Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Superman/Batman: Abszolút hatalom

2011.05.05. 07:00 Rusznyák Csaba

A párhuzamos/alternatív valóságok régóta a mainstream amerikai képregényírók kedvenc témái közé tartoznak – nem nehéz megérteni, hogy miért. Egy olyan fiktív világban, mint a Marvelé vagy a DC-é, a szerzőket gúzsba köti a kontinuitás, és a szabályok egész sora – míg egy másik világban/idősíkban, aminek az eseményei nem tartoznak bele ebbe az említett kontinuitásba, azt csinálnak, amit akarnak, az egyedüli korlátokat a fantáziájuk állíthatja eléjük. Létrehozhatnak pl. egy olyan valóságot, amiben Superman és Batman vasmarokkal uralkodik a Föld felett, vagy akár szabadon csaponghatnak tucatnyi különböző világ között – a lényeg, hogy végül valami koherens történet kerekedjen ki az egészből. Jeph Loeb és Carlos Pacheco képregénye ennek a követelménynek nagyjából eleget tesz, pár percnél tovább tartó benyomást mégsem képes tenni az olvasóban.

Az USA-ban 2003-ban indult Superman/Batman sorozatnak itthon 2008-ban jelent meg a második kötete (Supergirl: Egy lány a Kripton bolygóról – az első, The World’s Finest címet viselő könyv piacra dobásától Ed McGuinness sajátos képi világa miatt – érthető okokból – fázott a kiadó), a mostani Képregényfesztiválra kihozott Abszolút hatalom közvetlenül ezt követi. A sztori persze önmagában is érthető, de Loeb összesen 26 részes történetfolyamának akadnak apró, mégis jelentős háttérszálai, amelyek átnyúlnak egyik kötetből a másikba (itt ilyen Darkseid alkujának következménye, aminek gyümölcseit a következő, With a Vengeance című sztoriban olvashatjuk majd – feltéve, hogy megjelenik, merthogy azt is McGuinness rajzolta). Az Abszolút hatalom a sok-sok alternatív világ miatt rengeteg szereplőt mozgat, akiknek nagy részét a magyar olvasó aligha ismeri, de egyrészt többségük csak nagyon rövid időre bukkan fel, másrészt pedig a kötet elején található tájékoztató segít az eligazodásban. 


A képregény gyors sodrású, sőt, kapkodásba hajló vágta a különböző alternatív valóságok közt, sok-sok látványos, de összességében nem kifejezetten ötletes bunyóval, és egy sor filmes utalással (A majmok bolygójától a 13. rendőrőrs ostromáig) megspékelve. A szenzációhajhász sztorihoz három jövőből érkezett gonosztevő szolgáltatja az alapot, akik Superman Földre érkezése után megölik Kentéket, és éppúgy magukhoz veszik a csecsemőt, mint a kis Bruce-t, közvetlenül szülei halála után, hogy aztán a Föld diktátorait neveljék ki belőlük. Persze csak olyan „naiv ember diktátorai” ők: így is nemesek, becsületesek és alapvetően hisznek a jóban, legfeljebb ha dühösek, nem csak pofáncsapnak valakit, hanem egyenesen kitekerik a nyakát. Loeb itt nem mert olyan bátor lenni, mint Grant Morrison a JLA: Earth 2-ban, bár valószínűleg nem is lehetett, elvégre itt nem Superman és Batman egy másik verziójáról van szó, hanem az „igazi” Supermanről és Batmanről, akik egy időanomáliának hála ide-oda hánykódnak az idősíkok között, valahányszor legalább az egyikük otthagyja a fogát.

