Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Men in Black - Sötét zsaruk 3.

2012.05.24. 10:40 Rusznyák Csaba

Az MIB franchise egyik állandó poénforrása, hogy egy rakás hírességről kiderül benne, hogy valójában itt élő földönkívüli – de amikor a harmadik felvonásban felbukkan Andy Warhol, akinél nyilvánvalóbb és egyértelműbb, nameg unalmasabb idegenes viccet el sem lehetne sütni, lemondó sóhajtással konstatálom magamban, hogy ez a sorozat tényleg végleg kifáradt. Egy perccel később pedig röhögve veszem tudomásul, hogy épp ellenkezőleg, visszataláltak benne az első rész frissességéhez, ötletességéhez és éles, szatirikus komikumához a minden szempontból csalódásnak bizonyult második film után. Mert a warholos jelenet a film egyik csúcspontja, és bizonyíték arra, hogy Barry Sonnenfeld MIB-jében még mindig van kraft.

Hogy ez mennyire segíti a sikerességét egy olyan produkciónak, ami egy tetszhalott franchise-ból próbál sikert kovácsolni 10 év után (az showbizben egy örökkévalóság és még egy kicsi), és ami egyes hírek szerint a marketinget nem számítva úgy 250 millióba került (ha ez igaz, akkor minden idők 5 legdrágább filmje közt van), szóval amin bazinagy betűkkel az áll, hogy „totál bukás”, amiatt aggódjanak a Sony fejesei. A forgatási komplikációk és csúszások miatt megugrott költségvetés egyébként azért is elképesztő, mert a Men in Black 3 egyáltalán nem minősül nagy nyári látványfilmnek, ilyen szempontból bármelyik idei blockbuster(jelölt) egyetlen jelenete megeszi reggelire az egészet. De részben pont ettől olyan szórakoztató.

Robbanások, üldözések, tűzpárbajok és CGI-orgia helyett a film a két karakter, J (Will Smith) és K (Tommy Lee Jones, illetve Josh Brolin) kapcsolatára koncentrál, és arra, hogy ha már a forgatás közben toldozott-foldozott, sőt, egyenesen akkor írt forgatókönyv kissé csapongó, esetleges, és mintha folyton szét akarna esni, legalább állandóan záporozzanak benne a poénok, hogy összetartsák. Szerencsére ezek a poénok tényleg jók, nagyokat lehet röhögni a dialógusokon, a konkrét beszólásokon éppúgy, mint a félvállról odavetett hülyeségeken („A kakaó csökkenti az időtörés okozta tüneteket.”), és a nonverbális humort is csúcsra járatják néhány egészen bizarr jelenetben, amik adnak egy gonosz csavart a tipikus rendőrfilmes toposzokhoz (éttermi lövöldözés, tekepályás kihallgatás).

A tekintélyes plot hole-okon szellőző időutazásos hercehurca (J-nek vissza kell mennie 1969-be, hogy megakadályozza K halálát, és megmentse a Földet egy idegen inváziótól) szerencsére nem csak egy ürügy a már unalomig ismert, és itt legalább mértéktartóan és kreatívan elsütögetett „man out of time” poénokhoz, hanem hozzátesznek vele valamit a karakterek viszonyához, és lopnak egy kis szívet a történetbe. És ha már itt tartunk, ennek a koncepciónak a legnagyobb nyertese Josh Brolin, aki a fiatal (29 éves!) K szerepében szenzációsan alakítja Tommy Lee Jonest, finom humorral mímelve tekintetét, mimikáját és beszédstílusát („Ok.”). Maga Jones rutinból hozza a figurát (neki ehhez a melankolikus, unott ábrázathoz valószínűleg elég, ha kihagyja a reggeli kávéját), Smith meggyőzően szájal, de a mellékszereplőknél már vegyesebb a kép. Michael Stuhlbarg jó a jövőbelátó Griffinként, Bill Hader szenzációs Andy Warhol, viszont Jemaine Clement unalmas főgonosz, szegény Emma Thompsont meg csak azért szerződtették le, hogy egy kínos jelenetben fiktív nyelven ripacskodjon.

Ha a költségvetés-látvány arányt nézzük, akkor a Men in Black 3 valószínűleg minden idők egyik legrosszabb filmje. Szerencsére a moziban ülve marhára nem érdekel senkit, hogy mennyibe került valami, amíg szórakoztat, és ez pont azt teszi, még hibái ellenére is, még ha kicsit el is fárad a végére. Könnyed nyári filmecske a jobbik, ha nem is az emlékezetes fajtából.

PS: a szinkron borzalmas, aki teheti, eredeti nyelven nézze.

31 komment

Címkék: scifi akció vígjáték filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr284542514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2012.05.24. 12:27:32

Örülök ennek a közepesen jó kritikának, mert máshol is hasonló értékelések vannak. Személy szerint vártam a filmet, de féltem, hogy gyengén sikerült, de most már egyre jobban bízok benne.

Mondjuk elég erős az idei "popcorn mezőny" (Avengers, The Dark Knight Rises, Hobbit, Prometheus). Azért ezek meglett nem sok esélye van. De én már örülök, ha hozz egy retrós, 90-es évekbeli hangulatot. Igazából nekem a 2. is tetszett, de már nagyon régen láttam és nem sokkra emlékszem.

