Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Prometheus

2012.06.06. 22:54 Rusznyák Csaba

A Prometheus körül akkora hype alakult ki, ami talán még a stúdiók néhány idei másik nagy dobása, a Bosszúállók és a Sötét lovag: Felemelkedés körüli cirkuszt is megfejelte. És a rendező személyéhez, illetve az általa életre keltett Alien franchise új irányba vivésének, az ottani világ kibővítésének ígéretéhez még hozzátett a kiéheztetés, vagyis az elmúlt évek meglehetősen szerény (mozgóképes) felhozatala a science fiction műfajban. Az ilyen lécet pedig nehéz átugrani, pofára esni benne annál könnyebb. De mint oly sokszor, most sem következett be egyik sem. A Prometheus nem a következő Alien, nem a következő Szárnyas fejvadász. Még csak nem is a következő Mátrix. Semmiképpen nem forradalmi és újító, nem egy útmutatás a sci-fi számára, sőt, meg sem kavarja az állóvizet. A Prometheus egy korrekt, nézhető, helyenként egészen izgalmas nyári látványfilm, nem több – de nem is kevesebb. Más kérdés, hogy a körülményekből adódóan ebből a „nem több”-nek van nagyobb jelentősége, és ez sokaknak igen fájdalmas lesz.

 Ami elvitathatatlan a filmtől, hogy baromi jól néz ki. A hajók, a lények, a díszletek, a trükkök mind első osztályúak, még ha ez – tekintve, hogy nagy részüket az Alienből emelték át – nem is mindig a Prometheus érdeme. Aki viszont konkrétan a prequel-koncepció miatt ül be a moziba (és nyilván sokan vannak ilyenek), azoknak megnyugtatásul mondom, hogy minden szempontból abszolút hibátlanul, sőt, gyönyörűen kapcsolódik a film a bő 30 éves franchise-hoz, úgy, hogy tematikailag is rengeteget tesz hozzá. Nem mintha az Aliennek valaha is szüksége lett volna bármi magyarázatra akár a szörnyeket akár a „space jockey-t” illetően, de ez már nem is Alien, és itt van helye, értelme a háttér kibontásának. Ami pedig mindenki nagy kérdését illeti (van-e benne AZ, vagy nincs), direkt nem leszek olyan jófej/szemét (a helyes opció egyéni szájíz szerint áláhúzandó), hogy lelövöm. De: ha tippelsz, lefogadom, hogy helyes lesz a tipped.

Sajnos az igen nagy ambícióihoz képest a film messze nem elég intelligens. A forgatókönyv igyekszik megteremteni az eposzi keretet a cselekményben fokozatosan elszaporodó borzalmakhoz, de összerogy a saját súlya alatt – rögtön a két első jelenet teljesen funkciótlan, felesleges, akárcsak néhány karakter (élükön a látványosan megöregített Guy Pearce-szel) és sztoriszál. A motivációk zavarosak, a címbeli hajón uralkodó erőviszonyok nemkülönben. Sosem világos, ki a főnök, ki kiről és miről tud, az ezekkel kapcsolatos érdektelen fordulatok (családi reveláció) pedig holtsúlyként húzzák le a sztorit, miközben még lyukakat is ütnek bele, hadd süllyedjen gyorsabban. A szereplők közül csak a látszólag érzelemmentes Davidnek vannak dimenzió, aki ironikus módon egy android – mindenesetre Michael Fassbender el is lopja az egész show-t, Noomi Rapace ide, Charlize Theron és Idris Elba oda.

Scott mozija hol teremtésmagyarázó sci-fi akar lenni, a 2001 felé kacsintgató grandiózus témákkal, hol zsigerekig hatoló horror, az elődök felkavaró, földönkívüli orális erőszak motívumaival, de sosem sikerül igazán hatásosan kibontania egyiket sem, elegyítenie a kettőt pedig még kevésbé (a pusztán mutiba bedobott, aztán elfelejtett filozófiai kérdésekről már ne is beszéljünk). Nem érezni ugyanis az események súlyát: a rendezőt vagy végleg elhagyta minden atmoszférateremtő képessége, vagy „csak” a vágóolló áldozatául esett. Sok jó ötlet, sok potenciálisan nagyszerű jelenet a sietős kivitelezésbe fullad bele, amiben nem jut hely stílusnak és eleganciának (mint pl. az egyébként hátborzongató automata műtét). Értem, hogy a mai (nyári) közönséget már nem lehet olyan lassú feszültségteremtéssel, olyan sűrű atmoszférával traktálni, mint a régit, de mindennek ára van. Vagy legendát teremtesz, illetve élesztesz újra, vagy a rég felmért tömegigényt szolgálod ki. A Fox 100 millió dollárja az utóbbira ment, ami nem meglepő. Kérdés, hogy ez kinél mire lesz elég.

172 komment · 1 trackback

Címkék: scifi horror filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr224570401

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Prometheus 2012.06.07. 11:40:40

Szombaton nagyon pocsék idő volt – négy fok hideg és eső, ami így június elején még itt Svédországban is túlzás – úgyhogy azt gondoltuk Jucussal, hogy szabadtéri program helyett inkább moziba megyünk. Jucus a Hófehérkét túl durvának találta...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darkcomet 2012.06.08. 07:47:25

@wmiki: A filozófiai rész teljesen rendben is van az első epizódban, pont ezért is tetszik nagyon. Viszont a folytatásokban olyan szinten amortizálják le mindezt, hogy attól a hajamat tudtam volna kitépni.

Egyébként a Wachowski fivérek konkrétan nem tervezték trilogiának. Voltak szinopszisaik az esetleges folytatásra, de konkrétan a két epizódot a stúdió kényszerítette ki, és nem vették figyelembe Wachowskiék elképzeléseit.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.06.08. 07:57:41

@Darkcomet: :x

a folytatások is tele vannak filozófiával, minden mondatuk külön elemezhető lenne, onnantól, hogy "nem szükséges, hogy mindenki higgyen" azon át, hogy "nem azért vagyunk itt mert szabadok vagyunk", azon keresztül, hogy "miért harcol?" addig, hogy "végig igaza volt. ez így szükségszerű"...

de persze biztos mi azzal a néhány kutatóval, tévedünk, akik hónapokat szántuk az elemzésre, és nektek van igazatok, akik egyszer megnéztétek...

lehet, hogy nem konkrétan trilógiának tervezték, de a 9 órás filmötletüket végül csak 3(-4) részbe sikerült összevágni...

johnny quid · http://oranje.blog.hu 2012.06.08. 08:26:00

Na tegnap én is megnéztem, kíváncsi voltam rá nagyon.

Azt hiszem ez a kritika a leginkább helytálló, amit a filmről olvastam. Sajnos a film koherenciája igen nagy csorbát szenved az érthetetlen / megmagyarázhatatlan / levegőben lógó jelenetektől.

SPOILER

Mint az (a ráadásul nagyon klisészerű gonosz robotos) jelenetsor, amikor az android megmérgezi Hollowayt. Semmi értelme nem volt az egésznek.

Ráadásul a nyitójelenetnek, a koktélt szürcsölő humanoidnak se volt semmi hozzáadott értéke, sőt, elvették azt a meglepetéshatást, amikor először levették a fejről a sisakot, hogy tulajdonképpen teljesen emberi vonásaik vannak.

Szerintem az árthatott meg leginkább a filmnek, hogy túl sokáig készítették elő. Látszott, hogy a hátterek, az atmoszféra, az alapsztori nagyon jól kitaláltak voltak, de közben elvesztek a részletekben. Ez leginkább Scott hibája, neki kellett volna összefogni az egészet.

Én azért remélem lesz folytatása a dolognak.

