Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Klasszikus rémtörténetek

2012.04.16. 12:30 Magócs Dávid

 Nem tudom, a kedves Olvasó hogy van vele, de én évek óta háborúzok nálamnál fiatalabb testvéreimmel az olvasási szokásaikat illetően. Sajnos nem akaródzik egyiküknek sem magukévá tenni a művelődés és a szabadidős tevékenység e nagyszerű házasságát. Anélkül, hogy igazán belemásznék a témába, csak kiemelném meglehetősen ingergazdag környezetünket, amibe a fiatalabb generációk már nem adaptálódtak, hanem beleszülettek. Nehéz a könyveknek szembeszállnia a nagyfelbontású TV-k, multimédiás eszközök és az internet csábító erejével. Mégis az általam vezetett örökös ostrom néha sikerrel jár, és egy-egy megszerettetett könyv után mosollyal az arcomon indulok újabb csatába.


Egy fájó pont azért így is akad. Egy az általam nagyra tartott műfajok közül sehogy sem akar átjutni a köztem és testvéreim között feszülő féligáteresztő membránon. A zsáner nem más, mint a horror, és az ellenállás nem is lehetne nagyobb. A klasszikusokat megkedveltetni összetettebb probléma, mint a kortárs irodalom berkeiben körbevezetni az illetőt. Az viszont nem lehet vita tárgya, hogy az adott műfaj remekei mindig a gyökereknél keresendők. Amikor kézbe kaptam a Klasszikus rémtörténeteket, cinizmusom nem ismert határokat. Azon voltam, hogy mindenáron megkérdőjelezzem létjogosultságát. Az Usher-ház vége 12 oldalban? A Frankeinstein 4(!), a Drakula 8 oldalban? Kicsit hasonló szisztéma, mint a Kötelezők röviden volt, de itt a zanzásítás helyett részleteket találunk a könyvekből, ami egy fokkal enyhébb blaszfémiának tekinthető.
 
A könyv egyébként termetes darab, amit próbáltam pozitívumként kezelni, de az összkép sajnos itt sem stimmel. Az 512 oldalon terpeszkedő monsztre (mert kinézetre igencsak félelmetes) nem illik kézbe, durva karton borítója olcsó élményt nyújt, az oldalak viszont kellemesen nehezek, jó minőségű papírral készültek. 

A Klasszikus rémtörténetek négy fejezettel kecsegteti az olvasót. Ezek sorra a Kísértetek, a Sírból kikelt holtak, az Elátkozott teremtmények és az Elkárhozottak. Minden fejezet 9 történetet tartalmaz - előnyére legyen mondva - kronológiai sorrendben, bevezetvén az arra kíváncsiakat a gótikus horror bugyraiba. Amikor idáig eljutottam, akkor hasított belém a felismerés, hogy ez a tökéletes könyv öcsinek és huginak egyaránt. 

Még ha a koncepció mellé is trafált, így is tökéletesen megfelel arra a célra, amire már régóta keresem az igazit. A 36 részlet közül elég egy párnak felkeltenie a horrorirodalom műfajában járatlanok figyelmét, elég mindössze egy, amiből egy újabb kedvenc válhat, és az olvasó agya egyik pillanatról a másikra áthuzalozódik, kinyílik egy teljesen új világ. Az igazság viszont az, hogy ennél több pozitívumot nem találtam. Prezentáció terén is vannak problémák a könyvvel, mint a grafikák nem oda illő, mesekönyvvé degradáló volta, amire nincs mentség egy ilyen témájú gyűjteménynél. Emellett a borsos ár is arra inti az olvasót, hogy többször gondolkozzon el a megvásárláson. 

Ezeket az érveket kell egymás mellé állítani, és miután felróttunk mindent, belegondolni abba, hogy mégiscsak ez az első ilyen tematikájú könyv a piacon, amit kicsiknek-nagyoknak szívesen a kezébe adnék - olvasson bele, élje át a különböző korszakok félelmeit és babonáit, tapasztalja meg ezt a hátborzongató zsenialitást. Mert nincs is annál jobb, amikor egy viharos estén, egyedül a lámpafénynél Poe vagy King esetleg Stoker borzongatja végig a gerincünk, mi pedig hagyjuk, mert élvezzük minden egyes percét.

