Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

A Kaland Játék Kockázat földalatti reneszánsza - interjú a zagor.hu házigazdáival

2011.03.18. 07:58 Geekblog

(A következő nosztalgiafröccsöt lassan rendszeressé váló vendégbloggerünk, elefes fecskendezi a hátsóagyunkba a retinánkon keresztül. Vigyázat! Sokbetű veszély! - S)

1989. Bobó és Góliát népszerűsége töretlen, a Mozaik manói Japánba keverednek, megjelenik a Csodálatos Pókember első száma - a hálószövőnek Rakéta Robival, majd később, még ugyanebben az évben a Pléhsuszterrel, a Vízemberrel és a Rémes Négyessel gyűlik meg a baja. Tim Burton első Batman filmje kapcsán jön a képregényváltozat, és a Vándorló Szellem kalandjai is felbukkannak az újságárusoknál. A tévében Szimat Szörény szimatol, Nils Holgersson ott repül Márton lúdon, az idegesítő Szupernagyi pedig folyton megkeseríti szerencsétlen Pernahajder Campbell életét. László Endre halála után megjelenik az utolsó Szíriusz kapitány regény, a Szíriusz és az ősember és a rádiójáték is leköszön, az emlékére írt, gyalázatos Szíriusz és a titokzatos robot című történettel. Az iskolában a Turbo rágó papírok csereberélését kiszorítják a lutramatricák, a tanárok pedig rendre elkobozzák a kvarcjátékokat.

És egy szép napon az újságos kirakatában felbukkan egy nagyon furcsa könyv. Borítóján püffedt, tüskés hátú lény, szögletes fején nagyon gonosz tekintetű sok-sok szem és valami gusztustalan, zsíros, bugyogó lében dagonyázik. A könyv címe Halállabirintus, alatta pedig a delejesen vonzó Félelmetes fantáziajáték A főhős TE vagy! Na, ez meg micsoda? Ezt bizony nagyon gyorsan be kell szerezni, már csak a szülőkről kell valahogy legombolni 63 forintot.

Noha ebben az évben még három másik, a Kaland Játék Kockázattól független lapozgatós játékkönyv is megjelent, egyikük sem tudott olyan sikert elérni, mint Steve Jackson és Ian Livingstone legendás sorozata. A rövid életű Időgép kalandok első kötete, A lovagok titka alapvetően nem volt rossz, a rajzok is tetszetősek, de rövid volt, szörny egy szál se és harcolni sem lehetett benne. A magyar A Sárkányvár titka (KALANDJÁTÉK LEGÚJABB!) pedig úgy pocsék, ahogy van, az illusztrációk elkövetője kedvéért pedig bárcsak laposra kalapálhatnám a földgolyót, hogy a széléről a mélybe taszíthassam. (A harmadikhoz, Tihor Miklós és Mazán Zsolt A sárkány háborúja című könyvéhez még nem volt szerencsém.)


Mi tette különlegessé a Kaland Játék Kockázat könyveket? A ronda és csúf szörnyek, a változatos halálnemek – ez különösen élvezetes egy kiskamasz számára! - , az egyszerű és használható szabályrendszer, a harc lehetősége, amit ugyan valószínűleg senki sem csinált végig becsületesen, de volt – és szörnyekkel harcolni nagy vagányság. És persze az illusztrációk. Rajzokban szinte mindig nagyon erős volt a sorozat és szívesen alkalmaztak groteszkebb, sötétebb stílusú alkotókat is, akik alapvetően meghatározták a történetek hangulatát – elég csak A Tűzhegy varázslója, A Káosz fellegvára és még számos kaland kiváló illusztrátorára, Russ Nicholsonra gondolni vagy a – nagyobbaknak szóló – Varázslat könyveket gyönyörűségesen torz figuráival felejthetetlenné tévő, John Blanch-re.

Hosszasan lehetne még írni a Fighting Fantasy történetéről, Steve Jackson és Ian Livingstone igazi sikertörténetéről (Games Workshop, Eidos), de inkább gyorsan tekintsük át a sorozat itthoni pályafutását. A Rakéta 1993-ig, a kiadó megszűnéséig 17 részt, a Kaland Játék Varázslat 3 kötetét és a történetek helyszínét részletesen bemutató (még troll viccek is vannak benne: „Mi történik, ha valaki fejbe ver egy Törpét egy hatalmas sziklával? – Egy jót röhögök! Ha-ha-ha!”) Titán – A szárnyaló fantázia világát adta ki. 1992-ben az Új Vénusz vette át a sorozatot, Fantázia Harcos címmel. Különleges tehetséggel választották ki a gyengébb, főként sci-fi történeteket, de a könyvek gyalázatosan igénytelen minőségével is gyakorlatilag halálra ítélték a sorozatot. 11 kötet, a Kaland Játék Varázslat negyedik, befejező része és egy hosszú, ínycsiklandó lista a további kötetekről – majd eltűntek. Később a Szukits próbálta meg feléleszteni a sorozatot, de két könyv után úgy döntöttek, nem éri meg nekik.


Azután eltelt majdnem tíz év és látszólag semmi sem történt. De csak látszólag, mert néhány elszánt rajongó nem tudott beletörődni abba, hogy jó néhány kalandot soha nem játszhatnak végig magyarul. Elkezdték hát lefordítani azokat – ez talán még nem lenne olyan különleges, hiszen számos rajongótábor foglakozik kedvenceik magyarosításával. Ők viszont többet akartak: nincs igazi játékélmény egy ujj-két ujj-huszonegy ujj nélkül, a hiányzó köteteket a polcukon akarták látni. A zagor.hu lelkes csapata eddig 15, Magyarországon ki nem adott részt, illetve füzet formájában (eredetileg a 80-as években, a Fighting Fantasy világával foglalkozó Warlock magazinban megjelent) 3 minikalandot tett elérhetővé: ezeket mind letölthetjük pdf formátumban, illetve ha úgy tetszik, akár könyv formájában is beszerezhetjük.

De hogyan is kezdődött ez az egész? A zagor.hu atyját, runnert és FireFoX-ot – többek között a könyvek egyik fő fordítója – kérdeztem.

- Honnan jött az ötlet, hogy magyarra fordítsátok és nyomtatott formában is elérhetővé tegyétek a KJK-könyveket?

runner: Érdekes módon nem volt tudatos a dolog. Már nagyon hiányoltam, hogy nem jelennek meg hazánkban Fighting Fantasy könyvek. Egyik nap véletlenül rátaláltam a neten A Sárkány szemének nyersfordításra - már ez hatalmas örömet jelentett nekem, hogy valaki végre lefordította az egyik könyvet. Csak úgy kedvtelésből megpróbáltam valami könyv kinézetűre rendezni, majd A5-ös formátumban kinyomtattam, és összekapcsoztattam. Ebben csak úgy gyorsan összerendezgettem a fejezeteket, próbáltam a képeket is elhelyezni. Aztán egy fórumon megtudtam, hogy a Pusztítónak is létezik rajongói fordítása. Ez volt az a pont, amikor úgy gondoltam, hogy meg kell ezeket csinálnom igazi regény méretű könyvekként is. Gyermekkori nagy kedvenceim, a Rakéta kiadós változat mellett döntöttem.