Rusznyák Csaba 2012.06.08. 08:46:30

@Darkcomet: Komolyan, szerintem ne strapáld magad...

kacsabokaficam 2012.06.08. 08:51:52

@johnny quid:

SPOILER

Talán mert Weylandnek eredmények kellettek. Tudni akarta mit csinál vele az a fekete "anyag".

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.06.08. 10:52:06

@Rusznyák Csaba: :x

így van...
nektek a többségnek van igazatok
ahogy a filmben is mondják 3-an is:
"ő az... az abnormális"

flatus 2012.06.08. 12:32:37

@johnny quid:

SPOILER

Annak pont hogy volt értelme.A Weyland eredményeket akart, amelyek nem nagyon akartak jönni, ezért a robot a beszerzett mintát beleimplantálta az egyik humánba, hátha lesz vmi eredmény.

Engem a nyitó képsorok zavartak a leginkább, mert ugyan jó alapot adhatnának a teremtésmítosznak, de azt nekem ne mondja senki ,hogy egy szuperfejlett civilizáció úgy népesít be bolygókat, hogy egyik tagjukat rituálisan feláldozzák, mert csak így nyerhető a megfelelő DNS.Szóval számomra ez olyan WTF.

A másik meg az ,hogy mi volt az idegenek motivációja a teremtést követően.
Magunk hasonlatosságára teremtünk egy kicsikét, hagyunk hátra térképet, majd jól legyakjuk őket, miközben a szándékot kiváltó motiváció elveszett a sorok között, miért is tesszük ezt.
Prometheus?Mit lopott a Weyland a teremtőinktől?
Noomi Rapace helyett az lett volna az első kérdésem a robothoz, az űrhajó lezuhanása utána ,hogy mi a jó péniszt mondtál az idegennek, mielőtt nekünk támadt.

kaamir 2012.06.08. 12:50:50

@flatus: SPOILER
Az első jelenethez: már itt látszott, hogy a forgatókönyvet milyen fogalmatlan idióták írták. Kék ég, hullámzó folyó, dús fű, belélegezhető atmoszféra?! Az élet kezdetekor, 4 milliárd évvel ezelőtt? Nanemár.

Aztán az, hogy több milliárd év evolúció után két faj szinte tök egyformán néz ki és - agyfasz a köbön - még a DNS-ük is megegyezik. Jesszusom.

David beszél az idegennel: Ja, mert ennek a fajnak valamelyik tagja röpke 35 ezer évvel ezelőtt járt a földön, biztos ez is beszél sumerül vagy ó-egyiptomiul. Háhogyne.

És még kb. egy tucat ilyen baromság van a filmben.

K.Leslee 2012.06.08. 18:46:07

@Maya--: Én azzal értek egyet, hogy ki kell választani egy-két olyan kritikust, akinek a véleményéhez általában közel áll a saját vélenményed. Számomra fontos, hogy olvassak valamit filmekről megnézés előtt, mert annyi igénytelen, főként mainstream szar van a piacon, hogy nem érdemes időt pazarolni rájuk. Ki kell szűrni őket. Pl. abban biztos vagyok, hogy Csaba nem fog ajánlani szar filmet, ami támpontnak már elég jó.

Maya-- 2012.06.08. 22:13:37

@K.Leslee: annyian vannak ma már kritikusok, hogy választani sem tudok, én totál kényelemből járok ide, najó, nálam már szokássá vált. nem azt bírom Csabában, hogy talál a véleményem vele, hanem azért ragadtam itt, mert AZ aki ír zenéről(ezt jó hangosan írom, hogy hallja:)), filmekről, könyvekről, képregényekről..valamit csak tudhat. én élvezem az ilyen embereket, legalábbis az ilyeneknek(mmint akiket ismerek a reális életben is)valamennyire hiszek. ugyhogy igazad van, nem fog szar filmet ajánlani.

Viktus 2012.06.08. 22:18:45

Gyenge b kategóriás scifi ... kár érte.

Viktus 2012.06.08. 22:35:55

@K.Leslee:

Az a 33 éves film magasról veri ezt ... azt bizony még megnézem most is bármikor a prometheust az életbe nem nézném. Nagyjából olyan, mint egy felturbózott Evolúció vígjáték kicsit nagyobb költségvetéssel ...

Tiger Woods 2012.06.09. 00:27:20

@Leslie_: azért újranézve a cameron-féle aliens messze nem állta ki olyan férfiasan az idő próbáját, mint az elődje.

most jövök a prometheusról (már a filmről), nekem pozitív csalódás volt. készültek már ennél jóval gyengébb alien-filmek (és nekem még azok is bejöttek).

Peter Tikos 2012.06.09. 01:16:53

Ez a film nem az Alienhez, vagy bármi máshoz mérten szar, hanem úgy, ahogy van. Pedig próbáltam megszeretni, figyeltem minden pozitívumra, de nekem sajnos az nem elég, hogy a trükkök jók (nem azok, pl. a nyitó jelenetben a jockey mozgása is kb. a tévémacit idézi).
Scott végleg megbukott.

ghavin 2012.06.09. 02:40:29

Megnéztem. Ennyi forgatókönyvbéli hibát ~ plothole-t és következetlenséget ~ nem tudom melyik filmnél tapasztaltam utoljára, de a Prometheustól abszolút nem ezt vártam. Kibaszott nagy csalódás volt. Olyan, mintha legalább három különböző koncepciójú forgatókönyvet akartak volna egybesúvasztani, a végeredmény tekintetében pedig ezek közül egyiket sem hagyták megfelelőképpen érvényre jutni, helyettük maradt a mind tartalmilag, mind pedig érzelmileg totális, egyúttal tökéletesen hatás nélkül maradó káosz.

Ridley Scott elfelejtett rendezni. Pont... vagy nem engedték a vágószoba közelébe. Pont.

Tökmindegy, a végeredmény egy kaotikus, legjobb esetben is csupán a szánalmas próbálkozásak miatt megmosolyogtató hányadék.

Akiknek tetszett: örülök nektek. Remek jövő áll előttetek filmek tekintetében. Megbocsátó- és kompromisszumkészség, minimálisra degradált mérce és elvárások - ezen attribútumok által felvértezve Michael Bay minden valószínűség szerint a kétezres évek zsenije volt számotokra. Őszintén irigyellek benneteket.

Chavez 2012.06.09. 03:46:44

@Ghavin: Egyszer a szinkronos filmeket nézőket kutyázod, most meg azokat, akiknek tetszeni merészelt ez a film. Szar lehet neked itt lent élned köztünk, emberek között, akiket úgy megvetsz. :(

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.06.09. 04:09:47

@Chavez: mondjuk tényleg eltalálta azt a társadalmi metszetet, akiket lehet...

Chavez 2012.06.09. 04:37:36

@Wostry Ferenc: Akkor a szinkronizált filmekért felelősök után majd közvetlenül őket állítja falhoz a filmes elitisták forradalma. Előbb-utóbb csak megtisztul ez a putri. Rettegek is, hogy nehogy tessen majd a Promi, mert még a végén kiderül rólam, hogy látens Michael Bay rajongó vagyok.

anal intruder 2012.06.09. 07:07:12

@Ghavin:
Apám, hogy te mekkora nyomorult vagyol.Veled kész kéjmámor lehet moziba menni.

Leslie_ · http://driftgarage.blog.hu 2012.06.09. 07:25:27

én maradok annál, hogy nem lettem foglya a filmnek. scifi rajongó vagyok gyerekkorom óta, apám és a video korszak fertőzött meg.

