Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Villámkritika: A legsötétebb óra, Mission: Impossible 4, Sherlock Holmes 2, Texas gyilkos földjén

2012.01.30. 11:20 Rusznyák Csaba

A legsötétebb óra

A Timur Berkmambetov nevével fémjelzett inváziós sci-fi horror írója John Spaihts, akinek ez volt az első forgatókönyve – ez csak azért érdekes, mert a második meg a Prometheus (Damon Lindeloffal közösen). Szóval, mire számíthatunk ez alapján az év egyik legjobban várt filmjével kapcsolatban? Lapos karakterekre, egyenetlen, széteső cselekményre, az érzelmi-dramaturgiai kohézió teljes hiányára, néhány jó ötletre, viszonylag korrekt atmoszférára – nem túl bíztató. A legsötétebb órának mindemellett menthetetlen olcsóságszaga van, és a különös, földönkívüli ellenséggel vívott gerillaharc ugyan folyamatosan szolgál kellemes momentumokkal (mint a ruszki bárpultos, akinek első dolga a fenyegetés megjelenésekor nem a menekülés, vagy a fedezékbe bújás, hanem a molotov koktél hozzávágása: welcome to Russia, bitch), de soha nem képes összeállni egy nagy, élvezhető egésszé. A labdát a folytatásnak azért persze feldobják – de minek?


Mission Impossible: Fantom protokoll


Egyvalami elvitathatatlan a Mission Impossible franchise-tól. Összes hollywoodi társával ellentétben minden egyes része egészen más stílusú, mint a többi, és ez már önmagában dicséretes. Más kérdés, hogy ettől még a filmek olyanok, amilyenek, és De Palma első felvonásának nívóját sem John Woo, sem J.J. Abrahms, sem pedig az animációs filmek királya, Brad Bird nem tudta még megközelíteni sem. Bird javára legyen írva: nem rajta múlt. Rendezése lendületes és ötletes, kihozta a reménytelenül érdektelen forgatókönyvből, amit lehetett. Hogy a sztori együgyű, az egy dolog, a baj az, hogy a tétet az ügyesen megkomponált akciós-kémes jelenetek (rosszfiúk átverése párhuzamosan bonyolított általálkával, üldözés homokviharban) ellenére sem érezni soha, egyetlen pillanatig sem. Thriller feszültség nélkül. Szerencsére Cruise magához képest érett, ripacskodástól mentes alakítást hoz, Renner és Pegg is jól elvannak a mellékszerepekben, a korábbi etapoknál sokkal könnyedebb hangvétel pedig mindezzel együtt egész szépen elviszi a hátán a bukdácsoló produkciót.


Sherlock Holmes: Árnyjáték

Guy Ritchie 2009-es Sherlock Holmes adaptációja, ha nem is rossz, de teljességgel érdektelen volt, viszont sikeres is, úgyhogy menetrendszerűen érkezett idén év elején az Árnyjáték, amiben a címszereplő már nemezisével, Moriarty professzorral mérkőzhetett meg. Az egyetlen, ami az első részben igazán jól működött (Holmes-Watson dinamika), itt csak mérsékelten frappáns, sőt, néha egészen kínos jelenetsorokká devalválódik, viszont cserébe a film akciói és poénjai sokkal hatásosabbak, mint az előd esetében. A lendület viszi a pofonegyszerű sztorit, mindig történik valami, üresjárat nincs, bár Ritchie fárasztó rendezői megoldásai többször is altatnák a nézőt, szegény Jared Harrisnek pedig nincs alkalma, hogy igazán kibontakozzon, mint Moriarty. Ja, és a címből nyugodtan elhagyhatjuk az első két szót. Ez már csak nevében Holmes, valójában egy viktoriánus James Bond, ami detektívmunkát nyomokban sem nagyon tartalmaz. Aki ezt képes lenyelni, annak az Árnyjáték egyszer működhet, mint szórakoztató kis hülyeség.