Majd jött a hosszú próbálgatások ideje, és amikor végül elkészült, ezen felbuzdulva immár harmadszorra átszerkesztettem A Sárkány szemét is, hogy ne nyersfordítás legyen. Ezt feltettem a régi honlapomra, hátha van pár lelkes rajongó, akik örülnének ezeknek. Voltak is páran, és közben elkezdtem keresni a fórumokon fordítókat.

Ezután egy olyan művet választottam, amit már régóta szerettem volna magyarul a kezemben tartani. Ez volt a Visszatérés a Tűzhegybe. A szöveg 30%-a már létezett magyarul, de a maradékhoz embereket kellett keresnem, mert én nem igazán tudok jól angolul. Végül nagyjából egy év múlva kész lett az egész.

Ezt is összeszerkesztettem, és elkészült a könyv. Még éppen időben, mert 1989-ben jelent meg A Tűzhegy Varázslója, és mindenképpen szerettem volna, ha elkészül 2009-ben, a 20. évfordulóra. Sikerült is! Év végén kész volt. Az eredeti angol verziónál mondjuk csak 10 év telt el, és a történetbe is ezt írták, de ezt a magyar változatban átírtam 20 évre.

Őszintén szólva, hihetetlen érzés volt a kezemben fogni a könyvet. Mintha újra kisfiú lettem volna, aki éppen most vette meg a várva várt következő KJK könyvet a sarki újságosnál, mint anno a 90-es évek elején. Sosem gondoltam volna, hogy én leszek az, aki ezt elkészíti.


FireFoX:
Azt elég régóta figyeltem, hogy runner készíti ezeket a könyveket, de sokáig hidegen hagyott a dolog. Aztán szépen, lassan felkerült az első egy-két mű. Eredetileg a Jurgen és Planyo páros által készített weblap (emlékműve megtekinthető a kjk.uw.hu weboldalon) volt az, még 2007-ben, ami visszavezetett ebbe a világba. Oldaluk két legfontosabb eleme az egy témás fórummá hízott vendégkönyv volt, amiben már-már követhetetlen módon folyt a beszélgetés a legkülönfélébb témákról, és az a program, amivel (ekkorra már) nyolc magyarul megjelent KJK-t lehetett játszani többé-kevésbé a szabályoknak megfelelően. Sajnos nem sokkal később ezt az oldalt feltörték, és bár többször is ígérték a készítők a folytatást, abból nem lett semmi. A program fejlesztése is félbe maradt, nagy-nagy űrt hagyva maga után. Ezután mindenki átpártolt az NTamas oldalán futó fórumra (jelenleg a fightingfantasy.atw.hu/forum oldalon található meg), és várta, hogy valami történjen.

Aztán elkezdtek páran beszélni arról, hogy lehetne/kellene közös online játékokat rendezni ilyen-olyan formában. Jöttek a vélemények, hogy hogyan kellene, hogy nem, milyen formában lehetne csinálni és milyenbe nem, melyiknek mik az előnyei-hátrányai. Én meg úgy döntöttem, hogy végül is miért ne, és elkezdtem fordítani az Éjsárkányt, mondván azt az emberek nagy része úgysem ismeri, és sokkal jobb szórakozásnak bizonyulna, mintha valamelyik, magyarul már megjelent művet kezdeném el. A választás egyébként azért esett erre a könyvre, mert szeretem a sárkányokat, és ilyen címmel biztos voltam benne, hogy találkozom majd egy-kettővel. Az egyszerűség kedvéért ekkor még csak azokat a fejezetpontokat fordítottam le, amerre a társaság akart menni. Ez volt 2009. novemberének 8. napján. Egy hónappal és 130 fejezetponttal később felkerestem runnert, hogy csinálok egy ilyet, és érdekelné-e az anyag, ha elkészíteném a történet közben kihagyott részeket is. Pechemre érdekelte.

- Miért épp Zagor.hu lett az oldal neve?

runner: KJK rajongóként, gondoltam, csinálok egy összefoglaló oldalt, ahol a könyvek borító képei, hátsó leírásuk, és pár egyéb információ, képek lennének. 1999-ben meg is csináltam, és feltettem az akkor még létező extra.hu ingyenes tárhelyre. 2010 elején aztán kaptam az értesítést, hogy megszűnik a szolgáltató, és pont ekkora kezdett fellendülni az érdeklődés a rajongók körében. Így adta magát, hogy ha már új helyre kell költözni, akkor csinálok hozzá egy saját domain nevet is. A Kaland Játék Kockázat nevekkel kapcsolatos oldalak foglaltak voltak, ezért gondoltam egy idegen név kellene, ami átfogóan illik is egy ilyen weboldalhoz. A Titan.hu már foglalt volt, ezért aztán a Tűzhegy gonosz varázslójára esett a választásom.

- Mennyi munkát jelent egy-egy könyv?

runner: Mostanában, hogy fellendült a kedv a kalandtársakban, és sokan fordítanak, már van kiforrott menete a dolognak, de azért régebben sokkal több idő és munka volt. Mára már kialakult a sablon dokumentum, melyben kialakíthatóak a fejezetek, beilleszthetőek a képek, és végül, sok-sok teszt után megvan a technikai része is, hogy jó minőségű könyvek készüljenek. Megjegyzem, kevés példány készül, mert nincs manapság már olyan nagy tábora a KJK könyveknek, és nem utolsó sorban erre van kapacitás is.

FireFoX: Ha én fordítok, még rosszabb napokon és rosszabb könyvek esetében is el tudok készíteni 50 fejezetpontot – de ez olyankor eléggé megerőltető. Jobb esetben akár 100-al is el tudok készülni, sokkal kevesebb energia befektetéssel. De ez még az egyszerűbbik része. Ezután runner elkészít magának egy tesztkönyvet, elolvassa azt, belejavít, ha valamivel nem ért egyet, azt átírja, vagy jelzi valamilyen módon. Ezután ismét hozzám kerül az anyag, és én is elolvasom újra. Ilyenkor általában már más szemmel tudok a szövegre tekinteni, mert már leülepedett bennem egy kicsit, és könnyebben kiszúrom az esetleges hibákat. Ezt még eljátsszuk néhányszor, és csak ez után kerül a mű a nyomdába.