 

7 komment

Címkék: horror könyvkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr494427214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kelta 2012.04.16. 22:36:06

Érdekes nekem pont a horrorban vannak a legnagyobb, sőt szinte egyedüli sikereim húgomnál. Fantasy nagyon - nagyon ritkán és keservesen, a sci - firől és a krimiről hallani sem akar. A horrornál viszont olyanokat is elolvas amire nekem nem jutott időm/kedvem, sőt múltkor azt mondta teljesen magától, hogy a nyáron elolvas egy Stephen King.:)

rettentó 2012.04.17. 15:50:35

"itt a zanzásítás helyett részleteket találunk a könyvekből, ami egy fokkal enyhébb blaszfémiának tekinthető" Nem akarok olvasatlanul véleményt nyilvánítani, de szerintem meg pont emiatt súlyosabb a blaszfémia. Valamiféle újramesélést tudnék elképzelni, törzsanyag nélkül :-)Az ár az illusztrációk miatt indokolt.
Nekem úgy tűnik, hogy csupa magyarul is olvasható mű van itt összefoglalva, és naív módon úgy vélem, kedvet csinálhat az eredetikhez. A Drakula kemény dió, de nehogy már egy A canterville-i kísértetet ne tudjon elolvasni a büdös kölyök :-)
Nemrég kiadták az Egri csillagokat is röviden. Lehet, hogy egy őstulok vagyok, és a mai gyerekeknek ez kell. De amikor megláttam A kincses szigetet is "fiataloknak"... könyörgök... vagy olvassa eredetiben vagy dobjuk ki a francba, és menjen el a legújabb óriásrobotos filmre.
Nem tudom értitek-e? Kötelezők röviden?! Most akkor vagy kötelező, vagy röviden, a kettő együtt nem megy. Ugyanis a rövidített nem ugyanaz a mű, akkor minek kínozni vele?

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2012.04.18. 00:52:33

Én ezt nem értem. Aki Kinget akar olvasni olvasson Kinget, aki a Draculát akarja elolvasni olvassa el.( legalább egy egész napba beletelik úgyhogy kibaszott nagy feladat tényleg.)
Ez Rókabőr, vagy konkrétabban LOPÁS. Ezt az ingergazdag környezet miatt nem olvasnak dolgot meg... Hát én azért olvasok mert kis koromtól édesanyám olvasta a meséket és mivel okos asszony és szerette volna, ha a fiacskája magától is olvas és nem az ő szájának kell kiszáradni minden este ezért a legizgalmasabb részeknél hagyta mindig abba a történeteket. (rohadt nagy szemétség de működik. :D )
Először csak tovább olvastam a fejezeteket, aztán már magamtól kezdtem új könyveket olvasni. Ez nem környezet kérdése, nevelésé és érdeklődésé szerintem. Az én figyelmem kevés dologgal lehet elterelni egy Lovecraft novelláról vagy egy King regényről. Amíg betűk vannak, külvilág nincsen. :D

Tepes 2012.04.18. 11:07:56

@rettentó: A "Kötelezők Röviden" típusú könyveknek volt értelme, mert sokszor olyan (számomra borzasztóan unalmasnak talált) könyveket tettek kötelezővé, amit egy középiskolás nem szeret. Annak idején nekem is sok olyan könyvet kellett volna elvileg elolvasni, amire egyszerűen képtelen voltam, annyira nem érdekelt. Annyi szerencsénk volt az irodalomtanárral, hogy a 4 év alatt összesen 2 (kettő) könyvet kért számon tőlünk...
Egyébként már akkor is elég sok könyvet olvastam, csak persze olyanokat, amik érdekeltek is.

rettentó 2012.04.18. 15:15:15

@Tepes: "A "Kötelezők Röviden" típusú könyveknek volt értelme" Azt te csak hiszed, hogy volt értelme. Mondom: vagy komolyan vesszük, vagy hagyjuk a francba. Zanzát ne, ez az olvasás vége, inkább ne olvassanak semmit, mert úgy csak időpocsékolás!

_Nagy Krisztián_ 2012.04.18. 22:43:22

Aminek igazán nincs értelme (és ennek a könyvnek az esetében ez történt), hogy kiragadnak az eredeti művekből 6-8 oldalt találomra, ezeket összegyűjtik, meseillusztrációkat csapnak hozzájuk, majd ezt 5 ropiért akarják megvásároltatni a szülőkkel. Értem én a nemes célt, de a megvalósítással tökéletesen mellélőttek.
süti beállítások módosítása