Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Álomháború

2011.03.24. 05:10 Rusznyák Csaba

Vannak alkalmak, amikor a kritikusnak le kell küzdenie egy zsigeri késztetést. Azt, hogy a cikkében ne foglalkozzon struktúrával és érvekkel, hanem csak írja le egymás után az összes létező trágár szót, amit ismer, és a végén ajánlja az egészet jó szívvel a film rendezőjének. A baj az, hogy ha így tennék, a kritika ugyanazt a színvonalat képviselné, amit az Álomháború, és azt a színvonalat magára valamit is adó ember nem vállalja fel – ami persze elmond egy s mást az író-rendezőről, Zack Snyderről.

 

 


Adott öt szép, és többnyire lengén öltözött, fiatal lány (Emily Browning, Jena Malone, Jamie Chung, Abbie Cornish, Vanessa Hudgens), akik puszta kézzel, karddal, gépfegyverekkel és repülőgépekkel óriásszamurájok, sárkányok, steampunk zombinácik és robotok ellen harcolnak, hogy kivívják szabadságukat. Mindez persze csak egy frissen megözvegyült, nyerészkedő mostohaapa által elmegyógyintézetbe paterolt, és éppen lobotómián áteső lány képzeletében játszódik le, de tegye fel a kezét az az egészséges férfieember, aki kicsit sem izgult rá az iménti röpke sztori summázásra – elvégre ez a film eye candy láthatóan azért készült, hogy egy fáradt, laza estén kielégítse kellemesen alantas igényeinket. Nincs kéz a magasban, ugye? Nos, van egy rossz hírem: Snyder kibaszott mindnyájatokkal.

A sztori nyilvánvalóan egy blöff, olyannyira, hogy a szót idézőjelbe kellene tenni. Már az a koncepció, hogy az egész film csupán álom (vö: halálközeli élmény/képzelet szüleménye/párhuzamos világok végtelenje…), egy buta és roppant olcsó ürügy arra, hogy az író letéphesse magáról a logika, a racionalitás és a valóság szabályainak minden láncát, és szó szerint azt csináljon, amit akar. De legyen, menjünk bele a játékba, elvégre éppen Snyder miatt volt némi bizodalmam a filmben. Nem azért, mert az eddigi pályaíve oly makulátlan (hajjaj, attól messze van), hanem mert úgy tűnt, ez az ő asztala: neki esztelen, mindenféle cool, és akár inkonzisztens ötletektől roskadozó vizuális orgia áll(hatna) jól, nem egy olyan rétegzett, komplikált mű, mint a Watchmen, amit nyomorult flótás csak félreérteni és butítani tud. De hiába.

Az Álomháború az otromba, zajos, zagyva, lelketlen, visszataszító Hollwood-szörnyetegek egyik legaljasabbika. Az hagyján, hogy rettenetesen sablonos, hogy nincs története és nincsenek karakterei, ezen már alig szisszenünk fel. De hogy csapnivaló még az is, aminek kedvéért megpróbálnak úgy csinálni, mintha igenis lennének, már megbocsáthatatlan. Az első egy-két akciójelenetet még viszonylagos érdeklődéssel bambulja a néző, de az agyatlan, iszonyúan túlspilázott és értelmetlen, érzékeket ostromló, és végül teljesen elzsibbasztó audiovizuális CGI roncsderbi egy papucsállatka szintjére degradálja a szerencsétlent, míg már saját létezéséről sincs tudomása. Hiába szépek a robbanások, hiába lélegzetelállító némelyik trükk (egy-egy számítógépes karakternél hihetetlenül érezni azok (fantom)tömegét), ha Snyder azt hiszi, hogy a stílus a képek szarrá vágásával, lassításával, szűrőzésével és effektezésével egyenlő.

És még csak nem is ez teszi be végleg a kaput. Még csak nem is az, hogy az akciók közti dramturgiai kötőanyagok mennyire szánalmas dialógusokkal próbálják azt az illúziót kelteni a nézőben, hogy amit lát, annak van értelme (az arcpirítóan first person shooter felépítésű Csata: Los Angeles után idén ez gyors egymásutánban már a második film, aminek legfeljebb konzolon lenne a helye, nem vásznon). És főleg nem az olyan naiv és felesleges (de azért csak felmerülő) kérdések, hogy egy 20 éves, ’50-es években élő lány hogy tud olyan futurisztikus, steampunk és egyéb fantasyvilágokat álmodni, amilyeneket egy mai tinédzser képzel el. Hanem az, hogy sok amerikai pályatársához hasonlóan, Snyder nem elégszik meg azzal, hogy szórakoztatni akarjon. Neeeeem. A pokolba a sok töketlen, pojáca, pancser hollywoodi rendezővel, aki nem elég, hogy nem tud leforgatni egy tisztességes akciójelenetet, és legalább távolról érdekeltté tenni a nézőt a főhős sorsában, de ráadásul szentül hiszi, hogy megosztandó életbölcsességei vannak, amik nélkül az emberiség szegényebb lenne.

Levezetem: szép harcoslányok (!) küzdenek sárkányokkal (!!), óriásszamurájokkal (!!!) és zombinácikkal (!!!!), és a rendező úgy gondolja, hogy a filmje komoly (!!!!!) és fontos (nincs annyi felkiáltójel a világon). Ezért aztán a lányok mentora, Scott Glenn, minden akció előtt magvas szerencsesüti szövegekkel buzdít csatára, és a Nagy Záró Monológban, a kép fontoskodó elsötétülése, és a szirupos zene elhallgatása után (avagy: figyelj, most valami kurva nagyot mondok!) még a Tanulságot is úgy kell undorral felöklendeznünk. Köszönöm Hollywoodnak, hogy ismét megtanított minket valamire az Élet Fontos Dolgai közül. Blockbustereinek két robbantás közt odavetett naplementés/esős bölcsességei nélkül mindannyian reménytelenül el lennénk veszve a világban.

250 komment

Címkék: akció fantasy filmkritika 1csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr252763671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2011.03.23. 07:10:25

Azért örülök, hogy Zack így elbaltázta, mert a kritika zseniális :))

McCl@ne 2011.03.23. 07:28:03

Aki eszement látvány mellé tartalmat is szeretne, nézzen Casshernt. Persze lehet, hogy műfaján belül az is gyengének számít - ezt nem tudom -, de ahogy nézem, az hiányzott ebből a már messziről bűzlő kacatból, ami abban megvan.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.03.23. 08:16:05

Snyder legjobb filmje a dawn remake, és úgy néz ki az is marad...megalomán kisf@sz...

Valandil 2011.03.23. 08:22:28

Kár a filmért, pedig az ötlet kellemesen agyament volt. :(

Fatal Error! System Halted! 2011.03.23. 08:38:12

@McCl@ne: egyszer láttam a Casshernt de az is sok volt. Szószerint kétségbeesett háborúellenes vergődés. Egyedül a robotaprítás volt benne nagyon jó.

Sajnálom, hogy ez ennnyire szar, de azért megnézem majd.

@ringsider: az Őrzők legendáját nem láttam, de eddig minden filmje bejött, a látvány filmjei közül a Watchmen különösen.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.03.23. 08:48:10

@McCl@ne: Casshern, a film, az borzalmas. A régi hetvenes évekbeli anime az jó.

Rusznyák Csaba 2011.03.23. 08:52:39

@McCl@ne: Casshern? Az kb. ugyanez a kategória. Végignézni se tudtam. Mondjuk ezt is csak azért, mert moziban ültem.

McCl@ne 2011.03.23. 09:03:08

Jó kör volt dicsérnem a Casshernt :D
Egyszer láttam, akkor megfogott, de nem magyarázkodok. Robotaprításra emlékszem :P

budaid 2011.03.23. 09:37:25

Ezt a rinyás kritikát, én ugyan még nem láttam, de tuti király. Ez egy látványos lövöldözős film, azt kell számonkérni rajta nem mást.
A Casshern is jó volt, kivéve a csatározások közötti üresjáratok.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2011.03.23. 09:39:26

Hát ezt szomorúan olvasom. Ugyanis a Battle: L.A mellett ez volt a másik tavaszi blockbuster amit kifejezetten vártam. Abban már csalódtam, ebben nem akartam. Snyder eddigi minden filmje - Az őrzőket még nem láttam - bejött, ha bár nem tökéletes műremekek, de kategóriájukban egészen jók sztem. Mindegy azért valószínűleg még megnézem (és remélem, hogy a fentiek azért túloznak is egy kicsit).

De akkor úgy néz ki, hogy Synder maradjon inkább mások sztorijainál.

para_noir 2011.03.23. 09:40:30

A Casshern szánalmas szar. Én holnap nézem ezt, van egy olyan gyanúm, hogy a kritikus úr megint valami olyat keresett a filmben, ami soha nem volt benne, sőt ígéret sem volt rá. Ahogy találóan írja is, ez eye-candy lesz, semmi ráció nincs abban, hogy értelmet, tartalmas párbeszédeket, logikát keressünk benne. Mondom úgy, hogy még nem láttam, de ismerős a szerző attitűdje, lehet, hogy rossz műfajban keresgél, az agyatlan akció-fantasy nem az értelemről szól, szórakozásra való csupán. Az, meg hogy a film szemére van vetve, hogy a kvázi-álom tematikával elrugaszkodik a valóságtól, az hiba, mert ha a film alapkoncepciója az, hogy az álomra hivatkozva baromságokat lehessen vizuálisan lövöldözni, akkor az nem lehet hiba. Ennyi erővel a Keresztapa hibája, hogy maffiózókról szól, ezért nincsenek benne ufók. De majd megnézem, és visszajövök, lehet meaculpázni, de a trailer alapján sejtem mit fogok kapni, és azt hiszem tetszeni fog.

para_noir 2011.03.23. 09:45:14

@The Man Who Laughs: A Battle L.A. csak első ránézésre csalódás, ostoba ufo-inváziós filmnek állította be magát, közben ostoba háborús film, ami nyomokban ufokat is tartalmaz, az egyetlen felróható hibája, hogy kevés benne az idegen, azon kívül pont azt hozza, amit ígért: lövöldözést, robbanást, még egy kis lövöldözést, meg hülye pátoszos monológot, amit a huszadik perctől remegve vártam, és jót röhögtem, amikor elérkezett. Aki a Battle L.A.-től többet várt, az tévedésben volt.

Rusznyák Csaba 2011.03.23. 09:47:36

@shitgun2: még jó, hogy direkt kihangsúlyoztam a cikkben, hogy semmi olyat nem vártam el a filmtől, amire célzol, és hogy az álomizét is lenyelem...

Attila1234 2011.03.23. 09:47:55

Mennyi indulat! Mennyi szenvedély! :D

Tiger Woods 2011.03.23. 09:48:31

Ha nekem a 300, a Holtak hajnala és még (többé-kevésbé) a Watchmen is bejött, ez tetszeni fog?

(Írnám még a Sin Cityt, ami seggbealázza az összeset, de az nem Snyder-film.)

Ejoy 2011.03.23. 09:50:59

Az ilyenekért szerencsére sosem adok pénzt, az utóbbi egy évben egy film volt amiért megérte (volna)moziba menni. "Letölt, megnéz (bele néz, átpörget)letöröl". Ez szinte mindegyik sorsa...

Rusznyák Csaba 2011.03.23. 09:53:39

@Tiger Woods: A Holtak hajnala nekem is tetszett, a 300 és a Watchmen... kevésbé, de azért nagyjából élvezhetők. (Meg van még a baglyos vacka, ami majdnem olyan csapnivaló, mint ez). Következtess:)

(A Sin City, az igen, az zseniális, de abban van sok minden, ami ebben nincs: pl. stílus)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.03.23. 09:57:36

Bírom, hogy olyanok védik a filmet, akik még nem is látták. Igaza van a szerzőnek ez tényleg egy ócskaság. A bevezetője kurva jól sikerült, meg a soundtrackje, de kb ennyi...

tjunior 2011.03.23. 10:13:48

Kicsit elment a kedvem a filmtől, persze meg fogom nézni, de lehet a lecsökkentett elvárások miatt nem lesz akkora csalódás. A trailer után az jutott eszembe hogy 2 féle módon cseszhetik el, ha túlságosan túlpörgetik a filmet vagy ha feleslegesen moralizálnak. Előbbire tippeltem volna, de ezek szerint mind a kettő összejött...hát majd kiderül.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.03.23. 10:15:56

Én sem láttam még:) Viszont előre sejteni lehetett, hogy gyakorlatilag a sztori egy nagy bloff, csak arra jó az egész, hogy Synder kiélhesse magát, hogy lassításokkal és egyéb marhaságokkal megtűzdelt filmet csináljon. Nulla értelem, nulla logika, csak egy vegytiszta szórakozás akar lenni, amiben csajok akcióznak:) Nekem nem vette el a kedvem a kritika és bízom benne, hogy nekem be fog jönni.

tjunior 2011.03.23. 10:16:32

@shitgun2: azért ha kis idő elteltével újra elolvasod a hozzászólásod gondolom érzed hogy kínos, még ez ember azt gondolná el sem olvastad amiről írsz

filmfreak paul · http://filmfreaks.blog.hu 2011.03.23. 10:27:04

@Rusznyák Csaba: Csak holnap van a premier, Te meg már keresztre is feszítetted a filmet. Nem semmi. Premier előtti móka volt 2 nappal? Bár Puzsér Robihoz képest még mindig le vagy maradva.:)

para_noir 2011.03.23. 10:27:19

@tjunior: kisbarátom, te azt gondolsz amit akarsz, arról írsz, amiről akarsz, leszarom. Egyebet nem tudok hozzátenni.

consigliere 2011.03.23. 10:28:04

Ex egy nagyon jó kis kritika lett. De sokszor a szarra is kíváncsi az ember, úgyhogy valószínű azért ezt is megnézzük..

para_noir 2011.03.23. 10:28:48

@filmfreak paul: nyilván sajtóvetítésen látta. Alkalmasint hetekkel a premier előtt is megtörténhet az ilyesmi.

filmfreak paul · http://filmfreaks.blog.hu 2011.03.23. 10:31:26

A film a vagy- vagy végleteibe fog zuhanni. Szerintem. Kicsit a Sky Captain and the World of Tomorrow jutott az eszembe.

filmfreak paul · http://filmfreaks.blog.hu 2011.03.23. 10:32:50

@shitgun2: gyanítom ez lehetett. A mázlista.:) Anno nekem az Amytville, és A remény bajnoka futott így.

filmfreak paul · http://filmfreaks.blog.hu 2011.03.23. 10:37:08

A lényegről azonban nem szóltam. Valóban sziporkázóan destruktív az elemzés. Gratula hozzá.

frontember876 2011.03.23. 10:46:27

Bocsásson meg a kritika írója, mert ugyan a filmet nem láttam, de ez az írás gyengén indul, ettől a mondattól viszont nevetséges: "egy olyan rétegzett, komplikált mű, mint a Watchmen".

Te láttál vajon komplikált műveket? Úgy értem, a Watchmen baszdmeg az egy szuperhősös képregényszemét. A komplikált mű pedig Közönséges bűnözők, meg a Ponyvaregény. És még ezekben sem a sztori komplikált. Komplikált mű a Keresztapa. A Babel, meg a Korcs szerelmek.

Te úgy írsz erről a akciópunci filmről, mint aki komoly filmre számított, amikor beült rá. Ez igaz lehet? Mi az ilyen filmekre azért ülünk be, hogy azon röhögjünk sikítva, mennyire gagyi. Közben meg jó melle van. Nagyjából ennyit lehet ettől várni. A 300 komoly film volt? Lófaszt volt az. Illetve aki életében nem látott komoly filmet, annak talán az volt.

Vagy komolyan beszélgetünk filmről, és akkor Hitchcocktól, meg Fellinitől indulunk, vagy kijelentjük, hogy az ilyen filmek valójában mind vígjátékok, és akkor nem is lehet róluk negatív kritikát írni.

Olyan, mintha a Transformerstől várnád, hogy tanulság legyen benne. Ne viccelj már.

Ez a film egy fos. Annak is készült. Fosnak. Ha nagyot durran, puffan, és a csajoknak jó segge van, akkor elérte a célját. Láttad a Golyózápor című filmet, amiben Clive Owen dugás KÖZBEN is folyamatosan lövöldöz a rosszakra?? (megjegyzem, Monica Belluccit dugja...). Ha komolyan néztem volna, sírtam volna. De tudtam, mire ülök be, és fájt a hasam a röhögéstől a végére. Pompás mozi volt, mert nem azt vártam tőle, mint a Fekete Hattyú esetében.