Ha valaki más fordít, akkor könnyebb a dolgom, mert csak egyszer kell átnéznem a könyvet, elsősorban fordítási hibák után kutatva. Ezeket aztán vagy javítom, vagy csak jelzem, és küldöm is vissza az anyagot ismételt átnézésre. Ilyenkor általában kevesebb dolgom van, különösen ha jó a történet és a fordítás minősége is, de volt már rá példa, hogy csigatempóban haladtam csak, mert a sztori nem tudott lekötni.


- Nehezebb fordítani egy lapozgatós játékkönyvet (gondolok itt a régi Rakéta könyvek néhány klasszikus fordítási hibájára), mint egy hagyományos regényt?

FireFoX: A Rakétások hibáival kapcsolatban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Halállabirintus 1989-es, és A varázsló kriptája is csak 1993-ban látta meg a napvilágot. Az azóta eltelt 18 év alatt sokat fejlődött a világ és a technológia, és nekünk már olyan források állnak rendelkezésünkre, amilyenekről az akkori fordítók még csak nem is álmodhattak. Emiatt nem szabad ilyen összehasonlítást végezni. A Rakétások és az Új Vénusz között persze nem csak hogy szabad, szinte már kell is.

De mindenképpen nehezebb. A regénynél az ember elkezdi az olvasást/fordítást az 1. fejezetnél, befejezi 400-nál, és közben egyesével lépked, mindig csak fölfelé. Ugyanezt elvileg meg lehetne csinálni itt is (voltak is rá próbálkozások), de annak elég randa következményei lehetnek. A legfontosabb ok, hogy a környezetéből kiragadott mondatokat kell fordítani. A fordításnak sosem az a lényege, hogy egymás után rakott angol szavak helyett egymás után rakott magyar szavakat írjunk le egy papírlapra, hanem hogy elmeséljünk egy történetet, amit csak akkor tudunk teljes beleéléssel átadni, ha mi magunk is pontosan értjük, tudjuk, hogy mi történik. A másik tipikus nehézség a játékkönyvek fordításánál, hogy az eredeti szerző is könnyedén ejthetett valamilyen hibát a történetben, és ezeket megint csak akkor veszi észre az ember, ha történetileg halad sorba. Ami pedig még nehezebb, mert míg egy regényben egyféleképpen történnek az események, addig itt több száz, ha nem több ezer lehetséges eseményszál létezik párhuzamosan. Sokszor könnyű az ilyen hibát javítani, de sajnos időnként bele lehet futni olyanokba, ami komolyabb belenyúlást igényelne a részünkről, és ilyenkor el kell dönteni, hogy mennyire engedhető ez meg.

- Az eddigi könyvek közül melyikkel volt a legtöbb macera?

runner: A legtöbb időt természetesen az első könyvekkel töltöttem, mert nulláról kellett megalkotnom őket, mind a számítógépen, mind valós könyv formában. Ez akkor sok időt vett igénybe, és teszteket, de ma már könnyebb megy a dolog.

FireFoX: Számomra talán az Éjféli Tolvajjal. Ez volt az első olyan könyv, aminek a fordítását érdemileg ellenőriztem, és elég sok esetben nem értettem egyet a fordítóval, Killmasterrel, de végül szerencsére sikerült mindkettőnk megelégedésére rendezni a dolgokat. Ha beleveszem azokat is, amiket fordítottam, akkor A Nekromanta éjszakájával. Az első probléma már a borítónál adódott, ugyanis nem akartuk átvenni a 2. Wizard-sorozat – szerintem eléggé rondára sikeredett – apró képes, pajzsos kinézetét, de alternatív képet sem igazán sikerült találnunk. És ehhez jött még hozzá a 450, rövidnek nem mondható fejezetpont fordítása, majd pedig ellenőrzése.


- Hogyan jött, hogy megcsináljátok A Tűzhegy varázslójának színes kiadását?

runner: Tavaly megjelent A Tűzhegy Varázslója iPhone-ra, amelyben kiszínezték a régi fekete-fehér képeket. Mivel ez volt az írók első könyve, ebből több kiadás is volt, köztük egy 25. jubileumi is. Valahogy a két dologból jött, hogy a kettőt kombinálva, készítsek egy színes, javított változatot. Elég sok hiba volt az eredeti fordításban és két kép nem volt benne az iPhone-os változatban, ezért a 97-es és 106-os fejezetnél lévő képeket én színeztem ki. Az elkészült könyv szép lett, de bevallom, a színes oldalak miatt, és mert legalább annyi munka volt vele, mint egy másik, ki nem adott kötettel, több színes könyvet nem tervezek összeállítani.

- Milyen típusú kalandok vannak? Vannak-e különlegesebb, sajátosabb történetek?

FireFoX: A legkülönfélébb témákat dolgozzák fel ezek a könyvek, de az esetek nagy részében a Jót szolgáljuk benne. Az egyik tipikusan felmerülő téma a „mentsük meg Titánt a pusztulástól vagy Gonoszságba süllyedéstől”. Ilyen az Éjsárkány, A Múmia Átka, A Lidérckastély mélyén, A Nekromanta éjszakája vagy a Vihargyilkos. Ugyanez a téma megjelenik kisebb léptékben is: A Kard Mestere, a Sardath ostroma és az Őrjöngő Agyarak például arról szól, hogyan mentjük meg saját otthonunkat a Gonoszság erőitől. A másik jellegzetes téma a bosszúállás valamely tipikusan gonosz ellenségen. Ennek képviselői a Vérescsont, A Mélység Démonai vagy A Vérfarkas üvöltése.

Ha valaki nem a világot akarja megmenteni, akkor ott van számára az Éjféli Tolvaj, ahol egy tolvaj tanoncot alakítunk, akit már csak egy próba választ el a felnőtté válástól, vagy A Pusztító, melyben egy valódi fenevadat, a sötétség egy igazi szülöttét alakíthatja, aki a benne maradt emberség utolsó csíráiba kapaszkodva próbálja meg visszanyerni korábbi életét, amire nem is emlékszik.

Külön kategóriát érdemel A Kétélű Jóslat. Nem csak azért, mert kezdéskor semmit nem tudunk önmagunkról és a körülöttünk lévőkről, hanem mert ez azon ritka történetek egyike, ahol szabadon dönthetünk, hogy a Jó vagy a Gonosz oldalára álljunk. Talán A Skorpiók Mocsara tekinthető még ilyennek, bár ott nem mi magunk válhatunk egy gonosz uralkodóvá, hanem csak egy ilyen szolgálatába szegődünk.

Akinek futurisztikusabb történetre fájna a foga, a sorozat már megjelent kötetei között az is megtalálhatja a számítását, bár ehhez vissza kell térnie az Új Vénusz kiadó könyveihez, ők ugyanis már elkészítették az összes ilyen jellegű művet.


