Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Amerika Kapitány: Az első bosszúálló

2011.07.28. 15:35 Rusznyák Csaba

Már a neve is gáz. És az a csillagos-sávos ruha… Ez a karakter annyira giccses, annyira egysíkú és over-the-top, hogy csakis propagandának szánhatták – és valóban. Teremtői, Joe Simon és Jack Kirby nyílt állásfoglalásnak szánták a képregénye első számának borítóján Hitlert pofánverő Amerika Kapitányt a náci Németországgal szemben, már egy évvel azelőtt, hogy az Egyesült Államokat Japán bebombázta volna a háborúba. Ilyen születési körülményekkel nem csoda, hogy a Marvel írói az azóta eltelt 70 évben is egyfolytában izzadnak, hogy érdekes vonásokkal ruházzák fel a faék egyszerűségű figurát – általában persze eredménytelenül. Az első egészestés mozifilm rendezője (Micsoda? Dehogyis volt 1990-ben Amerika Kapitány adaptáció… mondom, hogy nem volt!), Joe Johnston megkerülte a problémát. Az első felvonást leszámítva egyáltalán nem törődött a karakterrel, egyszerűen csak behajította egy félvállról írt, de látványos és kellemesen régimódi háborús akcióforgatagba, hadd sodorja magával a lendület.


És sodorja is, ahogy kell. Steve Rogers igazi bátor, eltökélt hazafi hatalmas amerikai szívvel, aki alig várja, hogy a tengerentúlon, a nemzet többi katonájával együtt tegye, amit tennie kell. Csak az a baj, hogy olyan kicsi és vézna, hogy egy óvodás is elverné az uzsonnatáskájával (az 1,84 magas, izmos Chris Evanst digitálisan hervasztották össze) – így aztán jelentkezési kérelmét újra és újra visszautasítják. De nem adja fel, és végül megakad rajta egy Németországból dezertált tudós szeme (Stanley Tucci), aki egy titkos kormányprogram keretében amerikai szuperkatonák előállításán fáradozik. Elszántságának és szívének köszönhetően Rogers lesz az első számú jelölt, aki a beavatkozás után nagyobban, gyorsabban, erősebben indul Európába német seggeket rugdosni, és Amerika Kapitány névvel az ország szimbólumává válni.

Mivel a karakter nem nácik, hanem egy Hitler seregéből kiszakadó, és világuralomra törő, Hydra nevű szervezet ellen vonul, a tökéletes, urambocsá’, „felsőbbrendű” szőke emberpéldány II. világháborús Németországgal szembeni harcának iróniája sajnálatosan elsikkad, viszont így legalább azonnal kap egy ideológiáktól mentes, szuperhőshöz méltó (vagy éppen James Bondhoz, bár van, hogy a kettő ugyanaz) megalomán szupergonoszt. Ő a Vörös Koponya, a német szuperkatona program némileg félresikerült terméke, akit Hugo Weaving személyesít meg. Az ő karaktere és játéka a film egyik legnagyobb ereje: persze, az „ultimate” gonoszról, egy minden tekintetben túlzó, kicsit sem félelmetes figuráról van szó, aki alá a nem túl okos, viszont roppant szórakoztató forgatókönyv minimum 20 percenként ír egy dramaturgiailag halálfelesleges jelenetet, csak hogy újfent megmutathassa, hogy mekkora seggfej. Weaving nagyon jól elkapja a szerepet, egész lénye, mimikája totálisan over-the-top, de még pont az önnön paródiájává válás határán innen. Evansnak negyven perc után már nincs más dolga, mint hogy elszánt és tökös legyen, szuperkatonává válását követően a külső és a belső tulajdonságainak disszonanciája semmivé foszlik, és igaz, hogy ennél talán többet is lehetett volna kezdeni vele, de most őszintén: minek? Közben Tommy Lee Jones is jól elvan az egyféle arckifejezéssel járó-kelő ezredes szerepében.