Szindbad 2011.03.23. 10:49:29

@frontember876: Pedig a watchment meglehetősen komplikált. Messze nem sima képregényszemét. Ismered?

para_noir 2011.03.23. 10:49:48

@frontember876: köszönöm a megerősítést, ezek szerint nem csak én látom így. Eszembe jut töritanár kollegám, aki szerint a 300 azért pocsék, mert a dolgok nem is úgy történtek.

Deviáns szinglibolsilibsibibsi 2011.03.23. 10:54:46

@McCl@ne: Mivel a kritikusnak nem tetszik a Watchmen, meg úgy általában Snyder munkássága, így kénytelen leszek elmenni moziba, mert sanszos, hogy nagyon tetszeni fog a film. Persze, az is segít, hogy már az első trailer első képkockájától kezdve teljesen nyilvánvaló volt: a film főszereplője a CGI, és minden más mellékes lesz. Ha az rendben van, és nem olcsójánoskodták el, akkor a film pontosan azt fogja hozni, amit vártam tőle.

nocibambi 2011.03.23. 10:55:09

Csak hogy világos legyen

300: egy szar eyecandy fos
Watchmen: egy szar eyecandy fos amit egy kurvajó képregényből csináltak

snyder egy szar rendező

A kritika jó volt.

köszöntem

Pádár Ádám · http://5panels.kepregeny.net 2011.03.23. 10:58:32

Erre vártam, akkora felfújtlufinak tartom ezt a Snyder gyereket, ideje volt kipukkadnia.

TomBennet 2011.03.23. 11:06:45

Ott van az ellentmondás, hogy a trailerekből, előzetes infókból lejön, hogy ez egy agyatlan látványfilm. A kritikából pedig nem derül ki, hogy ehhez képest miért csalódás a film, mivel megint csak annyit tudunk meg, hogy ez egy agyatlan látványfilm.

Tiger Woods 2011.03.23. 11:08:55

@frontember876: Na ezzel most jól kibasztad a biztosítékot minden képregénybuzinál, aki olvasta a Watchmant. :P

tjunior 2011.03.23. 11:12:45

@shitgun2: nem is kell még eltérsz finom nőies stílusodtól )

Rusznyák Csaba 2011.03.23. 11:13:49

@frontember876: nincs is annál jobb, amikor olyanok mondogatják a frankót, akiknek a filmmel való kapcsolatuk annyiban merül ki, hogy összevizelték a nadrágjukat a fasza trailertől, és megsértődnek, ha valakinek, aki már ténylegesen látta, nem tetszett.

A golyózáporos hasonlat ott bukik, hogy abból a filmből süt az irónia. Ebből kurvára nem, és ha szerinted Hollywood direkt "csináljunk fost" felkiáltással tapsol el 100 milliókat (e konkrét esetben csak kb 85 millát), akkor valamivel nagyon nem vagy tisztában...

Az még külön vicces, hogy valaki, aki nagyban veri a mellét a legújabb hollywoodi szemét kapcsán, az csuklóból leszemetez egy Watchment, csak mert az képregény.

doktor.dikhed 2011.03.23. 11:27:06

@shitgun2: "Te leszel az én kis tengerészgyalogosom." - Az a baj, hogy a Battle for LA-ben csak egy két ilyen kínos szöveg van. Ha több lenne, legalább röhögni lehetne rajta.

Amúgy unalmas karakterek, gyenge párbeszédek, fakó CGI, közepes, de a kamerarángatás miatt nézhetetlen akciójelenetek és a vágások miatti furcsa logikátlanságok, meg sok robbanás. Szerintem, a film a Michael Bay Filmművészeti Egyetem egyik végzősének a diplomamunkája. Állítólag jövőre újra kell próbálkoznia.

Casshern: igen, itt félre kell rakni a bénán elmesélt történetet, meg a sok felesleges pátoszt és máris kapunk egy gyönyörű, ötletes, látványos videoklipet. Annak viszont állati jó.

Sucker Punch: A 300 után rettegtem a Watchmentől ám nagyon, de nagyon kellemes meglepetés lett, de mégis folyton az lebegett a szemem előtt, hogy ez csak egy tévedés Snydertől és visszatér a sz*rhoz. Na meglátjuk...

Beyonder 2011.03.23. 11:30:40

@Rusznyák Csaba: Hagyd, nyilván rojtosra olvasta a Watchment. :) Vagy nem, mert az alantas műfaj, és ő csak Dosztojevszkijt olvas.

@TomBennet: ez viszont jogos.

7thArT 2011.03.23. 11:31:15

ez a film csak akkor működhetne jól, ha humorosnak szánják...
ezek szerint erről szó sincs...
kár, mert max így tudnám élvezni...azért majd valamikor megnézem:)
A cikk tetszik, lényegretörő, jól van felosztva és kellő hosszúságú:)

para_noir 2011.03.23. 11:34:14

@doktor.dikhed: Én a Casshern-t végigszenvedtem, illetve csak egy darabig, mert elaludtam (ez a fokmérője nálam a jó filmnek, amin otthon este 10 után nem alszom el, az fain), rohadt unalmasnak találtam. A Battle tényleg nem egy nagy eresztés, egyszer moziban jó volt, otthon valszeg már nyűgös lett volna, biztos nem nézem meg többször, de egy üdicsekket megért, bár tartom továbbra is, kevés volt benne a zélien:)

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2011.03.23. 11:36:14

nálam már ott elbukott az egész,hogy a képzeletükben játszódik minden. Utállom az ilyen műveket(legyen az regény, képregény vagy film) mert teljesen súlytalanok.
Aki szerint a Watchmen egy sima szuperhős cucc(és nem a film, hanem a képregény) azt meg csak sajnálni tudom :(

elefes 2011.03.23. 11:43:08

Szeretem az ilyen indulatból írt kritikákat, beszippantják az embert. :)
Tartottam tőle, hogy ilyen lesz a film, pedig annak idején a trailert nézegetve nagyon rákattantam - egy lábszagú fiúöltözőben nincs ennyi instant kamaszfantáziálás.
A Casshern meg egy fos volt, nem is tudom, hogy néztem végig, de 20 perc után már egy szót sem értettem belőle.

Rusznyák Csaba 2011.03.23. 11:44:13

@Beyonder: @TomBennet: hát, csak az utolsó három bekezdés szól arról, amit hiányoltok...:)

RoFä 2011.03.23. 11:48:47

@Rusznyák Csaba: A golyózáporos hasonlat meg még ott is sántít, hogy abban a filmben vannak színészek, tehát ha valaki például elfárad a túlpörgetett lövöldözéstől, akkor ott van neki Paul Giamatti, akin többet röhögtem, mint az agyeldobott akciókoreográfián.

RoFä 2011.03.23. 11:49:50

Egyébként félelmetes, hogy mennyire sokan voltak felmentve olvasásból. Nem kell ide Parra, basszus... szomorú...

RoFä 2011.03.23. 11:54:48

Ja, egyébként meg THIS! IS! SUCKER! PUNCH! WE! BLOW! EVERYTHING!

Más hozzászólókkal ellentétben engem már a trailertől kirázott a hideg, van ugyanis egy képzeletbeli pont pont ahová már nem ér el a suspension of disbelief.

És! Ezt egy olyan ember mondja, aki élvezte a 2012 című...izé...filmet.

gargoyle 2011.03.23. 11:58:00

en szerettem a watchment kepregenykent is de azert ennyire nyaladzva hasraesni elotte nem kene. persze, valamivel retegzettebb es kidolgozottabb volt mint a film de nem nagysagrendekkel, csak sima szorzotenyezokkel. jo konyv, kesz passz. nem valtja meg a vilagot.

es igen, olvastam mar pokembert is meg dosztojevszkijt is koszonom (:

A kritikaban viszont ez (es a hasonlo) resz(ek), mint

"Az első egy-két akciójelenetet még viszonylagos érdeklődéssel bambulja a néző, de az agyatlan, iszonyúan túlspilázott és értelmetlen, érzékeket ostromló, és végül teljesen elzsibbasztó audiovizuális CGI roncsderbi egy papucsállatka szintjére degradálja a szerencsétlent, míg már saját létezéséről sincs tudomása."

nagyobb bullshit mint a battle: LA legrosszabb patetikus lelkesito beszede. rez andras kategoria.

es ez fuggetlen attol hogy mivel meg nem lattam, lehet kalap szar a kritika targya, ketsegtelenul (:

gargoyle 2011.03.23. 12:00:13

RoFä:

akkor te homeroszt ne olvass, mert mar a trailernel ki fog razni a hideg .)

ugyanmar. meddig nem er el a suspension of disbelief? mi a nagyobb hulyeseg, a tuzgolyo a lezerkard vagy a malacca valtozott hajosok? ki az erosebb szuperhos? batman, szuperman vagy illes bela?

szamodra nem tetszett a film, oke. elhisszuk. ez a filmrol ad valamilyen informaciot, de kisse tobb szubjektiv sulyozassal mint azt itt eloadjatok .)

K.Leslee 2011.03.23. 12:02:54

@Balakin: A Faun Labirintusa nekem azért elég súlyos volt.

Elmeboy 2011.03.23. 12:04:54

@frontember876: Óbazmeg, akkor megérkezett mai filmesztétánk - már csak az Aranypolgár emlegetését hiányoltam Fellini és Hitchcock után.

Nyilván a geekz-re csupa olyan ember írkál, akik szart se bírnak kezdeni az akció-, fantasy- és egyéb közönségfilmekkel, de mivel a blog neve kötelez, kényszerűségből muszáj ezekről szót ejteni, és akkor már lehúzósan. Ez van, begyöpösödött, vaskalapos népek kritizálgatnak itten, akiknek lövésök sincs, milyen egy jó kis agyatlan szórakozás.

Vagy esetleg tényleg szar a film, és még saját alacsonyra tűzött céljait is elhibázza.

K.Leslee 2011.03.23. 12:05:05

CSaba, légyszi írj a Skylineról is, annyira szeretném!!!!!!Nagyon jó a cikk, akárcsak a Hereafter-es.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2011.03.23. 12:09:09

@K.Leslee: az egy kivétel, de ott se tetszett ez igazán, de persze ez teljesen szubjektív !
@Elmeboy: PONTOSAN!

A nép fia 2011.03.23. 12:26:29

Kedves Cikkíró!
Erről kár volt kritikát írnod, ezt most nagyon benézted.
Te, Nagy Filmkritikus, tudd már a helyén kezelni a dolgokat! Benned semmi fantázia nincs! Ez a film igen, képzelgésről szól. És?!?!?!?! Nem egy nagy durranás a történet, a karakterek sem csehovi mélységűek, de KIT ÉRDEKEL?! Ha komoly filmre vágyom, akkor iráni vagy szerb művészfilmeket fogok nézni. Erre a filmre a látvány miatt ültem be, a dark-fantasy-steampunk hangulatért, és persze a dögös csajokért. A film ennyiről szól, ennyit akar csak elérni, nem többet, nem kevesebbet: szórakoztatni, vizuális orgiában részesíteni. Ha nem tetszik a film, akkor ne nézd.
Nekem meg pl. a Ponyvaregény nem tetszik, lehordanám a sárga földig, de nem teszem, mert elfogadom, hogy másnak más az ízlése.
Ez a film kikapcsol, szórakoztat. Nálam 9/10-es.
A zenék hihetetlenül jók, a vágások és a lassítások igenis Snyder védjegyei, és jól bánik a kamerával és a beállításokkal. A grafikusok is kitettek magukért, tényleg nem sűrűn lát az ember ilyen CGI-t.

Áramvonalas Földműves 2011.03.23. 12:27:58

Hehe:) Vicces lett a cikk, csak már volt pár ilyen, hasonló kaliberű filmekről, amikre - mármint az azokról való kritikára - nem sok szükség van sztem. De mondjuk nem gondoltam,h tényleg ennyire élvezhetetlen a film. Mert azért eddig mindig voltak élvezhető faktorok Snyder filmjeiben.

Csak azt nem értem, miért Snyder rendezi a Supermant, mit lát benne Nolan. Na mindegy.

@Elmeboy: Ez rohadtul nem reakció:D Sztem is kicsit 'komoly' a kritika és mint mondtam értelmetlen ilyen trash-ekről írogatni.

A nép fia 2011.03.23. 12:29:47

@budaid: @The Man Who Laughs: Ne legyet megijedve, a kritika sz*r, de a film nagyszerű! A tegnapi premier előtti vetítésen láttuk, és... ah... székbe szegezős volt! Nem csak brutálisan látványos, de a soundtrack is hátborzongatóan jó!
Ne várjatok a történettől Gyűrűk ura-féle komplikáltságot, de itt nem is ez a lényeg.
Meg merem kockáztatni: a steampunk-fantasy filmeknek új etalonja lett!

Az első 5 perc pedig olyan jó felvezetés, amitől a hideg rázott szinte....

virtualdog 2011.03.23. 12:36:43

Épp az a baja a filmnek, hogy a többször hangoztatott - a legelején és a legvégén még narrátor által is szájba rágott - fő tanulsága az (a "mindent megtehetsz, ha igazán akarod"-on kívül, amire egyébként rácáfol a film, de mindegy, senkit nem érdekelt a "kreatív" csapatban ez az ellentmondás), hogy "éld ki magad az álmaidban, szárnyaljon a fantáziád szabadon". Csakhogy annál a célközönség bármelyik tisztaszívű geek, képregény-fan vagy anime-addikt tagja egész biztosan SOKKAL KREATÍVABB, mint hogy ezt a pontosan pozicionált, de semennyire nem kidolgozott és nulla darab ötletet tartalmazó mozgókép-ipari terméket le lehessen tolni a torkán. Úgyhogy marad az egyszeri jegybevétel meg a max tizennégy éves rajongótábor, aki megveszi a mechandise-ot is.

Megjegyzem, ennyi pénzből valószínűleg 50 darab tisztességes exploitation filmet le lehetett volna forgatni, ami szintúgy trash, de legalább általában kreatívak, kiszámíthatatlanok és tele vannak meztelen csajokkal. Itt még a bugyivillantásokkal is spóroltak (nyugi, azért van pár...) a korbesorolás miatt ugye...

De most essen szó a film előnyeiről is:
- meg lehet kopasztani rendesen a pubertás korú, anime- és videojáték-imádó amerikai tizenévesek lelkes közösségét, aki úgysem tudja mire elverni a pénzét a legújabb iGadget megjelenéséig,
- a bevadult fanboy-ok be fogják nyomni az imdb top 10-be, lesz min csámcsogni,
- sok-sok CGI!,
- azonnal ki lehet nyomni hozzá a videójáték-verziót, sőt a film értékelhetőbb részei (a látványos csaták) rögtön jöhettek volna játékként,
- az a magyar címe, hogy Álomháború, így legalább a film elején lehet röhögni egy jót. :D

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2011.03.23. 12:37:59

@shitgun2:

Ufó inváziós filmet vártam, de azt hittem, hogy már túlléptünk a 80-as évek kliséin, giccsein és sablonjain. Hogy ez nem csak a Black hawk Down-os kinézet miatt lesz reálisabb.

Épp ezért csalódtam, mert a film ugyan olyan mint a Függetlenség Napja, csak kicsivel reálisabb.Azt reméltem lesz benne valami fantázia, eredeti vagy egyedi ötlet nem csak az ezeréves sablonok és súlytalan dráma.

De a harcok tetszettek és unalmas sem volt legalább.

Rusznyák Csaba 2011.03.23. 12:38:49

@Áramvonalas Földműves:
Hogy a túróba volna értelmetlen ilyen filmekről írni pont ezen a blogon?:)
Amúgy ez nem trash. Max. színvonalában, de egy trash nem kerül 85 millióba, és nem Hollywoodban készül.

7thArT 2011.03.23. 12:43:03

annyira azért nem értelmetlen ilyenekről írni, ha már ennyien elolvasták...

Rusznyák Csaba 2011.03.23. 12:43:58

@A nép fia: "Gyűrűk ura-féle komplikáltságot"
Én imádom a Gyűrűk Urát, de ezen bitang sokáig röhögtem:)

virtualdog 2011.03.23. 12:50:17

@TomBennet:
én is úgy érzek, ahogy Csaba, és szerintem nagyon is kiderül a cikkből, hogy ANNAK ELLENÉRE, hogy csak egy agyatlan, lövöldözős-szexi látványorgiát vártunk, miért volt mégis kurva nagy csalódás a film. Megjegyzem, sem a Sin City, sem a Golyózápor, sem mondjuk a Charlie Angyalai nem hatalmas kedvencem, de mindet nagyon is élveztem megnézni. A Sucker Punch-ot meg nem.