És itt van még a Hercegek Viadala két kötete is. Alapvetően bizakodóan, sőt, igen nagy elvárásokkal tekintünk erre a műre, hiszen ilyen még nem volt. Egy kicsit talán úgy, ahogy a Vihargyilkosra is néztünk. Szinte minden külföldi forrásból csak dicsérni hallottam azt a könyvet, a fordítást befejezve meg nézem magam elé, hogy ez tényleg csak ennyi volt? És egy kicsit félek, hogy a Hercegekkel is ez lesz. Adva van két, egyenként 500 fejezetpontos könyv. Közelebbről belenézve az első fejezetponton van egy elágazás, és dönthet a játékos, hogy egymagában vág neki a kalandnak, vagy a társával. Ezen a ponton a könyvek (ideális esetben) szétesnek három darab, egyenként 250 fejezetpontos kalanddá (már amennyiben feltételezzük, hogy az egyjátékosok útja alapvetően különbözik a kétjátékosokétól), ami sajnos eléggé beszűkíti a lehetőségeket, az összetettséget. És kicsit amiatt is félek, hogy egy nemrég elvégzett, aránylag nagy rajongóbázison alapuló felmérés mindkét könyvet az utolsó 5 közé sorolta.

- Az előkészületben rovatban szerepel a Királyok koronája is. Mondanátok erről pár szót?

runner: A Varázslat! sorozat négy kötetből áll, amiből a Rakéta kiadó hármat adott ki (amennyire én tudom, 1993-ban anyagi okok miatt megszűnt a kiadó), és később a KJK sorozatot folytató Új-Vénusz kiadó adta ki a negyedik, befejező kötetet. Ám ez nemcsak a külalak minőségében volt kifogásolható, hanem fordításában is.

Valahogy ennek a könyvnek a javított, és persze Rakétás kinézetű változatának elkészítése is rajongói kötelesség. Szeretnénk, ha szép és teljes lenne ez a különálló sorozat is.

FireFoX: Ez önmagában szerintem még nem igazolná az újrakiadást, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy még hátra van egy jó tucatnyi könyv, ami semmilyen formában nem látott eddig napvilágot. A Királyok Koronája kellett volna, hogy legyen a sorozat betetőzése, ehelyett azonban csak elkeseredést hozott. Tekintsünk el a borzalmas borítótól, a satnya minőségű képektől. Bocsássuk meg, hogy még a szöveg is úgy néz ki, mintha egy majdnem teljesen kiürült patronnal nyomtatták volna. Nézzük el, hogy a fordítás minősége úgy rossz, ahogy van. Mert ezek mellett még akár lehetne is élvezni a könyvet. De sajnos valamiért úgy gondolták, hogy annak ellenére, hogy ez egy sorozat befejező része, rájuk nem vonatkoznak az elődök által lefektetett alapok, és mindent átírtak benne – a tárgyak és fajok neveit, amikkel kapásból elég nehézzé tették a kalandozók életét, de a varázslatok kódjait is, amiket újra megtanulni azért elég kellemetlen.

Úgyhogy ha nagyon nincs mit csinálnom, ezzel foglalkozom, és ha már úgyis át kell rágnom magam újra az egészen, akkor kap egy olyan szintű ráncfelvarrást is, mint amilyet A Tűzhegy Varázslója is megélt.


- Mekkora a rajongói bázis?

FireFoX: Százas nagyságrendben mozog azok száma, akik figyelemmel követik valamilyen módon a történéseket, azt azonban, hogy ki az, aki csak letölti a könyveket, és ki az, aki el is olvassa, elég nehéz megsaccolni. Talán az egyetlen biztos szám, amit mondani lehet, az a 13-as, ugyanis ennyien neveztek a tavaly októberi nyereményjátékra.

runner: Nyomtatott formában pár tucat lelkes rajongó gyűjti a könyveket a polcára.


Szerintetek manapság ezekkel a könyvekkel csupán nosztalgiából játszanak vagy képesek a számítógépes játékok korában is valami egyedit és izgalmasat nyújtani?

runner: Hát, gondolom sokan nosztalgiából olvassák ezeket, mint én is. De sok fiatal is írt, hogy olvassák és szeretik ezeket a játékkönyveket. Persze én is játszom sokféle számítógépes játékkal, de azért még mindig megvan a varázsa a könyveknek.

FireFoX: Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy e kérdéssel kapcsolatban nem kell találgatásokba bocsátkoznom: több olyan emberről is tudok, akik korábban semmiféle kapcsolatban nem álltak ezekkel a könyvekkel, most azonban – szabadidejük nyújtotta korlátokon belül – lelkesen játszanak velük, akár még közösen is.

- Hogyan bírjátok? Mennyi időt vesz el a szabadidőtökből?

runner: Miután megugrott a fordítók száma, és több ember is segít különböző módokon, már gyorsabban haladunk. Persze azért elég sok munka van egy könyvvel, mire végül elkészül, és hát igen, sok szabadidőt elvesz. De megéri, mert kárpótol, mikor kezembe vehetem a kész könyvet.

FireFoX: Annyi a trükk, hogy nem szabad erőlködni vele. Szerencsém volt, hogy eddig olyan könyveket fordítottam, amik nagyrészt tetszettek (ez alól mondjuk egy nagy kivétel volt a Vihargyilkos, de az a könyv sem volt kimondottan rossz). És ha élvezem, amit olvasok, akkor sokkal könnyebben megy a fordítás, nem szenvedek, nem nyűgnek érzem, sokkal inkább kihívásnak, ráadásul hajt a kíváncsiság is, hogy vajon mi fog történni a következő fejezetpontnál.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy minden szabadidőm rámegy. Amikor leülök, hogy ezzel foglalkozzam, akkor nyilván elúszik egy fél nap. Mostanában viszont visszavettem a tempóból, inkább nem dolgozok előre, mert néha kezd elegem lenni belőle, és nem szeretném, ha ez az érzés véglegesedne bennem. Ilyenkor inkább elmegyek szórakozni az ismerősökkel, írok pár bejegyzést a lexikonba vagy kitalálok valami jópofa újdonságot a weblaphoz, és elkönyvelem, hogy „na, ma sem csináltam semmi hasznosat”.

-
Saját KJK-kaland író versenyt hirdettetek. Milyen művekre számítotok?

runner: Megpróbáltam több időt hagyni a művek készítésére, mivel sokan most írnak kalandokat, illetve a régi gyerekkori ötleteket egészítik ki. A megkötés csak a fejezetszámban van (200) illetve, hogy a Titán világában játszódjon. Érdeklődés volt azért, így remélem, augusztus 31-ig több jó kaland is érkezik majd. A legjobb három pedig egy Füzetben kap majd helyet, kis illusztrációkkal.


