Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Red, White & Blue

2011.06.13. 12:29 Wostry Ferenc

Bár a varrásánál foszlik, Simon Rumley első amerikai filmje mégiscsak az utóbbi idők legerősebb horrorja – horror, amiben nincs semmi természetfeletti, az őrülete pedig csak a mindennapok kilátástalanságából, szexuális patológiájából, a figurák borzalmas családi hátteréből és felejteni vágyott emlékeink keserűségéből buzog elő.

Erica egy ordas kurva. Minden este másik férfinak kínálja fel magát. Akivel egyszer lefeszik, azt többet látni sem akarja. Nem csak hosszútávú szexuális, de semmilyen emberi kapcsolata nincsen. „Trófeáinak” fényképeit egy fotóalbumba gyűjti, ez egyetlen olyan tulajdona, ami számára értékkel bír.

Frankie kezdő rockzenész, olyan, amelyikből tizenkettő egy tucat. Cseppnyi tehetség azért motoszkálhat benne meg a bandájában, mert Európából már érdeklődnek utánuk. Frankie egyedül gondoskodik rákbeteg anyjáról, szerencsére a mama állapotában mostanában javulás állt be. Frankie még a barátnőjével is kibékül, pedig a lány megcsalta.

Nate egy magának való háborús veterán, kitüntetéssel szerelték le. Született szadista, aki Irakban képes volt nagyszerűen kamatoztatni vallatótehetségét. Ericával szemben azonban Nate-nek szüksége van az emberi kedvességre, és ezt nem is titkolja.

Ez hát Simon Rumley alapvetése – három párhuzamosan futó élet, kettő közülük szomorú, de van köztük reményteljes is. És amikor a három összetalálkozik, borzalom születik. Rumley egyetérteni látszik Sartréval: „a pokol a másik ember”. Mivégre az apró kedvességek, az intimitás, a szex, ha mindent elrontunk, ha minden rosszra fordul, és ennek okát csak magunkban kereshetjük?

Nehéz a dolgom, mert még azt a film felénél bekövetkező fordulatot sem szeretném lelőni, amelyik a három élettörténetet összekapcsolja, új, rettenetes lendületet ad nekik és kilöki őket a kiszolgáltatottság, a kínzás és az ölés univerzumába. Rumley független filmes, mer sokkolni, ugyanakkor mer non-kommersz is lenni. A film tempójával illetve azzal, ameddig hajlandó elmenni a kegyetlenség megmutatásában, egyaránt beint az elvárásoknak. Noah Taylor és Amanda Fuller alakítása hibátlan, Marc Senter a rockzenész szerepében viszont ugyanolyan kiegyensúlyozatlanul játszik, mint korábbi szerepeiben, lásd pl. a 2006-os The Lost-ot.

Rumley brit, és a film címével, illetve a filmben állandóan jelen lévő amerikaizászló-motívumokkal egyfajta manifesztóját akarja adni az Amerikáról alkotott véleményének (nem véletlen, hogy Nate profi vallatótiszt – az USA-ban a mai napig nem tudnak napirendre térni a 9/11 után terroristának vélt személyek megkínzása felett): egy olyan társadalom leírását kíséreli meg a rendelkezésére álló / kézreálló eszközökkel, a filmes erőszak eszközeivel, amely társadalom végleg megvált az interperszonális kapcsolatok szépségébe vetett hit illúziójától, és meg sem próbálja azt visszaszerezni. Ahol az egymás közti kommunikáció helyébe a szex, a kegyetlenség és a pénz tranzakciói lépnek, és aki tisztaságra vágyik, az elveszett.

36 komment

Címkék: horror dráma filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr602980108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TitokJolán 2011.06.13. 15:25:29

Hála a Jóistennek ,hogy ezt a filmet sem fogom megnézni.....

regress 2011.06.13. 16:21:48

@TitokJolán: mi köze ehez istennek?az ki?