A film csak annyira veszi komolyan magát, amennyire muszáj, finom iróniájánál és jópofa pillanatainál (mint a klasszikus „a halál torkába dobott ártatlant mented, vagy a rosszfiút üldözöd” jelenet mosolyra fakasztó feloldása) is örvendetesebb azonban az, hogy a nagy, büszke nemzeti öntudat a félve várt patetikus nagymonológok helyett karikatúra formájában üti fel a fejét (a főhős propaganda körútja), és még a szerelmi szálat és a nagy hősi önfeláldozást sem lihegik és nyálazzák túl. Látványból pedig van bőven, akrobatikus harcok, bőrruhába és –maszkba bújt fanatikus német katonák, szuperfegyverek, misztikus energiaforrások, lángok martalékává váló hatalmas, titkos katonai bázisok és gigászi robbanások tarkítják a vásznat, és noha a cselekményvezetésben és az akciókban is akadnak aránytalanságok, vágási gikszerek és persze hülyeségek, az egész annyira kellemesen oldschool, hogy nem lehet rá haragudni. Mondhatnám, hogy majdnem olyan, mint a rendező geekkörökben nagyra tartott Rocketeerje, de csak majdnem – mert ez az akciók közt sem olyan rohadtul unalmas, mint amaz.

Működik a fan-service is. Szerencsére nem tolakodóan, de akadnak nevek (pl: Phineas Horton vagy Dum Dum Dugan), amik csak a rajongóknak fognak mondani valamit, és persze Stan Lee-től Samuel L. Jacksonig megkapjuk a most már kötelező, elvárt cameókat is. Szokás szerint érdemes a stáblista utánig maradni, ezúttal nem csak egy plusz jelenet miatt, hanem azért is, mert láthatunk egy rövid, és lényegében semmitmondó, mégis fasza Avengers teasert. Nincs más hátra, mint elégedetten várni Joss Whedon filmjét – a „felvezetők”, a Hihetetlen Hulk kivételével mind jól sikerültek, és kétlem, hogy pont a Firefly alkotójában csalódnánk majd.

42 komment · 1 trackback

Címkék: scifi akció háborús filmkritika kaland szuperhős

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr583107359

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Amerika kapitány és a csalódott néző - kritika 2011.08.06. 15:49:57

Amerika kapitány - Az első bosszúálló - Captain America - The First Avenger Azt gondoltam ez lesz az a film, aminél majd csak úgy pörögnek a leütések, mert előzetes alapján egy remek filmet vártam egy olyan jelképről, akit hosszú időn át jegeltek. Senk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2011.07.28. 16:27:34

Csak megerősítem a leírtakat, gicscmentes, jól adagolt, semmi hiper extra de teljesen fogyasztható film. Viszont a konvertált 3D-ért senki se adjon ki egy fillért se, kb. a a film 10%-ban adott hozzá valamit.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2011.07.28. 16:40:11

Örülök a kritikának, pont ezt vártam tőle. Egy old school, szórakoztató popcorn mozit.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2011.07.28. 17:01:48

Örülök neki, hogy jó kritikát kapott de
"nagyra tartott Rocketeerje, de csak majdnem – mert ez az akciók közt sem olyan rohadtul unalmas, mint amaz. "
HÉÉÉÉÉ! :@
Na mindegy én imádom a Rocketeert elejétől a végéig ha ez meg még jobb akkor öröm a köbön.

Konya Sándor 2011.07.28. 18:41:58

Jaj de jó hogy itt is ilyen pozitív dolgokat olvasok a filmről! Csak lenne már a seggem a moziban

Archenemy 2011.07.28. 19:51:40

nekem az ilyen szuperhősös történelem-feldolgozásokról mindig az idiocracy egyik jelenete jut eszembe, mikor a múzeumban látható, hogy a második világháborúban csatázik a horogkeresztes godzilla a csillagos-sávos godzillával

Rusznyák Csaba 2011.07.29. 08:12:26

@Balakin: Sejtettem, hogy ezzel rálépek pár ember tyúkszemére, de azon a filmen többször majdnem elaludtam, mire végre történt benne valami.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.07.29. 08:39:01

már volt is sajtóvetítés, vagy hogy nézted meg?! ;)

7thArT 2011.07.29. 10:27:58

hány csillag?:@)

bírom ezeket a régimódi háborús akciófilmeket...

