez általában a halálba menetelő matróz dolga) már meglesz a játékosok számával megegyező kaputrófea (a példámban: 5)

Geekblog 2012.10.08. 09:41:04

@Hamlet: hát ez alapos és kimerítő volt, Gyulám :)

_Nagy Krisztián_ 2012.10.08. 09:51:30

@Hamlet:
Na jo, de mi abban az erdekes, ha minden egyes alkalommal a kioptimalizalt karaktereket valasztjatok? Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az Arkham tarsas nem tetszik, de egyetertek a foszerkkel, indokolatlanul baromi hosszu es 5-6 ora utan bebukni a jatekot nem eppen felemelo elmeny, sot.

En most foleg casual gamereknek szolo rovid, porgos jatekokat keresek es a M&M jonak tunik erre... eddig a Chrononauts-ot es a Zombie Fluxx-ot vettem meg a teljesen alap Bang! es Zombie Dice melle, elobbiek meg kiprobalasra varnak...

Desrix 2012.10.08. 10:20:23

Arkham: Az egyik kedvenc játékom. A kiegek felét be is szereztük hozzá, nagyon rá voltunk függve egy időben, volt, hogy egy nap három játék is lepörgött. Nem tartom magam IQ-betyárnak, általában gyorsan megértem és megjegyzem a játékszabályokat, de egyrészt ennél a játéknál fordult elő a legtöbbet, hogy fel kellett lapozni a szabálykönyvet, másrészt több helyről is hallottam már, hogy sokadik játék után is volt olyan rész, amit rosszul jegyeztek meg és amikor kiderült, hogy nem is a szabályoknak megfelelően játszották, akkor jött a fenti mondat. Összetett játék, változatos, hangulatos - de a sok szabálykivétel miatt (egyéni képességek, tárgyak) merül fel sokszor kérdés a játékosokban, hogy akkor ez most hogy is van. Ez a jelenség nem rossz vagy jó - van, aki emiatt rühelli, van, akit nem zavar és a Monopoly-féle játékokat kerüli jó messzire. Az ameritrash-ekre ez a jellemző általában, kész, ez van, lehet szeretni, lehet gyűlölni. :)

Mi meg tudtuk oldani, hogy több órára leüljünk elé, odaszögezett minket. Sőt, az se zavart, hogy nem győztünk, mert a játék közbeni események, maga a játék menete miatt élvezzük, nem azért, mert nyerünk. Persze az se utolsó, de a vereség adja igazán a lovecrafti érzést. ;) És nem, nem vagyok mazochista. ;)

Kimaxolt karik: ez a fajta hozzáállás nagyon távol áll tőlünk. Mi mindig véletlenszerűen húzzuk ki, hogy ki melyik karakterrel van. Általában kettőt húzunk és amelyik szimpatikusabb, azzal leszünk.
Persze nyilván a játék nehézsége maga után vonja, hogy akarva-akaratlanul is elkezdek gondolkodni rajta, milyen karakter-kombóval lenne érdemes nekifutni egy szitunak. ;) De ahogy az életben is, itt sincs sohasem optimális helyzet. (Amit szintén megértek, ha valaki azért játszik, mert kielégíti, hogy legalább szimulált helyzetben van kontrollja a dolgok felett. És azt hiszem, a dobókockától való irtózás is innen eredhet: aki el tudja fogadni, hogy időnként bukni fog, de feláll és megy tovább, annak nem jelent gondot a kocka, azzal ellentétben, aki minden helyzetben kontrollt akar gyakorolni /ami szerintem illúzió, de ez már játékpszichológia, hagyjuk, nem tartozik ide/).
De ezzel sincs gond, így kerek a világ. :)

A viszonylag rövid játékidő a maga kategóriájában értendő, csak ezt nem írtam oda. Utólag meg már mindegy, mit magyarázom... ;)

@_Nagy Krisztián_: Rövid pörgős, casuel (de mégis mélységgel rendelkező) játék a 7 Wonders. Nagyon euro, tudom, de engem hamar beszippantott, lemegy egy félóra alatt és jön utána a "még egyet" érzés. Szerintem piszokjó.

