Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

The Cape - pilot

2011.01.11. 17:10 Magócs Dávid

A The Cape már az első tíz percét követően képes volt lebilincselni. Kénytelen voltam egy elismerő csettintéssel hangot adni elégedettségemnek. Végre nem valami zavaros, agyon CGI-zett, langyos kulimászt toltak a képünkbe. A sorozat olyan, mint egy képregény. De nem képregényadaptáció. Most figyelj. A széria mintájára készülnek majd kiadni egy képregényt. Ez minden, csak nem hétköznapi. Ahogy maga a sorozat sem az. Kemény fába vágta a fejszéjét az NBC. Ez már most látszik. A The Cape nagyon meg fogja osztani a nézőket és a kritikusokat egyaránt. És mindez azért, mert képtelenek lesznek a helyén kezelni a dolgokat. Bevallom, jómagam sem látok még tisztán a sorozat jövőjét illetően, de egy biztos: a pilot elképesztő mód zseniális lett.

Ahogy már írtam, az első tíz percet követően tudtam, hogy itt valami készül. Valamit nagyon eltaláltak. A pilot azonnal képes volt elvarázsolni képi világával, karaktereivel és iszonyatos tempójával. Az egészet egy F1-es autóversenyhez tudnám hasonlítani. A különbség itt az, hogy, amikor kitekintünk az ablakon, akkor nincs összemosódva a világ. Sőt. Kristálytiszta minden. A legapróbb részletek is megmaradnak az aprólékos kidolgozottságnak köszönhetően. A rész véget értével mégis kétszer le kellett ellenőriznem: tényleg csak 45 perc volt az egész? Annyira sűrű és információban dús volt az első rész, hogy félő volt, elveszünk a forgatagban, nincs, ami megkönnyítse a befogadást. A széria készítői temérdek egysorossal és helyenként egy kis szatírikus felhanggal próbálták áthidalni ezt a problémát. Végül sikerült megtalálniuk az egyensúlyt, és a sorozat nem válik önmaga paródiájává.

Az alapkoncepció tálcán kínálja a sorozat párhuzamba állítását a The Punisher cselekményével. Vince Faraday, Palm City kötelességtudó és tisztalelkű rendőre. A rendőrségen belül egyre inkább elharapódzik a korrupció. Egy magát Orwell-nek nevező személy egymás után buktatja le a korrupt – vagy legalábbis annak tűnő – rendőröket. Hősünknek el kell gondolkoznia azon, mitévő legyen. Maradjon a rendőrségnél, ahol már senkiben sem bízhat, vagy csatlakozzon az Ark Corporation biztonsági szolgálatához, ahol igazán szolgálni tudja majd hőn szeretett városát. Vince-t azonban tőrbe csalják, mialatt ráakad egy robbanófej szállítmányra, amin az Ark vállalat logója virít. Az üldözéses jelenet végül a főhős látszólagos halálával ér véget, aki nagyon is él és bosszút forral. A párhuzamnak a pilot alapján itt vége is van. Az alapvetést leszámítva egyáltalán nem érződik rajta, hogy ennél többet merítettek volna a fent említett képregényből vagy bármilyen más műből.

A pilot kimerítő válaszokat ad, rengeteg dolgot taglal, és mindeközben nem felejt el viccesnek, illetve akciódúsnak lenni. Ami felróható a készítőknek, hogy a karakterek sematikus bemutatásán kívül, nem igazán ismerhettünk meg senkit. Ez természetesen a rendkívül összetett cselekmény számlájára írható, hiszen ők sem mágusok, egyszerűen képtelenség lett volna még többet beleszuszakolni ebbe a részbe, a minőség romlása nélkül. A képi világ zseniális, a harcjelenetek úgyszintén. A köpeny ilyesfajta felhasználása számomra újdonság volt – ez csak emelt az élményen. A társulat - amihez csatlakozott - éppoly színes, amilyen a pilot maga. Az egészen érződik, hogy csupa olyan működött közre, aki él-hal a képregényért. A történet szegmenseit jelző bevágások során, mindig széles vigyor ült ki az arcomra.

És akkor, amiről még nem beszéltem. Benne van Summer Glau. Az első részben nem sok szerepet kapott, de a cselekményből kiindulva jócskán fog majd szerepelni. Ráadásként Vinnie Jones is feltűnt, a tőle megszokott cool faktort ismét meglovagolva, illetve a True Blood-ból is ismert – ott kiválóan alakító és sajnálatosan hamar távozó – James Frain játsza hősünk nemezisét, Peter Fleming-et.