Darkcomet 2011.06.13. 16:51:16

Az azért erős túlzás, hogy ez horror lenne.Ez egy nevezzük úgy, naturális és sokkoló képekkel megtűzdelt szociodráma, egy fajta látlelet, a lecsúszott amerikaiak mindennapjairól.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.06.13. 17:16:34

Ne, ne nevezzük úgy. Vagy ha mostantól egy szociodráma kritériuma, hogy valakinek bemetszést csinálnak a gerincétől a feje tetejéig és lenyúzzák a fejbőrét, akkor a Martyrs is "szociodráma".

K.Leslee 2011.06.13. 17:57:39

@Wostry Ferenc: Na, akkor ezután a komment után már inkább nem nézem meg. Amúgy hány csillag? Gondolom 4.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.06.13. 18:06:36

@K.Leslee: Nézd meg, mert sokkal jobb, mint a Martyrs-hoz hasonló nagyképűsködő marhaság. Csillagozni meg mostantól nem csillagozunk, ha valaki nem képes a szövegből leszűrni hogy mit gondolunk egy filmről, és valami skálára van szüksége, az mehet máshová. (NYILVÁN nem neked szól, úgy általában mondom.) Idővel majd megpróbálom a csillagos címkéket visszamenőleg kiírtani a cikkekből.

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2011.06.13. 18:25:32

Szép darab, pazar karakterrajzzal és ritmikával, ami a gore-t illeti, épp kezdtem megunni, amikor Rumley rátesz még egy lapáttal - hogy minden kerek legyen.

SPOILER A scriptből egyedül a lánykérés igazán necces, na, ott valóban kevéske Marc Senter. SPOLIER

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.06.13. 18:27:58

@Parraghramma.: az egy marha érdekes jelenet, mert tényleg azért nem jön át a figura motivációja mert a gyerek nem elég jó szinész. másvalaki előadásában csúcs lehetett volna az a rész.

Darkcomet 2011.06.13. 18:56:37

@Wostry Ferenc: "Ne, ne nevezzük úgy. Vagy ha mostantól egy szociodráma kritériuma, hogy valakinek bemetszést csinálnak a gerincétől a feje tetejéig és lenyúzzák a fejbőrét, akkor a Martyrs is "szociodráma""

Bocsesz, de nem én kezdtem a fölösleges kategorizálást, te tituláltad kapásból horrornak, pedig nem az. Ilyen alapon minden film horror, amiben az átlagnál több vér folyik el, és több belet ontanak ki, mint úgy általában szokás a filmekben. Ilyen alapon kb. minden második háborús film az lehetne.De hogy a témánál maradjak. Nekem a film drámai oldala, az emberek lecsúszott életének a bemutatása és kilátástalanságának a bemutatása jobban gyomron rúgott, mint az erőszak, ami már csak egyfajta hab volt a tortán. Mondhatni egyik következett a másikból. Minden esetre egy remek alkotással van dolgunk, de nem egy könnyed szombat esti mozi ez a film.

Nervus 2011.06.13. 19:00:14

Nem egy rossz film. Egyébként: Nate (nem néztem még meg IMDB-n) = azzal a színésszel, aki a Shine filmben játszotta a fiatalkori Helfgottot?

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.06.13. 19:01:34

@Darkcomet: "bocsesz", nem én kategorizáltam kapásból horrornak.

A film készítői. Meg lehet látogatni a film IMDB oldalát.

Első két kategória dráma és *horror*. És a kritika alatt pontosan ezt a két címkét olvashatod.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.06.13. 19:10:03

@Nervus: igen. Pár napja a Tomb Raider film egyik részlete ment a tévében, én abban láttam meg, enyhén szólva ledöbbentem.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.06.13. 19:19:44

felkerült a megnézendő filmjeim listájára. :)

Pszt! 2011.06.13. 19:24:07

Rühellem ezeket a kínzós horrorfilmeket. Mégis, milyen lelkivilága lesz, annak a gyereknek, aki ilyeneket néz? És ne mondjátok nekem, hogy korhatáros, meg nem fogják nézni a kicsik.