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2011.07.29. 12:25:32

@Rusznyák Csaba: áh a tyúkszemet már rég leoperáltattam :D én 20adszorra is csillogó szemekkel nézem a Rocketeert elejétől a végéig azért fura, hogy valaki elalszik rajta de mint írtam is, hogy ha ez azt jelenti, hogy olyan jó a Kapitány mint ahogy vártam akkor minden rendben :)

mr.roper 2011.07.30. 12:02:52

a Rocketeer szerintem sem unalmas, a prózai jeleneteknél én jókat mosolyogtam Alan Arkin flegma bölcsességein,de hát izlések és pofonok, a Kapitány kalandja pedig már hónapok óta várólistás nálam :-)

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2011.07.30. 14:56:05

a Rocketeer szerintem egy-az-egyben borzalmas, anno tévében kaptam el, gondoltam teljesen jó délutáni móka lesz, de akkora dögunalom volt, hogy végig sem bírtam nézni. Viszont erre már nagyon kíváncsi vagyok, és hát úgy tűnik hogy nem lett rossz.

vTomi 2011.07.31. 11:47:35

Én is nagyon várom és örülök, hogy eloszlattad az amerikai propagandával kapcsolatos félelmeimet. És annak is örülök, hogy erre a készítők is rájöttek. Jó hogy az amerikai és a német oldal is átlépett egy párhuzamos "super comic" síkra.

yosha 2011.08.01. 12:25:46

Kösz a kritikát, igy már biztos hogy moziban nézős. Amugy nem csak egy hanem három Captain America múvi van, ebből kettő VHS-es volt, és valami katasztrofálisan gagyi, James Rolfe egész hosszu videokritikát csinált róluk.

Rusznyák Csaba 2011.08.01. 13:10:26

@yosha: Azok sorozatok vagy tévés produkciók, nem egészestés mozifilmek.

Tiger Woods 2011.08.05. 14:33:48

tegnap néztük, nagyon élvezte mindenki (összesen volt vagy három csaj a telt házas moziban :P), schmidt "ügynököt" meg nagy ötlet volt weaving-gel játszatni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.08.07. 19:30:04

Megnéztem, és azt kell mondjam korrekt szuperhős film volt.
Thor-nál jobb, vasembernél gyengébb.

Viszont van benne egy nem kis baki, amire csodálatos menyasszonyom hívta fel a figyelmemet, Tony apja olyan harminc volt mikor 1945ben, akkor ha mostanában Tony olyan negyvenes, akkor 70 körül kellett szülessen. Akkor viszont az apja már legalább 55 éves, ha nem még öregebb.
Ahhoz képest a Vasember 2ben olyan korú mikor a fiához beszél a videón, mint ebben a filmben.
Tehát van egy kis gond az évtizedekkel.

A másik amit meg nem értek, hogy miért keverik a 616-ost azt ultimate sztorival itt is, meg a Vasemberben se értettem már ezt?!?!

Rusznyák Csaba 2011.08.07. 22:35:51

@doggfather: Miért NE kevernék, ha úgy tartja kedvük? Ez nem egy konkrét sztori adaptációja.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.08.08. 08:09:10

@Rusznyák Csaba: tudom, hogy nem konkrét, de felesleges, szerintem.

Rusznyák Csaba 2011.08.08. 11:33:30

Szerintem az volna felesleges, ha ragaszkodnának csak az egyik vagy csak a másik verzióhoz. Ugyanis úgysincs semmi jelentősége.

mesko 2011.08.08. 19:42:29

még nem láttam, de megyünk..kíváncsi lettem, nagyon sokan dicsérik..hmm.

mesko 2011.08.10. 20:43:55

nem mondom, hogy rossz volt..de tényleg olyan egyszerű ez a kapitány..kellene oda valami még neki, mert csak ennyivel elő állni, hogy én vagyok az aranyszívű hazafi, ki nem szaladgok el, még ha nyeszlett vagyok is, mint Forest Gump, az nem elég!
nem szeretem ezért a kapitányt, mert nincs még annyi sem benne, mint legalább Pókiban, aki gyötrődik a bácsikája miatt.., amúgy is nekem a kedvenceim Batman, és az X-ek..tehát, nem lehet őket össze sem hasonlítani..sajnos.
ja, Batmanről jút eszembe, hát nem volt szép ellopni azért a szerkentyűcskéiből, és dobálozni vele az erdőben..meg még a motorokra is rárakni ezt-azt a cuccaiból, héé..pofátlan banda:P