_Nagy Krisztián_ 2012.10.08. 11:08:37

@Desrix:
kosz, utananezek ennek a 7 Wonders-nek (is)

xylon 2012.10.08. 11:32:39

@_Nagy Krisztián_: A fluxx amiben a kartyak alapjan valtoznak a jatek szabalyai? Az egy nagyon jo sorozat.

A Bang! hez hasonlo a The Resistance, nekem az jobban bejon.

@Desrix: 7 Wonders alap klasszikus.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2012.10.08. 13:19:27

@_Nagy Krisztián_: Nem írtam, hogy minden egyes alkalommal így nyomjuk. :) Az utóbbi 2 játékban voltak ezek a karakterek (8 játékosnál ugye több), amióta megvan az Innsmouth.

Viszont az Arkham jellegéből adódóan olyan játék, hogy nem lehet mindenki pl. alacsony mítoszismeretű verőlegényekkel, és arra se lehet gyúrni, hogy majd dinamittal meg varázskarddal megölöd a felébredt Cthulhut. :) Szépen ki kell optimalizálni, hogy hány erős szörnyvadász, hány mágiában jó kapucsukogató és hány olyan karakter kell, akik akkor is tudják tápolni a többieket, ha épp a másik térképre (Kingsport, Dunwitch avgy Innsmouth) kell átmenniük problémát megoldani. Ilyen például a tárgyait "teleportáló" ügynöknő (segítségül hív a szövetségieket) vagy az ásatásvezető, aki újradobathatja valakinek az elrontott próbáját.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2012.10.08. 13:27:03

@Desrix: Persze, kisorsolt karakterekkel is jól el lehet játszogatni, csak az én csapatomban (akik az Index-társastesztekhez segítenek be) nagyon nem szeretik, ha bebukjuk a kooperatív játékot.
A mesélő Vs. csapat felállású társasok (Drakula, Doom és társai) meg Bang! persze már más tészta, ott értelem szerűen örül a győztes, és morog a vesztes (és azonnal visszavágót akar).

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2012.10.08. 13:33:10

@Wostry Ferenc: @Desrix: @_Nagy Krisztián_:

Mansions of Madnesst játszottatok már? Milyen az Arkhamhoz képest? (nekem van egy olyan hülye mániám, hogy a legjobb geek társasokba KELL a szép műanyag figura, nem elég a dizájnosra megrajzolt kartonlap-karakter :P )

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.10.08. 13:34:25

@Hamlet: bár megvan, még nem :) És még a figurák is ki vannak festve :)

_Nagy Krisztián_ 2012.10.08. 13:36:56

@Wostry Ferenc:
Nalam tovabbra is lehet jatszani... csak mondom :)

fishaa 2012.10.08. 15:17:49

Nekem megvolt ez a játék, de egy játék után eladtam. Csak, hogy legyen egy kis ellenvélemény is. :)
- 4-en játszottunk. Aránylag gyorsan lement a játék, de így zavaró volt a holtidő
- a 10 pont kicsit hirtelen jön össze. A dobókocka hagyján, a szerencse szerepe sokkal nagyobb a pletykáknál és a rakományoknál. Ha olyan pletykát sikerül húzni, amit szomszédban egyből teljesíteni tudsz, akkor nagyon el tudsz ezekkel húzni. A rakománynál szintén: ha sikerül olyat venni, ami a közelben kell valahol, akkor iszonyat hamar összejön a 10 pont. Gyakorlatilag 5 kereskedésből. hiszen mindig kapsz pontot a 3 eladása után is, meg egy rakat pénzt, amiből jó eséllyel kijön még egy pont.
- Nem igazán éri meg kalózkodni benne, mert azzal nem lehet ennyi pontot szerezni, ráadásul állandóan javítgatni kell a hajót egy vagyonért.
- az NPC-knek gyakorlatilag nulla szerepe volt a mi játékunkban. Nagyon kevés jön fel, és azok is ritkán mozognak. Semmit nem számítottak a játék végeredménye szempontjából
- A két jobbik hajó közül az egyiknek semmi értelme sincs, mert gyakorlatilag minden rosszabb, mint a másik.