Kár, hogy nem Smith csinálja a zenéjét.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.05.24. 12:27:59

mindent csak eredeti nyelven szabad nézni.
ez nem kérdés.

giskard reventlov 2012.05.24. 14:21:45

Amikor moziban láttam a trailert, valahogy pont ilyen "simán szórakoztató"-nak tűnt, ahogy a kritikában is áll. A végén még tényleg megnézem moziban :)

Amúgy a 3d milyen? Konvertált?

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2012.05.24. 14:41:46

Úgy tippeltem, hogy ez a nyár egyik kellemes pozitív meglepetése lesz, amit nem vár senki, de valahogy mégis jól fog majd szórakoztatni. A kifulladt franchise, az agyonhasznált szkript, és Will Smith utóbbi években igencsak megcsappant színészi vénája ellenére. Úgy tűnik nem tévedtem nagyot.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.05.24. 14:52:23

off leszek, bocsi. :D

nem megy valaki pestről/pestmegyéből este 5-6-7 körül szántódra vagy affalé kocsival???

Ha lenne ilyen írjon már nekem, beszállnék. :D

Vonattal hosszú és unalmas az út. :D

Gattopardo 2012.05.24. 16:17:12

Konkrétan mi volt akkora gáz szted a MIB-2-ben?Mármint az 1hez képest....

Gattopardo 2012.05.24. 16:19:16

@doggfather: Eddie Murphy, Santiago Segura, Bud Spencer, Bruce Willis, Woody Allen. Ez csak 5 példa rá hogy miért marhaság általánosítani.

YZ 2012.05.24. 16:21:34

@doggfather: Moziban ez viszonylag nehézkes, elég kevés helyen játszanak eredeti nyelven filmet. A második kérdésedre pedig az oszkar.com adhat választ talán.

ügyfélszolgálatos 2012.05.24. 16:37:57

Faszé' nincs feliratos verzió? Nem mindneki akkora tahó mint a forgalmazók, hogy nem beszél angolul. Grrr.

windex 2012.05.24. 17:16:22

@doggfather: van kivétel: torrente, blöff, pl

windex 2012.05.24. 17:19:26

@YZ: ebből az derül ki, hogy csak az ún "sikerfilmekre" ülsz be. azokat szinkronizálják, mert több jegy kel el, ha szinkronos egy film, de a szinkron többletköltséget jelent. aminél nem várnak kiemelkedő bevételt, az felirattal megy, és abból van több

ghavin 2012.05.24. 17:41:14

Évek óta vártam a MIB 3-ra, erre csak szinkronosan vetítik a városban. Basszák meg a forgalmazók és bassza meg a szinkronfüggő magyar moziközönség. Remélem nem csak decemberben jön ki a DVD...

Chavez 2012.05.24. 18:12:01

És basszák meg akik folyton, minden második filmnél a szinkron miatt rínak.

Case · http://streetartbp.hu/ 2012.05.25. 00:38:52

Elolvastam az első bekezdést, meggyőzött arról, hogy menjek megnézni (az elsőt imádtam, a második egy fos volt, ennek a trailere meg igéretes volt, abból is az jött le, hogy visszataláltak az eredeti útra, de hát egy trailer lehet rohadtmód csalóka is), szóval a többit majd elolvasom utána.

@Chavez: Persze, unalmas a szar szinkronok miatti rimánkodás, node maguk a szar szinkronok is pont ugyanannyira unalmasak. Szóval 1-1.

Chavez 2012.05.25. 01:06:31

@Case: Arról nem a "szinkronfüggő magyar moziközönség" tehet, mert ők nem is léteznek. Nincs róla népszavazás, hogy akar-e a magyar szinkronizált filmeket, és nem látni szinkronelvonás miatt remegő filmjunkiekat sem a mozik környékén. A forgalmazók azt veszik alapul, hogy a., a többség nem tud/szeret olvasni a film alatt, b., nem beszél (elég jól) angolul, c., bizonyos filmek a fiatalabb korosztályok számára is ugyanúgy ajánlottak, akikre többnyire vonatkozik az a. és a b. opció. Van egy d. opció is, azok, akik beérik annyival, hogy értik és élvezik a filmet az eredeti hangok nélkül is.
Akit meg nagyon zavar, az vár egy kicsit és megveszi, kikölcsönzi DVD-n, vagy urambocsá letőti.

Rusznyák Csaba 2012.05.25. 10:05:33

@Chavez: A népszavazás az, hogy ha nem szinkronizálnak le egy filmet, kevesebben mennek el rá.

szoni_ 2012.05.25. 10:33:19

nem az a baj, h van szinkron, hanem ha szar

superben 2012.05.25. 11:14:22

Szerintem meg az a baj, hogy sokszor nincs választási lehetőség és csak szinkron van! 1-2 feliratos időpont nem hiszem, hogy hazavágná a forgalmazót. A várok a dvd-re meg sajnos nem opció, ha kifejezetten moziban szeretnék megnézni vmit.