épp ezért vágytam sokkal többre, és nem ilyen hibákra és klisékre. a film első 2/3-ada rendben volt, még az olyan blődségekkel is, mint idegenekhez nyúlkáló űrhajós-tudós ésatöbbi.

mivel már többen láttátok, lehetünk konkrétak:
Shaw benéz az ablakon és odacsap egy csáp... ugyanmár, ZS kategória.
fegyver nélküli űrhajó?
felszólításra meghaló pilóták? nem katonák!
a lezuhanó teremtő hajó gördülése, épp Vickersre, akinek 100m futás alatt nem jut eszébe oldalra mozdulni mint Shaw... utána Shaw a boruló hajó alatt marad.
utalás: a nostromo hogyhogy nem látta a lezuhanó teremtő hajó mellett a mentőkabint? milyen space jockeyt találnak a lezuhant hajóban, ha az kiszállt és Shaw után eredt?

a céljukat talán értettem: amikor az általuk teremtett faj elég fejlett, hogy megtalálja a teremtőjét és ezáltal veszélyes legyen rá, az ember tudtán kívül szépen beindítja az "önmegsemmisítést" azaz felébreszti a teremtőt aki az Alienek vírusszerű támadásával elpusztítja a földet és az felhasználhatóvá válik mindenestül... kivéve az addigi felhasználót.

én erre jutottam így 30 év scifi nézés (és olvasás) után, épp ezért vagyok csalódott. a film tele van olyan kibontatlan csomagokkal, amire később egy esetleges folytatásban visszatérni már spoiler, ellenben olyan részleteket tartalmaz, amikre kár volt időt és képkockát fecsérelni.

Cameronban azért van több hitem, mert a sztori adott, tehát abba csak beleképzelni lehet többet és sajnos épp Scott nem tudta ezt megtenni. és pont ez sikerült Cameronnak jól az Aliensben... ahol sztori szinte nincs is, csak az a hangulat, amit megteremt és amitől mégis működik a film eszméje is, nem csak a képi világa.

Tiger Woods 2012.06.09. 08:32:06

@Ghavin: komolyan vehető forgatókönyvet várni egy alien-filmtől azért elég merész dolog. főleg, hogy az első rész óta nem volt olyan. ennek a filmnek is a legfőbb érdeme az aprólékosan kidolgozott gigeri látvány, amit viszont sikerült hibátlanul hoznia.

ghavin 2012.06.09. 08:43:21

@Tiger Woods: Nem az az elvárásom, hogy "komolyan vehető" legyen a forgatókönyv, hanem hogy legalább jelenetről-jelenetre ne keveredjen a film sorozatos ellentmondásokba és lehetőleg ne kapjak agyideggörcsöt az erőltetett párbeszédek miatt. Mindkettő tekintetében a Prometheus akkora bukta, hogy évtizedekre orvosolhatni lehetne vele az világ-éhínséget.

kacsabokaficam 2012.06.09. 08:50:42

@Leslie_: ez nem az a bolygó, ez nem az a kifli űrhajó

anal intruder 2012.06.09. 12:30:41

@Leslie_:

Honnan tudod ,hogy egy olyan krízishelyzetben, amelyben a Föld sorsáról van szó, akkor űrhajósok nem áldoznák fel az életüket, akár azonnal?

Az milyen cél ,hogy teremtünk egy fajt, aztán amikor felnő hozzánk akkor elimináljuk?Ez milyen cél?
Ez kb.olyan mintha betelepítenék egy szigetet állatokkal, majd visszatérek és az összeset elpusztítom.
Ha nem akarok magamnak riválist, akkor meg sem teremtem.

Rusznyák Csaba 2012.06.09. 12:41:27

@anal intruder: Nem tudjuk, hogy miért teremtették az emberiséget, azt sem tudjuk, hogy miért akarták végül kiirtani. Minden ezzel kapcsolatos gondolat puszta találgatás. És ez a különbség a Prometheus meg egy intelligens sci-fi közt, amin érdemes gondolkodni. Utóbbi feltesz kérdéseket, és bár válaszokat nem, vagy nem feltétlenül ad, támpontokkal azért szolgál. A Prometheusban nincsenek támpontok, csak sok ködös rejtély (az ezesetben plot hole pepitában), amiről gondoljon a néző, amit akar. Á la Lost.

vargatom 2012.06.09. 13:44:08

@Rusznyák Csaba: Azért arra van egy célzás, hogy miért is pöccentek be az engineerek, és ha nem lenne elég, akkor Scott egy interjúban meg is erősíti.

Az évszámokkal lehet meglelni, 2090 körül értek oda, a space jockey hulla meg kábé 2000 éve fekszik ott, plusz-mínusz pár évtized. Mit is követett el az emberiség időszámításunk kezdete után pár évtizeddel, ami elítélhető volt? És még utalgat is rá a film jó pár másik esetben?

Rusznyák Csaba 2012.06.09. 13:53:08

@vargatom: Igen, tudom, és ez pont az a kategória, amit fentebb írtam. Elhintik ezt a "kb 2000 éve" maszlagot, ami pont elég ahhoz, hogy el lehessen kezdeni gyártani mindenféle összeesküvés elméletet, de ahhoz, hogy valami koherencia legyen a sztoriban, még nagyon kevés. Á la Lost, mint mondtam.

ghavin 2012.06.09. 15:31:29

@Rusznyák Csaba: Tehát abban megállapodhatunk, hogy Damon Lindelof csapnivaló forgatókönyvíró? :)

Peter Tikos 2012.06.09. 16:20:54

@Leslie_: Azért nem találták meg a nostromósok a mentőkabint, mert ez egy teljesen más égitest. Ez már ezerszer el lett mondva, de a filmből is kiderül, tudhatjuk a hold nevét: az Alienben az LV-426 látható, ebben a szarban meg az LV-223.

Nem azért, de épp Cameron kezdte elb@szni az alien univerzumot, és degradálta állati lényekké a xenókat. Királynő, ugyanmár. Eredetileg az alienek életciklusa úgy zajlott volna, hogy a lény elkapja az embereket, akiket bebáboz és belőlük lesznek a tojások az arctámadókkal (emberi kéz megvan?). Csak kevés zsét kapott Scott, és egy csomó minden kimaradt a filmből, például a most látható piramisok is (eredetileg már az Alienben is egy ilyenben találták volna meg a tojások úgy, mint most a Prometheusban).
Egyébként évekkel ezelőtt Cameron is benne volt a rebootban, amiből végül a Prometheus lett, csak mikor a jogtulajok utat engedtek az AvP filmeknek, kiszállt az egészből mondván, így már aztán végképp szétgyalázzák a mítoszt. És milyen igaza volt. Az már más kérdés, hogy szerintem minde, az eredeti Alien után készült bármilyen folytatás ezt tette. És sajnos már az alapfilmben sem sikerült rendesen kidomborítani az eredeti ötleteket.

Rusznyák Csaba 2012.06.09. 18:10:01

@Ghavin: Abszolút:)

@Wormwood: Kétségkívül illeszkedett volna az eredeti koncepcióba ez a tojás-ember dolog, de lehet, hogy ez már kicsit túl sok lett volna... már a pár óra alatt chestbusterből full alienné fejlődés is igényel nem kevés suspension of disbeliefet. Nekem jobban tetszik Cameron királynős magyarázata - ami pont a Prometheus által kerek.

Maya-- 2012.06.09. 19:23:58

eddig nem érdekelt olyan erősen a film, főleg, hogy ilyen középszernek állítjátok be, de ezt az á la Lost-ot, hogy értsem? hogy nem rág be semmit a szánkba, s mi kell megértsük?..mert akkor én azt szeretem.
komolyan kérdezem.
???

