Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Villámkritika: Csatahajó, A diktátor, A fekete ruhás nő, A holló, Kopasz osztag

2012.05.21. 22:40 Rusznyák Csaba

Csatahajó

Hollywood lassan elhiteti velem, hogy a legfejlettebb földönkívüli civilizációk invázióitól sincs semmi félnivalónk. Ha a kardcsörtetve érkező idegenek csúcsfegyvere egy tüzelés előtt egy percig töltődő járóágyú, ami cirka 3 km/h-s sebességgel rohanja le a tehetetlen ellenséget (Csata: Los Angelesben), vagy, mint ez esetben, egy hajó, ami mozdulatlanul lebeg a víz fölött, türelmesen várva, hogy a meghódítandó, alsóbbrendű faj primitív fegyverei atomjaira lőjék, még a Magyar Honvédség is hazazavarja őket két kávé között. Különben a szenzációsan mulatságos 25 milliós nyitóhétvégét produkáló Csatahajó (büdzsé: szerény 209 millió) pont olyan, amilyenre mindenki számított, nem véletlenül ráncoltuk a homlokunkat anno a filmnek már a legelső hírére is. A vége felé, amikor a második világháborús veteránok lassított menetelésben érkeznek, hogy megmentsék a napot, egy pillanatra felcsillant a remény, hogy ez most irónia, és lesz valami értékelhető a dögunalmasan induló (nincs annál rosszabb, mint amikor egy karakterek nélküli látványfilm fél órát tölt karakterépítéssel), és később is dögunalmas maradó, csak mellette még kurva hangossá is váló csinnadrattában, de persze én voltam naiv. És mégis mennyit fizettek Rihannának azért, hogy kb. háromszor elsüssön egy fegyvert, és néha elkiáltsa magát, hogy „Mi a franc ez?” és „Vigyázz!”? És ha már itt tartunk, mit látnak a stúdiófejesek és producerek ebben a színtelen-szagtalan-sótlan Taylor Kitsch-ben?

A diktátor

Sacha Baron Cohen még mindig teljesen hülye, és szerencsére semmiféle jel nem mutat arra, hogy ez megváltozna. A Borat és a Bruno után harmadszor dobják el közösen az agyukat Larry Charles rendezővel – ezúttal látszólag a világ diktátorainak mutatnak be, valójában kapja a seggberúgásokat a szabad világ, a demokrata szemlélet meg a fene nagy politikai korrektség, de még egy sor hollywoodi sztár is. Amiben az említett korábbi filmektől eltér A diktátor, az az, hogy ezúttal nem csak lazán összefüggő szkeccsek sorozatát kapjuk, hanem egy normálisan kimunkált sztorit, amiben van mindenféle kellék, árulástól, merényleten és könnyfakasztó (haha) nagymonológon át a szerelmi szálig (nem kell persze nagy dolgokra gondolni, a cselekmény egy átlag hollywoodi komédia komplikáltságával bír). Amiben nem tér el tőlük, az az, hogy a főszereplő mindenre és mindenkire tekintet nélkül ontja magából a rasszista, soviniszta, szexista, és még mindenféle –ista (kivéve feminista és pacifista) poénjait. Aki a korábbiakon tudott röhögni, az ezen is fog. És végre Megan Fox is olyan szerepet kapott, amiben igazán önmaga lehet (höhö).