Na ezek voltak a fájdalmak,a mik miatt úgy döntöttem, hogy megválok tőle. Nem szokásom egy játék után ítéletet mondanom, de mivel az első játékhoz is fél év kellett, hogy találjak rá társaságot, így nem vártam tovább.

fishaa 2012.10.08. 15:19:54

Lehetne kicsit nagyobb ez a beviteli szövegdoboz, mert ekkorában nincs energiám visszaolvasni egy nagyobb postot, de javítani utólag nem lehet. :(
Szóval bocsi a hibákért az előzőben.

Desrix 2012.10.08. 15:36:46

@fishaa:
A holtidővel kapcsolatban nekem is hasonló aggályaim voltak, játszottam már kettő, három és négy fővel is. Számomra nem lépte át a zavaróan sok holtidő határvonalát, még négyen sem, de ez nyilván a játékosoktól is függ.

A 10 pontos dologgal szintén így vagyok: egyetértünk is, meg nem is. A ládába való dobálás miatt úgy tűnhet, hogy aki befarmol 50 aranyat és elássa a kincset, hamar bezsákolhat plusz 5 pontot (főleg, ha már van neki 5), kvázi váratlan hirtelenséggel nyeri meg a játékot. Ezt is ki lehet küszöbölni, a hazatérő hajóst jól le kell vadászni. :)

A pletykáknak valóban van egy ilyen mellékhatása, hogy akár ott helyben is meg tudod oldani, de az is lehet, hogy a fél világot át kell szelni érte. Ezt a részét azért nem érzem súlyosnak, mert a pletykára is dobni kell, a megszerzéséhez is (ebben nem mindegyik kapitány jó), és a teljesítéséhez is.

Elsőre úgy tűnhet, hogy kalózkodni nem éri meg. Egy ideig én is így gondoltam, de ha jól csinálja az ember, gyorsabban össze tudja szedni a 10 pontot (zsákmány+ládába arany). Persze ehhez kell egy kifejezetten kalózos kapitány, illetve hogy mindig fel legyen szerelve speciális cuccokkal.

A változatosság úgy látszik, hogy nagyon jellemző erre a játékra, és ezt most inkább a szeszélyességére értem. Az NPC-k nálunk gyorsan kijönnek, mindig kirobban a háború és még mozgatni is tudjuk őket néha (van olyan kártya). Egyszer fordult elő, hogy egy darab NPC jött ki, máskor mindig oda kellett figyelni rájuk.

A hajó témájában teljesen egyetértünk.

Ne értsd félre, nem meggyőzni akarlak, Neked ez a véleményed, nekem meg ez - pusztán ezek jutottak eszembe a leírtak kapcsán. :)

fishaa 2012.10.08. 16:16:19

@Desrix: Nem kell, hogy meggyőzz, mert szerintem egyetértünk szinte mindenben. Valószínűleg a különbséget az adja, hogy nálad megvolt a fix társaság a próbálgatáshoz nálam nem, így én nem tudtam neki több esélyt adni. Az viszont biztos, hogy én sokkal többet vártam tőle már elsőre is, mint amennyire tetszett, pedig alapvetően nincs bajon a tematikus, kockadobálós, hangulatjátékokkal.

wice 2012.10.08. 16:52:34

@Desrix: A BGG-n a játékosok fele arra panaszkodik, h kereskedéssel könnyebb győzni, a másik fel meg arra, h kalózkodással, tehát valszleg kb. egyensúlyban van a kettő. :)

wice 2012.10.08. 17:06:05

@Hamlet: A Mansions teljesen más, mint az Arkham. Egyrészt ugye nem full kooperatív, hanem egy-a-többiek-ellen, másrészt sokkal kisebb volumenű, gyorsabb, harmadrészt itt egy többé-kevésbé jól meghatározott forgatókönyv szerint zajlanak az események. Megvannak a maga hibái (és itt most nem csak a kiadó által elkövetettekre gondolok, amik miatt az errata letöltése elengedhetetlen), de ezekkel együtt is egy sokkal inkább Lovecrafti élményt nyújtó játék, mint az Arkham. Cthulhu-rajongóknak mindenképpen ajánlott.