Rusznyák Csaba 2012.06.09. 19:27:18

@Maya--: "nem rág be semmit a szánkba, s mi kell megértsük"

Mert a Lost szerinted ilyen volt?:o

Maya-- 2012.06.09. 20:06:37

kb., amúgy szerintem érthető volt a Lost. fölhasználta az ősi civilizációk hitvilágát, s szépen összehozott egy pepita csapatot(mindenkinek ebben-abban kormos volt az orra)..majd letesztelte, hogy ki milyen helyzetben, s körülmények között mire volt képes..majd bekerültek a "köztes létben", asszem így hívják azt a létet, miútán meghaltál, de még nem dölt el, hogy hová, s merre tartasz..s ha ügyes vagy, s ők azok voltak, akkor fognak találkozni egy másik életben :)
ne mond, hogy nem egy jó sztori volt.

najó, akkor újra kérdezem..olyan a film, hogy én kell hozzáképzeljem a megoldásokat? :)

Peter Tikos 2012.06.09. 20:19:43

@Maya--: Emlékszel, milyen jó volt a Bárányok hallgatnak? mennyire félelmetes volt Hannibal figurája? Aztán jött ugye Scott a Hanniballal, és mennyire blőd marhasággá változott a kezei alatt az egész mítosz. Most kb. ugyanez történt - külön szomorú az egészben, hogy itt az "alapfilm" is az ő kezei közül került ki.

chuck-d 2012.06.09. 20:22:49

@Maya--: biztos találkoztál már olyan arccal életed során, aki nagyon szeretett a figyelem középpontjában lenni lényegében bármi áron, például társaságban elkezdett sztorizni, ami akár érdekesnek is indult - de csak azért, mert vajon mi sül ki belőle -, de hamar facepalm lett a vége. mert levágta mindenki, hogy kábé akkor találja ki, és ráadásul szar. na ez a jómadár a Lost.

chuck-d 2012.06.09. 20:25:45

@Wormwood: az Alien a legjobb xeno film. mondjuk nekem a legjobb terminátor film is a Terminátor. :]

Peter Tikos 2012.06.09. 20:33:47

@chuck-d: Igen, az Alien alap. Így múlik el a világ dicsősége.

Rusznyák Csaba 2012.06.09. 20:34:13

@Maya--: Igen, neked kell hozzáképzelned a megoldásokat. De nem azért, mert a film annyira intelligens, hanem azért, mert annyira buta. A párral fentebbi hozzászólásomban pont a kettő közti - szerintem baromi lényeges - különbségre akartam rámutatni.

A Lostot én úgy két évadig nagyon élveztem, aztán egyre csúszott lefelé a lejtőn. Végül már kurva dühös voltam magamra, hogy a sok bullshit után is csak tűrtem és tűrtem, és csak az ötödik évadban szálltam ki abból a szarból. Nem, szerintem nem volt jó sztori - vagy még inkább: nem volt jól kivitelezve a sztori.

David Sumner 2012.06.09. 21:01:27

Sokkal jobb volt, mint hittem. Bár az Aliens magaslatait nem éri el. Vártam, hogy a Theron-Fassbender közötti robotos labdát lecsapják az írók, és szerencsére meg is tették. Noomi Rapace-nek meg folyton baja van a testével.

Maya-- 2012.06.09. 21:13:48

@Wormwood: igen, valóban elcseszte Hannibal-t :(

@chuck-d: én szerettem ezt a jómadarat :), nem zavar, hogy összecsapták a végét, mert velem gyakorlatilag megszeretették a sorozatokat, és azóta se kaptam, amit olyan érdeklődéssel követnék mint a Lost-ot..sajnos.

@Rusznyák Csaba: az a különbség tényleg fontos. mostmár értem.

chuck-d 2012.06.09. 22:10:48

@Maya--: nem csak a vége a baj, de azzal sincs gond, ha neked tetszett, így jó ez. de látom van olyan, aki nem ilyen engedékeny, ami neki nem tetszik, az csak valami selejteknek jöhet be. mert minden filmet feleségül kell venni, nehogy már értékeljük azt is, akit csak jó volt megdugni. mondjuk. azon viszont csodálkozom, hogy a Lost volt a csúcs neked, sorozatokból erős a felhozatal.

bélszájú 2012.06.09. 22:15:43

@Rusznyák Csaba: lehet valaki már elárulta, nem olvastam el mindent - de az Alien 2122-ben játszódik, csak a tények kedvéért

vargatom 2012.06.09. 22:39:51

A Lost szerzői egyszerűen csak képtelenek egy kerek egész történetet írni, ami a sorozat minden egyes részletén tettenérhető.
Semmi nem derül ki a sziget dolgairól, a tucatszámra behajigált misztikus-filozofikus meg történelmi elemek kapcsolatáról, meg hogy egyáltalán mi szükség volt rájuk a sztoriban.
A százakárhány szereplőből talán 5-6 esetben van valami érdemi lezárás - a 80%-ukat egyszerűen kinyírják, a többi meg lógva marad a levegőben valahol. Ez az egész túlvilágos marhaság is elsősorban azért kellett a végére, mert nem maradt elég karakter egy bármiféle befejezéshez.

Lindelofnak vannak ötletei, meg ha aláraknak egy jó stábot az tud a karakterekkel is drámát csinálni jó párbeszédekkel, plusz imádja teleszórni kultirális utalásokkal a művét. De az már nem megy neki hogy valaminek legyen eleje, közepe, vége, meg értelme.

Ugyanezt látjuk a Prometheusnál is, van benne a görög mitológiától Jézuson át a Bibliáig minden, csak logika meg lezárás nincs. Aztán hiába baromi hosszú a film, de mégse bír eleget foglalkozni a lényegi cselekménnyel; helyette van egy rakás tök felesleges és értelmetlen töltelék, mint az eltévedő geológus meg a földönkívülit simogató biológus (olyanok mint a tinihorrorokban a dugni menő szerelmespár, akit elsőnek belez ki a gonosz) de igazából Shaw és az ő kicsikéje is különösebb következmények nélkül kihagyható lenne, meg Vickers is.

Az egészben az a legszomorúbb, hogy a Shadow 19 script alapján Spaiths egymagában marha jó filmet csinálhatott, és erre behozták ezt a kóklert, valószínűleg cska azért mert neki már van valami "neve" a közönség előtt...

Chavez 2012.06.09. 23:06:25

@chuck-d: "mert minden filmet feleségül kell venni, nehogy már értékeljük azt is, akit csak jó volt megdugni."

:felfelémutatóhüvelykujj

Rusznyák Csaba 2012.06.09. 23:46:43

@bélszájú: Ezt honnan lehet tudni? Elhangzik a filmben vagy valamelyik folytatásban?

@Chavez: Nem hiszem, hogy a közönség (és ezalatt most nem a magunkfajta filmrajongókat értem) ismerné Lindelof nevét, és még csak nem is azzal reklámozzák a filmet, hogy "a Lost alkotójától". A franc tudja, miért hozták be. De Spaihts meg A legsötétebb órát írta, aztán az is olyan volt, amilyen.

Rusznyák Csaba 2012.06.09. 23:53:43

Ja, az előbbi vargatomnak ment volna, nem Chaveznek... bocs.

Chavez 2012.06.09. 23:56:12

@Rusznyák Csaba: Ez biztos, hogy nekem szólt? :/

vargatom 2012.06.10. 00:52:18

@Rusznyák Csaba: Spaiths munkásságából én a Shadow 19-et olvastam, és az szerintem egy nagyon jól megírt blockbuster sci-fi / akciófilm. Oké hogy kapcsolódó területen dolgozom, de szinte sorról sorra láttam magam előtt megelevenedni filmként, elképesztően látványos lehetett volna és még a sztori sem volt ostoba, sőt.

Lindelofot meg ha nem a neve miatt hozták be, akkor el nem tudom képzelni hogy miért. A Losttal szerintem már bőven le kellett volna hogy járassa magát, és itt is egy az egyben ugyanazokat a hibákat követte el, meg amennyire tudom amihez még hozzányúlt, az is mind pontosan így járt...