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2011.06.13. 19:40:24

@Horemheb: a legfontosabb viszont a nyelv.

@Pszt!: de nem fogják megnézni, mer korhatáros!!!

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.06.13. 20:06:19

@Pszt!: javaslom hogy nézd meg a filmet és utána ítéld meg. ez nem olyan torture horror mint a Hostel vagy a Martyrs, ahol a kínzás áll a központban, itt a kínzás csak töredéke a felhasznált motívumoknak. a kicsik fejlődéséhez nem tudok hozzászólni, de remélem nem lesznek normális felnőttek. azok hót unalmasak.

Horemheb Reborn 01 2011.06.13. 20:11:23

@Wostry Ferenc:

Nocsak, ennyire nem bírod a kritikát, hogy egy kifejezetten visszafogott gúnyolódást egyből törölni kellett, és ráadásul azonmód kitiltani engem? :)

Pedig ez a szöveg:
"Csillagozni meg mostantól nem csillagozunk, ha valaki nem képes a szövegből leszűrni hogy mit gondolunk egy filmről, és valami skálára van szüksége, az mehet máshová. (NYILVÁN nem neked szól, úgy általában mondom.) Idővel majd megpróbálom a csillagos címkéket visszamenőleg kiírtani a cikkekből."
tényleg a modoros blogra való.

Továbbra is ajánlom figyelmedbe Lord Kelvin gondolatát: "to measure is to know".

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.06.13. 20:16:42

@Horemheb Reborn 01: rossz pillanatomban olvastam a kommentet, épp nem tudtam egy rántott csirkeszárnyból kiszívni a húst, tudod, két ilyen kis csont közül, gondolom voltál már hasonló helyzetben. de isten hozott itthon. a világrengető kelvini gondolatot pedig mostantól úton-útfélen emlegetni fogom.

Tiger Woods 2011.06.13. 20:30:48

érdekesnek tűnik ez a cucc. jobb, mint a return of the living dead? ;-)

jürgen baromartz 2011.06.13. 20:40:08

@Pszt!:

erre most majdnem kommenteltem egy olyat, aminek biztosan flame-war lett volna a vége, ezért inkább visszafogtam magamat. :D

a lényeg: nekem bizony volt szerencsém látni egészen kicsi gyerekkoromban olyan filmeket, amik láttám még felnőttek is összerezzennek. mégse lettem szadista gyilkos vagy liliomtipró cukrosbácsi, és teljesen vállalható képet tudok alkotni a világról. persze, embere válogatja...

jürgen baromartz 2011.06.13. 20:45:18

@jürgen baromartz: ez persze egyáltalán nem jelenti, hogy gyerekeknek kellene látni ilyen filmeket, nem is nekik készülnek ezek "valamilyen okból kifolyólag", nahát.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.06.13. 21:17:26

@Tiger Woods: Lesz! Ez a kritika is annak a jele hogy mostantól valamivel több időm lesz az ilyesmire :)

Father Merrin 2011.06.13. 21:51:48

Tényleg erős film lett, bár nekem is inkább a dráma jelző ugrott be elsőre és nem a horror.

The woman-kritika várható esetleg?:)
Nekem olybá tűnik, hogy a Red mellett elkészült egy újabb értékelhető Ketchum-adaptáció.

mesko 2011.06.13. 21:54:04

nem is olyan rossz ez a film, meg tényleg nem olyan horroros, mmint nem rézletezik a kínzási jeleneteket, mégcsak a szexeseket sem, pl. a szexjelentből is csak egy részletesebb, de azt nagyon muszáj, mert az határozza meg a következményeket.
olyan "gonoszkodó" filmecske..de mégegyszer írom, hogy nyugodtan meglehet nézni, mert nem vészes durvaság szempontjából, szerintem is inkább dráma, kár lenne kihagyni csak mert azt hisszük, hogy félelmetes, NEM AZ.

nem lesznek többet csillagok?, most verem födhöz magam, pont mint az óviban:D, ott addig hisztiztem, mig kaptam csillagot!..nagyon komolyan vettem én azt akkoriban:)

lehetőleg gyerekek ne nézzék, mert feltételezem, hogy Caligula, Néro...Hitler s társaik, mind de mind amit tudtak, azt a filmekből tanulták kicsikorukban...

