Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

True Blood - 4.01 - She's Not There

2011.07.06. 14:44 Magócs Dávid

Ritkán találkozik az ember ennyire váltakozó színvonalú sorozattal, mint amilyen a True Blood is. Egy megfoghatatlan hullámvasút ez, ami tele van csúcsponttal, őrült, sikoltozós, leteszem a hajam momentummal, míg nincs hiány az ásítozós, teljesen felesleges, érthetetlen szálakból sem. A harmadik évad is hasonlóan szerepelt egészen a zseniális kilencedik részig, amit töretlen lejtmenet és sokunk számára nem éppen kielégítő végkifejlet követett. A készítők is megérezhették ezt, hiszen a negyedik évad első részében újraosztották a lapokat, nyitva ezzel egyfelől mind az új nézők, mind a megkeseredett veteránok felé. A kérdés már csak az: mennyit nyertek vagy veszítettek azzal, hogy kvázi mindent a feje tetejére állítottak. A tovább után akarva akaratlanul is előfordulnak spoilerek, így csak az bátorkodjon tovább olvasni, aki tisztában van az előzményekkel

Az örök szkeptikus azt mondatja velem, hogy semmit, de ennyire elhamarkodottan azért nem döntenék. Nem látszik, hogy mire szeretnék kihegyezni a negyedik évadot, és ez jó. Ismét rengeteg szálon fut a cselekmény, az időben való ugrásnak köszönhetően pedig újból rácsodálkozhatunk dolgokra. Sookie-nak (és vele együtt nekünk is) kimaradt több mint egy év, ami igen sok potenciált rejt magában. Persze csak ha megfeledkezünk arról, hogy ez egy ügyes írói húzás. Nem kell a karakterfejlődéssel bíbelődni, és ami még fontosabb, folyamatos WTF pillanatokkal lehet a nézőket bombázni. 

A hiperaktív Jason Stackhouse, mint felelősségteljes seriff, az örök pesszimista Andy Bellefleur, mint megvadult narkós, Bill Compton a vámpírkirály és ami a legjobb az egészben: mindenki kedvenc Tarája elvetemült, leszbikus ketrecharcos??? Az előző évad tündibündijei mellett hangsúlyos szerepet fog kapni az okkultizmus is, főszerepben Lafayette-tel a boszorkánymesterrel, míg a vérfarkasokat vérpárducok, vérpumák és egyéb olyan állatfajok váltják majd fel, amelyek nevének előtagja "vér". 

Végigolvasva a fenti pár sort, magam sem vagyok képes feldolgozni ezt a töménytelen őrületet, megannyi blődséget, de mit csináljunk, ha ez a szíve a True Bloodnak. Évadról évadra árasztanak el minket képtelen lényeikkel, már-már nevetséges szereplőikkel, sokszor komolyabban véve önmagukat, mint kellene. Az előző szezon során lett volna arra alkalom, hogy kiterjesszék az univerzumot, bevonva az egész világot, és őrült vámpír-vérfarkas-ember háborúba kezdjenek a mögötte megbúvó intrikákkal, de maga a kezdeményezés szinte azonnal hamvába is halt a zseniális Russel Edgingtonnal együtt.  

Visszatérve a negyedik évad nyitányára, nem csak sopánkodásra lehet okunk. Feszültséget kelteni még mindig tudnak, míg a történet rettentő iramban halad előre. A rész első tíz perce az egyik legjobb felütés amit láttam, ezért sajnálatos a már korántsem annyira izgalmas folytatás. A végére tartogatott legnagyobb pozitívum pedig Sookie és Bill szétrobbantása, aminek éppen ideje volt, hiszen kezdtek már mindenki agyára menni. 

Sajnos nem olvastam a regényeket, így nem tudok véleményt alkotni azzal kapcsolatban, hogy mennyire távolodtak el az HBO-nál az írott szövegtől, de a különböző visszajelzések alapján úgy tűnik nem igazán van már köze egymáshoz a kettőnek. Ez is inkább jó, hiszen így is tele vagyunk adaptációkkal, tökéletesen rendben van az, hogy a könyv és a tévésorozat mást és mást ad.