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2012.06.10. 01:09:24

Sajnos én is azt érzem, hogy egy katyvasz az egész. Izgi, hogy lehet rajta filózni, mégis mit láttunk, de koherens válasz nincs... Szerintem.

vargatom 2012.06.10. 01:34:55

Eddig legalább 5-6 féle egymásnak tök ellentmondó értelmezést láttam a sztoriról, szóval ez nem annyira egy történet nyitva hagyott kérdésekkel, hanem inkább az érdemi történet szinte teljes hiánya

Maya-- 2012.06.10. 09:02:55

@chuck-d: pl. melyik sori lenne ilyen izgi? mmint leírom, hogy mi nekem az izgi: misztikus, vallásos, enigmatikus, ja..szuper pasik!, magnetikus, idő utazásos, spekulálgathatós, na meg Holloway..és persze alig bírom, hogy már jöjjön a next rész. meg egész éjjel erről vitázom a bárban, hogy nem így, hanem úgy..kérdezik, hogy honnan tudom? s én mondom, hogy csak ráérzek..s erre pont az történik !!!. amúgy én tudtam, hogy az egyik világ csak elképzelt. ez komoly(bár mindenki röhögött, hogy így csak nem szívatnak meg, DE! :)). én egyedül tudtam. na..?? :)
mondj csak EGY ilyen sorozatot, ami engem ennyire transzba tartson. azt azért számítsuk rá, hogy akkor még a mostani eszemnél is, kissebb volt nekem :)

amúgy az, hogy egy sztorinak nincs meg szabályszerűen az eleje, a közepe meg a vége..az engem nem zavar, összeszerkeztem én hamar(fantázia kérdése, s talán az, hogy nő vagyok, mert mással nem igazán tudom magyarázni, hogy abszolút nem ragaszkodom a logikához, és asszem a racionalítás sem megy nekem)
pl. úgy keresek megoldásokat, hogy ráérzek dolgokra, a pasik a melóban heteket képesek számolgatni, logikázni..én egy nap alatt megoldottam a helyzetet, és jó. megmagyarázni/vázlatot készíteni róla NEM TUDOK.
tehát lehetséges, hogy engem nem zavarna a zagyva sztori, föltalálnám magam, de hogyha buta, azt már nem bírom ki.

bélszájú 2012.06.10. 10:02:05

@Rusznyák Csaba: én az alien database-ről szedtem, de mintha a hivatalos regényben is ez a dátum szerepelne

bélszájú 2012.06.10. 10:10:30

database.aliensonline.hu/

bár eléggé rontja az idővonaluk hitelét, hogy az AvP-t is kanonnak veszik...

Rusznyák Csaba 2012.06.10. 11:08:45

@bélszájú: muszáj nekik, elvégre hivatalosan is kanon (sajnos)

Filter Ákos 2012.06.10. 13:02:34

@Ghavin: ha neked ez a film a hányadék, nem voltál még idén moziban.

amúgy aki szinkronosan nézi, az magára vessen,úgy tényleg borzalmas.

CorteZuma 2012.06.10. 13:16:30

Héllo, mindenkinek!

Némi spoiler és agymenés :) :

mivel nem nagyon láttam még hasonló magyarázatot szerte a neten, megosztanám a nagyérdeművel a saját elméletem:
mi emberek csak tápszer vagyunk, a Föld pedig egy tenyésztelep, a jockeyek sem teremtők, csak simán gondnokok -esetleg RS szavaival élve kertészek-. A film kezdőjelenete nem más, mint egy fajta evolúciós katalizátor szerepét betöltő alien-génekkel bíró retrovirust tartalmazó lötyit megívó és feláldozható kertész, a Földön történő átalakulása, egy a földi életet létrehozó amino- és nukleinsav turmixot eredmányező koktél elkészítése. Miközben a valódi teremtők hajója szépen elszáll. A "turmixban" szereplő alap-építőköveknek köszönhetően pedig a későbbi alien felhasználásra alkalmas, mintegy az övékével genetikailag kompatibilis életformák létrejötte válik lehetővé. A kezdeti dns/molekuláris animációban ugye be is feketednek ezek, jelezvén a kompatibilitás létrejöttét -ugye kissé primitív módon fekete-alien analógiával élve-.
Tegyük fel, hogy az alienek, mintegy koloniális társadalmat felépítve rendelkeznek értelmesebb megnyilvánulási formával is, így egy jövőbéli, esetleges tápanyagforrás-krízis kezelésére tökéletesen előrelátó intézkedés lenne egy kis farmot :) létrehozni, ahol is a szaporodáshoz/túléléshez szükséges genetikailag megfelelő alanyok garmadája várná, hpgy szépen learassák őket.
Esetleg az értelmes alienek/kajapótlék magyarázat helyett netán -remélem, hogy nem- egy predatorok általi harci-kutya(~alien) tenyésztelep elmélet is beillszthető :) (ugye az avp2-ben egy egész kurva bolygót lemodelleznek a kakasviadalaikhoz, szval nem szarral gurigáznak, nna). Bár ez már méginkább zs-kat...Mondjuk elgondolkodtató, hogy a Juggernautok inkább alien-like hajók (és semmiképp nem SJ, ők legfeljebb csak üzemeltetők), az elején egy mégis teljesen más hajó felügyeli a szeánszt, hmm az avp filmekben nem hasonlókkal koricáltak a predatorok, jajj :).
Visszatérve az elmélet kibontásához: a SJ-k, mintegy gondos gazdaként felügyelik ugye a farmot, terelgetik a népet, stb, mjad látván, hogy megy itt minden magától, szépen elhelyezve egyfajta automatikus biztonsági jelrendszert, ott hagyják a kertet, van épp elég dolguk a számos másikkal. Ez a jelrendszer, pedig miután a kifejlett, értelmes létformák által megfejtésre kerül, megadván a kp-i kirajzási bolygó koordinátáit, szépen elvezeti a -ekkorra nyilván fejlett és jól elszaporodott- faj egyedeit, megadván a szaporodásra/terjeszkedésre felszólító jelet.
A SJ-dns egyezése az emberével nem teljesen tisztázott, hogy most pontos gén-azonossák, vagy csak molekulásris azonosság áll fenn; az előbbi egyébként is hülyeség lenne, miután alap-építőkövekre bomlik az elején a feláldozott kertész dns/fehérje/etc, tehát kb. annyira egyezhet a SJ dns a miénkkel, mint bármely sejtmaggal bíró földi létforma is. Ugye korábbi filmekben elhangzott/látszott, hogy az alien egy kissé mindig átveszi a gazdállat tulajdonságait -mitegy knock-out dns-ként beépül a gazdaszervezet dns-be- csakhogy eme gazdaszerv mindig földi eredetű volt (rovar/kutya/ökör/ember), így vlsznű hogy valóban egy övével kompatibilis molekuláris felépítményt - a földi élet- sikerült létrehozni, így a SJ-dns/emberi-dns hasonlóság valószínűleg alapkő-szinten adott, de a tulzott mértékű genetikai egyezés inkább a véletlen -vagy katalizált evolúció- eredménye.
A fekete lötyi hatásai: mint írtam, szerintem egyfajta alien retro-vírus, mely nagyfokú evolúciós tempóra képes: gyak. a mutációs rátája igen magas, így a brutális mennyiségű sejtosztodásból igen gyorsan alakulnak ki fejlettebb/életrevalóbb, tehát gyorsabban szaporodó/ellenállóbb stb létformák. (bakt. esetében létező problem, ld. antibiotikum rezisztencia)
Kis mennyiségben -Holloway- szépen lassan, mint egy kis evolúciós inkubátor, tenyésik benne az élet, lassan először alapszinten (szem: vlmi ős-féreg), majd
egy multipotens, egyébként is durva osztódási rátával bíró sejteben (spermium/petesejt) egy ember/alien mutáns jön létre (főleg, hogy később az inkubátor szerepét is egy hasonló/megegyező dns-ű SJ tölti be).
A szájbaszexuáló ős-péniszek már más téma, sztem azok egy az alien-reprodukció klaszikus formáját követő fejletlen arctámadók, ahogy széttárja a csápjait(fejletlen lábait?), talán emlékeztet is rá, meg ahogy a nyakát fogja/szorítja stb.
A Hollowayt megfertőző David: ugye a magának kissé pszichopata lelkivilágot növesztő android érti a falakon, feljegyzéseken látott idegen szöveget,tehát számára már világos a történet, ezenkívűl nem kifejezetten ember-barát -talán kivéve Shaw-t-, így amikor a doktor gyak-lag felhatalmazza a titok feltárására, beteteti szépen :), hadd lássa mire kelletünk eme -nyilván a David által, az emberinél jobban csodált- civilizációnak.
Mondjuk kiváncsi lennék a SJ-nak mondott idegen szövegére, pl.: íme, az asztal tálalva :D.
Na, lehet kicsit nyakatekert, de sztem messze nem annyira, mint az érzelmek által befolyásolt idegen-anyag projekciók, meg effélék...