A fekete ruhás nő

Susan Hill regényének második adaptációja ugyan messze nem tökéletes, mégis jó látni, hogy az oldschool, hangulatra gyúró horrorokra is van még kereslet a tinikaszabolások és tortúrpornók korában. A bosszúszomjas kísértet által egy mocsár közepére épült, isten háta mögötti házban riogatott fiatal ügyvéd története bő egy óráig két véglet közt ingadozik: hol gyönyörűen borongós, brites képekkel teli, vágható atmoszférájú hátborzongatás, hol olcsó, gagyi ijesztgetések unalmas tárháza. Dainel Radcliff pedig nem volt jó választás: vannak meggyőző pillanatai, de vannak nagyon rosszak is, és egyszerűen nem hiteles a szerepben – bár lehet, hogy csak én nem tudok elvonatkoztatni a harry potteres imázsától. Meg még az is lehet, hogy Ciarán Hinds nem véletlenül mossa le arcizmának egyetlen rándulásával a vászonról, mint kutyaszart slag a járdáról. De a változtatások, amiket az alkotók eszközöltek a filmben a könyvhöz és a ’89-es adaptációhoz képest is, végül kifizetődnek. Az utolsó fél óra úgy intenzív és félelmetes, hogy nincs benne egy csepp vér sem, és egy pillanatra sem vetkőzi le hűvös, stílusos, brit eleganciáját – a finálé pedig csodálatos, annak ellenére, hogy kicsit sem hat meglepetésként. 2014-ben jön a folytatás. Nem bánom.


A holló

Namost, őszintén, kit érdekel a Csatahajó? Tudtuk, hogy szar lesz, és igazunk volt. De A holló… egy sötét, véres, XIX. századi thriller, amiben Edgar Allan Poe egy brutális sorozatgyilkost üldöz a rendőrség segítségével... ez egy rohadt jó koncepció, ebben volt spiritusz. És részleteiben nem is okoz csalódást a film. Vannak remek jelenetei (a klasszikus zártszobás rejtélyt prezentáló felütés remek), van hatásos atmoszférája, akad benne néhány remek alakítás (Luke Evans nagyszerű a tekintélyes, kimért és precíz detektív szerepében), és nem spórolnak a művérrel sem. De az egész olyan felháborítóan gyatrán, unalmasan és ostobán van megírva, hogy James McTeigue rendezőnek esélye sincs megbocsátást nyernie a V mint vérbosszú után elkövetett atrocitásaiért (Invázió, Ninja Assassin). A holló félúton darabjaira hullik, és sosem képes összeszedni magát – kár érte. És muszáj vesztegetnem pár szót John Cusackra is: a játékidő nagyobbik részében hozza azt a színvonalat, amit elvárunk tőle, amikor azonban nem, akkor Nicolas Cage-et megszégyenítő otromba ripacskodást művel. Poe hagyatéka többet érdemelt volna.


Kopasz osztag

Gyanítom, valami ilyesmi akart lenni két évvel ezelőtt a The Other Guys, ami végül pont annyira sikerült viccesre és frappánsra, mint a magyar címe (Pancser Police). Ahol az kudarcot vallott, a Kopasz osztag diadalmaskodik: a ’80-as évekbeli tévésorozat egészestés adaptációjában Jonah Hill és Channing Tatum valószerűtlen párosa bénázza végig a játékidőt, ahogy zöldfülű zsarukként, magukat gimiseknek álcázva épülnek be egy középiskola diákjai közé, hogy leleplezzék egy új drog terjesztőit . A rendezőpáros előző – és első – filmje a Derült égből fasírt című animációs poénzuhatag volt, és nagyjából hasonló intenzitással tesztelik a rekeszizmokat most is. Látszik, hogy ők és az írók is tisztában vannak a zsarus buddy movie-k jellegzetességeivel, kliséivel, és nem esik nehezükre kifigurázni őket, legyen szó akár egy autósüldözésről („biztos voltam benne, hogy felrobban”), akár a tökös-merev (avagy cool-nerd) párosítás derűs megcsavarásáról.  Még az eredeti 21 Jump Street színészeinek (köztük Johnny Depp) cameója is jól sül el. 

28 komment

Címkék: scifi horror akció thriller vígjáték filmkritika villámkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr134530660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.05.22. 08:36:27

a csatahajó szerintem is béna, de engem a 21 jump is inkább idegesített, semmint szórakoztatott.

Novbert 2012.05.22. 09:02:04

"megmentik a napot"?
"tortúrpornó"?
"tökös-merev"?