Loeb Superman/Batman sorozatának fő erénye mindig a két hős közti dinamika volt, különös tekintettel a párhuzamos narrációjukra – ezek azonban egyre kevésbé hatásosak és ötletesek. A legjobbak még az első, itthon meg nem jelent kötetben voltak, az Abszolút Hatalomban viszont már közel sem mutatnak rá olyan frappánsan a különböző gondolkodásmódjukra, hátterükre és világnézetükre, inkább csak puszta történetmesélő funkciójuk van. Ez a visszalépés a kapcsolatuk egész ábrázolására jellemző: Loeb sok-sok érdekes lehetőség mellett megy el a folyamatos akciók érdekében, a hősök egyes helyzetekre, és valóságokra adott reakciói elsikkadnak, viszonyukból szinte teljesen kiveszik az enyhén, bajtársiasan „ellenséges” aspektus, és a központi kérdésként megjelölt „mitől hős a hős” is csak néhány érdektelen frázist kap válaszként. Az író becsületére váljon, hogy még így is majdnem sikerül kihúznia a kalapból egy igazi katarzist a végére, de a „majdnem”-et csak akkor lehetne kihúzni a mondatból, hogyha mindennek időben megágyazott volna az egymást érő, és különösebb tét nélkül unalmassá váló akciók közepette.

Carlos Pacheco rajzai viszont a sorozat eddigi legjobbjai: a panelkezelés, bár mentes a kiugróan kreatív megoldásoktól, képes a javára fordítani a visszafogottságot, és hatásosan vezeti a szemet, a néhány egész-, vagy kétoldalas képet pedig fenntartja az igazán fontos, drámai pillanatoknak. A képek dinamikusak, látványosak, és kicsit oldschoolok, de épp csak annyira, hogy elkerüljék a szuperhősábrázolás tipikus, modern visszásságait. Ugyanez sajnos a színezésről nem mondható el, túl tarka és élénk minden, itt nagy szükség lett volna két lépésre hátrafelé, vagy legalább valamiféle tudatos koncepcióra: egy általános, letisztult színvilágra, vagy egy olyanra, ami látványosan változik attól függően, hogy éppen milyen valóságban vagyunk.

A magyar kiadás a szokásos kis fordítói döccenőktől eltekintve rendben van, és összességében egy kellemes egyszeri olvasmányt kapunk a pénzünkért. De aki egy átlagosan szórakoztató szuperhősképregénynél valami többet vár, az máshol keresgéljen.


 

22 komment

Címkék: scifi akció szuperhős 3csillagos képregénykritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr222877245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.05. 08:54:33

A magyar kiadás nagyon szépre sikerült szerintem.
A történet nem a legjobb, de olvastunk már sokkal rosszabbat is.
A gyűjteménybe kell.

_Nagy Krisztián_ 2011.05.05. 09:51:24

Még nem olvastam, de elég jól nézett ki és az ilyen kontinuitásból kiragadott dolok mindig is bejöttek...
a kevésbé Marvel és DC univerzumban kiművelt(már Monsieur Rusznyákhoz képest)jómagamnak szerintem nagyon is meg fog felelni...

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2011.05.05. 10:39:01

Ó, ez igen, még "meg se jelent", és máris van róla kritika. :)))
Őszintén szólva még nem gondolkoztunk el azon, hogy melyik történet legyen a következő. Ennek a sorozatnak lassabb a folyása (fogyása), mint a "sima" Batmannek, úgyhogy van még idő eldönteni.
Szerintem Loeb központi mondanivalója más, mint amit Csaba talált benne, no de majd kifejtem máshol, máskor (most nagyon nem érek rá, elnézést).

Rusznyák Csaba 2011.05.05. 11:16:46

Az első mondatot nem értem, ami a többit illeti, nem újdonság, hogy sok mindent másképp látunk :)

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2011.05.05. 12:50:08

@Rusznyák Csaba: Hát, hogy a boltokba szinte még el se jutott.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.05. 14:08:20

@Rusznyák Csaba: volt már, hogy valamiben egyetértettetek?!