@RoFä:
"Más hozzászólókkal ellentétben engem már a trailertől kirázott a hideg, van ugyanis egy képzeletbeli pont pont ahová már nem ér el a suspension of disbelief."

Na ez volt az én bajom is. A hihetetlent is könnyen elfogadjuk a fantasztikus filmekben vagy a horrorokban, meg a pofátlan exploitation-t is egy Russ Meyer vagy egy pinku eiga filmben, de ahogy manapság Hollywoodban tolják, az annyira pénzéhes és nézőket hülyének néző (nem partnernek kezelő), hogy az egyszerűen sértő.

Mindenkinek ajánlom figyelmébe a Sucker Punch helyett a némileg hasonló, ám sokkal több humort, meztelenséget és kreativitást tartalmazó Competitive Swimmers című japán B-filmet. Jobban jártok vele.

Démonmac1 2011.03.23. 12:53:12

azért megnézem majd:)

Vittorio Gatto 2011.03.23. 12:53:59

Volt szerencsém tegnap este megnézni a filmet az arénában, ha a fotó a moziban készült akkor egészen közel voltan az íróhoz. Csupán 2 dolgot szeretnék észrevételként jelezni.

Az első, hogy kritikának azért ez szerintem gyermegded, hiszén a film kb tényleg ilyesmi, de azért ki fejteni illene hogy mért is szar valami. Ez csak az én meglátásom.

A másik az, hogy tessenek majd úgy kezelni a filmet nézéskor, hogy ezt egy japán illető írta javában. Ez úgy, meg a manga/anime filmek ismerete - ami vépeményem szerint itt a szerzőnél hiányzik - magyarázatot ad a hirtelen vágásokra és a nehezen érthető sztorira. Ez a film konkrétan egy manga regény megfilmesítve. Csak regény formában - még - nem létezik.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.03.23. 12:57:30

@Comanche: hííííííjnye apukám, te aztán embör vagy! :D

Tym4sumakshun/ PhotelNiggaH 2011.03.23. 13:05:57

Az se normális, aki egy ilyen filmet komolyan vesz és olyan kritikát ír, vagy akar írni, mint egy mély tartalommal és mondanivalóval ellátott filmről:-))) Ez a film pont annyit fog nyújtani, amennyit várhatunk tőle és kész!

frontember876 2011.03.23. 13:15:28

@Rusznyák Csaba: anélkül, hogy különösebben ki szeretnélek osztani, elmondanám neked, hogy a/ láttam a Watchment, és egy szar szerintem. b/ egy filmstúdióban dolgozom, ahol filmeket készítünk.

Ha gondolod, nagyon szívesen meghallgatom további nagyívű véleményedet arról, hogy szerinted ki és mire és miért tapsol el 100 millió dollárt, a heti meetingen bizonyosan nagyot derülnek majd a kollégák.

Én értem, hogy a képregényrajongók külön mércével mérik ezeket a filmeket, de el kell fogadniuk, hogy a nagyközönség, akinek a filmeket gyártják, nem mind ilyen. A bevételt mégis ők kreálják javarészt. Ugyebár nem mindenkinek van/volt otthon transformers bábuja, aki elment megnézni a filmet, különben nem lenne készen a 3. rész máris, és nem forgalmazott volna 1,2 milliárd dollár fölött az első 2 rész.

Azaz a filmeket aszerint értékeli a világ, amit ott lát a vásznon. Nem aszerint, hogy a képregény írójának szándéka szerint megteremtett karakter milyen hűen jön vissza a vásznon, stb. Azt leszarja, nem tud róla.

A Watchmen pedig a képregényekből készült filmek között sincs sehol, nyilván az 1. pókember óta és amióta ennyire penge technológia áll rendelkezésre, a mezőny elég erős lett.

De lehet ezen a vonalon is kifejezetten jó filmet csinálni, az első Batman Nicholsonnal az lett.

Nem bántani akartam a képregényrajongókat. De aki kritikát ír egy filmről, az helyezze azt el egy koordináta-rendszerben, vagy fals lesz az egész.

K1ngst0n 2011.03.23. 13:36:59

Csúnyán elfelejtetted, hogy ez egy képregény adaptáció, mindenféle mély tartalom nélkül.

Elmeboy 2011.03.23. 13:44:31

Mostanra akkor vagy hatan leírták, hogy "de hát ez egy eleve komolytalan film, miért kell olyat számon kérni rajta, ami amúgy tartalmasabb alkotásokra jellemző". Ami azért fárasztó kissé, mert egyrészt a kritikában is elég nyilvánvaló, hogy szó sincs ilyesmiről, másrészt ha ez nem lett volna elég, néhány komment is rávilágított erre.

Gyakorlatilag fenti önmagamat ismétlem, de akkor még egyszer: Rusznyák úr szerintem egy percig nem akarta komolyan venni a filmet (bár ahogy írja, maga az alkotás korántsem ilyen nagyvonalú önmagával szemben), nyilván egy óriásszamurájos-sárkányos látványorgiát nem is lehet. Amit állít az pusztán annyi, hogy a film nem szórakoztató, és hogy ez egy erre kihegyezett produkciónál márpedig baj.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.03.23. 13:48:50

@K1ngst0n: nem, nem képregény-adaptáció. Meg nem is "manga regény" adaptáció. (Jézusom...) Tartalma az tényleg nincs.

Rusznyák Csaba 2011.03.23. 14:00:56

@Comanche: "nehezen érthető sztori"

Úristen, pedig azt hittem, a "komplikált Gyűrűk Urát" ma már senki nem fogja überelni.

@frontember876:
bájos a feltételezés, hogy egyáltalán ki TUDNÁL osztani. A sokadig koordináta-rendszeres megjegyzést nem reagálom le megint, meg amúgyis, mások is megtették már helyettem.

Attila1234 2011.03.23. 14:05:30

@Rusznyák Csaba: Akkor neked ezek szerint meglehetősen gyenge a humorérzéked, mivel a Gyűrűk urának igen csak összetett, több szálon futó története van. Gondolom a te kis elmédben a fantasy = mese = Hupikék törpikék = egyszerű, mint a rántott leves.

minyimaaa 2011.03.23. 14:10:06

sajnálom. :((

a tréler alapján jóval többet,
- egy látványos, izgalmas mozibamenős (moziba, mert a látvány és a hang megérdemelte vuóna a tréler alapján) filmet - vártam.

Attila1234 2011.03.23. 14:14:22

@minyimaaa: Igazság szerint még teljesítheti ezeket az elvárásokat a film, mivel a post szerzője nem tűnik valami nagy koponyának, se mérvadó véleményformálónak, szóval még akár jó is lehet. :-)

Rusznyák Csaba 2011.03.23. 14:18:33

@Attila1234: Attól, hogy valami több szálon fut, még nem lesz komplikált. A GYU-nak hatásos, de egyszerű története van - kurvajól elmesélve.

Nerve 2011.03.23. 14:20:31

@Attila1234: Megeresztek egy agyatlan, tartalmatlan Jaaaaaaaaj...-t. Ugye ez csak valami szándékos provokáció és igazából ismered a szerzőt akit csak szekálni akarsz, mert valamikor összekaptatok valamin, most pedig álnéven bosszútállsznagggyonkeményen.Ugye? Hátha. Mert ez így siralmas amúgy.

2011.03.23. 14:31:08

"Snyder kibaszott mindnyájatokkal"

tetszik a kritika, egy mondatban megfogalmazza a lényeget :)

Attila1234 2011.03.23. 14:32:04

@Nerve: Fogadatlan prókátornak hallgass a neve! :-) Vagy a csaja vagy talán?

Fratello (törölt) 2011.03.23. 14:33:46

@Attila1234: Gyűrűk ura filmek sztorija röviden:

www.youtube.com/watch?v=aSB03lr69iU

A könyvek már tészta, azok TÉNYLEG komplikáltak...

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.03.23. 14:35:38

@Attila1234: a családi állapotra terjedő információval nem szolgálhatok, de ha csak trollkodni vagy képes (személyeskedés, stb.), kívül tágasabb.

Attila1234 2011.03.23. 14:44:12

@Wostry Ferenc: Jól van, nem kell keménykedni, mert még a végén sírva fakadok, de megpróbálok egy kis világosságot hozni abba a sötötségbe, ami itt van. :)

Igazság szerint nem akaratam leírni a véleményemet erről az írásról, mert baromi gyengének tartom, amire kár lenne időt pocsékolni, de mégis megteszem, mert most akadt 5 perc szabadidőm.

1. Nem kell indulatszavakat használni. Legalábbis én képtelen vagyok komolyan venni bármilyen írást, amiben a szerző trágár szavakkal próbálja meg erősíteni a mondanivalóját.

2. A szerző túl földhöz ragadt. Igen, a Sucker Punch álomvilágban játszódik, ugyanúgy, mint a Sejt, a Pán labirintusa vagy az Eredet. Nahát, mik vannak? Ebbe kár belekötni.

3. A trailerek és az egyéb promóciós anyagok alapján tökéletesen világos, hogy miről szól ez a film: Dögös csajok akcióznak egy bombasztikusan kivitelezett látványilágú környezetben. Aki látta ezeket, és szereti az ilyesmit, annak nem érdekes, hogy mekkora butaságokat beszélnek a szereplők, mert az akciófilmek 90%-ában ez történik. Porog a film vagy nem? Erre szeretnék választ kapni. Nem kaptam, de sebaj.

4. Engem nem érdekel, hogy mi a véleménye a szerzőnek Hollywoodról, mert véleményem nekem is van. A filmre viszton kíváncsi vagyok, ezért jöttem ide. Erről viszont nem tudtam meg többet, csak annyit, hogy a szerzőnek nem tetszett.

Nerve 2011.03.23. 14:51:54

@Attila1234: Tudom kéretlen, csak viszket az ujjam vagymi.Minden világos mostmár. Csak azt nem értem miért blogokra jársz ha számonkéred a szerzőkön a véleményüket és azoknak megfogalmazását.Pedig véleményed neked is van ugye, amit nem vagy rest kevésbé békés módon prezentálni.

Vittorio Gatto 2011.03.23. 14:58:40

@Rusznyák Csaba: A Gyűrűk Ura szerintem pont nézhetőre sikerült, a könyv szerintem teljesen érthetetlen. Nem arra gondoltam, hogy a film egy Gyűrűk Ura magaslata, de azért elég kicsapongó.

Attila1234 2011.03.23. 15:00:36

@Nerve: Teljesen hidegen hagy ez a blog, sose járok ide, mert korábbi tapasztalataim alapján nem tartom színvonalasnak, de mivel ma kint volt az Index blog ketrecében, ráadásul a Sucker Punch érdekel, ezért gondoltam, benézek ide. Kár volt.
További szép napot! :)

(Egyébként én nem értek a filmekhez, annyira mint a szerző, de poén lett volna megjegyezni, hogy a Sucker Punch szereplőgárdája mennyire hasonlít arra a pilotére, amiről Mia mesél a Ponyvaregényben:

" "Fox Force Five." Fox, as in we're a bunch of foxy chicks. Force, as in we're a force to be reckoned with. Five, as in there's one... two ... three... four... five of us. There was a blonde one, Sommerset O'Neal from that show "Baton Rouge," she was the leader. A Japanese one, a black one, a French one and a brunette one, me. We all had special skills. Sommerset had a photographic memory, the Japanese fox was a kung fu master, the black girl was a demolition expert, the French fox' specialty was sex... ")

pöcögtető 2011.03.23. 15:00:52

@Attila1234:

Srác ,nagyon izzadságszagú ahogy véded ezt a szart.Inkább fürgyé le ahelyett hogy itt kommentelsz.

mizrolist 2011.03.23. 15:06:46

@Attila1234: a szerző véleménye nekem hitelesnek számít, épp elég kritikát olvastam tőle ahhoz (akár filmekről, akár képregényekről), hogy ebben biztos lehessek.
Nekem lejött az írásból, hogy Olórin (gyengébbek kedvéért: a szerző) szerint a film látványorgia ugyan, de nem szórakoztató. Ez gáz, mert én is azt vártam tőle, hogy ha nem is adnak a forgatókönyvért Oscart, azért arra jó lesz, hogy x ideig elnézzem a vásznon. A jelek szerint ez nem jött be. Kár.

Rusznyák Csaba 2011.03.23. 15:08:33

@Attila1234:
A többi bohóságra már nem is reagálok, de
2. A felsorolt filmeknek egy RÉSZE játszódott álomvilágban (a Faunnál az a rész is kérdéses, és ha mégsem, akkor sem álom, hanem képzelet), nem pedig az EGÉSZ film volt álom, mint itt, a nyitó- és zárójelenetet leszámítva. (Azt már hagyjuk is, hogy pont kihangsúlyoztam, hogy nem emiatt meg a dialógusok meg a karakterek meg a sztori miatt szar a film, és hogy ennek ellenére ezen rúgózik minden nedves pöcsű fanboy azóta is - pedig az írott szöveg értelmezését elég korán tanítják az iskolákban)

filmfreak paul · http://filmfreaks.blog.hu 2011.03.23. 15:10:17

Ezek után merjen az ember filmkritikát írni. Elmegyek papnak.

kelta 2011.03.23. 15:31:58

@mizrolist: egyetértek, nagyon félek tőle, hogy úgy járok, mint tavaly a Titánok Harcával, vártam egy agyatlan zúzós szörnyfimet, pár bombázóval és pár kemény csávóval, erre milyen szart kaptam már. Itt is ettől félek, pedig bíztam benne, hogy jó lesz, mert nekem 300 az kurvára bejött, a Watchemn az nem érte el képregény színvonalát, de nem volt rossz.

@Rusznyák Csaba: az Utolsó Léghajlító meg a Titánok Harca két csillagos lett, ez annál is rosszabb?

Rusznyák Csaba 2011.03.23. 15:35:32

@kelta: A Léghajlító nálam nulla lett volna, de hát abban a mélységben kevés film van. Az utóbbi évekből csak Emmerich 10000 BC-je.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2011.03.23. 15:36:05

@frontember876: "egy filmstúdióban dolgozom, ahol filmeket készítünk."

És az idei szar harmincas évekbeli vígjáték-remake-et kiszartátok már? Vagy az idei szar rajzfilm-folytatást? Esetleg forgattatok már idén Yonderboi-klipet?

Valandil 2011.03.23. 15:41:07

Utoljára a Transformers 2-t védte ilyen hevesen a droidhorda. Ez meggyőzött arról, hogy kár lenne időt-pénzt pazarolni ennek a filmnek a megtekintésére.

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2011.03.23. 15:47:57

Sikeresen végére értem a kommenteknek. Mire ideértem fel is sejlett, ki is az az @Attila1234, a helyére is került minden. Apám...
Van rossz hír is meg jó is: a rossz, hogy vártam a filmet, és ez lett belőle, a jó meg, hogy Csaba írt róla.

Grifter 2011.03.23. 16:22:18

A filmet látatlanul két kérdés merül fel bennem, mindkettő egy nagy HA-val kezdődik.

1. Ha a látványorgia az látványorgia, ez volt az elvárás, semmi több, akkor nem teljesen mind1, hogy mi történik a maradék fél órában és milyen hülye sztorit kerekítenek alá? Ez sztem bizony képzavar.

2. Ha vki még nem szokott hozzá, hogy egy ilyen filmben (és most mindegy, hogy CGI orgiás 2011-ben, vagy lonewolf zsarus a 80-as évekből) klissékkel és szerencsesütis dumákkal operálnak, miért ír filmkritikát? :)
Filmeket régóta csinálnak, de hogy konkrétan BÁRMIT meg lehessen valósítani (látvány terén) az még elég új dolog. Majd idővel kiforr és lesznek olyanok, akik tudnak mit kezdeni ezzel is. Schwarzenegger sem a Last Action Hero-val kezdte.

De persze mindez látatlanul, lehet hogy tényleg annyira zavaróan szar a töltelék, hogy elrontja a pusztán látványra kiéhezett néző szórakozását.

frontember876 2011.03.23. 17:34:36

@Bokortalan Lajtalan: ez ilyen irigységből adódó primózás, vagy kiváncsi vagy, hogy melyikben dolgozom? Esetleg azt akarod kideríteni, hogy ki vagyok? Egyiknek sincs sok értelme. Az egyik nagyban dolgozom.