Az NBC az első két részt együtt vetítette le, vasárnap este. A sorozat ennek ellenére hétfőn fog majd helyet kapni, az esti tízórás sávban. A nézettség nem nevezhető sem kimagaslónak, sem elkeserítőnek. Amire mindenki kíváncsi, az a következő rész nézettsége, hiszen ott fog majd zuhanni a nézettség - a kérdés mennyit. Akármennyire is a szívembe zártam a The Cape-et, nem tudok neki hosszú időt jósolni. És ezt nem Summer Glau (Firefly, Terminator: Sarah Connor krónikái, Dollhouse) jelenlétével akarom igazolni. Egyszerűen, a köpönyeges igazságosztó története egy szűkebb réteget megcélzó sorozatnak néz ki, és ha az egészet nem teszik kommerszebbé - nem tudok máshogy fogalmazni - akkor nem fogja érdekelni az amerikai tévénézőket. Addig is élvezzük ki, hogy van egy teljesen új szuperhősünk, aki legalább annyira titokzatos, mint Batman és annyira bosszúszomjas, mint Frank Castle. Azt bizton állíthatom, hogy legalább annyira szórakoztató, mint a két fentebb említett figura - és még csak most kezdődött el.

 

22 komment

Címkék: dráma 5csillagos tévékritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr902575448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beyonder 2011.01.11. 19:14:19

Minőséget én csak kábeles sorozattól várok, egy NBC-kaliberű adón túl nagy tömegnek kell megfelelni, és abból semmi jó nem szokott születni.(Lásd: Hősök.)

"A sorozat olyan, mint egy képregény. De nem képregényadaptáció. Most figyelj. A széria mintájára készülnek majd kiadni egy képregényt. Ez minden, csak nem hétköznapi."

Jó párszor előfordult már, hogy filmből, sorozatból lett képregény. Lásd: Hősök.
geekz.blog.hu/2007/09/26/kepregenykritika_hosok

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2011.01.11. 20:44:25

@Beyonder: De nem így, mint itt. Lehetne jönni a True Blood-dal, a Firefly-al és még rengeteg sorozattal, amit így próbáltak folytatni vagy egyszerűen pénzt csinálni belőle. Ez képregénysorozat. Új műfaj.

mesko 2011.01.11. 21:19:58

..de jó kritiket írtál, nem is hallottam erről a soriról,.. tényleg legalább olyan titokzatos mint Batman?, ezzel meg is fogtál:)

Rusznyák Csaba 2011.01.11. 21:59:10

Bár tudnék csatlakozni a lelkesedéshez, de ekkora szart ritkán látni.

"ha az egészet nem teszik kommerszebbé"
Hogy lehetne ez MÉG kommerszebb? Ha beleraknak egy falka kölyökkutyát?:)

Edgar 2011.01.11. 22:12:39

Hm. Az a helyzet, hogy az Oz negyedik évadát rágom éppen, ami a világ legjobb sorozata (jövő hónapban meg majd egy másik lesz a legjobb - mióta én vagyok Wostry), és csak akkor illesztenék be egy ilyet a programba, ha tényleg ennyire jó. Eddig 1-1. Más vélemények?

Rusznyák Csaba 2011.01.11. 22:33:13

Nézd meg az első 10 percet. Artemisnek és nekem is már ott eldőlt minden...

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2011.01.11. 23:26:31

Nekem ott ment el a kedvem, hogy ez egy képregényekre hajazó sorozat, képregényes háttér nélkül. Annyi szuperhős jelent már meg nyomtatott sajtóban, hogy tök fölösleges volt most kitalálni egy "újat" ahelyett, hogy megvettek volna egy már létezőt, akinek tök jó tv-re adaptálható sztorija van(pl Daredevil). Még nem láttam a pilotot, de meg fogom nézni, de már előre vizionálok, egy rakat utalást meg lopást amitől a falra fogok mászni. (a No ordinary familyt-t is ezért nem nézem, inkább olvasok F4-et ha ilyesmire vágyok)