Nervus 2011.06.13. 22:34:36

@Wostry Ferenc: Tééényleg! Úristen! Az első részben ő játssza a fiatal srácot (ezt jól megmondtam - szóval Lara "segédjét", aki a robotot és a többit programozza). Isten vagy, magamtól sose jöttem volna rá. :D
Ahhoz képest is rengetegett változott.

Beleszólva egyébként a vitába: szerintem nem túlzottan horrorfilm, viszont olyan nyomasztó hangulata van, hogy még engem is eltalált, pedig nem tegnap láttam életem első durva filmjét. (Meg át is éltem már pár dolgot.)

mesko 2011.06.13. 22:47:20

@Nervus: át is éltél pár dolgot????..miiit?..ugye azért nem olyan nagyon durva dolgokat?

Nervus 2011.06.13. 22:58:52

@mesko: Nem, még nem nyúztak meg élve :D
De elég durva dolgokat láttam már.

mesko 2011.06.13. 23:02:46

@Nervus: húú, megnyugodtam:)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.06.14. 05:44:17

@Father Merrin: először a könyvet akarom elolvasni, már megjött kintről, és csak utána akarom a filmet megnézni.

entro 2011.06.14. 10:09:57

Telitalálat film. A Halál tudatát, illetve felfoghatatlanságát nem láttam még ennyire erős tálalásban. Hogy "Ő nincs, baszki, nem is lesz többé", illetve "Én öltem meg" (nem akarok sokat spoilerezni), elképesztő. Annyi erő és indulat és teljes mértékben érthető, átélhető motiváció ugrál a szereplők között, hogy azt sem tudod, hol vagy, pedig egyértelmű: egy horrorban. Ami az életed.

Áramvonalas Földműves 2011.06.17. 10:21:49

Ez a Sartre idézet nem egészen így van, nem? habár nem igazán jó a francia nyelvismeretem. Meg nem tudom,h ide tökéletesen alkalmazható-e. Mármint ezek a kiemelt idézetek mindig sántítanak és olyan szintre süllyednek, mint a ki korán kel aranyat lel v hasonlók.

Egyébként már látom,h mi volt és mi a fő problémám a bloggal, hogy minden cikket Rusznyák úr ír - ilyen tempónál képtelenség tartani a színvonalat, ami le is zuhant rendesen- , ezért most üdvözlöm ezt az írást, habár az időhiány talán érződik rajta(inkább bemutatás, mint kritika - de ezzel nincs baj), de ahogy olvasni lehetett, ez változik hamarosan.hajrá!

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.06.17. 10:32:37

@Áramvonalas Földműves: "l'enfer, c'est les autres" - szó szerint: "a pokol, az a többi ember / a többiek / a másik", az angolok úgy szokták fordítani "hell is other people." Úgy szeretnék egyszer ilyen mindenbe felesleges beledumáló lenni...

K.Leslee 2011.06.17. 20:02:01

Szimplán azt hittem, hogy lemaradt a csillag a végén. Nem hiányolom a csillagokat, sőt örülök, hogy törölve vannak és ezt nem seggnyalásból mondom. Filmet nem lehet skálán elhelyezni aszerint, hogy mennyire jó, maximum megadni egy alapot amire az ember a saját csillagjait rakhatja.
Őszintén remélem, hogy a csillagozás törlésével csak emelkedni fog a színvonal ezen a blogon.
süti beállítások módosítása