Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Űrszörny

2012.08.08. 08:45 Rusznyák Csaba

ymir8.jpgElmond valamit a szinte fillérekből összeharácsolt filmről, hogy azért választották Olaszországot forgatási helyszínéül, mert a trükkökért felelős Ray Harryhausen ott akart vakációzni. És persze elmond ez valamit Harryhausen státuszáról is (a játékidő vége felé még cameózhatott is). Jó néhány egyéb, az ’50-es, ’60-as években készült B-filmhez hasonlóan az Űrszörnyre (20 Million Miles to Earth, 1957) is leginkább csak az ő stop-motion teljesítménye miatt emlékszik még ma is az utókor. Azt leszámítva ugyanis „csak” a szokásosat kapjuk: olcsóságot, buta sztorit, lapos dialógusokat és noname színészeket, akiknek annyi közük van a tényleges színjátszáshoz, mint King Kongnak a gyantázáshoz.

De nem akarok igazságtalan lenni: az Űrszörny szolgál egy-két olyan sztorielemmel, ami akkoriban nem volt teljesen megszokott. Kezdve rögtön azzal, hogy hidegháborús-atombombás paranoia ide vagy oda, a címszereplő nem sugárzás hatására válik hatalmassá, és indul pusztítókörútra Rómában, hanem maga a földi légkör csinál belőle óriásszörnyet – merthogy egyébként nem is erről a bolygóról való.

ymir1.jpg1951-ben a The Thing From Another World már elültette a külső űrrel szembeni paranoiát a nézőben, amit az évtized egyéb híres sci-fijei (mint a Világok harca) csak fokoztak. És akkoriban az embereknek legfeljebb halvány fogalmaik lehettek arról, hogy mi van odakint, a Föld atmoszféráján túl – még az első Szputnyik sem indult útnak. Úgyhogy amikor a film elején visszatér egy űrhajó a Vénuszra tett útjáról, egy haldoklóval, egy túlélővel, és valami mással, akkor a nézők 1957-ben egy kicsit szorosabban markolhatták a karfát.

Pedig nem akar az az Ymir néven elhíresült „rém” semmi rosszat (ez a név egyébként a filmben magában nem hangzik fel, csak a forgatókönyvben volt benne – az utókor felkapta). Nem akar az egyáltalán semmit, csak hogy békén hagyják. Tehet ő róla, hogy ebben a légkörben egyre nagyobbá nő, és aranyos, zsebre vágható kis jószágból gigászi épületromboló lesz? Vagy arról, hogy a nyughatatlan tudósok folyton bökdösnék, az idióta katonák meg állandóan lődöznék?

Harryhausen elvitathatatlan érdeme, hogy személyiséggel ruházta fel az Ymirt (ezt a korábbi Pánik New Yorkban óriásgyíkjával nem sikerült elérnie) – érdemes megfigyelni a legendás trükkgyáros filmográfiáján, hogy milyen szépen fejlődött a technikája, hogy idővel egyre komplikáltabb, egyre több rétegből álló, egyre meggyőzőbb effektusokat tudott hitelesen létrehozni. Az Ymir, noha arckifejezése nem túl változatos, már roppant kifejező gesztusokkal, mozgáskultúrával rendelkezett.

ymir5.jpgValójában ő – otthonától elszakítva, rabságba zárva, menekülve – az Űrszörny főszereplője, az emberek csak úgy vannak. Többnyire útban. Dumálnak, vitatkoznak, parancsokat osztogatnak, és hihetetlenül blőd módon szeretnek egymásba – mert romantikus szál, naná, hogy kell, akkor is, ha semmi értelme. Nathan Yurannak, mint rendezőnek, inkább arra kellett volna koncentrálnia, hogy ne csupán egyszer adja jelét a létezésének: az az egy a pajtabéli jelenet, az egyébként bájos, naiv, esetlen mozi kicsike méregfoga, egészen izgalmas és horrorisztikus.

A többi csak afféle kellemes ’50-es évekbeli B-filmes átlag, de hé: a fináléban egy vénuszi szörnyeteg élethalálharcot vív egy elefánttal. Mit akarsz még?

15 komment

Címkék: horror filmkritika sci fi óriásszörny

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr374701193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Error Flynn 2012.08.08. 10:08:10

Nem túl rég néztem meg én is (kijött BD-n is), szerencsére nem okozott maradandó károsodást :-)
Egyébként a stop-motionnak is az volt a legnagyobb hibája, ami a CGI-nek most: nem tudták hitelesen animálni a mozgó alakokat, lényeket, pláne ha valódi, élő színésszel kellett összhangba hozni.