Gaines · http://delta.blog.hu 2011.01.12. 01:17:34

Én marha jól szórakoztam az első részen. Csak valószínűleg nem úgy, ahogy a készítők szánták. Ostobaságok tömkelege, felépített szerkezet hiánya és kapkodós történetvezetés - a karakterek döntései tökéletesen motiválatlanok -, jellegtelen főszereplő, röhejes poénok, vérciki dialógok és egysorosok, süt belőle az összecsapottság és koncepciótlanság (olyan durva és érthetetlen hangnemi váltások vannak benne, hogy helyenként hangosan kifakadtam, hogy "ez meg most így hogy?"). Szóval nálam pont hogy önmaga paródiája lett. Bár önironikus lenne, de nem az. Nem, ezt ők tök komolyan gondolják. Ha már képregények, ponyva, szuperhősök és egyebek, akkor inkább a The Middleman, na az imádnivaló és geek.

Az OZ viszont tényleg zseni. :)

Áramvonalas Földműves 2011.01.12. 03:13:09

ú ez azért kicsit kínos:-o mármint,hogy lejön 1 olyan kritika, amiről csak a szerző vélekedik pozitívan, mindenki más halál lefikázza.

@Beyonder: igen a megfogalmazás kissé arcoskodó, bocsánat a szerzőtől, nem személyeskedés, hangsúlyozom a megfogalamazást.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.01.12. 08:35:11

Én most szenvedtem magam végig rajta. Igen szar.

Edgar 2011.01.12. 09:16:50

@Rusznyák Csaba: 20 perc lett belőle, tovább nem bírtam. Fél percenként változik a helyszín, a szereplők videotékás szöveget nyomnak, szerintem ez inkább a 18 alatti korosztályt célozza meg.

A bankrablók között van egy kurvanagy néger megy egy törpe, a városban működő cirkuszban szintén van egy kurvanagynéger meg egy törpe, de sejtésem szerint ezt az összefüggést soha senki nem fogja észrevenni Palm Cityben.

@Beyonder: kösz az OZ cikket, én is csak ilyen szuperlatívuszokban tudnék írni róla.

mesko 2011.01.12. 17:13:43

..úgy látom, már kettő rész is van, vajon a második rész is olyan rossz?, vagyis megyek és megnézem, mert nem láttam még a pilotot sem, csak jár a szám..

chuck-d 2011.01.12. 18:09:43

@Edgar: egy nagy néger és egy törpe? ennek a négertörpék nagyon fognak örülni, hiánypótló alkotásról lehet szó. :]

mesko 2011.01.12. 21:30:12

@chuck-d: az a törpe a legszuperebb az első részből, komolyan mondom, ő kaphatott volna egy külön szériát:), mert ez a pilot, hááát..mit mondjak..olyan mintha csak így összedobtak volna egy pár mondatott, és lejátszották volna csak úgy mint a suliban, vagy legalábbis csak próbáltak volna egy-egy jelenetre, a filmezés elött.
az a pelerines olyan mintha Batman a second handből, a túrkálóból magára rántott volna valamit.., vagy mint egy balfasz Superman..jajj, az egy szégyen:(
Summer Glau valami geeket játszik, szoknyacska is van rajta, ez lehet pasiknak bejön, de nekem nem..nekem is van szoknyacskám, szval szerintem otthon hülyére röhögték magukat, hogy mivel etették be a népet:)
egyszóval semmi személyisége nem volt ennek az első résznek, viszont a második rész jobb, sokkal jobb, mmint a pilothoz viszonyítva, nem akarok többet írni róla, de jobb...azért nem annyira, hogy ne képzeljem el hamarosan azt a pelerint a szegre felakasztva:))...VÉGLEG!

mesko 2011.01.12. 21:51:39

@Edgar: döntöttem, ideje megnézni az OZ-t..

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2011.01.13. 12:14:48

Na megnétem az első részt. Összecsapott, elkapkodott, stílustalan, tele lopásokkal(Batman, Robocop, Punisher stb stb). Egy rakat jelenet ilyen Nightman és egyéb fostaliga sorozatokat idéz( a főgonosz pl). Ráadásul a kliséket se sikerült jól felhasználniuk. Még egy két résznyi esélyt adok neki,de tartom amit az előző kommentemben mondtam.
Summer Glau meg mint háttérből irányítgató hacker(Oracle khm khm) teljes katasztrófa, főleg a semmiből előkapott "you can be a symbol" szövegével.

monana 2011.01.14. 13:05:30

Nekem az egész inkább egy előzetesnek tűnt. Kitaláltak egy rendes narratívát, erre nem mutatják végig, csak minden második harmadik jelenetet kikapják és megmutatják. Erre 2 rész kellett volna legalább ( 90 perc).
Összecsapottságra példa: Amikor a Cape találkozik Orwellel kb 10 mp alatt már lazán el is viszi a főhadiszállásra a csaj?? Mi van? Akkor nem lehetett túl titkos.
Vagy amikor a Törpe felhívja Cape-t a cirkuszos helyről, hogy baj van, menjen segíteni, és előbb a hajóra ér, mint Cape.