Nagy híve vagyok a nyelvújításnak, de ha esetleg arról van szó, hogy angol forrásokat használsz, azt szvsz illene jelezni (és magyarra lefordítani).

prick 2012.05.22. 09:05:40

Pedig annyira vártam a Hollót. Szeretem Poe-t és szeretem az a krimiket és tök rég nem láttam már jót. Bassz... tényleg annyira szétesik a felétől?

Gattopardo 2012.05.22. 09:09:15

@prick: sztem inkább csak leül egy kicsit a közepe táján, de aztán összeszedi magát. Én is többre számítottam, de egyszer bőven megnézős. Ha besorolni kéne rosszabb mint a Vidocq, de jobb mint az A Pokolból.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.05.22. 09:45:26

@Novbert: A "megmentik a napot" olyan szinten kezd átmenni a köztudatba, mint a "hüvelykujj-szabály" (:

porthosz 2012.05.22. 10:38:29

A csatahajó nekem tetszett, kellőképp nem vette magát komolyan (amikor megjelentek a végén az öregek mint "komoly" legénység ott a fél közönség röhögött).

Egyébként meg nehéz is lenne komoly, valósághü idegen inváziós filmet forgatni:
-első 5 perc, főszereplő dugja a csaját, beszélget a kutyájával
-6. perc: megjelennek az idegenek
-7. perc: bevetjük a hadsereget
-8. perc: a teljes hadsereg megsemmisült
-9. perc: a főhös (már ha túlélte) bemenekült egy barlangba, az emberi világ romokban
-10. perc: vége a filmnek. Esetleg még megmutathatnák hogy a főhös toprongyosan megkarcolta magát egy rozsdás vassal és 2 hét múlva elhunyt vérmérgezésben. Az idegenek pedig elfogalták a bolygót.

Nuuk 2012.05.22. 10:55:19

Csak azt nem értem, hogy SBC filmeji közül miért nem emlékszik senki az Ali G Indahouse-ra.

prick 2012.05.22. 10:58:49

@Gattopardo: Oks, köszi. A Pokolból- t valamilyen perverz módon szeretem, úgyhogy akkor adok a Hollónak egy esélyt. ;)

walter white 2012.05.22. 11:29:43

A Diktator kritikak miert felejtik el az Ali G Indahouse-t? Pedig az eddigi S. B. Cohen filmek kozul arra hasolnit legjobban.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2012.05.22. 12:17:35

@Nuuk: Ali G rulez!

Azóta lejtmenet, persze még lejtmenetben is vicces, csak nem annyira, mint régen.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2012.05.22. 12:53:58

@Fue: @walter white: Csatlakozom, Ali G-nél nem volt viccesebb karaktere Cohen-nek...a Diktátort mondjuk még nem láttam.

elmouse 2012.05.22. 13:10:31

@Gattopardo:
"...rosszabb mint a Vidocq, de jobb mint az A Pokolból."
Hej de kár, hogy nem fordítva írtad. :) A Vidocq szörnyű, a Pokolból meg istenkirály.

TetraB 2012.05.22. 13:21:00

a Darkest Hour moszkvai inváziós kicsit jobb ebből a szempontból (mármint végkifejlet), de karakterek ott sem nagyon vannak.

Rusznyák Csaba 2012.05.22. 14:16:30

@Novbert: nagy híve vagyok a cikkeim kommentelőinek, de ha esetleg arra célzol ezzel, hogy egy angol kritika szövegét nyúltam le, és fordítottam... arra inkább nem mondok semmit:)

@elmouse: én egy kicsit finomabban fogalmaznék (Vidocq rossz, Pokolból jó), de ja:)

Az Ali G Indahouse
1. nem Larry Charles filmje
2. pocsék volt

Tiger Woods 2012.05.22. 14:22:03

@Gevin: az ali g show tényleg beszarásjó volt, de a film túl családbarátra sikerült. a borat nagyfilmhez pl sehol sincs.

szkristof92 2012.05.22. 16:11:59

A Csatahajó maga a foshulladék definíciója, a történetétől kezdve (komolyan mondom hozzá képest a Transformers egy intellektuális művészmozi szintjén van), a színészi játékon meg Rihannán át a dinamikátlan, egysíkú és monoton akcióig.