viszont az a Hugo Weaning, az kurvára élvezte a szerepét:)..az nem volt semmi, rendesen látszott, hogy szerette ezt a náci akcentust..na ez tetszett, ja, meg a Tommy Lee Jones, azzal az egykedvű pofával, meg az ő humorával, ilyenkor mindig elhatározom, hogy én is így fogok hülyéskedni..rezzenéstelen fapofával, semmi vigyorgás, semmi moccanás, semmi..semmi, csak löjük a hülyeséget. komolyan. komolyan.

aztán úgy látom a Marvelnél tradíció, hogy várunk egy kicsit, s máris érkezik Samuel L.Jackson:))

Konya Sándor 2011.08.11. 00:47:09

Bejött a film nagyon, kisebb szépséghibák adódtak ugyan, de összességében az idei nyár egyik legszórakoztatóbb alkotása:) A stáblista utáni előzetes közben pedig alig lehetett levakarni a pofámról a mosolyt, azt hiszem hülyének is nézett a csajszi, aki már a szemetet szedte a teremben.

De ami a 3D-t illeti, rohadtul dühítő, hogy csak így tudtam megnézni. Pláne, hogy nagyon értelme nem volt, csak akkor érződött a hatása, amikor felénk hajigálta a kapitány a pajzsát, amúgy irtó felesleges volt. Pénzkidobás, de marhára.

W.A. 2011.08.12. 12:07:49

Úgy látszik, ezt a filmet csak én utáltam őszintén. Kizárólag arra volt jó, hogy késő éjjel félhangosan kiröhöghessük a teljesen üres moziteremben. Az emlegetett öniróniából pedig szerintem nem jutott neki elég.

mesko 2011.08.12. 16:56:20

@W.A.: nem csak te utálod, én elég sokat ismerek akiknek nem jött be, szerintem ez a film való a 10 éves srácoknak, s nem pl. az Equus..amit, ha jól emlékszem, hogy te említettél, s úgy néztem meg:)..jól emlékszem?..s Parra betartotta a szavát, van cikk róla.

W.A. 2011.08.12. 17:08:30

@mesko: hozzátenném, hogy részemről szó sincs sznobságról, hatalmas baromságokat is nagyon lelkesen nézek, és az se baj, ha egy film gyerekeknek van. A Captain America szerintem egyszerűen csak rossz, és ugyan csak egy kicsivel, de a nézhetetlenség határa alá esik nálam.

Olvastam az Equusról szóló cikket, de én eléggé mást gondoltam a filmről, és nem volt kedvem vitatkozni. Örülök, hogy így emlékszel. :)

mesko 2011.08.12. 17:52:02

@W.A.: értlek, én is sok baromságot nézek, s még tetszik is:)..csak most ennél a filmnél úgy éreztem, mintha direkt igyekeztek volna, hogy ne kelljen rá semilyen karika, határozottan olyan a film, hogy ne lehessen vádolni, hogy "jaj, ezt nem nézhetik a gyerekek" kategoria..így értettem.

az Equusnál, pedig bátorság, írd oda nyugodtan amit gondolsz a filmről, ez nem azt jelenti, hogy vitatkozol:)..csak tényleg ha te nem említed a filmet akkor, én lehet, hogy nem nézem meg, s lehet cikk sem lett volna róla..továbbra is szépen feledésben merülve..

W.A. 2011.08.13. 12:11:02

@mesko: persze, az nem is kérdés, hogy alapvető elvárás volt a karikátlanítás. Vér nem fröccsen, cici nem villan, szigorúan családbarát és aranyos a nácimészárlás, ami segít tovább rontani a filmet. Komolyan az tartott életben, hogy lehetett másokkal együtt cikizni. A 2012 óta nem volt ilyen szélsőséges élményem, igaz, az ennél is sokkal durvább volt. De inkább nem is gondolok rá.