Ja, és a Pulp Fictionre nem azt mondtam, hogy rétegzett, mert én nem vagyok ennyire sznob, hanem azt mondtam, hogy komplikált. Ezek szerint a kedvedért írtam még oda azt is, hogy nem a sztori komplikált. Ha ennél részletesebben kell elmagyaráznom, mi miatt mondják formabontónak, újszerűnek, komplikáltnak és ötletesnek Tarantino filmjét, akkor ezt hadd utasítsam vissza azzal, hogy úgysem értenéd meg, ha eddig nem tudtad.

Ha baszkurálni akarsz, akkor azért ennél készülj fel jobban. Mert ez így mosolyogtató. És kisiskolás.

virtualdog 2011.03.23. 19:29:15

@Grifter: ugyan nem nekem címezted, de reagálok, mert én is becsületesen végignéztem a filmet Csabával. Ha nagyon sarkítunk, és úgy fogalmazunk, hogy "de hát nem csak annyi volt az elvárásunk, hogy szép CGI legyen benne, miért vagyunk csalódottak?", akkor talán mégsem csak ezt vártuk. Lehet, hogy minimálisak, de akkor is voltak plusz elvárásaink. Hogy miért? Mert moziban néztük meg. Mert van a filmnek rendezője, forgatókönyve, előzetese, végefőcíme, tisztára mint egy FILM-nek.

Ehhez képest valóban többet nyújtott volna, ha csak a zenével aláfestett akciószekvenciák lettek volna benne, egyfajta fél-háromnegyed órás videóklipként (többet nem tett volna ki az akció), mert egyrészt nyertünk volna plusz egy-másfél óra szabadidőt, másrészt nem kellett volna végigszenvednünk azokat az epizódokat, amik NEM a CGI-s akciójelenetek voltak. És ezek az epizódok bizony, ahogy a kolléga ki is fejtette kritikájában, nemhogy nem tesznek hozzá a harcokhoz, sőt nemhogy "csak simán" kitöltik a játékidőt, de kifejezetten fájdalmasan, sértően buták és rosszak.

Kötelező hülye metafora: ha egy dögös csajjal mész randizni, és felkészülsz rá, hogy egy kicsit buta, mert beérnéd azzal, ha szép, azért mégis zavarni fog, ha kiderül, hogy a hölgy még kettőig sem tud elszámolni, annyira ostoba, sőt igazából még csak nem is szép (ugyanis a Sucker Punch még a CGI részekben is alulteljesít, ötlettelenek és repetitívek az akciójelenetek, valamint értelmetlenek, indokolatlanok - ami igenis gond még egy "egyszerű gyakós" film esetében is).

Grifter 2011.03.24. 06:45:42

@Ramiz: Tucatjával készülnek a silány, tisztán a látványra épülő (meg esetleg egy kis patriotizmusra) filmek és minden alkalommal fennakad rajta a sok lelkes kritikus. Közben meg középszar átlagsemmiket magasztalnak az egekbe.
Nincs új a nap alatt, de ha mégis van, egyre ritkább.
Eddig jó ok volt a silányra, hogy nincs mivel megvalósítani, mostmár teljesen egyértelmű, hogy fantázia, koncecpió és tudás hiányában készül ennyi szar. Meglepő? Nem. Idővel majd felnőnek páran a feladathoz (ill. már most is akad ilyen) és előbb utóbb lehetőséget is kapnak.

Addig pedig nincs mit csodálkozni azon, hogy 'felkészületlen' emberek nagyrészt szart csinálnak. Főleg azért, mert szándékosan butitanak vissza mindent átlagosra, hogy az átlag embernek jó legyen. (Külön kérdés, hogy ez mennyire téves elképzelés, de részben biztos, hogy van alapja.)
Ezért nem lehet 45 perc színtiszta effektet filmként kiadni, ezért kellenek sztárok, ezért kellenek klissék és szerencsesüti szövegek, és stb. Legalább ugyan olyan arányban silányak és alkalmatlanok a nézők, mint a készitők/kitalálók/finanszirozók. 22-es csapdája.

Mondok egy hülye példát: Rajzfilmek (ill. animációs filmek) majd 100 éve készülnek és ott tényleg csak a fantázia szab határt, semmi más. Ehhez képest alig találni olyat, ahol valóban élnek a lehetőséggel és nem csak másolnak, tucatötleteket vesznek elő vagy olyan filmet csinálnak, amire kár elpocsékolni az animációt, élőszereplős is lehetne. Ráadásul ez még akkor is igaz, ha nem kispályás japánokat nézzük. Évente egy, talán két maradandót tudnak összehozni, de valójában 10 éve döglödnek, szinte semmi újat nem tudnak felmutatni.
Elsőre persze tök izgi, mert más kultúra mást termel ki (innen nézve), de ők is leragadtak a 400 részes brazilok gyártásánál (csak kisnindzsák meg szellemharcosok vannak benne), mert abban van a pénz ... Akira-t csinálni meg nem is próbálnak.

Az van, hogy ennyire tellik és erre van igény, még ha egy szűk réteg úgy is érzi, nem így van. Ill. nem lehet minden héten forradalmit meg zseniálisat alkotni. Nem akarnék ezzel felesleges flémet generálni és nagyon elkanyarodni, de Cameron 15 év alatt egy elsüllyedt hajót és egy Pocahontast tudott összehozni. Az első viccnek is rossz, a második meg az alábbiak szerint épül fel: 25% adaptáció, 25% átemelés (másoktól), 25% átemelés (korábbi sajátból), 25% szinte kivétel nélküli baromság, értelmetlen parasztvakítás.
Hasonlók mondhatóak el a legtöbb nagy névről. Spielberg se szórja ránk a sokadik típusú találkozásokat és ET-ket, és így tovább. Csinálnak remek filmeket, baromijó sztorival és színészekkel, de nem tudnak mit kezdeni az új lehetőségekkel. (Egyelőre)
Hol vannak az új szőrnyek/lények, új scifi és fantasy ötletek? Alig tudnak összehozni egy épkézláb sárkányos filmet, a scifi meg arról szól, hogy vagy idejönnek az idegenek és gonoszok, mi meg jól megmutatjuk, vagy a naprendszer első sarkán horror van és kiderül, hogy az egyik űrhajóst megtámadta egy idegen vírus, amitől ámokfutó lett. Az Alien és Predator a galaxis pereméről beköltözött a szomszéd lakásba és egymást alázza.
Közben a létező összes képregényes és egyébb frencsájzt előveszik és vasvillával rakják kazalba, kivétel nélkül mindent szarabbul megvalósítva, mint 40 éve, amikor kitalálták.

Nem a Sucker Punch a színvonaltalan szar, hanem lassan MINDEN, ami a futószalagon legördül.

@Rusznyák Csaba: Mily szerencsés, hogy eddig tartott a másik topic, nemdebár? :] /Azért a zárlatos poénért kár, büszke voltam magamra :( /

k.g. (törölt) 2011.03.24. 08:27:28

Ugyan a filmet még nem láttam, és én sem szeretem, ha mint nézőt, hülyének néznek, de ha lenne bennetek egy csipetnyi önirónia, ezt a Ramiz-kommentet kitennétek a fejlécbe mottónak: "Mindenkinek ajánlom figyelmébe helyette a némileg hasonló, ám sokkal több humort, meztelenséget és kreativitást tartalmazó Competitive Swimmers című japán B-filmet." :D vagy még versenyezhetne a következő: "A hihetetlent is könnyen elfogadjuk a fantasztikus filmekben vagy a horrorokban, meg a pofátlan exploitation-t is egy Russ Meyer vagy egy pinku eiga filmben, DE - itt nem."

RoFä 2011.03.24. 09:39:36

@Grifter: Spielbergnek van egy húzódó filmterve, ami csillagfizikáról, féregjáratokról etc szól majd, ha jól értem, meglehetős tudományos igényességgel. Kb. Stephen Hawking dramatizálva (és nyilván brutális, state of the art effektekkel). Na, arra kíváncsi leszek. Még akkor is, ha mindenki Kubrickozik ezzel kapcsolatban.

A sci-firől úgy általában...hát ja, de azért voltak üdítő kivételek. D9, például. De hogy más példát említsek, én nagyon nem szerettem az Inceptiont, mert a szíve helyén is agy van, de azért tagadhatatlanul egy koherens és ötletes sztori, jól kivitelezve. Ha már álom.

Rusznyák Csaba 2011.03.24. 09:51:21

@Grifter: "Tucatjával készülnek a silány, tisztán a látványra épülő (meg esetleg egy kis patriotizmusra) filmek és minden alkalommal fennakad rajta a sok lelkes kritikus."

Azt leszámítva, hogy a Sucker Punch jóval gyengébb, mint az átlag tucat silányság, ez így igaz. De mi az alternatíva, mit vársz a kritikusoktól? Hogy ne akadjanak fenn, hanem kezdjék elfogadni, és üdvözölni a szart?

Nem találtad egyébként fel a spanyolviaszt te sem, régóta nyilvánvaló, hogy hiányzik a kreativitás Hollywoodban (bár kivételek vannak). Igen, a science fictonből futurisztikus akciófilm lett, a horrorból tinifilm vagy torture porn, a vígjátékból altesti poénok gyűjteménye, vagyis minden az egyszerűbb, sőt, alantasabb irányba mozdul el.

De örülök amúgy, hogy az Avatart hoztad fel példának - ami nyilván azért lett akkora durranás, mert olyan egyszerű és buta a sztorija, hogy a leghülyébb is felfogja, és egy pillanatig sem kell gondolkodnia a látvány élvezetének a kárára. Csakhogy azt a buta sztorit egy olyan író írta, aki tudja, hogy kell elmesélni egy történetet, legyen akármilyen egyszerű. Egy olyan rendező dirigálta, aki tudja, hogy kell hatásosan kivitelezni egy akciójelenetet. Aki furcsamód minden mai, újabb rendezők által agyonhasznált, trendi és értelmetlen faszságokat (a túlzásba vitt lassításoktól és vágászagyvaságtól az agyonszűrőzésekig), plusz vicces négert, kutyát és gyereket is képes volt kihagyni, és mégis termelni 2,7 milliárdot. És igen, csúnyán szájbarágós volt a zöldüzenete, de legalább a történetbe volt beleépítve, és nem két nagy naplementés monológban foglalták össze a szereplők a kamerába bámulva. Szóval nem, a korábbi kérdésedre válaszolva, rohadtul nem mindegy az sem, hogy mi történik a látványorgia közti szünetekben (afelett persze te is elsiklottál, hogy nem emiatt kapott tőlem egy csillagot Snyder filmje). Lehet úgy, mint a Sucker Punch-ban, meg lehet úgy, mint az Avatarban. Ami valóban nem egy nagy film, de bárcsak az lenne az átlag hollywoodi színvonal...

Az meg külön vicces (ezt úgy általában mondom, nem konkrétan neked), hogy pont az Avatarnak esetek neki a sztori miatt az emberek. Azok az emberek, akik más esetben az ikszpluszegyedik hollywoodi szart is azzal mentegetik (tuti, hogy a fenti kommentelők közt is van nem egy), hogy de hát kit érdekel a sztori, ha egyszer kurvajól néz ki! Holott az jobban nézett ki, mint bármelyik ikszpluszegyedik hollywoodi szar, és a sztorija is kevésbé volt buta.

7thArT 2011.03.24. 10:40:03

szerintem is baromi sok ellentmondás van a hozzászólások között, olyan, mintha sokukat valami személyes dolog vezérelné...
Ráadásul, egy csomóan valami barom indokkal jönnek elő meg eszméket gyártanak mögé, ahelyett, hogy elkezdenék inkább leírni, miért is tetszik nekik a film...
Kezdem tényleg elhinni, hogy a legtöbb esetben már a film előtt eldől valakinek a véleménye...
Én sem értek mindig egyet a cikkíróval (pl. PoP), de azért nem kezdem támadni teljesen más irányból, meg fitotgatni hol dolgozom...
Az Avatar nálam teljesen középen van...nekem nagyon tömény...

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.03.24. 10:52:45

@A nép fia:
Steampunk a Steamboy, az Elveszett gyerekek városa, meg a Gentlemen's Duel című animációs film. Attól, hogy a Sucker Punchban van néhány vaskeresztes gőzmeghajtású zombi, NEM lesz steampunk film (eleve hiányozik a steam rész, a gőztechnikával világot megmentő századfordulós Verne-hős és persze a punk elem is, a gőztechnológiát életben tartó, kizsákmányolt nagyvárosi munkástömegekkel...) És nem lesz dark fantasy sem, csak mert barnára van utómunkázva az egész és belerajzoltak egy sárkányt egy találomra kiválasztott AD&D szabálykönyv borítójáról.
A Sucker Punch nem dark-fantasy-steampunk "etalon", csak egy koncepciótlan és agyzsibbasztóan unalmas CGI-rejszolás.

A nép fia 2011.03.24. 11:41:10

@Hamlet: Hű, de okos vagy! És akkor mi van?! Nekem tetszett, és kész. Azt kaptam, sőt többet, mint amire a trailer alapján számítottam. Jó film volt, és simán megnézném újra.

Szóval, csak azt tudom javasolni mindenkinek, hogy az ilyen fintorgó, fanyalgó, keménykedő és komolykodó kritikák ne vegyék el senki kedvét!

Aki meg pampog, hogy nem elégítette ki intellektuális igényeit a film, annak korábban is ajánlottam: nézzen iráni és művészfilmeket. Ajánlom az Elet Hayat történetét, vagy pl. a Fehér léggömböt.

Lakat Barnabás · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2011.03.24. 11:41:33

Na most, ez a film engem különösebben nem érdekel, de majd egyszer biztos megnézem haverokkal, mert őket meg igen. (Majd iszom közben sört.) Snyderről meg annyit, hogy a Holtak hajnalát, és a Watchment bírom, a 300-al úgy voltam, mint ezzel a filmmel, aztán egyszer csak megnéztem, az nekem elég is volt.(Igaz azt egyedül, és nem ittam közben sört.) Na de nem kezdem el gyilkolászni azokat, akiknek meg tetszik. :D Vicces ahogy itt kiakadtok egy kib*szott filmen, illetve mások véleményén embörök. Mondjuk kíváncsi vagyok, hogy ez élőben is így menne-e, vagy csak a kibertérben esik ennyire jól idegbetegkedni. Menjetek ki a szabadba, ha tehetitek, szép idő van. :D

virtualdog 2011.03.24. 11:52:17

@solmyr: Én simán kitenném akárhova az idézett (kontextusból kiragadott, magyarázatoktól megtisztított) mondatokat, becsületes és önérzetes geek vélemény mindkettő. :) Azt nem sikerült eldöntenem, hogy mennyire ironikusan írtad, amit írtál, mert nem magyaráztad meg és nem is reagáltál az érvekre, hogy szerintem miért is áll fent az említett különbség a szintén exploitív, ámde élvezetes idézett filmek és a Sucker Punch között, úgyhogy többet érdemben nem tudok válaszolni sajnos.

@szoni_: Én izgatottan ültem be a filmre, sőt úgy harcoltam ki, hogy elmehessek a sajtóra, annyira érdekelt, szóval nem mindenkinél dől el előre a véleménye.

@Brandon: Ki szoktunk menni "a szabadba" is, csak annak itt nem marad nyoma. De egy kávészünetet miért ne tölthetnénk azzal, hogy filmekről vitatkozunk? Geekek vagyunk, ez igenis érdekel minket, szerintem van annyira érvényes hobbi, mint a Suzuki-sufnituningolás vagy a politikai osztás vagy a pornófilm-gyűjtés vagy bármi más a neten. :D

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.03.24. 12:35:19

@A nép fia: Én speciel leszarom az iráni művészfilmeket, ellenben szeretnék végre látni egy JÓ sárkányos-zeppelines-kardozós-kurvás blocbustert.
;)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.03.24. 12:59:00

@Hamlet: Tyíhí, ecsém és erre még büszke is vagy? Nem tán zindexes is?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.03.24. 13:02:32

@A nép fia: Mondjuk, az iráni filmművészet nem elsősorban mélysodrú intellektualizmusa miatt érdekes, már annak, akinek, hanem tisztasága, naiv egyszerűsége és egyenessége miatt. De értem, amúgy, ami mondasz, de mondjuk inkább 'művészfilmet', jelzők nélkül.