Case · http://streetartbp.hu/ 2012.05.25. 13:04:01

egyébként utánanéztem és a MOMban megy ángélusul is. szóval én majd ott.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.05.25. 19:21:34

@Gattopardo: @windex: persze, hogy akad kivétel, de azok csak erősítik a szabályt. :D

Maya-- 2012.05.25. 23:17:30

szerintem is inkább az a baj, ha nem jó a szinkron. a komédiáknál akár még jól is jön ha szinkronos, mert mégiscsak a saját nyelveden jobban hangzik egy-egy poén. tapasztalatom, hogy bizonyos dolgok, különböző nyelveken más-más hatással bírnak. amúgy már egyszer írtam, hogy én sem nézek semmit szinkronnal, de elismerem, hogy a vér és a gének nem hazudnak, tehát aki magyar, az normális, hogy inkább magyarul szeretne hallani BÁRMIT, nemcsak a filmeket.
viszont vannak országok ahol hírét sem ismerik a szinkronnak, na ott nézz meg egy filmecskét 3D-ben, felírattal :D..najó, csak hülyültem, de az ideális megoldás az, hogy legyen eredeti verzió is a szinkronos mellett.

winterrain 2012.05.26. 07:11:23

Nem nézem meg eredeti nyelven.
Mivel ha úgy nézem akkor marhára elfáradok, lemaradok a látványról, és a történetben is lukak keletkeznek.

DoRiS20 2012.05.27. 18:48:23

Igy van, a szemünkkel nézünk, a fülünkkel hallunk... a moziban is. És a grúz művészfilmeket is értitek, mikor megy a Művészben... ma mindenki angolul meg "eredetiben" néz... kispajtásként örültetek, ha a tv-ben ment valami.. magyarul.

Egyébként meg miért lenne "bukta" ez a film... Nem 1-2 hétvége alatt kell megtermelnie a ráfordítottat..

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2012.05.31. 08:27:43

semmi baja a szinkronnak szerintem, a film meg egy szórakoztató kis semmiség, egyszer jó móka!

szoni_ 2012.05.31. 09:16:17

jópofa film, ötletes figurákkal, vegyítésekkel...szinkron OK volt sztem is

Maya-- 2012.06.02. 20:43:09

megyünk megnézni, remélem jó vicces lesz.. bár azt mondták ma nekem akik látták, hogy CSAK mosolygós, és nem röhögős, pedig elvileg az kéne legyen.

Maya-- 2012.06.03. 15:46:38

most olvastam el a kritikát, egyetértek, ez egy könnyű kis nyári szórakozás, tényleg nem emlékezetes..de azért nem aludtunk el rajta :)..és valóban inkább mosolygós. de az végig, s ez jó. tetszett a sztori, mert már én is sajnáltam J-ét, hogy mennyire zavarja, hogy nem szereti őt K :))

Case · http://streetartbp.hu/ 2012.06.04. 00:07:27

Mi is megnéztük ma (végülis magyarul, mert a MOMban csak 3D-ben volt, és inkább a szinkron, mint az.. de nem volt vészes egyáltalán) és tényleg teljesen jó kis könnyű, szórakoztató film és habár annyira azért nem jó, mint az első volt (de közelít) az elfuserált MIB2 után ez egy teljesen korrekt folytatás. Mondjuk nekem az elején kicsit nehezen indult be, ott volt pár kissé eröltetett jelenet, de aztán felpörgött és onnantól hozta a szintet végig, sehol nem vált unalmassá és a poénok közt volt pár igazi telitalálat. A világot nem váltja meg, de semmi baj nincs vele, teljesen nézhető és azért már ez önmagában elég nagy szó manapság. :D

bbbarniii 2012.06.05. 16:26:48

Az első Sötét Zsaruk gyermekkorom egyik legmeghatározóbb mozgóképes alkotása volt. A rajzfilmsorozatot is figyelemmel követtem az akkor még valóban minőségi televíziós sorozatokat vetítő német RTL-en, a második film azonban egy teljesen hibrid, nézhetetlen, illetve humortalan mű, amelynek mozivásznon való megtekintését legszívesebben letagadnám.

Az immáron trilógiává nőtt széria záródarabja egy rendkívül szórakoztató nyári nyitány, és, habár a kultikus első film lécét nem is ugorja meg, a förtelmesen rossz második darab után igazi felüdülés. :-)

endberg 2012.06.21. 15:48:22

Tegyük még hozzá, hogy Elfman végre írt egy egész jó score-t, legalábbis nekem nagyon tetszik, ahogy a MIB témát megfejeli egy kis oldschool elektromosgitárral, tisztára 80-as évek feeling lett belőle.
És, ami még nagyon jó, hogy ugyan a sztori kicsit sovány (és Boris karakterében rengeteg muníció marad kihasználatlanul... mikor jön már egy igazán szórakoztató gonosz?), de a díszletesek/kosztümösök elég nagyot élvezkednek, jók a retrofuturista elemek az ügynökségnél, az elborult cuccok, meg a hippi kavalkád keveréke. Ja, és a szörnydesign simán veri a prometheus fantáziátlan csáposait!
süti beállítások módosítása