Egy megjegyzés: a "Green Eyed Boy" c. szcenárióhoz minimum 4 játékos kell (beleértve a játékmestert is)! Ha jól emlékszem, a szabálykönyvben tévesen 3 szerepelt.

Desrix 2012.10.09. 09:59:45

Sajnos nekem a Mansions of Madness kimaradt, még várat magára, habár nagyon kíváncsi vagyok rá. Videók és rivjúk alapján bejövősnek mondanám... Sőt, mondom is. ;)
Így kipróbálatlanul az tetszik benne a legjobban, hogy a nyomozóknak tényleg nyomozni kell, a nyomokból kell összerakni, hogy mi a megoldás. Nagyon tetszenek benne a műanyag figurák és a szobák is. Ejh, Karácsonyra meg kéne lepnem magam vele. :D

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2012.10.09. 10:07:12

@Desrix: jaja, nekem is ez tetszik benne! Szépek a figurák, nyomozósabb a kaland, és főleg lovecraftesebb a hangulat, nem sörétes puskával meg lángszóróval irtod a csillagsarjakat. :)
Mondjuk kár, hogy nem a játék az ellenfél, hanem az egyik játékos. :(

Desrix 2012.10.09. 10:09:57

@Hamlet:
Teljesen megértem ezt a hozzáállást, a társaságunkból még én hajlok rá a leginkább. A koop játékok egyébként is maguk után vonják, hogy mindenki beadja a közösbe, amije van, és az a legjobb, ha mindenki más-más részfeladathoz ért jobban. Nem is leszólni akartam, azért mi sem úgy ülünk neki egy Arkham-nek, hogy 5 szörnyvadász oszt cső. ;)
Természetesen mi is arra törekszünk, hogy kihozzuk a lehetőségekből a legoptimálisabbat, csak mi ezt nem mindenre kiterjedően csináljuk a legelejétől, hanem hagyunk benne véletlent is, és abból próbáljuk kihozni a maximumot. Ez van, amikor jól sül el, és van amikor adunk a szarnak egy pofont. :)

Desrix 2012.10.09. 10:12:54

@Hamlet:
Az eggyel előbbi még a kioptimalizálós bejegyzésre vonatkozott.

MoM: Igen, már így ránézésre is több benne a "personal horror" meg a lovecrafti életérzés. Bár most így belegondolva, az "életérzés" szó nem említhető egy lapon Lovecraft-tel... ;)

Thom Yerk 2012.11.06. 22:42:57

@Desrix: jogos, így már értem is! épp most feküdtem neki egy mage wars szabályolvasásnak, ami sztem kicsit már összegzése az ameritrashnek :D
arkhamtól egy ideje már a kipakolási idő rettent el sajnos. karakterek választása? haha. na jó néha visszadobtuk mary nővért hogy azért azt mégse! illetve a társaság hiánya...mondjuk én máshoz sem tudok épp társaskat szerezni gémklubon kívül...na de ez másik tészta és bocs a sok offért!

7 wonders mint euró hmm, biztos igazatok van, de hát azért kicsit túlzónak érzem :D viszont tényleg egy csodás(!) játék. (de vártam, hogy leírhassam)

MoM: nem annyira izgatott, de végül sikerült kipróbálni, talán még meg is győzött, hogy hangulatosabb mint arkham, és témába vágóbb...de mondjuk a 45 perces setup már eleve elijesztett a dologtól, és szintén társaság hiánya/függvénye. ha rá vagytok állva lovecraftra talán érdemes megpróbálni! szellemlovasban nincs kölcsönözhető példány?
süti beállítások módosítása