Tiger Woods 2011.03.24. 13:08:55

Juhúú! Gyűlnek a lehúzások a kritikusoktól, imdb-n meg az ajnározás a néptől(/managementtől)

www.imdb.com/title/tt0978764/usercomments

Ma este fény derül mindenre!!

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.03.24. 13:09:49

@efes: én is elöbb mennék Hamlettel moziba...:-D

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2011.03.24. 13:46:41

Vártam, de a nagy részét már akkorra elfelejtettem, mire hazaértünk a moziból (kb 8 perc). Unalmas, szájbarágós, összevissza, kiszámítható. Olyan volt, mintha lett volna pár jó ötlete az íróknak, de egyiket sem akartak volna egy filmre elpazarolni, ezért mindent belenyomták ebbe.

Grifter 2011.03.24. 16:30:18

@RoFä: Jahjah, nekem is van egy titkos csillagháborús tervem, zseniális, galaxiosak átívelő és katartikus - csak még dolgozom rajta...
...és számomra a D9 pont nem üditő kivétel, az Inception meg annyira koherens, mint a biblia. Hittel az.

@Rusznyák Csaba: Még nem láttam, fogalmam sincs. De korábbi felhozatal nagy részét igen, és a manapság megjelenőknél sokkal rosszabb nem lehet, cserébe a képek alapján némi fantázia csak szorult bele.

(Az arroganciát, hogy ki mit talált, fel most átlépem, mint a kutyaszart.)

Attól pedig nem lesz jó film az Avatar, mert az átlag szarnál több energiát fektettek bele és szépen van elmesélve. Az Avatar egy erős közepes mesefilm, amilyenből évente ki kéne termelnie egyet Hálivúdnak.
Ehhez képest szinte egyedülállóan lenyügőző alkotás (mármint a többihez képest), mert kitaláltak bele pár élőlényt meg virágot.
Utóljára a Starship Troopers volt hasonló, de ott ugye a bogarakon túl nem sok matéria volt, és ugye ott is a többség felnagyított házgyáripanel rovar volt. (Arról nem is beszélve, hogy Verhoeven adta az egyedi ízét, az amúgy könyvben sokkal jobb sztorinak, így még befogadható volt.)

Én nem akarom/várom/látnám szívesen, hogy a kritika elmenjen abba az irányba, hogy idomul a szinthez és az aktuális legjobbhoz igazítja a véleményét, de jelenleg nagyon éles a kontraszt a fizetett sajtó (ugye nincsen film, játék, semmi, ami ne 60 és 95 százalék között teljesítene, kivétel ha ráléptek a kritikus lábára, vagy a rendező megbuktatta a főiskolán) és a végletekig magasztaló és fikázó önjelölt kritikusok között.

Ritka az olyan forrás, ahol következetesek és objektívek, nem a napi hangulatuknak és kedvüknek adnak hangot kritikákon keresztül, arról nem is beszélve, hogy a szépen felépített és végletekig kifejtett fikázásnak kultusza lett, mintha vmi külön dicsőség lenne, ha vki rá tud tenni egy lapáttal a másikra. Hatásvadászat és parasztvakítás a kritikában ;]

Grifter 2011.03.24. 16:33:41

@manuva: Prince of Persia (gondolom).

@Grifter: Elírások, szóismétlés, rossz vesző - Most keltem :]

Rusznyák Csaba 2011.03.24. 17:08:55

@Grifter: Arroganciával kapcsolatos kioktatás? Tőled? Ez jó:)

Grifter 2011.03.24. 17:17:30

@Rusznyák Csaba: Hol láttál kioktatást? Teljes képzavar :>

bodzasfanta 2011.03.24. 19:00:26

ti is azt irjatok, de azok nem nacik.
elso vh-s nemet katonak, a csaszart emlegettek, meg zeppelin is van...

de amugy botranyosan rossz film, fogtam a fejem a teremben.
ne koltsetek ra

shiver23 2011.03.24. 19:01:30

Röviden, tömören:
a kritika szar, az írója olyan hülye mint a seggem... ha ettől a filmtől meg többet várt, akkor meg végképp a leghülyébb.
A film jó, tessék rá nyugodtan elmenni, agykikapcsoló töménytelen szórakozás. Megkockáztatom így év elején, hogy az év leglátványosabb filmje.

disfear 2011.03.24. 20:25:34

aki kimondja azt a szót h művészfilmek: hányok.
a 300 szar a watchmen szar, a sucker punch szar, a TF3 viszont kurvajó lesz!:)

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2011.03.24. 22:18:29

@frontember876: "ez ilyen irigységből adódó primózás, vagy kiváncsi vagy, hogy melyikben dolgozom? Esetleg azt akarod kideríteni, hogy ki vagyok? Egyiknek sincs sok értelme. Az egyik nagyban dolgozom."

Erről az egész hülyeségedről a kilencvenes évek jut az eszembe, amikor minden chatszobában meg fórumon volt valami szerencsétlen, aki főtiszt volt az NBH-nál ÉS a Tudományos Akadémia tagja volt. Rámutattam, hogy te ezúttal benézted, mert az, hogy milyen kisvukgyárban dolgozol, még azt se hatja meg, aki elhiszi. De most, hogy itt elkezdted bizonygatni, hogy te egy NAGYBAN dolgozol, még megmosolyogtatóbb.

"Ha ennél részletesebben kell elmagyaráznom, mi miatt mondják formabontónak, újszerűnek, komplikáltnak és ötletesnek Tarantino filmjét, akkor ezt hadd utasítsam vissza azzal, hogy úgysem értenéd meg, ha eddig nem tudtad."

Nem, Tarantino filmjei nem formabontóak, újszerűek, komplikáltak és ötletesek. Tarantino egy hígfosban feloldott John Woo. Kicsi gyerekeknek. De én megbocsátok neked.

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2011.03.24. 22:56:06

@RoFä: oké. Vettem a lapot. Hisz értek én a szép szóból - is.

Jajjj, de csak nem bírtam ki, hogy ne olvassak noném nikkektől, és csak elöntött az agyfasz, kvázi-majnem.

"1. Nem kell indulatszavakat használni. Legalábbis én képtelen vagyok komolyan venni bármilyen írást, amiben a szerző trágár szavakkal próbálja meg erősíteni a mondanivalóját."

Az ilyen alakoskodó verbálprüdériától úgy megjön a kedvem, hogy a Szalai Annamária szoknyája mögül grimaszoló kis buziknak oda-odasuhintsak királyvízbe tunkolt rigalánccal, lankadatlan lelkesedéssel, kurvasokszor, a teringettét. Hülye buzi. Az, bazmeg, ilyen izé, ilyen kis hülye buzi, bazmeg!

Na jó. Mély levegő. Marék Valeriána. Mély leve...

Á, már affektálni sincs kedvem. :(

.m.

Elmeboy 2011.03.25. 00:24:54

@Bokortalan Lajtalan:

"Nem, Tarantino filmjei nem formabontóak, újszerűek, komplikáltak és ötletesek. Tarantino egy hígfosban feloldott John Woo. Kicsi gyerekeknek."

Nem akarnék a most zajló, full parttalan polémia után egy újat elindítani itten (remélhetőleg senkit nem izgat annyira a véleményem, hogy ez egyáltalán lehetséges legyen), csak halkan és zárójelben jelzem egyetértésemet. Magam nem fogalmaznék ennyire sarkosan, mert Tarantinónak szerintem igenis voltak nagyon jó húzásai, de szvsz messze nem az az újító instant klasszikus, aminek a Ponyvaregény óta általánosan elkönyvelték. A nagyobb gondnak számomra viszont az tűnik, hogy a kanonizálása óta bosszantó szokássá vált mindenféle jöttment senkik gátlástalan és ötlettelen lopásait idézetnek, kikacsintásnak, fricskának vagy éppen hommage-nak bélyegezni.

Köszönöm, hogy elmondhattam, Off bereksztve.

orl@ndo 2011.03.25. 00:40:26

faszba már a Watchmen fikázókkal. Alan Moore egy kibaszott zseni.

Grifter 2011.03.25. 01:29:37

@orl@ndo: De ennek miköze a filmhez? Alan Moore egy adaptációhoz sem adja a nevét - nem hogy részt vegyen az elkészítésükben -, nem véletlenül. (Nem azt mondom, hogy rossz volt, de kiherétlék, szétnyesték és lebutitották. Jó lett volna, HA nem tudnánk miből készült ^^)

RoFä 2011.03.25. 09:35:37

@Parraghramma.: Aah mester... A kiralyvizbe tunkolt rigalancot ustollest el is loptam...Bazmeg erdemes volt ma felkelni, meg meg a nap is sut... :))))

RoFä 2011.03.25. 09:46:09

@Elmeboy: Áh, tök régen volt Tarantino flamewar, csak nyugodtan :))

Szabó Dániel Szada 2011.03.25. 12:37:30

Ha valakit esetleg érdekel a másik véglet is, amiben az egekig dicsérem a filmet jogosan, mivel láttam és kifejtettem róla a véleményem, látogasson el ide: cinestar.hu/cikk/alomhaboru-premier-kritika

Beyonder 2011.03.25. 12:57:08

Dicséret itt is:
The imagery, plot, and characters have played out before you, and the time for understanding the subtext begins. Sucker Punch is a film loaded with it. The battle scenes, the dragons and giant Samurai statues and killer robots are the blue pill that helps the themes go down smoother, but there's no denying what Snyder was aiming for in terms of deep-rooted meanings or metaphorical story telling. Visually captivating and thought-provoking, Sucker Punch is an explosive success, one that begs the question: "What the hell is Zack Snyder going to show us next?!"

www.firstshowing.net/2011/review-zack-snyders-sucker-punch-movie-kicks-some-serious-ass/

7thArT 2011.03.25. 13:24:42

meglesz az a 200 is...:)

sep · http://prizmafolyoirat.com/ 2011.03.25. 13:50:51

@Beyonder: ez érdekes, szerintem épp az az egyik legnagyobb hibája a filmnek, hogy a fantasy-betétek még metaforikusan sem szervesülnék a valóságban zajló cselekményszállal, ami egyértelműen forgatókönyvírói blamázs.
hacsak azt nem tekintjük érdemi metaforikának, hogy sárkány = tűz, meg aki itt meghal, az ott is.

Rusznyák Csaba 2011.03.25. 14:31:50

@Beyonder:

subtext
deep-rooted meanings
metaphorical storytelling
thought-provoking

hühh-hahh, jujujjjujj

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.03.25. 15:07:14

Na kérem, a filmen nem csak a magyar kritikusok, de a külföldiek is igencsak szenvedtek az elmúlt 1-2 napban. :)
Rottentomatoes 23%, muhaha.
www.rottentomatoes.com/m/sucker-punch-2010/
(jó, ez nem az isteni örökigazságok honlapja, hiszen itt az Expendables is csak 41%-on áll...)

frontember876 2011.03.25. 15:15:39

@Bokortalan Lajtalan: nekem meg az jut eszembe, aki ül egy monitor előtt, és a geekblogra jár elolvasni, hogy a kedvenc képregényéből milyen film készült, és Tarantinot egy hígfosnak tartja. Azt a Tarantinot, aki a filmes szakma hozzáértőbbik fele szerint korszakalkotó filmet a maga nemében, mert több szempontból is egészen újszerűen közelítette meg egyrészt a vágást, másrészt pl. a maffiózó típusú karaktereket, harmadrészt a párbeszédeket.

Úgy gondolom, nem szégyen nem érteni a filmekhez. Hangoskodva bizonyítani viszont, hogy mennyire tapló vagy a filmekhez, nos az viszont szégyen. Nem kell feltétlenül szeretni Tarantinot, ahogy más csapatot sem. Viszont elismerni illik minden olyan alkotót, aki a maga nemében újat alkot. Olyan, mint a Pink Floyd. Sokan hideglelést kapnak tőle, de a kulturáltabbik fele azért elismeri, hogy a Fal című album egy zenemű, és egyedülálló a rocktörténetben.

A stúdiós része hibátlanul alakul. Írjál még arról, hogy hol dolgozom, mert mint említettem, olvassák itt néhányan ezt a kis beszélgetést, és ritka jól szórakoznak rajta, hogy te megmondod, hogy én hol nem dolgozom, meg hogy ez a Stúdió itt mennyire gagyi... :)

nyomjad még... :))) csodálatosan működik a hozzád hasonló trollok gondolkodása. Valami nyomorult témában kurvára megszorul, és ahelyett, hogy odaírná egy szóban, hogy oké, látványosan úgy tesz, mintha nem hinne el semmit, amit leírnak neki. A rácsnak erről az oldaláról persze ez ritka vicces mozi, úgyhogy biztatlak, hogy folytasd még!! :DD

Rusznyák Csaba 2011.03.25. 15:18:51

@Hamlet: na igen, az úgy 10-15%-kal többet érdemelne :)

elefes 2011.03.25. 15:27:31

@Parraghramma.: Kész. Kurva nagy. Leborulok a nagyságod előtt. :D

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.03.25. 15:38:45

@frontember876: gondolom ilyen nagytudású bennfentesként azzal is tisztában vagy, hogy a Geekzblog gárdája nem a gépe előtt recskázó, pattanásos tini, hanem a Filmvilág, a Mozinet és a film.hu szerzője.
;)

K.Leslee 2011.03.25. 16:46:21

148.
Már két napja röhögök ezeken a kommenteken.
Azért hihetetlen, hogy egyesek milyen agresszív szinten, habzó szájjal képesek védeni az igazukat egy ilyen komolytalan témában. Mintha Csaba kb. a Gyűrük Urára adott volna 1 csillagot.

Rusznyák Csaba 2011.03.25. 17:24:34

@frontember876: Fuhh, jó, eddig bírtam. Ez már a kínosan nyilvánvaló túlkompenzálás szomorú esete.
Miután a vitapartner, a várakozással ellentétben, nemhogy nem verte hódolattal földhöz a homlokát a filmes meló megmosolyogtató felemlegetésére (akár igaz, akár nem - bár már eleve gyanúsan felesleges dupla nyomatékosítással indítottál: "filmstúdióban dolgozom, ahol filmeket készítünk", hát én eddig azt hittem bazmeg, hogy a filmstúdiókban vajat köpülnek), hanem még verbálisan össze-vissza is vert, izzadva próbálod a reakciódat úgy beállítani, mintha félvállról kuncognál a szerencsétlenen, és nem a monitort fejelgetnéd dühödben. Tripla, dupla smiley-k (látjátok, milyen jól szórakozom? na? látjátok mááár? naaaa?) a "folytasd csak" háromszoros kihangsúlyozása (egyáltalán nem zavar, hogy kettészarta az összes arcoskodó érvemet, neeeem, áááh, dehhhhogyis)...

frontember876 2011.03.25. 17:29:23

@Hamlet: amennyiben Bokotalan Lajtalan nem az általad felsorolt szerzők egyike, hanem egy sima hozzászóló, mint én magam, úgy nem értem ezt a megjegyzést. Ez esetben az általam megszólított kommentelő bizony inkább egy pattanásos tinire emlékeztet, aki nem tudja, miről beszél.

Amennyiben mégis hozzájuk tartozna, úgy azt gondolom sokkal szégyenletesebb a Tarantinot pocskondiázó véleménye, hiszen ez esetben elvben egy filmes szakember véleménye, ami úgy gondolom nagyjából annyira nevetséges, mintha egy magyar kosárlabdaedző ügyetlen pöcsnek nevezné Scottie Pippent csak azért, mert neki nem tetszik a játékstílusa.

frontember876 2011.03.25. 17:37:13

@Rusznyák Csaba: a szomorú tévedés az ebben, hogy a szmájlik számából következtetsz. Ahelyett, hogy arról beszélnénk, hogy a Watchmen mitől "rétegzett", meg komplikált, illetve hogy Tarantino valójában híg fos-e. És ha igen, mitől. Mert erről beszédesen hallgattok mind.

Ez a gond itt srácok. Hogy én Tarantinot védem, ti meg együttes erővel azon vagytok, hogy bebizonyítsátok magatoknak, hogy én egy pöcs vagyok. Most akkor miről szól ez a blog? Ha írsz egy ilyen posztot, miről szeretnél beszélgetni valójában? A számodra idióta kommentelők jellemábrázolásáról, vagy a filmekről?

Ha rólam van szó, zárjuk itt le, én bevallom szívesen nektek, hogy egy pöcs vagyok. Ha ettől szép napotok lesz, az a ti drámátok. Engem speciel Tarantino is, meg a filmek általában is jobban érdekelnek.