CorteZuma 2012.06.10. 13:17:49

hopsz elküldtem némi korrektura nélkül, elnézést a hely.hibákért, effélékért

Filter Ákos 2012.06.10. 13:19:51

@Wostry Ferenc: találta egy fenét. hithű bay-fan gyomrát bővel kikezdi egy 3d-ben a pofájába tolt maszek abortusz.

CorteZuma 2012.06.10. 19:03:36

@CorteZuma: Muhaha, ezek alapján még a Prometheus-belemagyarázósdi is értelmezhető, hisz így a földi létformák nem csak haszonélvezői a nyitó-inokulációnak, hanem lényegében fizikailag is egyek vagyunk a "tűzhozóval" és úgy emlékszem neki idővel akadt némi problémája a májával, meg holmi ragadozó létformával :)
...hmm, tényleg ekkora sületlenségeket írtam vagy csak a kívülállónak járó attitűd az, ami miatt magammal beszélgetek? :)

CorteZuma 2012.06.10. 19:05:05

vagy csak túl jó meccsek vannak ma :D

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2012.06.10. 20:57:27

Értem én, hogy megosztja a közönséget. nem mindenki veszi be az ilyen filózofusabb filmeket, főleg abból a szempontból lehet csalódás, hogy sok kérdés megválaszúlatlanul maradt. De nekem így is tetszett. A látvány/stílus baromi hangulatos, a színészek helytállnak (bár igazán emlékezeteset csak Fassbender alakít). A film izgalmas és igen is vannak benne horror elemek. Ami pedig a legfontosabb, hogy szépen illeszkedik az Alien filmekhez (még ha vannak elvarratlan szálak is). Szívesen látnék egy folytatást ami megválaszol pár kérdést, de szerintem ez nem feltétlenül szükséges. Nem tökéletes film, lehetne hibákat keresni benne de én baromira élveztem. Számomra az év egyik legjobbja.

Rusznyák Csaba 2012.06.10. 21:07:20

@The Man Who Laughs: Nem az a baj vele - számomra - hogy filozófus (bár szerintem nem is igazán az).

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2012.06.11. 08:46:31

@Rusznyák Csaba: Ja ezt most nem pont neked szántam, ha nem sok más embernek ezért nem tetszik. Meg inkább azért mert ez olyan Lostos filozófia sok kérdés válasz nélkül.

A cikk amúgy tetszett.

hmikey 2012.06.11. 11:05:42

Nagyjából Cortezumával értek egyet, talán annyi különbséggel, hogy nem látok különösebb vezető értelmet sem az alienekben, sem a space jockey-kkal kapcsolatban. Azt tudjuk már a régebbi alien filmek nyomán is, hogy a gazdatesthez idomulva mutálódnak, így nekem egyáltalán nem volt meglepő, hogy abból a csápus cuccból lett később a a már majdnem-xenomorf a végén. Sokkal jobban zavartak az olyan dolgok, mint hogy a Rapace végigszaladja a fél filmet egy császármetszést követően. Mindent egybevetve, nekem tetszett.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.06.11. 12:02:56

vargatom:

Hát ez óriási, a katolikus alienek azért akarják kinyírni az emberiséget, mert fára szögeztük Jézust? Vagy rosszul értem?

szoni_ 2012.06.11. 12:03:35

hangulatos és vannak szép felvételek...
a sztoriba nem tudom érdemes e belemenni...

winterrain 2012.06.13. 01:49:16

Micsoda bosszantóan elszalasztott lehetőség ez a film...

Rusznyák Csaba 2012.06.13. 17:07:19

Lindelofot felkérték, hogy foltozza a World War Z forgatókönyvét, szóval talán az a film is el fog veszni bullshitországban.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2012.06.14. 09:56:39

@Rusznyák Csaba: nem értem miért Lindelofot fikázzátok, Scott nem olvasta a könyvet???? :-P

Rusznyák Csaba 2012.06.14. 23:19:59

@ringsider: nyilván az ő fején is van vaj bőven, de Lindelofot ez nem menti fel:) Egyébként Scottban nem csalódtam, már be is jelentette a 20-30 perccel hosszabb rendezői változatot. Mibe, hogy az lesz belőle, hogy ami a mozis verzióból is kiderült, azt szájba rágják, a plot hole-ok és ködök meg maradnak?

endberg 2012.06.15. 09:47:11

Egyébként nagy trükk ez a Lindelof, ha elolvasok egy random fórumot, akkor dugig van mindenféle prometheus értelmezésekkel, amik persze mind elbuknak valahol, mivel a kiindulási alap logikátlan, és tele van ellentmondással, de ez nem állítja meg a népet abban, hogy folyamatosan vitázzon rajta, így a hype csak fokozódik. Még az is jót tesz neki, hogy akik nem szopták be ezt az ál-misztikumot, azok meg morognak, mert így a két tábor még több vitát generál. A nyáj béget (és fizet), mission acomplished.

Ami így utólag belegondolva nagyon fájt még ebben a filmben, az a nagyon béna dialógus. Gyakorlatilag kétféle szöveg volt, az egyik a vicces-poénos, a másik pedig a katyvaszos-misztikus. Egy életszerű, normálisan megírt, a történetet előremozdító párbeszédre sem emlékszem.

Azt csak én érzem úgy, hogy a film ritmusa is elég bénára sikeredett? (pl. nagyívű, monumentális jelenet az elején, majd jön rögtön még egy, ami szintén az akarna lenni, de az első miatt teljesen sújytalan lesz.)

Jól láttam a stáblistán, hogy Giger itt csak az original designért volt felelős? (meg talán a freskókat ő csinálta a falra). Nagyon nem tett jót ez sem a filmnek. A belső terek, a díszletek, a lények nem hozták azt a zsigerbe markoló borzalmasságot, ami a festő sajátossága. (ugyan azért nem Giger volt a felelős, de az Alienben nem csak az idegen űrhajó volt gigeri, de a Nostromo belső terei is tele voltak tekergő csövekkel, bizarr mintába elrendezett csavarokkal, drótokkal )

A prometheus szörnyek simán B film propok, a film+on minden este lehet látni ilyen csápos polipokat, meg kígyószerű izéket.

DoRiS20 2012.06.16. 21:54:51

"motivációk zavarosak" - lehet, nem egy filmet néztünk....