- Milyen terveitek vannak? Mit tesztek, ha a sorozat utolsó kötetével is végeztek?

runner: A terv persze, hogy mindegyik meg nem jelent kötet elkészüljön. Az pedig, hogy mi lesz, ha minddel végeztünk, még kérdéses. Az biztos, hogy én már akkor boldog lennék, ha tényleg sikerül mindet elkészíteni, és ott fognak sorakozni a polcomon.

FireFoX: Sokan szeretnének sok mindent. Egyeseknek a színes könyvek a vesszőparipája, annak ellenére, hogy már A Tűzhegy Varázslójában lévő ábrák is elég pocsékra sikeredtek a rendelkezésre álló képek alacsony felbontása miatt. Olyan kérés is érkezett már, hogy a Királyok Koronája után a többi Új Vénuszos könyvet is pofozzuk ki.

Jelenleg úgy gondolom, hogy egy pár hónapos pihenés után folytatnám a fordítást a Magányos Farkas sorozattal, melyet egyébként több dolog miatt is jobbnak tartok, mint a KJK, ehhez azonban runner támogatására is nagy szükség lesz. Aztán persze ki tudja?

A Kaland Játék Kockázat honosított köteteit runner és FireFox weboldalán, a zagor.hu-n érhetitek el.

 

78 komment

Címkék: interjú scifi fantasy

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr682748384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2011.03.18. 08:53:23

A sárkány háborúja nem volt rossz (a képei igen), csak nagyon sütöttek belőle a szerzők AD&D-s élményei.

A harcokat amúgy én szinte mindig rendesen csináltam, meg is padlóztam soxor, gyakran ez vette el a kedvem a sokadik újrakezdéstől, de legalább így még van, aminek máig sem tudom a végét, neki lehet futni még párszor a végtelen történetnek!

kIára 2011.03.18. 09:08:23

Blog formájában nem akartok néhányat kiadni?
Szerintem a blogformátum kitűnően alkalmas erre, lásd: ciganylabirintus.blog.hu/2009/03/04/hatter_7
Mondjuk a kommentelést ki kell kapcsolni, különben fennál spoiler-veszély.

Flankerr 2011.03.18. 10:29:43

Volt egy valami fergetegesen vicces paródiakönyv is, kiadták magyarul, na azon erősen szakadtam.. Sajnos csak kölcsönbe, se névre, se íróra nem emlékszem..

RoFä 2011.03.18. 10:55:41

Es melyik volt az amelyik nem fantasy, hanem posztapokaliptikus madmaxes-zimbezombis kornyezetben jatszodott, es SPOILER az egyik befejezes az volt, hogy "a kuldetest teljesitetted, de sajnos a virust megkaptad, gratulalunk de megdoglesz"...?

Chomy 2011.03.18. 10:56:54

Fasza! '89-ből a Szíriusz kapitányos dolgok kivételével kb. minden megvolt, bár némelyik csak utólag, pótlólagosan.

A KJK-könyvek és a Titán amúgy alapvetően határozta meg az ízlésem fantasyben (illusztrációk tekintetében, és általánosságban is). Nagy respekt a zagor.hu-s srácoknak a tevékenységükért!

RoFä 2011.03.18. 10:57:23

Ja, a kezdo hangulatfestesert nagy riszpekt, egy dolog maradt ki talan ami nekem meghatarozo volt: akkoriban jelentek meg a "diliboltok", lehetett borsos ragogumit, fingoparnat, kaki illatu spret, robbano cigit kapni....

RoFä 2011.03.18. 11:00:22

@Chomy: En imadtam Sziriusz kapitanyt, beketabor-kompatibilis ifjusagi sci fi rulez.

Mar a Sziriusz sorozat elso resze a jegge fagyott csaladdal es a gyaszolo apaval durvan sotet volt gyerekregenynek... Harry Potter, pff...

manuva 2011.03.18. 11:37:19

Ejj, mindig ez a kurva gyerekkor!:)

DPR 2011.03.18. 12:12:40

@Flankerr:
Gordon Fletcher: A Tök(él)etlen katona 1-2

Flankerr 2011.03.18. 12:20:37

@DPR: Ez az..:) Gimiben a fél osztály röhögött amikor szünetben felolvasott belőle a szerencsés akinek megvolt..:D

Geldrin · http://geldrin.deviantart.com 2011.03.18. 12:54:28

Köszönet a cikkért, sikerült egy kis nosztalgiát csempészni a szívembe! :D

Chavez 2011.03.18. 13:09:46

A Tökéletlen katona tényleg marha vicces volt, azt vettem elő a leggyakrabban. A posztapokaliptikus meg az Országút harcosa, abban volt vírus. De van nekem egy másik posztapok témájú, a Kaliforniai visszaszámlálás is, amit nem Livingstonék írtak.

DPR 2011.03.18. 13:23:22

@Flankerr:
féltve őrzöm mind a 2 kötetét;)

elefes 2011.03.18. 13:26:35

szuper-hiper-mega-vezér-fő-óriás-kingsájz-atom-robot-ork

DPR 2011.03.18. 13:29:16

@Chavez:
Országút harcosa + a Kaliforniai visszaszámlálás is megvan (:
illetve: A királyok koronája (a leghosszabb KJK könyv)

Elmeboy 2011.03.18. 14:25:28

"Fején találtad a szöget - vonj le tőle 1 Életerőpontot"

Darmol Purgos pedig a legfaszább főgonosz volt, evör.

Chavez 2011.03.18. 14:36:06

Na meg a Vietnámi Tombolás. Ritka unalmas volt.

parttalan 2011.03.18. 14:55:06

"(A harmadikhoz, Tihor Miklós és Mazán Zsolt A sárkány háborúja című könyvéhez még nem volt szerencsém.)"

Imádtam a KJK könyveket, de ez a magyar alkotás a legjobb. Ha ajálhatom, sürgősen pótold!!

A KJK művek gyerekkorom meghatározó ikonjai. A Haláltalizmán és a Pusztítás Maszkjai volt a kedvenc, meg a 4 kötetes Varázslat.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.03.18. 14:56:30

A Kaland Játék Kockázat nagyon jó volt. Az első amit megvettem A skorpiók mocsara volt, majd szépen vettem a többit is és beszereztem az azt megelezőeket is. Rendszeresen végigjátszottam, néhol csaltam, néha már a 10 ujj is kevés volt:D Az Időgépes könyvek unalmasak voltak, A sárkány háborúja viszont szvsz remek volt. Emlékszem még volt egy westernes is, az nem jut eszembe, meg Joe Devertől is kiadták a Kaliforniai visszaszámlálást.
Elismerésem a fordítóknak, kár, hogy nem adnak ki ujjabbakat, én venném:)

Mazlee 2011.03.18. 14:58:56

jééé ebből megvan még jópár a polcon :) volt egy westernes is csak a címére nem emlékszem

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.03.18. 15:01:31

A korrajzzal indítás zseniális!
Ezeket a könyveket annyira nem ismerem, csak egyet játszottam; valami kísértetkastélyban játszódott, nem tudomm mi volt a címe. Meg volt egy western is ilyen stílusban, azt nagyon szerettem, többször is végigjátszottam.

hiryu2,0 2011.03.18. 15:12:38

Húúú... Mi is volt ? Szamuráj kardja? Hányszor kellett szeppukut elkövetnem, te jó ég....