Texas gyilkos földjén


Műfaj: krimi. Rendező: Michael Mann lánya. Kinek ne lennének prekoncepciói? De sajnos mindegy, hogy állunk hozzá, pozitívan, negatívan vagy semlegesen, a Texas gyilkos földjén mindenhonnan nézve egy jókora kudarc, egy teljesítetlen ígéret. A sorozatgyilkost kergető texasi és New York-i kopó története sötét és borongós ugyan, de az atmoszférát megölik a lapos rendezői megoldások, az érdektelenségbe fulladó nyomozás és az érzelmi tölteléket szolgáltatni hívatott, döcögős mellékszálak. Jeffrey Dean Morgan és Sam Worthington hellyel-közzel hitelesek, annak ellenére is, hogy karaktereik reménytelenül egydimenziósak maradnak; színészileg a pálmát Jessica Chastain viszi, aki valahogy képes kihozni a szerepéből sokkal többet, mint ami benne van, de csodát ő sem tud tenni. A filmnek ráadásul nincs semmi tempója, ami markáns vonása lehetne, az pedig eltűnik a nagy rendezői igyekezetben, amihez nem társul említésre méltó tehetség. Pedig volt benne potenciál – jobban jártunk volna, ha a projekt marad Danny Boyle-nál az eredeti terveknek megfelelően.

8 komment

Címkék: scifi horror krimi akció thriller filmkritika villámkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr733976494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.01.30. 11:35:24

Az M:I 4 szerintem benga volt.
Nem kicsit, nagyon.
A Sherlock 2 jobb, mint az első, mondjuk nekem az nem annyira jött be.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2012.01.30. 13:16:47

Sherlock 1 nekem összeszedettebb volt, ez olyan túlspirázottabb lett, de így is 10/6 mind2. (többit nem láttam)

ruprecht 2012.01.30. 14:20:47

M:I 4 ->100% (az IMAX élmény sokat dobott rajta)

SoulMiner 2012.01.30. 14:37:03

Sajnos A legsötétebb óra a kitűnő alapsztori ellenére is egy hulladék, még az a szerencse, hogy rövid, ezért csak a kidobott pénz miatt bánkódhatunk. Sajnos az effektek többsége gagyi, de ez annyira nem zavaró, mert amúgy sincs benne akció (kb. az összeset belevágták a trailerbe)... Ergo marad az, hogy a szereplők beszélgetnek, meg kóvályognak, de sajnos annyira üresek és unalmasak, hogy csak a vége felé felbukkanó orosz zsoldosok javítanak valamelyest a helyzeten. Bár mindenhol csak 3D-ben adják, 20%-kal drágábban, azt hihetnénk ez nem probléma, hiszen azon kevés filmek közé tartozik, amit 3D-ben is forgattak. A baj csak az, hogy szinte nulla olyan jelenet van, ami ezt kihasználná, tehát kijelenthetjük, hogy a 3D-t is sikerült ugyanolyan ötlettelenül és unalmasan használniuk, mint ahogyan összevágták és megrendezték a filmet.

A Sherlock Holmes 2. szerintem remek popcornmozi, akciódús, izgalmas, és vicces is. Sokkal jobb, mint a szürke és középszerű első rész. Sajnos nem sikerült feliratosan megnéznem, mert úgy nem adják sehol, de szerencsére a szinkron is jól sikerült. Amit kiemelnék, hogy a film fordulatos, több helyen olyan csavarokat tettek a sztoriba, amire nem számítanánk. Illetve a PG-13 határait is sikeresen feszegetik, kemény történésnek vetik alá a jókat és a gonoszokat is. Az akciójelenetek teljesen elszálltak, vizuális költészet, úgyhogy szórakozáshoz kitűnő választás. Uff.

Mephet'ran 2012.01.30. 14:55:40

A BBCs Sherlock után, az Árnyjátékot olyan volt megnézni,
mint mondjuk Cheryl Cole után Susan Boyleal szexelni.

Viszont a legsötétebb órától most rendesen elijesztettél, pedig Bekmanbetovtól a két 'Watchot meg a Wantedet is imádom.

szkristof92 2012.01.30. 18:46:04

Az MI4 és a Sherlock Holmes 2 nekem nagyon bejöttek, a Texas gyilkos földjén-nek pont ma akartam nekikezdeni de sikeresen elvetted tőle a kedvem. A legsötétebb óra...azt csakis és kizárólag a saját mazochizmusom miatt fogom megnézni.

_Nagy Krisztián_ 2012.01.30. 19:51:37

Én zéró elvárással ültem be a Legsötétebb órára és egészen kellemesen szórakoztam, ráadásul megkaptam azt a pár eredeti ötletet is (na jó, ezt az egyet vártam tőle), amit egy ilyen low budget filmnek érdemes előrántania.

Mondjuk már többször megjegyezték, köztük Rusznyák kolléga is, aki mellettem ült a moziban a premieren, hogy valami nem stimmel a fejemmel...

Szoltik 2012.01.30. 22:52:03

@Mephet'ran: És a Black Lightning megvolt? Fantasztikus. (bár ott Timur B. csak producer volt)
süti beállítások módosítása