Rusznyák Csaba 2011.03.25. 17:50:09

@frontember876: Nem egyszerűen a smiley-k számából, hanem a hozzászólásod stílusából. És meglepi: Tarantinót illetően abszolút veled értek egyet, de talán feltűnt, hogy a vitának nem erre a részére reagáltam. Okkal.

Ami a többit illeti, akinek a száján ki tud jönni egy olyan mondat, hogy
"vagy komolyan beszélgetünk filmről, és akkor Hitchcocktól, meg Fellinitől indulunk, vagy kijelentjük, hogy az ilyen filmek valójában mind vígjátékok, és akkor nem is lehet róluk negatív kritikát írni"
azzal én sajnos nem tudok holtkomoly arccal filmekről diskurálni. Tudom, "én bajom"...

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.03.25. 19:38:30

http://io9.com/#!5785590/sucker-punch-goes-beyond-awful-to-become-commentary-on-the-death-of-moviemaking

frontember876 2011.03.25. 20:17:05

@Rusznyák Csaba: értem. Tehát egy geek blog írója annyira sznob filmes vonalon, hogy nem áll le hülyékkel filmekről beszélgetni.

Köszönöm Csaba, azt hiszem a nap végére megértettem mindent, amit végtére is tudni akartam.

elefes 2011.03.25. 21:39:19

@Rusznyák Csaba: Fele ennyi kommentet sem kellett volna erre a frontemberre elvesztegetni, ahogy nézem, ez mindenütt ezt csinálja.

Rusznyák Csaba 2011.03.25. 22:14:09

@frontember876: A film Hitchcockkal és Fellinivel kezdődik - és én vagyok a sznob.
Megyek megfogadni elefes tanácsát.

Takács Bálint 2011.03.26. 00:43:07

@Hamlet: Mintha az elfelejtetted volna megnézni, hogy a nézők szerint, ugyanezen az oldalon 76%-on áll a film.
Ki nem sz@rja le a kritikusokat? Korrupt ingyenélő banda...
Persze itt most még véletlenül sem a nagytudású magyar kritikusokra gondoltam ;), hanem azokra, akik pl. hajlandóak voltak a fosabbnál is fosabb Pearl Harbor-ról jó kritikákat írni, mert a stúdió elvitte őket Hawai-ra bulizni. Nem véletlen volt Ricky Gervais beszólása az idei Golden Globe-on.
www.youtube.com/watch?v=BvHXzP2SpLA
1:30-tól a Tourist-al kapcsolatos mondatokra érdemes odafigyelni.

Mondjuk ezt a "kritika véletlenül kikerült az oldalra,mert nem szóltak, hogy embargós a premierig" dolgot nem nagyon veszem be. Aki életében volt már sajtóvetítésen az tudja, hogy a világon mindenütt betartják ezt a szabályt, ha külön szólnak, ha nem.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2011.03.26. 03:47:38

@frontember876: "A rácsnak erről az oldaláról persze ez ritka vicces mozi, úgyhogy biztatlak, hogy folytasd még!! :DD"

Hogy jutsz ott bent internethez?

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2011.03.26. 04:09:15

"ahogy látom, nem csak engem zavar. Plusz vendéglátós vagyok. És elég idegesítő ez a háziasszony megmondja a fakanál mellől a hatalmas igazságot. Általánosítva. Hülyézve."

Idézet filmstúdiós frontember barátunktól a malackaraj nevű gasztroblog kommentfelületéről. Azt hiszem, ezzel rövidre zártuk ezt a témát.

Rusznyák Csaba 2011.03.26. 10:13:10

@Takács Bálint: Ami azóta már csak 65%. Meglehetősen gyorsan csökken, nem? Pedig még alig mutatták be, ilyenkor még főleg a látványbuzi fanboyok ömlenek a mozikba, akik az utóbbi fél évben minden nap elélveztek a trailerre. És már őket is megosztja. Mi lesz később?

Elmeboy 2011.03.26. 11:48:14

@Bokortalan Lajtalan: Remekül indul ez a hétvége :D

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2011.03.26. 11:59:09

@Elmeboy: Nem is igaz, én még szívesen elolvasgattam volna vendéglős-filmes szakember polihisztor barátunkat...:)

Elmeboy 2011.03.26. 12:06:18

@Magócs Dávid: Á, a szokásos forgatókönyv szerint még simán jöhet az

a) az egy másik frontember876, esetleg valaki feltörte az accountját

vagy a

b)igenis vendéglátós ÉS mellette filmstúdióban dolgozik

verzió.

B) még meg is oldaná a talányt, mert akkor tudnánk, hogy ő az ottani büfés.

RoFä 2011.03.26. 12:38:59

@Bokortalan Lajtalan: Wwwooohaaaaaaa.... priceless... Egész héten nem röhögtem ennyit.

Viszont közben rájöttem a megoldásra:

Frontember a filmstúdió büfése. Hall ezt-azt, és mesterien cseréli az olajat a fritőzben.

RoFä 2011.03.26. 12:42:01

@Elmeboy: Valószínű a rockzenéhez is jobban ért nálad, különben mivégre a nick? Simán ott tartanának mint a Mars Volta, hogyha kétezerhétben a billentyűs Tibi nem kési le a négyes villamost próbára menet.

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2011.03.26. 14:24:21

Hehe. Ez röhögcséges, mert nevettem rajta. Asszem nyerítettem is. De biztosat csak a szomszéd tudna mondani.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.03.26. 17:07:22

Ugyanazt kaptam, amit vártam. Egy egyszerű agyatlan fantasy marhaságot, amivel teljesen jól elment az idő, lekötött az elejétől a végéig. Tipikusan olyan film, amit az elit kritikusok darabokra tudnak szedni. Elsütném én is azt a klasszikus, unalmas és nevetséges mondatot, hogy akkor Csaba nézzen drámákat-művészfilmeket. E :) De ha jól rémlik, akkor szereti az agyatlanságokat, a G.I. Joe is mintha bejött volna neki, sőt a Rejtőzködő 80-as évekbeli hülyeségre is adott vagy 5 csillagot.

kerekgyarto yvonne 2011.03.26. 17:24:23

Az Álomháború igenis mérföldkő: eddig nem hittem abban, hogy érdektelen lehet egy film, amiben csajok harcolnak óriás ninjákkal és társaikkal. DE IGEN! Persze már pár jó b*szás jelenet megfelelő mentség lehetett volna ezekre az ostoba pornós dialógokra meg a castingra, ahol nyilvánvalóan az agyatlanság és az üresség egyfajta iránykoncepció lehetett.
Lehetséges, hogy ezeket le is forgatták, csak nem vághatták be a filmbe...Ha igen szóljon valaki, ha megtalálta őket! Köszönöm.

Rusznyák Csaba 2011.03.26. 18:39:33

Lesz a DVD-n egy 18 perccel hosszabb Director's Cut. Snyederék azt mondták, főleg az MPAA miatt szabdaltak, és persze főleg akciójeleneteket. Attól tartok, hiába várunk rá, hogy Scott Glenn jól végigmenjen a lányokon.

mesko 2011.03.26. 18:59:13

@kerekgyarto yvonne: egyetértek..

de valami eszeveszett csomagolást adtak az egész kibaszott hülyeségnek...ezt elkell ismernem, bármennyire is fáj a sovány story(szexi csajok elporolják a badboyok seggét)..

hagyom a pasiknak ezt a filmet...bármely korosztálynak:)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.03.26. 19:30:08

@mesko: na de nekem ez a trágyadomb nem kell ... és esküszöm, hetero vagyok :)

mesko 2011.03.26. 20:22:12

@Wostry Ferenc: abban biztos vagyok, hogy hetero vagy, mert egyszer bajod volt egy jó kis hasonlatommal:)
viszont elhiszem, hogy nem kell a film, pl. itt sem tetszett a srácoknak, majdnem senkinek...

foodlfg 2011.03.26. 20:25:38

www.sg.hu/cikkek/80910/a_magyar_forgalmazo_levetette_a_netrol_az_alomhaboru_elso_kritikait
" A töketlen geeks.blog.hu-s hülyegyerekek is elhúzhatnak a picsába mellesleg. Nem bírom, ezt a "megjátsszuk a fasza filmkritikust" hozzáállást egy amatőr, ingyenes blogon. Hagyták volna kint a francba, max nem mennek többet exkluzív vetítésre... Ehelyett inkább körszakállt csináltattak maguknak. Fasza! :D "

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.03.26. 22:09:54

@Magócs Dávid: épp ellenkezőleg! :D hülyegyerek már azt képtelen felfogni, hogy ezzel reklámot csinál nekünk :D

RoFä 2011.03.26. 22:42:40

Na megnéztem...hát elaludni épp nem aludtam el rajta, és ez kb. az összes pozitívuma.

Az üzenet nagyon bonyolult lehet, mert a monológokból egy kukkot nem értettem. Az öreg faszi eligazításainál mondjuk néha felsejlett a halvány remény, hogy irónia...de aztán rájöttem nem bazmeg, ez ilyen buta és kész.

Na jó még pozitívumok:

- Nem 3Ds
- a csajokat hajtanám mint a szobabiciklit
- szemérmetlen, überpofátlan lopás a Harry Potter és a Tűz serlegéből. Riszpekt!
- Csomó zöld vászon fogyott, és én mindig is szimpatizáltam a teztilfestőkkel.

RoFä 2011.03.26. 22:52:47

@RoFä: Azér nem tudta alulmúlni az elmúlt tíz év lgrosszabb élményét, ami a Max Payne.

Rusznyák Csaba 2011.03.26. 22:53:37

@Wostry Ferenc: + Top Critics: 11%
Ekkora kritikusi kaszánál már a közönségsiker is ritka.

Kutyahegesztő 2011.03.26. 23:00:53

@foodlfg: azt hiszem, nem, biztos vagyok benne hogy ez a legagyalágyultabb dolog amit idén kommentekben tapasztaltam. :) ez full gyógypedagógia, öcsi, szánalom, máshol panaszkodni mint egy szaros kiskölyök :)

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2011.03.26. 23:24:46

Egyik szemem sír a másik nevet, nevetek mert ezek a céltalan és értelmetlen viták roppant szórakoztatóak.

Sírok, mert elég szomorunak találom, hogy sokan csak a "szar", "fos" jelzők és a "dögöljön meg a cikíró" frázisokkal tudják nyomatékosítani a vélményüket, éssz érvek helyett (eleve az sem értem, hogy miért fáj az valakinek ha valki más, más véleményen van egy filmről).

Ráadsául pont egy ilyen semmilyen filmnél, szabadulnak el az indulatok. :/ - mert még, ha egy John Huston összes lenne a "fika" tárgya, de nem még akkor sem kéne személyeskedni.

Ezek csak filmmek azért vannak, hogy élvezzük őket, nem pedig, hogy vérben forgó szemmekkel, nyálazdva szidjuk a másikat mert neki tetszik/ nem tetszik.

BTW: Még nem láttam, pedig vártam, de most erősen gondolkodm rajta, hogy elmenjek-e rá.

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2011.03.27. 00:49:46

@Wostry Ferenc: a komment ide való bemásolására gondoltam, az 1+1-et én sem néztem ki belőle.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2011.03.27. 03:08:32

@frontember876:

A Watchmen "képregényszemét", ellenben a Ponyvaregény egy komplikált mű? Hallod, téged se az eszedért szeretnek :D

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.03.27. 05:36:52

@Rusznyák Csaba: "Hogy mennyire rossz ez a film? Hát elmondom..." Sobczynskit kiütötte. :D www.efilmcritic.com/review.php?movie=18899&reviewer=389

Azért az ilyen ritka, hogy végignézek kb. egy tucat mérvadó site-ot és egyetlen egy pozitív kritika sincs. Sőt, csak mélynegatív jelzőket használnak. Az idő maga bizonyítja be az igazadat. :D

Rusznyák Csaba 2011.03.27. 11:38:10

Első nap bevétele: 8,1 millió. Megkockáztatom, hogy nem ebből fogják finanszírozni a következő Superman-filmet.

Tiger Woods 2011.03.27. 12:46:52

Tegnap lecsekkoltuk. A sok negatív krityó ellenére is sikerült álló fasszal végigülni a film első felét (kb. a sárkányos részig tartott ki).

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.03.27. 13:05:37

@Tiger Woods: na most a libidóra való hatását senki nem vonta kétségbe ;)

Fratello (törölt) 2011.03.27. 13:45:04

Valaki fentebb mintha pornófilmes párhuzamot vont volna az Álomháborúval, hát tökéletesen igaza volt:

Olyan mint valami gagyi pornófilm, a nem akciórészek annyira kínosak, hiteltelenek és izzadságszagúak hogy az ember alig várja hogy végre kezdődjön valami, ámde az akciórészektől (töménységük és mértéktelen, nyakló nélküli adagolásuk folytán) kb. tíz perc után émelyegni kezd a gyomra, majd végül az egész a totális érdektelenségbe fullad...

Ha (bevallottan) egy pörgős akció-orgiát akart a rendező a vászonra álmodni akkor miért erőltette ennyire az akciójeleneteket összekötő drámai szálat? Illetve ha mindenáron egy drámai szálra akarta az akciót ráültetni, akkor miért nem hozzáértő emberek által írt, és drámai színészetre legalább minimális mértékben képes színésznőkre bízta a szerepeket?
(Nem, a "tinikurvának öltözve hatalmas könnyes szemekkel nézek folyton a semmibe" az NEM drámai színészkedés, csöcsfaktortól függetlenül...)

K.Leslee 2011.03.27. 15:53:53

@Fratello: Hááát pont ez abaja a filmnek. De ezek ott fenn nem értik meg!!!!

Áramvonalas Földműves 2011.03.27. 18:14:33

Na most elmegyek a moziba és megnézem a nagyfilmet!Mire visszajövök lesz 200 komment ehhez? Amúgy ezt hogy lehet? Ennyi hozzászólás 1 ilyen filmhez...de most komolyan csak azért mert lányok lenge ruhában és erről szól a film?:D Russ Meyer filmekről mikor lesz kritika? azokon azért lehet szórakozni:)

SoulMiner 2011.03.27. 18:26:36

Szerintem ennyire nem volt szar, mint amennyire a kritika lehúzta. Például a Battle LA jobban felbaszott, annak tényleg semmi értelme nem volt, és kínosan sablonos és unalmas volt.

Tökösveréb 2011.03.27. 19:20:18

Nekem kimondottan tetszett a film. (Ha a sok ellenzőből valakit érdekel, hogy miért, akkor azt itt favmovies.freeblog.hu/archives/2011/03/27/sucker_punch/ megnézheti.)

A kritika írójának a figyelmét egy tévedésre szeretném felhívni. Nem nácikról van szó. Tessék megnézni az egyenruhákat, lövészárok harcmodort, a kétfedelű gépeket, meg azt a szép nagy böhöm Zeppelint. I. világháborús harctérre csöppenünk, amikor még nem létezett a nácizmus... lehet, hogy szőrszálhasogatásnak tűnik, de nem mindegy :)

orl@ndo 2011.03.27. 21:01:24

@Forgács W. András:

Kénytelen leszek megnézni -- holnapután jön Mr. Snyder a Forbidden Planetbe egy órás beszélgetésre. Talán el tudom csípni. :)

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2011.03.27. 21:07:17

@orl@ndo: Ha elcsíped, csak egy kérdést tegyél fel a nevemben: MIÉÉÉÉÉÉRT??????

Megköszönném, ha tolmácsolnád a választ :))

Rusznyák Csaba 2011.03.27. 21:35:12

Első hétvége: nyitás a második helyen, 19 millióval. Siralmas. Holnap el fog gurulni néhány fej a Warnernél.

Igazából csak azt sajnálom ebben, hogy amikor majd mindenki panaszkodik, hogy olyan sikerek után, mint az Avatar és az Inception, miért nem mer Hollywood még mindig eredeti forgatókönyvekből filmet csinálni, lesz bűnbak, amire mutogathatnak, hogy "látjátok, ezért dolgozunk továbbra is inkább brandekkel".

mesko 2011.03.27. 21:38:59

..máskülönben tényleg ezt a filmet úgy harangozták be, mint '60-70-es Russ Meyer és a Wachowskiék fúziója..szóltunk is az enyémnek a perverz vén kujonnak(ez apu:)), hogy nézze meg ezt a filmet:D, mert neki Meyer a nagy kedvence:), minden filmje megvan, nekem csak Vixen jut eszembe, biztos csak azért mert jól cseng a név:))

mesko 2011.03.27. 21:42:18

@Rusznyák Csaba: bizony..nagy igazat szólsz, pont ezt mondta ma d.e-lött egy pár expert..vicc nélkül.
ez lesz most a kártyájuk!

orl@ndo 2011.03.27. 23:08:46

@Forgács W. András:

Úgy lesz. :)

@Rusznyák Csaba:

Asszem ezzel be fognak előzni -- mire odaérek, már szétszedik. Esetleg kiülök a FP elé: "Köveket tessék..."