Tepes 2012.06.18. 12:12:02

Nekem nagyon tetszett, de azért volt benne pár zavaró rész.
SPOILER
A számomra leggagyibb az volt, amikor az űrhajó felrobban és lezuhan, majd elkezd "gurulni" és a 2 csaj úgy menekül, ahogy azt csak kb Tom & Jerry rajzfilmekben lehet látni amikor feléjük dől egy fa. Szerintem ilyen idióták nem léteznek...

vargatom 2012.06.18. 16:15:12

@endberg:
Ami Lindelof munkájáról írtál, az ugyanígy megvolt a Lost befejezése után is, szóval még csak véletlen sem lehet. Megkockáztatom, hogy pont ezért hozatta be a Fox a filmhez...

Giger pedig tényleg nem csinált lényeket, és én is hiányoltam a hasonló eredetiséget a P kreatúráiból. Nem azt mondom persze, hogy az Alien megismétlése kellett volna, de azt se hiszem el hogy 30 év alatt nem bukkant fel legalább egy hasonló kaliberű tehetség sehol a világon. Ha más nem, hát gombáztattak volna be pár bevállalós festőt/szobrászt... Bár, Carlos Huante elvileg már előadta valahol, hogy ő is csinált terveket, és azok kifejezetten betegek is voltak, de mégsem használták fel őket. Szóval lehet hogy itt is a stúdió (vagy Scott?) volt bátortalan.

Ironikus módon egyébként a Juggernaut se Giger munkája, hanem egy rajongójáé, aki már évek óta pakolgatta az internetre a képeit - mondjuk az jó is lett.

Ja és a csápos külön csalódás a gigeri facehuggerhez képest már szinte egyáltalán nem is leplezett vagina-szájjal (plusz fogak) és a belőle kinyúló pénisz-nyelvvel... Az aliennél legalább kellett egy darabig nézegetni azt a fejet, mire leesett az embernek hogy mit is lát (sokan még most is banánra asszociálnak róla, hehe)

Maya-- 2012.06.18. 19:42:35

megnéztük ezt a 3D-s színházat, mert tök az volt. tényleg buta a sztori, ezt még én is tudtam, hogy egy fitnesszestől származunk, csak azt nem, hogy kopasz :)..na mindegy. sok kifigurázni valót kapok én ebben a filmben, nem ajánlatos nekifognom, mert majd nem tudok leállni. amúgy a kapitány motivációjára én is roppant kíváncsi voltam, mert az milyen fázís, hogy meglátok az ekránon valami élőt, egy olyan helyről, ahol mindenki azt mondja, hogy minden halott, erre ő fogja magát és elmegy dugni...csak úgy, tök lazán. van hülyeség bőven a filmben.
viszont benne van az amit én nagyon csípek a Lostban, a tudomány-hit kombó, ezt imádom. viszont nem értem Rapace-t, hogy miért alakít ilyen bénán??..Ch.Theron, ő jól csinálná, de ennyi bénázó között neki is elment a kedve, közben láttam, hogy nagyon unja az egészet, alig várja, hogy haza menjen.
akit imádok, az Fassbender, ő szuper, de már maga David kurvajó, hisz ő az egyetlen aki együtt él a teremtőivel, élveztem nagyon azt az abszolút felsőbbrendűséget amit sugárzott. minden elismerésem. na, tehát a filmet nagy nehezen mi is túléltük mint(nem mondom meg ki, vagy kik:))..lássuk mi lesz a folytatás.

Jó film 2012.06.23. 19:42:32

Sziasztok!

Engem egy dolog zavar nagyon, hogy mindenki aki itt hasonlít az csak azt szajkózza, hogy alien utánzat így alien-ből beemelt elemek úgy alien folytatás... Ez nem utánzat nem koppintás és pláne nem folytatás. Egy szóval le lehet írni : Előzmény! Ennyi!
Itt és így találkozik a vállalat először az idegen létformával ami aztán már mint ismeretes minden áron meg akar szerezni magának a hatalmas profit reményében a mögé az álca mögé bújva, hogy mennyi mindent tanulhatunk tőle. A másik elgondolás, hogy lehetetlen dolog, hogy azonos a dns-ünk. Miért lehetetlen? Ha a film logikáját követem akkor a teremtő saját képére teremtett minket és az angyalokat (az egyszerűség kedvéért hívjuk őket angyaloknak) is ezért azonos a dns. Felmerülhet a kérdés miért akarnak ezek az angyalok elpusztítani minket. gondolom hallottatok bukott angyalokról akik mindennel próbálják a teremtő művét pusztítani. Lásd lucifer aki egy bukott angyal mert fellázadt teremtője ellen és száműzve lett. És igen is a teremtést feszegeti és előrevetíti a következő előzményfilmet a sorban mert a megmenekült ember nem haza indul hanem a bukott angyalok után, az ő eredetüket és közvetve a miénket is kutatja ergo a teremtőre kíváncsi.A filmben amikor a pasija azt mondja, hogy most már leveheted a kereszted (amikor megtalálták az angyalokat) megtaláltad a teremtődet erre a csaj azt mondja NEM és azt a kérdést teszi fel a pasinak, és őket ki teremtette? Ezzel a mondattal utal arra, hogy a teremtőt keresi és sejti nem őt/őket találták meg. Végül a gondolatsor majd összeér ha azt vesszük ez volt a mínusz valahanyadik rész. A végén ha összekapcsolódnak a részek akor SZERINTEM hasonló gondolat jön ki belőlle mint a mi sorsunk elősször volt a hit és az igazság aztán jöttek a kapzsik és hatalomvágyók és irigyek akik csak a hasznot látják és mindent megtesznek érte aztán már csak a globális hatalmas vállalattal harcolunk és az általuk újból és újból ránk szabadított fenevadakkal a lényeg elveszik amiért indult az egész. Azért írtam nagybetűkkel, hogy szerintem mert ez a gondolatsor/megoldás az én fejemből pattant ki lehet. hogy hibás lehet, hogy nem. Ha meglesz a többi rész kiderül. Remélem lesz és nem húzzák le az előzmények kibontását a nagy multik a sok negatív cikk miatt.

vargatom 2012.06.23. 21:41:35

Bocsi, de a Prometheus megsemmisül, Weyland meghal, és esélyes hogy Shaw se fog hazamenni - szóval mégis honnan tudna a társaság bármiről is??

Jó film 2012.06.24. 03:24:07

@vargatom: Az ok, hogy megsemmisül de mikor? Igen a végén a filmnek! Tehát addig a Prometheus javában küldi haza az adatokat a Weyland vállalat központjába mondjuk, plusz a droid is működik még de nem vagyok gondolat olvasó, hogy hogyan fogja Scott bácsi tovább szőni a szálat addig amíg össze nem ér. De remélem minél hamarabb megtudom és nem kell rá sokat várni. Ja és a rendezői változatot is nagyon várom mert a multik miatt rövidebbre kellett vágni, hogy a nagy tömegeknek könnyebben befogatható legyen de ez így sem nagyon jött be mert agyas film és nem hullanak az emberek mint a legyek nem lőnek szarrá mindent és nem hemzsegnek az alienek.