Equus-téma: nem félek vitatkozni, csak feleslegesnek érzem. Ha néhány dologban nemhogy ellentétesen, hanem tökéletesen máshogy gondolkodom valamiről, akkor felesleges vitába szállni. Meg őszintén szólva nekem Parragharma stílusa, ööö, sok, úgyhogy nem akarom megpiszkálni. :)

mesko 2011.08.13. 13:02:03

@W.A.: jaj, az a 2012,arra tényleg, ne is gondolj..

Parraghramma, nem az aminek látszik, szerintem azért ez a neve, mert ő direkt erre a stílusra specializálta magát..
azt hiszem, hogy nagyon olvasott, és általában az ilyenek felismerik, hogy ki milyen..s nem hiszem, hogy vitába szállna veled, csak azért mert te más véleményen vagy, legfeljebb csak kultmarháskodik, de egyebet nem fog csinálni.
viszont az már más, hogy sok neked az ő stílusa..látod, én bátran megszoktam piszkálni, sőt külön élvezem, ahogy összerakja a mondanivalóját, velem ellentétben, ki abszolút spontánul, ahogy jönnek a szavak, úgy vésem is le:))..viszont mikor visszaolvasom magam, nem tartok furának semmit, ez én vagyok:), DE ha elkezdenék gondolkodni, hogy olyan körmondatokat szerkesszek, meg annyi kompatibilis infót gyúrjak össze mint Parra, az eléggé kemény meló..nem védem, de az Equust, nem éppen úgy írta, mint ahogy ő szokott:)

W.A. 2011.08.13. 13:18:16

@mesko: na jól van, sikerült rosszul leírnom a nevét. Ezúton is elnézést kérek.
Értem, amit írsz, de ha olyan nagyon szeretnék vele vitatkozni, már megtettem volna korábban, nem? :) Egyet nem érteni nagyon izgalmas, de néha olyan jó, ha kussolhatok!

mesko 2011.08.13. 13:35:29

@W.A.: ok.. mostmár tökéletesen értlek:)

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2011.08.14. 20:01:36

@W.A.: "Ha néhány dologban nemhogy ellentétesen, hanem tökéletesen máshogy gondolkodom valamiről, akkor felesleges vitába szállni."

Pfff, akkor mikor van értelme?

@mesko: "azt hiszem, hogy nagyon olvasott, "

Persze, hogy az vagyok! Pláne, ha éppen fenn vagyok az indexen!!!

mesko 2011.08.14. 20:11:44

@Parraghramma.: igen?..na, mostantól, nem csak hiszem, hanem tudok biztosra egy dolgot(vigyorgás)

mesko 2011.08.14. 20:23:38

@W.A.: látod?, van valami igaza:)..tudtam, hogy indirekt módon valahogy sikerül előcsalogatnom.

W.A. 2011.08.15. 11:53:02

@Parraghramma.: "Pfff, akkor mikor van értelme?"
Nálam akkor, ha van rá esély, hogy nem csak az agree to disagree lehet a vége.

Tiger Woods 2011.08.15. 13:39:29

(egy baltás fickó figyel a képernyő baloldalán)

Beyonder 2012.01.02. 22:41:16

Korrekt ez is, bár az akciójeleneteket néhol untam. Az epilógus, és az utolsó mondat / snitt viszont zseniális.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.01.03. 10:36:54

@Beyonder: most sikerült megnézni?
nem kapkodtat el. ;)

Beyonder 2012.01.03. 11:14:29

@doggfather: Így legalább nem befolyásoltak a kritikák és a kommentek, mert már nem is emlékeztem rájuk. Plusz nem kellett szinkronosan nézni...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.01.03. 11:20:32

@Beyonder: a szinkronos dologban igazad van.

Én nem szoktam kritikát olvasni még meg nem nézem, csak utána. Így nem tudnak befolyásolni. ;)

Beyonder 2012.01.03. 13:52:02

@doggfather: ezzel én is így vagyok, de van amikor munkaköri kötelességem lektorálni egy-egy kritikát. Ilyen sanyarú sorsom van. :)

Beyonder 2012.01.03. 13:52:56

Cserébe viszont trailert nem nézek, csak utólag, ha már láttam a filmet. Úgy nagyon tanulságos.
süti beállítások módosítása