Rengeteg ígéretes karakter van benne, de ahelyett, hogy bármit rendesen bemutattak volna, hogy legalább minimális együttérzés legyen az egészet lehadarták, mint valami rövidített olvasmány.

Ettől még nézem tovább, hátha

McLane 2011.03.31. 00:34:22

Jajj, én is beszoptam!

Direkt azért néztem fel a Geekblogba, hátha találok valami fasza ötcsillagost. De én voltam a hülye; el kellett volna olvasnom a kommenteket is.

Pedig még örültem, hogy csak 10 rész, mert az amerikai sorozatok talán legnagyobb hibája, hogy egy sikeres évad után elkezdik nyújtani, hogy minél több bőrt (epizód-pénzt) lenyúzzanak róla, ami nemcsak a minőség rovására megy (How I met your mother, The big bang theory), hanem többnyire az egész sorozaton átívelő történetet is csúnyán aláássa (Lost, Battlestar Galactica). [Ilyen szempontból üdítő kivétel volt a FlashForward, mert azt - hál' istennek - idejében kinyírták, így nem kellett 3-5 erősen közepes évadot végignézni, hogy kiderüljön: az alkotóknak fingjuk sincs a sztorival, csak összedobtak egy ügyes pilotot.]

Szóval én alapvetően szeretem a rövid sorozatokat, mert van esélyük, hogy fenntartsák a stabil minőséget (itt ragadom meg a lehetőséget, hogy Edgar delegáltja mellé én is jelöltet állítsak a legjobb sorozatra a Firefly "személyében"), de a The Cape stabilan szar. Fekete-fehér jellemek, óvodásoknak szánt - sérülés és áldozatok nélküli - akciójelenetek, filléres pszeudo-filozófikus bölcsességek. Ráadásul a sztori be van oltva fordulat ellen is, hiszen az elejétől fogva minden szereplőről tudjuk, hogy melyik oldalon áll, ráadásul még Orwellről is elég didaktikusan rágják a szánkba, hogy Peter Fleming lánya...

Bár még csak félúton vagyok, de máris Battlestar Galactica feelingem van: minden epizód után felmerül a kérdés, hogy "ugye ez volt az eddigi legrosszabb?". Mindegy, azért megnézem a maradék 5*42 percet, de ha szerencsétek van, utána nem írok ide ennyi hülyeséget. :-)

McLane 2011.04.05. 23:35:18

Végignéztem.
Jajj, szegény fejemnek.

Ez a sorozat borzalmas volt.
Próbáltak a Lich személyében írni valami képregényes szupergonoszt, de az is valami félelmetesen gagyira sikerült. Egyszerűen a szerzők nem tudnak írni: semmi izgalom, semmi fordulat, semmi humor. Még a Googles and Hicks epizód végét - amely talán az egyetlen ígéretesen induló rész volt - is sikerült lerontani, elbagatellizálni.

Azért, hogy ne csak rosszat mondjak az alkotókról, a színészválasztás egy részéért megadom nekik az elismerést. Bár a főszereplőnk (David Lyons) súlytalan, de Peter Fleming megformálója (James Frain) tökéletes választás volt a szerepre, ahogyan Keith David is (a Riddick-saga imámja) Max Malini szerepében. A törpe is jó arc (főleg a színész, mert a szerepből többet is ki lehetett volna hozni, bár az első epizódokban jól indult), de az igazi csemege Vinnie Jones szerepeltetése, aki a brit akcentus mellett némi mosolyt is csempész az alapvetően elhibázott sorozatba.

Az utolsó rész ugyan nem zár le semmit; de a hiányérzet feletti kesergést néhány óra elteltével felváltotta az öröm: nem kell tovább szenvednünk ezzel a sorozattal. :-)
süti beállítások módosítása