Jó film 2012.06.24. 03:35:36

Bocsi befogadhatót akartam írni

Thom Yerk 2012.06.24. 08:18:13

no, egyrészt: szerintem vagy nagyon megvágták, vagy nagyon összecsapták - egy rendezői változat nélkül nehéz erről nyilatkozni talán. rengeteg dolog fel van vetve, aminek semmi jelentősége nem lesz, talán ezért is érzik sokan bugyutának, bár én sem tudom azt mondani, hogy minden a helyére fog kerülni +fél óra játékidővel, mert nem biztos.
innentől spoileresebb
amúgy meglepően tetszett, főleg az eleje volt erős a nyomasztó hatás elérésében, a műtét szimplán gusztustalan volt...amúgy másnak is ott szakadt el az értelmi cérna, amikor a csaj elájul és bevitte david megvizsgálni? kb mintha egy lázálmot láttunk volna, kicsit össze vissza történésekkel
és egyben a legjobb összefoglaló, miért is volt idegesítő az egész: 25.media.tumblr.com/tumblr_m5wvm2NEOl1qaoorlo1_400.gif

Maya-- 2012.06.26. 20:42:34

s ha csak arról szól, vagyis inkább azon az egyszerű elméleten alapszik, mint amit tartanak általában a mi teremtőnkről is. mmint ha észreveszi, hogy valaki próbálja őt stúdirozni, akkor mindig hátrálni fog két lépés..ugye így van?..na akkor leshetjük, hogy legyen egy épkézláb sztori, mert az örökké le lesz maradva pont 2 lépéssel. :) ez az elmélet lenne szerintem a legegyszerűbb, na meg az, hogy gyakorlatilag a mi teremtőnk szeszélyes, simán öl, egyáltalán nem jóságos, naná, hogy jó..ezek mesék. ja, és nagyon féltékeny, ki lehet próbálni. mert ha valamit elakarsz érni, s nagyon akarod, Ő pikk-pakk elintézi(legalábbis nekem :), najó nem csak nekem) de ha az emberekhez fordulok segítségért, mindig kibaszik velem..nem viccelek, kipróbáltam.
mondjuk én sem vagyok nagyon oda az emberekért. csak ha már élni kell, akkor éljünk meg ezt-azt :)
amúgy engem szeret mert én haverkodom vele, sőt..miért ne?..olyan ereje van, hogy az agyam megáll. ezt is kipróbáltam. komoly.

Jó film 2012.07.06. 01:43:52

@Thom Yerk: Thom, akkor neked idegesítő volt az első Alien rész is mert az egész úgy indult, hogy átmentek az idegen űrhajóra ott megtalálták a tetemet felmásztak rá és belenyúltak a kirobbant mellkasán tátongó lyukba, aztán megtalálták a tojásokat és azokat is megfogdosták.
Akkor neked valami olyasmi filmet kéne nézned amikor találnak valami érdekes, furcsa vagy feltehetőleg nem erről a világról származó dolgot akkor körbeülik és félórákat elmélkednek róla sőt a legjobb ha búra alá teszik vagy erőteret vonnak köré. Aztán a filmben egy asztal körül egy pohár bor társaságában elméleteket gyártanának, hogy mi lett volna ha hozzáérnek vagy beviszik a bázisra/űrjárműbe mi történhetett volna ha... és amikor kidumálták magukat akkor megköszönik a figyelmet és hazamennek meccset nézni. Egy kérdés merül fel csak. Ha egy 1979-ben készült filmben kiderül az, hogy téged idegesít ha emberek idegen fajokhoz érnek és fogdosnak akkor minek nézted meg ennek a filmnek az előzményét 2012-ben amikor először kerülnek kapcsolatba az idegenekkel és feltehetőleg hozzájuk fognak érni. Egyébként az összes Alien filmben megfogdossák vagy a tojást vagy a kicsorgó nyálát az idegennek morzsolgatják az ujjaik között stb stb. Esetleg azt hitted, hogy a szellő hordja a szájukba az idegen anyagot miközben reggel ásítanak egy nagyot? Vagy egy légyszerű állatka rászáll a tojásra és a kutató vállán utazva bekerül az űrhajóra és rászáll a hanyagul az asztalon hagyott szendvicsre amit aztán megeszik valamelyik? Lehet, hogy rég volt 1979 és 2012-re elfelejtetted, hogy ez téged idegesít.

Ljozsef 2012.09.12. 22:58:21

Én moziban meg sem néztem mert mire lett volna rá időm már olyan sok negatív kritikát hallottam hogy azt gondoltam kár a pénzért.A napokban mégis sikerült látnom felemás verzióban(dvd közeli film. mozis magyar hang).
Egy csomó a fentihez hasonló kritikát olvastam már amikkel jó részt egyet is tudok érteni és talán ezért elgondolkodtató valami. Van egy sokak által zseniálisnak tartott rendező Ridley Scott, aki valóban letette már a névjegyét kitűnő alkotások mellé pl az Alien. Egy csomó tapasztalattal, sok sok évvel a háta mögött, valószínűleg a kisujjában a rendezés és a filmkészítés, ne látná azokat a hibákat amiket a kritikusok egymás után fogalmaznak meg? Olyan emberek akik soha nem készítettek még egy amatőr filmet sem pontosan tudják mik a hibák, ő ezeket nem látta, vagy valakik a stábból? Gondolom a véglegesítés előtt jó néhányszor megnézték, átrágták az egészet, elemezték mielőtt a pont a mondat végére került. Se Ridley se mások nem vették észre azokat amiket a kritikusok igen? Elképzelhető hogy szándékosan hagytak hiány érzetet ami majd eladja a következő részt? Vagy a nemsokára megjelenő Blu-ray lemez eladhatóságát akarták előre megalapozni az állítólag félórával hosszabb rendezői változattal, és abban a félórában lesz majd mind az ami a mozisból kimaradt?

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2013.01.20. 10:57:32

Ez egy fos. (Nem bírtam tovább tartani. Sajnálom.)

Filter Ákos 2013.01.20. 14:20:23

@Parraghramma.: Egészségedre váljék! A film persze ettől még simán kellemesebb moziélmény marad, mint az agyonajnározott Avengers, a Dark Knight Rises és a Skyfall hármas így együtt, ráadásul még Alien filmnek sem ez a legrosszabb (mert az a '86-os Cameronos pózőrködés).

Szoltik 2013.01.20. 17:04:29

@Filter Ákos: Szóval szerinted az Alien 4 jobb film a második résznél?

Maya-- 2013.01.20. 17:37:51

@Parraghramma.: válaszolj neki. lécci. válaszolj neki...úgy elolvasnám. komolyan na.

K.Leslee 2013.01.20. 18:24:46

@Filter Ákos: @Szoltik: az Alien 4 az alien univerzumba semmilen szempontbol sem illo, alien trilogy-rip off, tele tulzasokkal, Jeunet sajatos, muveszies stilusaval, amit En ki nem allhatok(nem, nem tetszett az Amelie sem) es ami egyaltalan nem illett elodjeihez. Jeunet Kifejezetten rossz valasztas volt a negyedik alien reszhez.
Az Aliens az egyik legjobban osszerakott akciofilm amit valaha lattam. Az utolso 20 perc meg mai szemmel nezve is hatborzongato es bar J.Cameron kisse lebutitotta az alieneket, meg igy is egy melto folytatasa a tokeletes Aliennek.

@Parraghramma.: A Prometheus nem jo film, ahhoz tul csapongo es tul sokat markol. Viszont semmikepp sem 'fos' @Maya--: ;-)

Filter Ákos 2013.01.20. 18:57:24

@Szoltik: Igen.

@K.Leslee: Az Amelie nekem sem tetszett.

Maya-- 2013.01.20. 19:00:48

@Parraghramma.: de én akarom! akarjad na te is Parrácska..

walter white 2013.01.21. 17:30:48

@Filter Ákos:
szomoru lehet ennyire maganyosnak lenni :)

Aliens vs Prometheus? hozz meg egy embert - csak egyetlen egyet - aki az utobbit hozza ki gyoztesnek.

Rusznyák Csaba 2013.01.21. 19:22:23

"Aliens vs Prometheus"

Ja, tényleg, volt egy ilyen film, hogy Prometheus...
süti beállítások módosítása