Chelloveck · http://chelloveck.sfblogs.net 2012.08.08. 11:51:57

@Error Flynn: Nem feltétlenül értek egyet, az Aranygyapjú... csontvázharcosai vagy Medúsza vagy pláne Gwangi meglasszózása után igazságtalannak tűnik ez az általánosítás. Szerintem még a Flesh Gordon bronzbogaras harcában is teljesen rendben van a báb+ember kontakt. Nekem ráadásul az "Ymir" szemdörgölése vagy a sebzett elefánt zihálása is abszolút hiteles.

memora 2012.08.08. 22:30:17

Hmm, én inkább arra gondoltam, amikor valóban kontaktus van báb/CGI és élő ember között: talán pont az aranygyapjúban volt (vagy inkább a Szindbád hetedik utazásában, nem emlékszem) hogy egy nagyobb szörny felemelt valakit, és rázni kezdte. Itt kénytelenek voltak a színész helyett is bábot alkalmazni. A CGI-re meg az egyik legjobb példa a II. Star Wars gyíkos lovaglása ewan mcgregorral.

Chelloveck · http://chelloveck.sfblogs.net 2012.08.09. 00:23:07

@memora: A lasszózásnál valóbanabb kontaktus hova kell? Vagy amikor a One Million Years BC-ben John Richardson beleszúrja a dárdát az alloszauruszba vagy a Gulliverben Kerwin Mathews a kardot az aligátorkölyökbe? :)
Felemeléskor sokszor van persze báb, de pl. a rhedoszaurusz élő rendőrt emelt a szájával a Beast from 20,000 Fathomsben.

K.Leslee 2012.08.09. 12:17:21

Néztem youtube-on. Talán ebben a filmben a legjobb a stop motion, amit valaha láttam. Nem tűnik sokkal gagyibbnak, mint a mai CGI szörnyek.

memora 2012.08.09. 20:25:28

@Chelloveck: szerintem akkor lóg ki a lóláb, ha 1, élő színész "ül" stop-motion/CGI lényen, vagy 2, fordítva :)
Mondjuk én csak mostanában néztem pár ilyen filmet BD-n, így nincs akkora összehasonlítási alapom, ezt, ill. az álltalam említett pár filmet láttam. Némelyikben a bábu sokkal jobban illeszkedik a környezetébe, mint sok új CGI filmben (pl: The Thing 2011, stb). Sajnos a stop-motion anno az animáció terén elérte a korlátai végét, a darabos mozgáson nem nagyon tudtak javítani.

memora 2012.08.09. 20:26:55

hmm, vajon miért van az, hogy egyszer az egyik, máskor a másik nick-emmel léptet be ez szuper indapass...

Maya-- 2012.08.09. 21:29:27

@memora: lehet, hogy egyforma az email cim mind a ket nick-ednek. pl. nekem a mesko, mas email-el van teve, es azt kileptettem. a maya mas email-el van, azt meg beleptettem. ennyi. tehat nekem is ketto van, de az egyiket muszaj teljesen kileptesd, es a masikat behozd, ja..es tedd remember-be, hogy megjegyezzen a rendszer.

Maya-- 2012.08.09. 21:32:45

vagy kulonbozo bongeszot hasznalsz, pl. a rokanal massal vagy belepve, es a chrome-nal massal. ezek lehetnek a gondok.

K.Leslee 2012.08.10. 17:35:15

@memora: nekem a kézzel fogható dolgok a legmeggyőzőbbek. Pl az Alienben az újszülött alien(mai robotokkal verhetetlen lenne). Van példa környezetbe illő CGI-re is, de nagyon kevés(pl.District 9). Legtöbb esetben Transformers-es lesz a végeredmény.

Error Flynn 2012.08.12. 16:16:56

@Maya--:
Valószínüleg azért van ez szerintem is, mert használok firefox-ot, és iexpolrert is...csak az az érdekes, hogy anno az istennek se tudtam belépni a memora nick-el, most meg csak úgy beléptet.

Error Flynn 2012.08.12. 16:20:47

@K.Leslee:
Ezzel én is így vagyok általában, kivéve ha az adott CGI is kézzelfoghatónak tűnik. Ez a ritkább eset.
Viszont az Alien-ben nekem pont az a bizonyos újszülött alien a gyenge pont: mindig megmosolyogtat, amikor eszembe jut, ahogy "átszalad" az asztalon :)

K.Leslee 2012.08.12. 19:13:19

@Error Flynn: a kedvencem mikor körülnéz(nincs szeme); tök darabos a mozgása:-). Az tetszik ahogy keresztülszalad az asztalon. Pont annyira gyors a jelenet, hogy nem látszik a bábumozgás. Az Alien jelenetei nagyon jó egyensúlyban vannak a kor technikai szintjével.

Rusznyák Csaba 2012.08.12. 20:06:01

@K.Leslee: Azért nem látszik a bábumozgás, mert nincsen. Szimplán végighúzzák egy sínen.

K.Leslee 2012.08.12. 20:21:39

@Rusznyák Csaba: Úgy értem, elég rövid a jelenet, hogy ne tűnjön ez fel.
süti beállítások módosítása