Mér' nem látom a borítóját?????

2011.03.18. 15:16:53

Jó kis poszt. Megboldogult ifjúságom egyik szép emléke :)
A zagoros srácoknak (ha vannak a csapatban lányok, nekik főleg!) pedig maximális tiszteletem és elismerésem!!!

@koimbra: @Mazlee: A rettegés városa - ez volt az a bizonyos westernes kötet.

Badbitie 2011.03.18. 15:23:44

Ezekből nekem is van vagy két tucat könyv :)

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.18. 15:26:44

Nekem a legrégebbiek szinte mind megvannak. De ha lesznek újak, én esküszöm beújítom a maradékot is. A sárkány háborúja nekem nagyon bejött, a sárkányvár titka viszont nagyon nem. A Menekülés a sötétségből se volt rossz, ahol novíciusként kezdtél, és voltak képességeid, de sajnos nem jutottak el az amcsik a második részig sem a hatrészes sorozatban.

Palacsili mákkal 2011.03.18. 15:33:40

És ne felejtsük el, hogy volt lányok számára egy nagyon gagyi szerelmes lapozgatós könyvecske is... :DDDDDD

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2011.03.18. 15:39:53

A kedvencem a Vértengerek volt, a kalózos, de annak idején megvolt egytől-egyig mind, imádtam őket.

A másik királyság az Országút harcosa volt, jó kis posztapokaliptikus sztori. Zsír. Most eszembe jutott, hogy össze kéne gyűjteni újra az összeset. :)

bőrmók 2011.03.18. 15:42:28

Sajnálom, srácok, de meg kell küzdenetek Grendellel.

Grendel ÜGYESSÉG 8 ÉLETERŐ 9

Chavez 2011.03.18. 15:51:24

Nekem az Elátkozott ház volt a kedvencem, iszonyúan átjött a fíling.

abiscezs 2011.03.18. 16:10:35

az Országút Harcosa - mindig elfogyott az üzemanyagom :) már csaltam össze vissza, de akkor is kifogyott

Halállabirintus: ÓRIÁSI! átmentem rajta vagy 4x

Viktus 2011.03.18. 16:13:26

Jó is volt az 15-20 éve :) aztán meg a szerepjátékos M.A.G.U.S. korszak ... ma meg csak a gép van az ifjúságnak.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.03.18. 16:16:26

Nagyon jó poszt!

És milyen telitalálat volt a Halállabirintussal indítani a sorozatot! Egy vérbeli izgalmas, aberrált szörnyűségekkel teli, de kellemesen bevezető szintű klisés fantasy-sztori volt...

Emlékszem,. apám nagyon gyanakodva nézte a kezemben (akárcsak a napközis tanár hetedikben a cicisdémonos borítójú Káosz szívét, de ez egy másik történet...)

Ayesha (törölt) 2011.03.18. 16:17:57

@Chavez: attól egyrészt majd beszartam, ha este játszottam, másrészt állandóan megmurdeltem:D
egyetlen egy alkalommal sikerült kijutnom a végén, de máig nem emlékszem, hogy hogy sikerült:)

Ritana 2011.03.18. 16:19:57

Én is rajongtam ezekért (lány létemre), de máig tartó traumám, hogy a Halállabirintus, és a Tűzhegy varázslója valami nyomdai hiba miatt egyszerűen végigjátszhatatlan volt (szerintem elszámozták)..a Gyíkkirály szigete viszont az egyik kedvencem!
De aztán jött az ad&d és beszippantott..:))

travis 2011.03.18. 16:21:38

Az első bekezdést megkönnyeztem.

TomAce 2011.03.18. 16:22:35

Sziriusz kapitány rulez, megvan mindegyik kötet, pár éve felnőt fejjel, egy nyári szünet alatt elolvastam mindet :)
Hogy ontopic is legyek, a KJK könyvek indítottak el az RPG felé, amit mai napig -igaz már közel sem akkora lelkesedéssel- játszunk pár barátommal.

elefes 2011.03.18. 16:27:43

Emlékszem, még alsótagozatos voltam, betegen nyomtam az ágyat és anyám munkába menet előtt leugrott a boltba és nemcsak kaját hozott nekem, hanem egy lapozgatós könyvet is.

bőrmók 2011.03.18. 16:34:10

Egyszer a ROBUR magazinban is volt egy ilyen KJK-szerű labirintus. Valami űrhajós, meg robotos, meg mittomén.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.03.18. 16:41:27

@elefes: hát igen, abban az időben volt még pozitív hozadéka egy kiadós influenzának.
Emlékszem, egy lázzal otthon maradt napomat azzal kezdtem, hogy átcígöltem az Amigát asztalostul a nagyszobába, hogy a szülők nagyképernyős színestévéjén nyomhassam a Dungeon Mastert. A fene fog feküdni :-)

És az indító képért is nagy kudos a szerkesztőnek, telitalálat volt ezt az emblematikus bekeretezett szöveg-kép elegyet betenni alaphangnak...

kyanzes (törölt) 2011.03.18. 16:41:58

@Flankerr: Rémlik a cucc. Valahogy úgy indult, hogy jött "Brutális" akinek valami 4000 életereje volt, megtoldva valami 1000 ügyességgel (a lényeg, hogy abszurd volt).

"Ha legyőzted Brutálist, lapozz a 2-re"

Majd ott ilyesmi fogad:

"Természetesen csaltál, hiszen Brutálist senki sem győzheti le."