A True Blood olyan, mint egy véres cirkusz, ahol minden fellépő valami csodabogár, és egyikük sem tudja magáról, hogy nem vele, inkább rajta röhögnek a legtöbben. Nem lennék meglepve, ha az utolsó évad végén Sookie a halál szélén állva egy baldachinos ágyban ébredne, nagymamája pedig egy bögre forró csokival vigasztalná, miközben megnyugtatná afelől, hogy vámpírok csak a rémálmokban léteznek.  

 

 

11 komment

Címkék: horror fantasy vámpír tévékritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr873044534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helikoptert lízingbe · http://csuporgia.hu 2011.07.07. 07:28:41

Nekem eleinte tetszett a dolog, a vámpírosdi, de amikor elkezdtek alakváltózni, akkor lefáradtam.
csuporgia.hu/spd/2703/TRUE_BLOOD_PALACKOZVA_bogre

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2011.07.07. 10:08:38

a true bloodban vannak cicik? akkor nézni kéne

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2011.07.07. 10:25:21

@dzsoni szánsájn: miazhogy! a véres szexes őrületből picit visszavettek, de ha hinni lehet a pletykáknak akkor most megint rá fognak kapcsolni.

SPOILER

Csak miután már megírtam a cikket, utána derült ki, hogy Russel Edgington minden bizonnyal vissza fog majd térni.

Edgar 2011.07.07. 10:40:42

@Magócs Dávid: A Vámpírnaplókat szoktad nézni?

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2011.07.07. 11:24:52

@Edgar: Még nem sikerült megnézni belőle egy részt sem. Úgy gondoltam az már túl sok lenne szegény fejemnek. Bár, ha onnan nézem, mennyire különbözőek a vélemények a sorozattal kapcsolatban, lehet, hogy érdemes lenne belenézni.

Edgar 2011.07.07. 12:14:51

@Magócs Dávid: Bár nincsenek benne cicik, ennek ellenére szerintem érdemes.
Én tele voltam előítéletekkel, azt hittem, olyan mint a Twilight, csak szarabb. Aztán nemrég véletlenül láttam egy részt a tévében, ami kíváncsivá tett, leszedtem az első évadot, és arra a következtetésre jutottam, hogy tényleg olyan, mint a Twilight, csak sokkal, sokkal jobb.

JeannedArc 2011.07.07. 14:13:31

Lassan kiírhatnának pár karaktert, mert így csak gyűlik a sok szereplő, akikkel nem tudnak mit kezdeni. Eric és Pam akik érdekesek, és talán még Jessica. A többiek tök érdektelenek számomra, úgy néz ki, mint ha random dolgokat írnának az írók nekik, Tarát gondolom ők is utálják, ezért szívatják folyamatosan, Andy mint drogos egészen megmosolyogtató, Sam meg annyira sem érdekel, hogy tudjam, hogy éppen mi történik vele. Sokáig már nem maradok, ha így folytatják.

Ja, és nekem az lenne a legnagyobb pozitívum, ha Sookiet robbantanák szét, már az első évad óta azt várom, hogy hátha kiírják egyszer. :)

mesko 2011.07.07. 20:06:50

ja, került nagy nehezen:))

nem nézem ezt a sorozatot, de amit Edgar mond, abból láttam egy pár részt és tényleg tetszett, jobb mint a Twilight, de ugyamúgy a naplók, egy '91-es könyvsorozatból van..tehát jóval a Twilight előtt született ez a történet,..s akkor ki a tolvaj?:D..hát nem?

Edgar 2011.07.07. 21:50:50

@mesko: Ha ez Twilight előtti, akkor nem értem, miért Stephanie Meyer a sztár és nem ez a másik nő, aki a naplókat írta.

mesko 2011.07.08. 16:38:23

@Edgar: mert Meyer csekély 25 milliós példányban adta el a "remekművét"..na, csak ezért:)..a film, az első, több mint a 10x-essét hozta, mint amit befektettek..asszem ez is jelentett valamit, de én olvastam a könyveket és nem annyira visszataszító mint ahogy mondják a kritikusok..abszolút nem.

vagy lehet egy olyan is, hogy mi csajok, most butábbak vagyunk, mint a '91-es széria:D

vagy tetszett a csajoknak az, hogy olyan gyémántosok lettek a vámpírok a napon, ha jól tudom, ezt Meyer találta ki, a többit mind neglehetett találni, különböző könyvekben/filmekben, még a Twilight előtt:)
süti beállítások módosítása