Rusznyák Csaba 2011.05.05. 14:58:25

@doggfather: Hát persze! Statisztikai alapon is elő kell fordulnia egyszer-kétszer:)

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2011.05.05. 14:58:57

@doggfather: Abban nincs semmi érdekes, hogy azt mondogassuk egymásnak, igazad van, egyetértek, a számból vetted ki, stb. :)

prick 2011.05.05. 15:25:21

Én az első pár oldaltól padlót fogtam, nagyon bejött a koncepció. Sajnos elég sietősen olvastam el, nemigen azt hozta amit vártam, de ne vegyük el senki kedvét szerintem. Pláne, hogy meg sem jelent még. :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.05.05. 16:30:05

@NeroBlanco: És?? Esküszöm Tóni te az esetek 50%-ban csak azért beszélsz hogy mondj valamit, BÁRMIT :)) Ha Csaba a kiadótól kapta a példányt (nem tudom) akkor azért adták neki hogy írjon róla, ha meg megvette, akkor meg főleg semmi köze hozzá senkinek honnan van és mikor közöl róla cikket.

Ezt Jeph Loeb írta? Vécépapírnak se.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2011.05.05. 16:38:59

@Wostry Ferenc: Félreértesz (nem először), vagy nem láttad a smiley-kat. Én örülök neki, hogy ilyen hamar írt róla Csaba. Annak örülnék legjobban, ha nem az utolsó pillanatban készülnének el mindig a kötetek, és már a megjelenésük előtt kaphatnának belőle a kritikusok - ahogy más helyeken.

(Úgy mellesleg, NEKED most miért kellett egyáltalán megszólalnod? Ez eléggé kimeríti a "BÁRMI" kategóriáját. Szerintem.)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.05.05. 16:42:03

@NeroBlanco: miért? mert nem bírom az állandóan kibicelő okostónikat (nomen est omen) akik csak a nevüket akarják viszontlátni és a szerzőimet baszogatják semmiségekkel.

és erről most nem fogunk vitázni. vagy ha akarsz, ban. ezt mondom a jövőre nézve is.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.05.05. 17:10:20

@NeroBlanco: jó, oké, elkapkodtam (bárki másnál sajnálnám, de te tényleg általában öncélúan kibicelsz, úgyhogy egyelőre nem sírok :) ettől függetlenül (ebben az esetben) bocs :)

_Nagy Krisztián_ 2011.05.05. 17:34:04

Feri, bannal fenyegetni valakit (úgy egyébként bárkit), aki kulturáltan vitázik, az nem a te stílusod. Biztos rossz napod volt...

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.05.05. 18:09:49

@_Nagy Krisztián_: épp ezért kértem bocsánatot - ahhoz vagyok szokva hogy Tóni csak szereti a hangját hallatni, és most kivételesen PONT nem erről volt szó, amit elnéztem. Kiborult a bili, csak rosszkor.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2011.05.05. 18:51:09

@Wostry Ferenc: Tisztázzuk, mielőtt megbocsátok. Te most MIÉRT kértél bocsánatot?
Ha a bunkó, tapló, lekezelő hangnemedért, és többet ilyet nem teszel, akkor rendben, fátylat rá. Ha "csak" a bannal fenyegetésért, akkor fenntartom a búcsúzást.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.05.05. 18:57:38

@NeroBlanco: Ó, Tóni....... Hogy egy klasszikust idézzek: "pá." :D

Rusznyák Csaba 2011.05.05. 22:40:26

Feri, ezt kár volt így túlreagálni.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.05.05. 22:52:42

@Rusznyák Csaba: Kellemetlen, kétségtelen, de álmatlan éjszakáim nem lesznek tőle.

Sharpe · http://www.book-fun-factory.com/farfun/ 2011.05.07. 20:51:55

Még a hibák ellenére is kíváncsi lettem a képregényre, ugyanis én nagyon szeretem az alternatív univerzumokat főleg az olyan (szerintem) zseniális darabokat, mint a Red Son vagy a Gotham by Gaslight.
süti beállítások módosítása