Vagy valami ilyesmi.

sleep77 2011.03.18. 16:48:09

Valahol megvannak még egy négyzetrácsos füzetben a tűzhegy és skorpiók térképek. :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2011.03.18. 16:48:11

Ez is egy blogon játszható KJK-ihlette dolog:
omagyar.blog.hu/2010/03/01/mig_az_ido_el_nem_valaszt

Az elátkozott házat nagyon utáltam, nem tudtam legálisan végigvinni, olyat is hallottam már, hogy bugos - na ez sokkal jobban hangzik annál, hogy béna voltam. :)

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2011.03.18. 16:51:00

Imádtam őket... A Gyíkkirály Szigete volt a kedvencem meg a Halállabirintus. Aztán meg jöttek a M.A.G.U.S. meg AD&D-s idők... Hajjajj, mennyire rég volt...

sourcerror 2011.03.18. 17:09:17

@RoFä: Az országút harcosa.
Mégegy: A káosz fellegvára.

tryclops 2011.03.18. 17:14:14

A Gyíkkirály szigetét beszereztük két évvel ezelőtt albérletben esti unaloműzőnek, jó sokáig megvolt a nyár nyár esti program, mire mindenki végiment rajta. :))

redriot77 2011.03.18. 17:16:38

A Halállabirintus és Az országút harcosa voltak a kedvenceim, de A gyíkkirály szigete is nagyon ott volt.

Halállabirintus. Pár napra rá hogy megvettem egy éjjel a húgom elkezdett sírni. Hogy fél, és nem tud aludni. Kérdeztem mitől fél. A hobgoblintól!!! LOL :D (Beleolvasott a Halállabirintusba. :)

Sajnos a sok költözés után mind elhányódtak, még a "nagykönyv", a Titán is. :( Egyedül A Sárkányvár titka figyel itt a polcon, de igaza van a poszt írójának, mert attól fosabb szart azóta sem láttam. :/

mqqq 2011.03.18. 17:18:44

Ezer csók a nosztalgikus élményért! :)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2011.03.18. 17:23:10

Ja, meg a tolvajok városa is kurva jó vót. Ahh, nosztalgia.

bőrmók 2011.03.18. 17:38:12

Nekem még megvan a Hallabi, de csak a fele. A Verembestiánál kettészakadt, úgyhogy az a borítója, tök jó

BaSa · http://basa.blog.hu 2011.03.18. 17:38:56

Én a Roburban megjelent Titokzatos zónával kezdtem (aminek évekkel később olvastam egy amolyan folytatását is), aztán egy havernak megvolt egy csomó KJK könyv, és mivel neki már nem kellett, így ideadta, valahol még meg is vannak. A Halállabirintus volt közülük az első, amit olvastam, aztán a Tűzhegy varázslója, de a szörnyesek mellett megvolt az is, amit valaki emlegetett, hogy MAd Max-es környezet, és mindig kifogyot az üzemanyag a kocsiból. :-)

TH 2011.03.18. 18:01:59

Huhh, régi szép idők és emlékek. :-)
A KJK nekem is nagy kedvencem volt (a Skorpiók mocsara és Az országút harcosa volt a két favorit), de sajnos már nincs meg egyik könyv sem ezek közül....;-((((

Skatulya bácsi megmondta 2011.03.18. 18:07:47

Az az átkozott Titán… Hatalmas élmény volt, de persze borzasztó szarul kötötték be, egy hét múlva kihullottak a lapjai. Aztán vagy fél évre rá megláttam a piacon, rögtön kértem is születésnapomra, ami éppen akkor volt, s megkaptam! Na, azóta azt ki sem nyitottam, csak nagyon néha, óvatosan! :)
Az Elátkozott ház, mikor megjelent, kurvára nem volt rá lóvé, s hogy, hogy ne, ahogy jöttem haza a suliból, találtam egy szép kis Kossuth Lajost a járdán. Így már csak tizenakárhány forintot kellett hozzákönyörögnöm a mutertól, s meg is volt!!! :))
Meg ezek a könyvek azóta is ott vannak a polcomon (Kalandlapok lehetőség szerint nem összefirkálva! :D), szín szerint, de az évtizedek alatt megfakult a gerinc színezéke! :)

Még annyit: nagyon bírtam a Titán alcímét:
A szárnyaló fantázia világa!

nemecsek ernő áruló 2011.03.18. 18:51:04

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: A Sárkány háborúja volt az első lapozgatós könyvem, anno szülinapomra kaptam, csak sajnos mára atomjaira szakadt - elengedte a kötés, túljátszottam? - de imádtam! :)

DeMarco 2011.03.18. 18:55:10

Szerintem többen vagyunk, mint száz...

Nekem is nagy kedvenceim voltak és megvan az összes régi.

Az újak sajnos nincsenek meg, de remélem egyszer majd tudom pótolni ezt a hiányosságot.

Letölteni azért letöltöttem őket a biztonság kedvéért.

Respect és nagyon köszi a rengeteg munkáért a fordítóknak !!!

suhanyc 2011.03.18. 19:01:19

én arra emlékszem a halállabirintusban el volt írva egy oldalszám hova lapozzak, méghozzá valami fontos helyen, asszem talán mikor már a gyémántot cserélgeted, először anyáztam mikor odalapoztam és teljesen más helyre ugrott... be is írtam utána jól ceruzával.

amúgy ez pl egy olyan műfaj amit szerintem nagyon faszán meglehetne csinálni okostelefonra, Androidra pl, sima szöveg + kép megjelenítés meg random kockadobás. és ott még vissza se lehetne lapozni...

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.03.18. 19:04:16

Első találkozás a kjk-val a gyíkkirály volt. Egy osztálytársnőm olvasta és én is olyat kértem karira. Az országút harcosa lett belőle, mert anyukám csak ezt találta a piacon. Kicsit csalódtam, de tetszett. Még arra is emlékszem, hogy volt egy Rakéta könyvek reklám is a tv-ben. Ez alapján magyaráztam el szülőknek, hogy mit szeretnék. Aztán jöttek a többi kiadások. Rakéta, Cherubion, stb. A Bajnokok próbája plq. különösen tetszett, mert gladiátoros volt az eleje. Végül én is az rpg-nél kötöttem ki.

Spiritmonger 2011.03.18. 19:15:44

a Titánt újra ki kellene adni, egyszerűen beszerezhetetlen.nekem volt 2 pédányom, de még a múlt évezredben eladtam sajnos, ami óriási hiba volt

egy újranyomást mindenféleképpen megérdemel a közönség!

Samadhi · http://kinai.kalligrafiaklub.hu 2011.03.18. 19:25:49

Őszinte leszek, végig sem olvastam a cikket (ígérem megteszem) csak hagytam tolulni az emlékeket! Imádtam végigcsalni ezeket! (Jelentkezzen, aki abbahagyta, ha meghalt!!!)

Volt egy postmodern madmaxpunk jellegű is, ha jól emlékszem. Egy piros felturbózott autó volt a címlapján. Emlékszik rá valaki?

Hegyirablo 2011.03.18. 19:42:53

A legfontosabb kérdést nem tette fel a blogger!

Aki szeretné nyomtatott formában az amatőr köteteket, mennyi pénzt készítsen és hová forduljon?!

elefes 2011.03.18. 19:47:05

@Hegyirablo: Erről találsz infókat a zagor.hu fórumán.