Áramvonalas Földműves 2011.03.28. 00:20:29

Ó hát ez egyáltalán nem veszélyes film. 10 perc beszéd van a 110 percből, azon nincs mit számon kérni sztem. 3 gondolatom támadt:

1: Milyen lehet 1 színésznőnek, hogy 1 forgatáson végig combfixben meg bugyiban kell lennie? Hogy nonstop így bámulja 60 ember, miközben ő színészkedni akarna/próbálna. Azért mégiscsak más ez mint a kurva, sztriptíztáncos...stb, ott mindenki tudja a leosztást, de ez azért fura lehet, ahogy én elképzelem. Ez lehet nagyon naiv.

2:A másik, hogy ez a film tökéletesen kielégíti a célközönségét. Jó tudom, hogy bevétele alapján azt nem találta meg. De akiknek a videóklipp, méginkább youtubeklipp és a videójátékok a közeg amiben mozog, akkor ez a mozi tökéletes. Igényes képi világ, akciók, zenével, kevés duma, főleg látvány, tényleg mint 1 játékintro és még csinos csajok is vannak benne, habár az 5-ösből azért messze nem olyan jók mint gondoltam.

3: A szerző, meg a geekes urak-hölgyek, nem tapasztalják, a sajtóvetítés okán, de kemény, hogy miféle népek járnak ezt megnézni. A mozi legalább 50%-a olyan fazonokból állt, akik hát nem is tudom hogy mondjam...szóval engem ez kissé sokkolt, hogy kb olyan alakokkal ülök moziba, akikre nézve minimum adnék 10évet, hátha még meg is szólal.Na de persze ez személyes dolog, meg tudom mi jön,h 1 nyápic értelmiségi nyomi vagyok.

Tiger Woods 2011.03.28. 09:45:30

@Áramvonalas Földműves: Ott a pont! Márhogy mindhárom.
Az imdb-s értékelés ezúttal közelebb áll a valósághoz, mint a rottenes (bár ez egyre gyakoribb, lásd még: Justin Bieber-film:)):

www.imdb.com/title/tt0978764/
www.rottentomatoes.com/m/sucker-punch-2010/

Rusznyák Csaba 2011.03.28. 10:01:08

@Tiger Woods: megy még majd lejjebb az az imdb-s átlag, nyugi :)

Edgar 2011.03.28. 10:51:38

Van egy sanda gyanúm, hogy Zack Snyderben egy újabb Joel Schumachert köszönthetünk. Pár év múlva alig tudja majd összekaparni a pénzt valamelyik Bulgáriában forgatott gagyi horrorfilmjére.

Drakeamarth 2011.03.28. 11:19:52

@Tiger Woods: Imdb-n szerintem simán 6 alá fog menni az átlaga, ami már a szarfilmek tábora. 5000 szavazat semmi.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2011.03.28. 12:15:57

@Drakeamarth: Na, ezzel csak óvatosan - A Tango és Cash pl. 5,9 az IMDB szerint, és szarfilmnek nevezni erős hülyeség.

Szoltik 2011.03.28. 13:50:45

@Edgar: Jaja...bár legalább Schumacher a bukása előtt rendezett néhány kimondottan nagy filmet is.

Drakeamarth 2011.03.28. 14:52:39

@Vészmadár: Igaz, nem volt túl szép általánosítás, de az újabb filmekre igaz. Tény, hogy van pár rendesen alulpontozott műremek.

hmikey 2011.03.28. 17:24:33

Hát, bizony csatlakoznom kell sok, előttem szólóhoz: ez nem volt olyan szar, mint ahogy lepingáltátok az ördögöt a kis falatokra. Nem fogom részletesen elemezgetni, hogy miért, mert kb. annyi értelme volna, mint annak, hogy ebbe tömény gamer/comics/manga/steampunk/combfixfétis turmixba bármi művészfilmes mondanivalót vagy csavaros sztorit várni (bár én konkrétan nem tippeltem volna meg a végét, noha nem tartom magam buta gyereknek). A battle for LA meg a többi brutálfos értelmetlen amcsi katonapropaganda mérföldekkel ótvarabb, mint ez volt. Ezen legalább volt mit nézni.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.03.29. 18:05:41

@hmikey:
Akkor lassan mondom, hogy te is megértsd, miről volt szó Csaba kritikájában és az előző 200+ hozzászólásban:
Nem. Várt. Egyetlen. Geekzblogos. Sem. Művészfilmes. Mondanivalót. Vagy. Csavaros. Sztorit. Az. Álomháborútól.
Ez a film pont hogy a "tömény gamer/comics/manga/steampunk/combfixfétis turmix" címkéjű kategóriában bukott meg!

hmikey 2011.03.29. 18:16:06

@Hamlet:

No akkor én is mégegyszer lassan: szerintem.meg.jó.volt.

Az van (szerintem), hogy újonan a gyíkblogon is elterjedtté vált a kultúrsznobizmus, pedig anno az egyéb "filmkritikus" megnyilvánulások, a tömény fikaborítás miatt menekültem erre a tájra.

Ez a soha, semmi nem elég jó mentalitás ez már kezd rohadtul az idegeimre menni, minél több kis molylepke gyűlik egy helyes kis lámpácska köré a sötét éjszakában, egyik-másik rögtön hirtelen kurvára kiizmosodik, neadjisten elkezd denevérré mutálódni, és elpusztítja az addig kellemesen melegedő fajtársakat.

Tudom, hogy megint okoskodás lesz rá a válasz, de leszarom, mert szerintem így van. Nem is az számít valójában, hogy nekem van igazam, vagy neked, hanem hogy majd kié legyen az utolsó, igen cizelláltan megfogalmazott, esetleg pontokkal elválasztott, nagybetűs, lassanmondott kinyilatkoztatás.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2011.03.29. 19:41:59

hmikey, te tényleg elképzelhetetlennek tartod, hogy direkt agyatlan agyrágógumiból is lehet bűn rossz filmet csinálni?

Aki meg nagy, feltétel nélküli testvéri összeborulásra vágyik, járjon Hitgyülibe vagy buzibárba. Esetleg a Tabdi Borozóba, ott tuti nem fog egy elszállt bölcsész se okoskodni, viszont megtudhatod, milyen jó volt a tegnapi Való Világ, kuss, szerintük jó volt, lenyűgöző érvelés, mi?

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.03.29. 19:44:00

@hmikey: itt most nem a szeretem/nem szeretemen van a hangsúly, hanem hogy aki körömszakadtáig védelmezi az Álomháborút, mindig azt nyögi be végső érvéként, hogy "de hát miért vártál magvas mondanivalókat a filmtől?".

Miközben a kritika írója, vagy pl. én egyáltalán nem magvas mondanivalót vártunk ettől a filmtől, "csak" azt, amit a trailer ígért: jó nők sokat lőjenek és látványosan kardozzanak, meg néha mondjanak vicceseket. Ezekhez az elváráshoz képest lett lepontozva a film.

Rusznyák Csaba 2011.03.29. 19:45:11

@hmikey: Te komolyan azt gondolod, hogy direkt lefikázunk egy nekünk tetsző filmet, csak mert... csak? Mer' az olyan "menő"?

A félreértések elkerülése végett: nincs azzal semmi baj, hogy szerinted jó volt. Ezért nem is láttam különösebb értelmét reagálni az előző hozzászólásodra. De amit nagyon unok már (nem csak itt, most, hanem úgy általában a kritikák kapcsán és fórumokon is), hogy egyes emberek, ha valaki nem ért egyet velük, akkor széles arccal ideológiát gyártanak hozzá, és kijelentik, hogy az a másik azért nem ért egyet velük, mert sznob/hülye/nem ért hozzá/nem úgy nézte, ahogy kellett volna/mást várt/ésatöbbifaszság.

Unalmas.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.03.29. 21:28:17

@hmikey: meglehetősen biztos vagyok benne, hogy a geekz nem sznobok gyülekezete. onnan tudom, hogy egy ideje velük vagyok.

sőt, meglehetősen elégedett vagyok a hozzállásukal, mind a filmekhez (nem engedik hogy az efféle szarokat lenyomják a torkukon) mind a kommentelőkhöz (akik közül egyeseket most csak és kizárólag azért vág a bugyi, mert a kritikaíró volt oly vakmerő, és nem írt olyasmit, ami egyezik a véleményükkel.)

Aki azzal érvel, hogy "mégis hogyan várhattunk többet egy ilyen filmtől", stb... az ne olvasson minket. Ilyen érveléssel magát jellemzi. Majd jöjjön vissza akkor, ha leereszkednek a tökei - aki ilyen elvárásokkal megelégszik, annak számára írni felesleges.

Áramvonalas Földműves 2011.03.30. 00:42:44

@Rusznyák Csaba: @Wostry Ferenc: és miért kell mindig a dilettánsok hozzászólásait kommentálni?:D sztem már ezer ilyen felesleges vita 250szer lefutott.

mr.roper 2011.03.30. 03:18:52

@Edgar: dehát Schumacher ha jól tudom még nem tart ott mostanság hogy Steven Seagallal kelljen együttműködnie...:-))

mr.roper 2011.03.30. 03:22:59

azért csak tud valamit ez a Snyder(sietve megjegyzem hogy a Sucker Punch nem tetszett)hogy kb. két filmes blogon is kommenthadjáratot indukált a filmjével...:-))naggyon laza fickó.:-))

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.03.30. 07:56:18

Pont azt nyújtotta, amit a trailer alapján elvártam tőle: tömény szórakozást. Történetet nem kértem, nem is kaptam, helyette viszont olyan látványos akciókkal lepett meg Snyder, hogy a fülem kettéállt. A bölcsességek ellenére se éreztem, hogy a rendező ezt komolynak szánta volna (volt, aki igen? :O). A karaktereket viszont ki lehetett (kellett) volna ennél 1000x jobban dolgozni, ezt aláírom, és a párbeszédekbe is elkelt volna némi fantázia, de ezek ellenére is tudtam élvezni a filmet, de még mennyire.

hmikey 2011.03.30. 11:10:23

@T. szerkesztőség:

Nem, nem azért hörrentem be a kritikára, mert nektek más a véleményetek. Azért írtam, amit írtam, mert a lehúzás mértékével nem értek egyet. Én sem azt mondom, hogy ez egy mennyire űberjó film, ilyet nem állítottam.

Plusz, amikor először olvastam az írást, akkor még nem láttam a filmet, és direkt elmentem és megnéztem (hozzáteszem, a MOM-ba, eredeti hanggal, és hálistennek elég kis nézőszámmal, hogy pl. a székrugdosás meg a többi, járulékos balfaszság ne idegesítsen feleslegesen).

Oké, nem vagytok sznobok. Viszont szerintem olyan sok időt töltötök filmnézéssel (btw, egy sajtóvetítés hangulatát el sem tudom képzelni, simán lehet, hogy ha nekem kéne beülnöm egy halom olyan ember közé, aki heti többször van moziban hivatalból, én is szarrá untam volna magam), hogy már nem tudjátok az "egyszeri néző" szemszögéből megnézni ezeket a stuffokat. És ez nem lehúzás, hanem csak egy gondolat.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.03.30. 11:26:31

@hmikey: arra hogy milyen környezetben néz valaki filmet, ajánlom figyelmedbe ezt a hozzászólást geekz.blog.hu/2011/03/24/alomhaboru_1/fullcommentlist/1#c13040550 A sajtóvetítés a cinikus újságíróival még istenes.

De ennek akkor sincs értelme - a film minőségéhez ez hogy jön hozzá? Pontosan mert pl. a kolléga sok filmet néz, van egy kialakult ízlésrendszere, amibe bele tudja illeszteni a filmeket, ezért képes elemző cikket írni róla. KÉNYSZERÍTESZ arra, hogy sznobnak látszódjak: ki nem szarja le, hogy a plázaközönség melyik filmre ül be, miután kijött a mekiből és bemegy a szoliba? EZ MÉRTÉK? Mert emellett érvelsz. Ne hülyéskedj már.

7thArT 2011.03.30. 12:06:52

@hmikey:
nem fogsz találni olyan kritikust, akivel minden filmmel kapcsolatban egyet fogsz érteni...
de olyannal azért ritkán igen, aki habár nem ért veled egyet mindenben, érdekes nézőpontja van...
én sokszor találkozom azzal, hogy a lehúzás vagy dicsőítés mértékével nagyon elszállnak...
a pontok és százalékok lassan elég keveset jelentenek, ugyan már imdb meg rotten, semmit sem bizonyít...mindenki legyártja a maga kis elméletét arra, miért szar a pontozás vagy éppen jó...
csak a szemléletmódot nézd, egy új hozzáállást...vagy addig keress a neten, amíg megtalálod a neked tetsző kritikát:DD

Egyébként meg, kéne egy kritikus elemző is, de lehet sose lenne vége;)

Ugyan ki mondja meg, ki a jó elemző?
Azért mert valaki 300-al több filmet látott még nem biztos, hogy jó az ízlése, megítélése...

skaven 2011.03.30. 12:15:56

Én tegnap néztem meg és köszönhetően a sok negatív kritikának, kb. a semminél is kevesebbet vártam a filmtől. Ehhez képest egész jól elvoltam rajta, sőt, nyugodt szívvel ki tudom jelenteni, hogy több tucatnyi ennél szarabb filmet látok minden évben. Valaki szóbahozta itt az Expendablest is. Annak jobb története volt? Nem. Több csavar volt benne? Nem? Izgalmasabb volt? Nem. Ott az egyetlen lényeges dolog a nosztalgia faktor volt, de ettől még az egy unalmas szar film, csak épp ezt sokan nem merik kimondani a szereplőgárda miatt.

Lehet persze, hogy egy Álomháború szintű filmről fölösleges túl sokat írni, nincs nagy jelentősége, de talán mégis el lehetett volna azon gondolkodni, hogy miért kell ezt a szintű mondanivalót nyomatni USA-ban (gyk. a Wanted kissé kínos zárómonológja egy az egyben ugyanez volt, de lenne még pár ilyen film), vagy hogy ami működött pl. a Brazilban, az itt miért nem sikerült, mi változott 1-2 generáció alatt, hogy ennyit egyszerűsödött ez az egész. Vagy el lehetett volna gondolkodni a célcsoporton és az amerikai filmkészítés butaságán (nem készítünk korhatáros filmet, mikor a 12-15 éves fiúk, akik a potenciális nézők lennének, nem tudnak rá bemenni, stb).
Amúgy a történetvezetés 100%-ban megegyezett egy béna számítógépes játékéval. Megvolt az intro, a bevezető rész a tutoriallal (aka. "your place in the world" jellegű első küldetés), amikor megkapod az alap fegyvereket és jön három ellenfél egymás után szép sorban, majd ezek után jönnek a teljesen lineáris küldetések. A film megpróbálta megtalálni magának a mai konzol generációt, miközben már felnőtt egy ilyen az internettel és minden mással együtt az elmúlt 10-15 évben, és ezek az emberek ennél már talán többre vágynának azért. Fel fogja ezt ismerni Hollywood? Valószínűleg nem. Ahogy a játékipar szenved pl. ezek miatt, amiatt küzd Hollywood is magával és nem úgy tűnik, mintha a kiöregedett nagyokosok látnák az utat, hogy merre kellene menni.
Ahhoz képest hogy a film egy jelenség elég erős képviselője (és a bukásának köszönhetően talán a csúcspontja is, bár erre nem vennék mérget), a "kritika" inkább csak egy unott leírás lett arról, hogy ez egy szar film, csak épp ezt két mondatban le lehetett volna zavarni. Ennek kapcsán persze lehetne fejtegetni az egyre bénább színvonalat a bloggal kapcsolatban (most már azért vagyunk páran akik mondhatják hogy évek óta olvasnak titeket), de szerintem már igy is eléggé megsértődtök, a szabvány troll válasz (nem kötelező minket olvasni) meg úgyis ott lebeg a levegőben állandóan. De szerintem nem ártana tennetek két lépést hátra, kifújni magatokat, leszállni a magas lóról, kicsit félretenni a tévedhetetlenség köpenyét és elgondolkodni azon, hogy miért lehet az, hogy még a régi olvasók között is vannak olyanok, akik már kényelmetlennek érzik a nagy arcú, olvasókat lefikázó kommentjeiteket, vagy az unalmas, semmitmondó, semmit nem akaró, felejthető kritikákat.
Egy éve sem gondoltam volna azt, hogy ezt fogom írni, de magasan Parraghramma szállítja a legmegbízhatóbb írásokat, pont amiatt, mert ő mindig megpróbál valami gondolatot végigvinni, nem csak felöklendez magából annyit, hogy "ez szar volt bazdmeg".

hmikey 2011.03.30. 12:19:37

@Wostry Ferenc: Nemár, nem a plázamérték az egyetlen mérce, azért ha belegondolsz, ti (véletlenül sem szeretnék általánosítani, de gyanítom, rohadtul sok filmet néztek meg hetente, még ha nem is mindig moziban) már jócskán pont a ló másik oldalán vagytok megtalálhatóak. A "kialakult ízlésrendszer" meg egy elég kétélű fegyver, éppen annyira képes korlátozni a véleményalkotást, mint amennyire segíti azt.