A fekete ruhás nő gyönyörűen fényképezett minőségi ijesztgetés, 21 Jump Street kúrva vicces, A hollót meg elkerültem. A diktátort nem láttam.

Gulandro 2012.05.22. 17:18:04

@Gattopardo: én is pont így pozicionáltam be magamban. Nekem nagyon kellemes élmény volt, persze szerencsétlen eset, hogy a Sherlock újraértelmezéssel állítja párba mindenki.

walter white 2012.05.22. 17:27:09

@Rusznyák Csaba:

Az Ali G Indahouse
1. nem Larry Charles filmje
2. pocsék volt

attol, hogy a mozifilmet mas rendezte es hogy az pocsek volt, meg igazan meg lehetne legalabb zarojelben emliteni. Ali G volt az elso SBC karakter es ezzel futott be, a TV show-k fergetegesek voltak, nem is ertem miert kellett a mozi verzioban a jatekfilmes mufajra valtani.

de nem csak itt, mas kritikakbol is hianyoltam, furcsa mindenesetre.

superben 2012.05.22. 21:47:01

Én úgy mondanám, hogy a Vidocq nézhetetlen fos, a Pokolból meg jó. :)

Valandil 2012.05.23. 09:24:42

Csak nekem tetszett a Vidocq?

Rusznyák Csaba 2012.05.23. 09:41:02

@Valandil: Dehogy, Gattopardónak is. Meg biztos a Föld déli féltekén is él egy-két ember, akinek tetszett:)

budaid 2012.05.23. 11:53:12

A Vidocq király.
Csak úgy mint Ali G

Maya-- 2012.05.23. 16:46:48

villámkomment:

csak a fekete ruhást láttam. ennél egyetértek a kritikával.
ha majd megnézem a többit. visszatérek.

:)

FunkTazmagora 2012.05.23. 17:34:45

Az Ali G a Borat-hoz képest sehol sincs.Az Ali G 1x nézhető,de többszöri megnézésre már unalmas,a Borat-ot ( és a Bruno-t ) viszont akárhányszor nézem,mindig beszarok a dumáitól.A Borat ,de főleg a Bruno a polgárpukkasztásra épít,nyíltan feszegeti társadalmi tabukat és "tűrőképességet",tehát az említett két film rendelkezik vmiféle 'mondanivalóval' vagy céllal,míg az Ali G egy lapos vígjátékra sikerült.

Maya-- 2012.05.26. 21:49:57

ez a Kopasz osztag nem annyira vett le engem a lábamról, azt kell mondjam, hogy valaki nagyon érti hogyan kell megnyerni a népet az első 10 percben, majd azútán akár becsúszhat egy rakás túlzásba vitt marhaság, najó, nem azt mondom, hogy rossz volt. már alig emlékszem a filmre, annak ellenére, hogy ma néztem meg..tényleg na. ja, bocsánat Johnny Depp-re persze, hogy emlékszem, bár annyira jól álcázta magát, hogy még a farkára is tetováltatott :).. s arról nem beszélve -SPOILER- , hogy tökre karibosan hal meg, mmint hülye legyek, ha Sparrow nem így halna meg :))

0001 · http://www.metacafe.com/watch/10223063/mtva_troll_h_rad/ 2012.06.03. 23:39:18

A Diktátor egy ótvar szar, kb. fél órát bírtam végignézni belőle. Ötlettelen és egy szemernyi eredetiség nincs benne. Legalábbis az első 30 percben. Borat forog a sírjában...
süti beállítások módosítása