Hegyirablo 2011.03.18. 19:54:18

@elefes: Ha szerinted igen, akkor légyszíves linkeld be nekem a fórum azon részét, ahol az árról szó van! Mert én már majdnem egy éve olvasgatom azt az oldalt, de ennek még nyomát sem láttam.

elefes 2011.03.18. 20:01:32

@Hegyirablo: Hmm, bocs, az lehet, hogy nincs ott, írj egy mailt runnernek, a címe ott van az oldal alján.

Mazlee 2011.03.18. 20:02:20

nekem a Titán hibátlanul itt figyel a polcon :) őszinte leszek, 1x sem lapoztam végig :)

glezmen 2011.03.18. 20:05:49

@Samadhi: az az Orszagut harcosa, mar volt rola szo

Hegyirablo 2011.03.18. 20:05:57

@elefes: Oké, köszi!

Imádom ezeket a könyveket! Egyetlen bajom velük, persze már csak így utólag, a számítógép korában, hogy valójában nem Te döntesz.

Samadhi · http://kinai.kalligrafiaklub.hu 2011.03.18. 20:29:17

@glezmen: Igaz, meg is találtam közben a postok közt, de azért köszi!

filmfreak paul · http://filmfreaks.blog.hu 2011.03.20. 11:42:35

Nagy tiszteletadás a zagor.hu csapatának ezúton, hogy nem hagynak feledésbe merülni egy ilyen álmot! Neten én is találkoztam más oldalon jópár PDF formátumú KJK könyvvel, de azok egy kétoldalas scannelt verzióról adtak tanubizonyságot. Ez jóval igényesebbre fűzött verzió, gratulálok hozzá. Emlékszem, hogy 9 évesen A szamuráj kardja volt az első kötet amit megkaptam anyutól, és első körben nem is értettem, hogy ez miről is szól. Ennek már lassan 20 éve. Körülbelül 20 kötetem volt meg a témában, amit anno tizenéves fejjel szépen eladtam vagy elajándékoztam, tudva, hogy már többször végiglapoztam őket. Ma már sajnálom, hogy megszabadultam tőlük. A legnagyobb fájdalmam egy vékony A/5 méretű kötet, amit 96 környékén kaptam az egyik barátomtól, és ismeretlen szerző műve volt a témában, még Livingstone-ék előttről. A varázslók benne a fekete, és fehér nevet kapták, ezért is láttam, hogy ez valamikor a 70-es évek közepe végén készülhetett darab. Sikeresen elhagytam valamelyik költözéskor, pedig lehet, hogy eszmei értéke felbecsülhetetlen nyomtatott formában.:( Örültem neki, hogy 15-20 könyv erejéig én is a legenda része lehettem tizen sok évvel ezelőtt.

Gulandro 2011.03.21. 10:17:41

Öröm és boldogság, abban a hitben voltam, hogy ilyesmi nem kerül ki erre a blogra. A Zagor.hu srácoknak tényleg egy tiszteletteljes high-five,ha valahogy elérnék, hogy nyomatásba kerüljenek az elkészült művek én hamar függő lennék megint...

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2011.03.21. 11:36:17

Nekem van eladó Titánom, ha bárkinek kell, szóljon!

Tiger Woods 2011.03.22. 12:37:35

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: nekem is van valahol több darabban. Voltak benne troll viccek, olyanok, hogy hogyan raksz fel egy törpét a szekérre? - Sehogy, letépem a lábait és feldugom az orrába.
Lehet, hogy nem pont így volt, de így is kurva jó!!

filmfreak paul · http://filmfreaks.blog.hu 2011.03.23. 10:43:17

Ork vicc: Mit mondasz egy törpének, aki 10 sisakot visel? Semmit, jól hasba rúgom.

NeoExDeath 2011.03.23. 15:23:27

Én is imádtam ezeket a könyveket, máig megvannak.

A kedvencem az Elátkozott ház volt, annyira beteg, túlvilági szektás hangulata volt, nagyon átjött. Sajnos sosem tudtam végigvinni. Valahogy mindig ugyanazokat a döntéseket hoztam meg, és mindig valamilyen módon olyan helyekre kerültem ahol csapda, vagy hasonló várt, még 10 újjal sem volt visszaút :) Egyébként lehet hogy bugos volt a könyv, ki tudja... A halállabirintus tuti bugos volt, azt sem lehetett becsületesen végigtolni.

A legdurvább a Királyok koronája volt, 2-3 szor akkora mint egy átlagos. Egy normál könyv kb már ott végetérne, amikor bejutunk az erődítménybe. Azt sem tudtam végigjátszani, annyira komplikált volt az erődön belül hogy valahogy nem jött össze. Egyébként ezeknél a könyveknél az volt a legidegesítőbb, amikor eljutunk a könyv egy bizonyos pontjára, hogy pl. "használd az XY tárgyat ha nálad van, ha nincs, a kalandod véget ért". Ha az ember nem azon az úton haladt ami ehhez kell, akkor game over, asszem a KK, és a Hét sárkánykígyó is ilyen volt, sőt, Kharé is. (kharéban valami kaput kellett kinyitni kódokkal). Amúgy ez a 4 kötet az egyik best volt, annak ellenére hogy 4-ből 3-at nem tudtam végigvinni :)

Amúgy nem tudom a Fantázia Harcos miért nem tetszett a cikkírónak, az egyik legjobb széria volt. (egy-két gyengébb kötettől eltekintve). Pl a Találkozás FEAR-el, a Robotkommandó, A ketherri maffia kifejezetten jók voltak.

Amúgy volt egy gagyibb széria is... Nem tudom pontosan melyik, Boszorkány úrnő meg ilyen címek voltak benne. Ott is volt egy nagyon jó darab, az Arcnélküliek. De ott volt az egyik legbénább is amit olvastam, a címét sajnos nem tudom, de kb 10-perces olvasmány volt. Valamilyen sárkányt kellett megölni, a játék rögtön úgy indult, hogy 3 felé indulhatunk. Pont ráhibáztam a helyes irányra, és nem vicc, rögtön ott volt a sárkány. Kinyírtam, aztán vége, alig hittem el :)

Amúgy semmi értelme ilyen könyveket weben vagy pdf-ben olvasni. Akkor semmiben nem különböznek egy szöveges kalandjátéktól, ezekben pont a szokatlan formátum (lapozgatós könyv), és a választás lehetősége egy könyvhöz képest volt a pláne szerintem.

rettentó 2011.04.06. 12:39:09

Kösz az interjút! Sosem használtam se radírt, se ceruzát, se kockát, csak a könyveket. Izgalmas volt.

pizzaboy 2011.05.21. 18:07:06

Az a bizonyos 8 könyv ami játszható számítógépen merre található? Nagyon kíváncsi lennék!
süti beállítások módosítása