Én pl. örülök, hogy nincs ilyen ízlésrendszerem, dacára 30+ év olvasásnak, filmnézésnek, ésatöbbi. Ok, nem olvasok leányregényeket, de nagyon kevés olyan film, zene, könyv, vagy képregény van, amit minimum egyszer ne tudnék megrágni.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.03.30. 12:32:47

@hmikey: persze hogy nem a plázamérték az egyetlen mérce, csakhogy éppen te erőltetted ezt idáig, részünkről valamiféle kapcsolati szakítást valamilyen széles közönséggel, legyenek azok bárkik is, csak ebben az utolsó kommentedben meg megtagadtad.

De mi az hogy a "ló túlsó oldala"? Milyen mércével számolsz te, mi ez a már-már metrikus rendszer?

Ez az egész kurvára egyszerű ám, teljesen felesleges egy olyan, nekünk tulajdonított attitűd létezésének feltételezése, amely vád a következő olyan kritikánál amely ínyetekre van, szertefoszlik majd:

egy olyan filmről, amit féktelen elvárásokkal vártatok, a srác írt egy negatív kritikát. És ezt nagyon sokan csak hisztériával tudják feldolgozni, ami őket jellemzi leginkább (azt az apróságot, hogy a nemzetközi vélemény 99%-ban kreatív trágyadombnak tartja a filmet - mert az is - szendén megemlítem). Majd elszáll a hiszti, túlságosan nem zavarja meg az alvási szokásaimat.

7thArT 2011.03.30. 12:41:25

"kreatív trágyadomb"? Ezt nem is tudom ezek után hogy értelmezzem:)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.03.30. 12:55:06

@szoni_: hozzáteszem hmikey ritka geekzes kommentjeit bírom, csak most ezzel a kirohanásával nem értek abszolút egyet.

Rusznyák Csaba 2011.03.30. 13:01:07

@skaven: Valahogy a cikkek színvonala mindig csak akkor kerül "össztűz" alá, ha valamelyikünk mer negatívat írni egy agyonhype-olt filmről. Talán ez is megérne néhány gondolatot.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.03.30. 13:08:39

@szoni_: szori. *kreativitás* trágyadombjának. ahová a történetmesélés elbomlani megy.

hmikey 2011.03.30. 13:15:14

@Wostry Ferenc:

A kreatív trágyadomb az tényleg találó, annyira, hogy inkább nem is kívánom vizualizálni :)

Ok, akkor nem szaporítom tovább a szót, annyit azért nem ér ez a múvi, legalábbis én úgy gondolom, hogy próbáltam kevésbé hisztisen fogalmazni.

Egy plusz esélyt majd még adok ennek a cuccnak, ha lesz belőle uncut verzsön, mert érdekel, hogy mit szedtek ki belőle, hogy PG-13 lett :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.03.30. 13:16:41

egyszer egy Orson Welles-kritikánál lenne ilyen érdeklődés... :)

Rusznyák Csaba 2011.03.30. 13:21:28

Ja, egy átlag noir cikkemhez jó ha két-három hozzászólás odacsöpög - bezzeg ehhez... :)

skaven 2011.03.30. 13:24:57

@Rusznyák Csaba: ketsegtelen hogy egy senki altal nem ismert, erdektelen azsiai filmrol nem fog 20 oldalnyi kommentaradat szuletni. :)
De amugy megismetlem, nekem nem azzal volt most (sem) bajom hogy negativ kritika szuletett, szerintem sem az ev filmjerol van szo, bar szerintem siman beillesztheto az atlag szar szinvonalba, folosleges levinni a nagyon szar szintre. De ahogy vannak filmek, amiket magasan tulertekelnek, ugy vannak olyanok is, amiket a szuksegesnel is jobban lehuznak.
Engem inkabb a cikk es a hozzaszolasok szinvonala zavart.
De amugy szivesen vennek kulon cikkben egy ertekezest arrol, hogy merrefele probal tartani Hollywood, milyen mondanivalot probal lenyomni a mostani tizenevesek torkan es ez miert van igy. Ahogy megvolt Vietnam vagy akar szeptember 11. hatasa a mozira, ugy megvan-e most a valsag hatasa is? Miert kell mondogatni akar a legbenabb ezkozokkel is, hogy te iranyitod a sorsod, te vagy a kiraly, a luzerek is lehetnek fasza csavok, stb. Vagy hogy miert van az, hogy egy hatalmas ziccert is annyira unnepelnek, merthogy ugymond szerzoi film, mint az Inception. Vagy hogy az elmult idoszakban az egyik legemlekezetesebb Hollywoodi film a TDK volt, mikor valojaban nincs benne semmi extra, csak szorakoztatni probal de mondanivalo meg annyi sincs benne mint az Alomhaboruban...
Nem hiszem hogy nagyobb valsagban lenne a filmipar, mint mondjuk 20 vagy 50 eve, soha nem keletkezett rengeteg ertekelheto dolog, de ettol fuggetlenul megis olyan erzese van az embernek, hogy nagyon szenvednek Hollywoodban, mintha a nagy magikus celcsoport szo valahogy homalyba veszett volna es csak kapkodnanak utana, mikozben mar azt sem tudjak hogy mit is keresnek.
Na mindegy, igazabol csak azt akartam mondani, hogy mivel agyonhype-olt filmrol van szo, lett volna egy lehetoseg, hogy esetleg erdekesebb dolgok is felmeruljenek, de ezt most kimaradt, ez van.

Rusznyák Csaba 2011.03.30. 13:35:08

@skaven: Elhiszed, ha azt mondom, hogy már hónapok óta tervezek egy cikket ebben a témában, vagyis hogy mi a trend Hollywoodban, és miért? És úgy érzem, arról külön érdemes beszélni, nem egy adott film kapcsán.

Hogy mi túlértékelt, és mi alulértékelt, azt hagyjuk, mert csak további felesleges vitákhoz vezet, több szempontból is.

És igen, a TDK-ban nincs sok mondanivaló, de nem is kell bele. Miért kéne? Ebbe se kellett volna. A zárómonológig a film még súrolta a két csillagot alulról.

hmikey 2011.03.30. 14:37:06

Ja, az agyonypeolt dologra: nálam ugyan nem volt egy különösebben várt film, egyszer valamikor láttam belőle kb. egy fél trailert. Pont azért utálom már a trailereket is, mert elpuffogtatják a fél filmet, és simán ki lehet találni jóformán az egészet, tokkal-vonóval (ami mondjuk nem éppen hízelgő a filmkészítőkre nézve :D). Múltkor, amikor a Rango-t néztük (megjegyzem, talán idén az egyik legjobb film eddig, amit láttam), akkor figyeltem fel megint a plakátra. No, ennyire vártam ezt a stuffot :D

mesko 2011.03.30. 21:30:00

...érdekes, én akkor nem olvasnám többet ezt a blogot, ha itt erről a filmről pozítiv kritikát olvastam volna..és tényleg milyen szarul jön az ki, hogy más posztoknál alig van egy-két vélemény, az sem ér semmit pláne, ha az enyém...
ez tényleg fura..
megértem, hogy lerágnánk egy kritikust New York-ban, aki félrevezetett minket..hisz kidobtunk több mint 100 dolcsit egy színházi előadásra miatta mert elhittük amit írt:)

ki a jó kritikus?

aki elolvasott minden könyvet?..na ne,ilyen nincs
ki látott minden filmet?..naaa..ilyen sincs
ki mindent tud a világról?..:DDD
ki ismeri az embereket?
akinek kialakult ízlése van?....ugyanmár:D

SOHA NEM HISZEK EGY KRITIKUSNAK SEM!!

megyek megnézem a filmet, majd, ha egyezik a véleményem az ővével, akkor szeretem, ha nem egyezik akkor rühöllöm..igen, ez az igazság!, de viselkedem..mert megtanítottak otthon arra, hogyha belépsz valaki házába, nem köpsz a padlóra, és nem köpöd le a többi vendéget sem!
máskülönben amilyenek a házigazdák, olyanok szoktak lenni a vendégek is..
most az egyszer meguntam ezt a régebb jobb volt ez a blog kijelentéseket, mert a múltkor utána néztem és ez NEM IGAZ!...most sokkal jobb, mert színesebb, több fajta poszt van rajta, mindenki válogathat szíve szerint..nem csak egy ízlésvilág van, nem csak egyforma emberek vannak, és bizony van egy újgeneráció..amelyik most a mozikban nem a 60-70-es filmeket kapja..hanem EZT!..egy szép kis sucker punchot a gyomorba, és akkor milyen jó, hogy még léteznek pasik, akiket nem vesz le a lábáról egy bugyi, egy parkinszonos operatőr, pár villanás..stb., és letudja írni, hogy te zsengefaszú barom: BECSAPTAK..és még csak most jön április 1, de te már leszívtad!!!!

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2011.03.31. 11:05:43

@mesko: hehehehehe....ember, magadnak is ellentmondasz:
"de viselkedem..mert megtanítottak otthon arra, hogyha belépsz valaki házába, nem köpsz a padlóra, és nem köpöd le a többi vendéget sem!"
"hanem EZT!..egy szép kis sucker punchot a gyomorba, és akkor milyen jó, hogy még léteznek pasik, akiket nem vesz le a lábáról egy bugyi, egy parkinszonos operatőr, pár villanás..stb., és letudja írni, hogy te zsengefaszú barom: BECSAPTAK..és még csak most jön április 1, de te már leszívtad!!!! "
Hát, ha te így tisztelsz valakit, akkor gratulálok.

A kritikához annyit, hogy remekül megírt kritika, érződik belőle, hogy nagyon nem tetszett a film. Elolvastam, igen. És Láttam a filmet is. Részemről jól szórakoztam a filmen, nálam inkább 2 és fél csillagos, mint 1 - de csak moziban. Otthon nézve ez is olyan, mint a Battle:Los Angeles - egy csillaggal kevesebb, ha nincs mögötte a vászon varázsa. Láttam számos sokkal jobb filmet, és láttam sok szarabbat is - erősen alsó közepes a film nálam.

mesko 2011.03.31. 16:48:31

@Vészmadár: azt amit úgy kiemeltél, te is tudod, hogy nem írtam senkinek...csak úgy elképzeltem, hogy még mi is lehetett volna benne:))..ez az én scifim volt, na..

az meg, hogy hogyan tisztelek valakit, az az én dolgom..bár lehet, hogy másképp értedted amit írtam, vagy én csesztem el akkor, nem számít..ez fontos?..szerintem nem, lépünk is tovább, mert jön a következő film, puszi:)

K.Leslee 2011.04.11. 22:22:39

@Envo: a cikk iroja kategorian belul ertekelte a filmet. itt meg egyebkent azert van ennyi komment, mert amit Te uzensz a cikkironak, azt odafent mar szazhuszonnyolcszor megirtak es mindannyiszor lavinat inditott el

Horemheb 2011.08.08. 17:45:36

Csak most néztem meg a filmet, de a rotten, és a többi oldal kritikái alapján már előre elkönyveltem, hogy egy rakás szar. Úgy gondoltam, hogy ezért inkább

videoklipként nézem majd végig, természetesen főként az akciójelenetek miatt, amikben - a trailer alapján - várható volt néhány egész tűrhetően dizájnolt

elem. Valószínűleg az volt a kulcs, hogy videoklipként kezdtem nézni, mert így viszont teljesen váratlanul kifejezetten érdekes élmény volt, és egyáltalán

nem rossz.

A film egy tényleges videoklippel nyit (és ez így szerencsésen egybeesik a nézéskori attitűdömmel), abban meséli el az előzményeket, és fekteti le az

alapokat. De olyannyira videoklip, hogy nyugodtan lemehetett volna az MTV-n egy az egyben, amikor még vetítettek ott videoklipeket. Erre csak rátesz egy

lapáttal, hogy a klip alatt szóló számot (Sweet Dreams feldolgozás) a film főszereplője (Emily Browning) maga énekli, méghozzá meglepően jól. Az egész szám

nagyon jól sikerült, remekül passzol a klip hangulatához. A zene végig nagyon fontos részét képezi a filmnek (a soundtrack egyébként egész sikeres lett a

film bukásától függetlenül), olyannyira, hogy több számot maguk a színészek énekelnek fel (Emily Browning, Carla Gugino, Oscar Isaac), megdöbbentően jól

sikerülten. Még olyan részletekre is figyelt a rendező, hogy Carla Gugino filmbeli akcentusa a felénekelt számban is jelen legyen.

A film eleji videoklip tehát kulcsfontosságú a film többi része szempontjából, ez fekteti le nemcsak a történeti, hanem a film műfaji, és részben vizuális

alapjait is. Ami a műfajt illeti ugyanis, ez a film nem igazán film, hanem egy olyan videoklip, aminek van kerettörténete, méghozzá olyan, ami megmagyaráz

sok elemet a videoklipben.

Az például, hogy a film egyik rétege egy bordélyház, ahol a csajok kurvák, egyéltalán nem esetleges, hanem a kezdőklipben vázolt történetből következik. Ez

olyanfajta önreflexió, amit pl. az Inceptiontől nem kaptunk meg: az ottani álomhelyszínek, és -jelenetek teljesen esetlegesek voltak. A film "csattanója"

(Babydoll reakciója) szintén nem esetleges, és még sok más elem sem.

Ami a kerettörténetet illeti, az nagyon nyomasztó, és lehangoló, és erre a film lezárása csak felteszi a koronát. Érdekes, hogy egy ilyen típusú, a

geek-fantázia minden fontos elemét kiszolgálni igyekvő, vizuálorgiát, és giccses elemeket szégyentelenül használó videokliphez ilyen nyomasztó

kerettörténetet sikerült találni, nem teljesen világos számomra, hogy ez szándékos ellenpontként szolgál, vagy pedig így sikerült. Az utóbbi persze nehezen

lenne hihető azok után, hogy a rendező milyen apró részletekre is odafigyelt. Ez a már említett énekbeli akcentus mellett olyan apróságokon is meglátszik,

mint pl. felismerhető, hogy Babydoll álombeli főfegyverei a mostohaapja pisztolyának, és borotvájának vizuális parafrázisai.

Összeségében szerintem egy érdekes kísérlet a film, nagyon jó zenével, részletesen megtervezett elemekkel. Sajnos azonban pont a videoklip vonulaton nem

teljesít igazán jól (kivéve a film eleji klipet). Talán túl eklektikus, talán túl művi hatásúak az akciók, talán túl sok a CGI, mindenesetre nem sikerült

igazán ütősre, még ha vannak kifejezetten jó részek, illetve nagyszerű látványelemek (a Zeppelinek, vagy a gőzzombik pl. nagyon jók) is. Egy viszont biztos:

messze nem olyan rossz, mint ahogyan a kritikák alapján gondolható, különösen, ha nem normál filmként nézi az ember, hanem egy hosszúra nyúlt videoklipként.

szkristof92 2011.09.08. 18:30:16

Voltam olyan balszerencsés, hogy ezt moziban láttam, utána két napig kellett pihentetnem az érzékszerveimet és az agyamat. A rendezői változat se javít rajta semmit, magáról a élvezeti értékéről pedig annyit, hogy öt évre visszamenőleg kell elgondolkodnom láttam-e ennél szarabb popcornmozit.
süti beállítások módosítása