Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Üvegtigris 3.

2010.12.10. 16:30 VilosCohaagen

A magyar filmszakma kocsmája mostanság bezzeg hangos (munkálkodik a Cimbalmos), így hangsúlyozottan fordítom vigyázó szemeimet a megtisztulásra váró magyar film felé. De hiába; az Üvegtigris 3-ban az a legbosszantóbb, hogy a sorozatból egyetlenként benne rejlik egy jó film örökké beváltatlan ígérete. A történet szerint Lali bekattan és elköt egy luxuskocsit, amit ügyvéd tulajdonosa szeretne visszakapni. Budapestre kerül és belekóstol a pazarló, dekadens, rózsadombi világba, nőkkel ismerkedik, pénzt mos, még egy ékszerbemutatóra is elkeveredik. A többiek pedig vissza akarják téríteni a nagyvárosból.

A forgatókönyvben benne van az a teljes aránytévesztés, ami a bohóctréfákat választja érzelmes/komoly pillanatok helyett, és ami az egész filmen végigvonul. Az epizódokat először próbálták egy átfogó sztorira felfűzni, ami dicséretes, de a végeredmény olyan mint a szombat hajnali hányásfoltok a körúton- minden zöldség benne van, de felesleges volt. A fordulatok légből kapottak és kidolgozatlanok (Lali amnéziája), a dialógusok pergők, pár vegyes minőségű poénnal is szolgálnak (negatív példa: „-Itt mindenki hülye? -Itt? Mindenki!”). De pár „bazmeg!” már nem vicces, pár jó poén még nem film.

Ahhoz kellenének karakterek, de típusoknál senki nem több. Meg színészek is. Az állandó csapat hozza az ásító rutinú semmit. Rudolf a Beugróban ezerszer látott eszköztárából dolgozik, Csuja böfög, Gáspárnak meg van parókája. Figyelmet érdemel Besenczi Árpád rendőre, mert ő visszafogottan teszi a dolgát. Az újak közül Kamarás Iván „játékának” gerincét adja, hogy toporzékolás közben felsőteste úgy hintázik, mint Ray Charles a Hit the Road Jack alatt. Méltó párja Pikali Gerda, aki a mozi utolsó sorában ülő rövidlátó betépett holdkórosnak játssza el a megcsalt feleséget. Szabó Erikának ugyan integrálnám a függvényét, de a vonzó fénytörésen túl benne rejlik egyedül az akarás, hogy selyempapír mélységű szerepét jól játssza. Az operatőri munka magyar filmes standardhoz képest pocsék, a zene szóra sem érdemes, a termékelhelyezések sastamási értelemben véve finomak.

Az egész franchise hordozza azt a káeurópai tragédiát, hogy az embereknek nincs közük a saját életükhöz. Ebben a részben is benne van  a geopolitikai helyzetünk okozta társadalmi- szociális viszonyok keltette pszichoszomatikus torzulás, az erőforrások feletti rendelkezés korlátozottságának frusztrációja, de Rudolf mégsem válik a magyar Pasolinivé, mert ez puszta poénforrás. Pláne, ha a saját egót simogatjuk szálirányban tollpihével (ez már a midlife crisis egyik jele!) A nagy pénz közelébe kerülés, jó nők megfektetése, a luxusélet lehellete utáni keserű kiábrándulás lehet hosszan érlelt élettapasztalat, de Rudolf, mint rendező minimálisan jelenik meg a filmben (akkor is saját jeleneteinél). Pedig kellett volna próbálni a színészekkel, rendezői koncepciót alkotni, vagy tenni bármit, amit egy rendező szokott.

De így az egész olyan, mint Uhrin Benedek fasza - úgy tűnik, mintha lenne, de nincs és akkor is minek.
    



Üvegtigris 3. Magyarország, 2010. Rendezte: Rudolf Péter. Írta: Buss Gábor Olivér, Hársing Hilda, Rudolf Péter. Producer: Kovács Gábor, Pataki Ági. Fényképezte: Kapitány Iván. Zene: Hrutka Róbert. Szereplők: Rudolf Péter, Csuja Imre, Reviczky Gábor, Gáspár Sándor, Szabó Erika és még sokan mások.

 

31 komment

Címkék: magyar vígjáték filmkritika 2csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr182506943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2010.12.10. 16:44:48

Az utolsó mondattól hanyatt vágtam magam. A körúti metafora is nagyon feküdt. Gondolom a kritika ismét sokkal élvezetesebb a film, de megnézni úgysem fogom. Maximális tisztelet a végigülésért.

Nostro · http://www.flickr.com/photos/terraflex/ 2010.12.10. 16:49:30

Mókásak a hasonlatok.
Legutóbb a Szuperbojz-t láttam:)
Mit nézzek meg új magyar közönségfilmek közül, hogy ne csak elbaszott időnek érezzem a mozik játékidejét?

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2010.12.10. 17:05:41

@Artemis:

Köszönöm, bár hosszabbnak tűnt, mint amilyen volt.

@Nostro:
Mi számít újnak? Pl: Köntörfalak, Poligamy...

W.A. 2010.12.10. 20:59:10

Kiváló kritika, végleg értelmetlenné teszi a film megnézését.
(Megjegyzés: a lehelet nem hosszú l-lel van)

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2010.12.10. 22:24:55

@W.A.:
Köszönöm- lehet, de még Arany is megszegi!

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.12.10. 22:25:27

namost énnekem a maguk módján az első kettővel sincs semmi bajom, tudom ezzel egyedül leszek a környéken...

RoFä 2010.12.10. 22:37:22

@ringsider: Nekem csak az elsovel nincs bajom.

A masodik tragikus, egy jo poen van benne (Lali! Mennyire vagy tusz? Sorhoz odafersz?).

Az a baj, hogy Rudolf egy jo fazon egyebkent, tehat igy latatlanban olyan mint az egesz sorozat meg az orszag. Elmulasztott, de a maga modjan szorakoztato lehetoseg. Orok igeret. 31 eves futballtehetseg. Majdnem befutottunk, csak kiszallt a basszer. (Parhuzam: Zuckerberg lenyulta az Otletunk).

Aztan iszunk hat sort hat unicummal, es masnap savanyut bofogunk, de kialusszuk, es este kezdodhet minden elolrol.

"Es egy par uveg sortol majd mindenki elfelejti, hogy az lett amit igy pont nem akart itt senki, az ordog tudja csak hogy mi volt a celja, de a husunk kerult bele a moslekba"

Koszi jack.

RoFä 2010.12.10. 22:40:45

@VilosCohaagen: A Poligamyt sajnos sulyos depresszioban lattam, ez kozrejatszhatott abban hogy valahogy nem tudtam aterezni a fohos problemait (szegenynek meg kell dugnia a szineszettel foglalkozo magyar jocsajok mintegy 47 szazalekat - OMG Hamlet sirva konyorog a dramai ivert). Epic ambient fail.

W.A. 2010.12.10. 22:47:03

@VilosCohaagen:
Tényleg olyan jó a stílusod, hogy bármi megbocsátható. Vagy pont ezért tűnik fel jobban az ilyesmi.
Bár akit Cohaagennek hívnak, arra már eleve nem lehet haragudni. :)

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2010.12.10. 23:42:42

@W.A.:

Pusztán a dolgozó népet szolgálom, de jólesik.

entro 2010.12.11. 09:52:33

@VilosCohaagen: Az utolsó mondat az olyan, hogy egyes írók a fél karukat adnák érte... vagy az egészet.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2010.12.11. 11:45:07

Az utolsó mondat szerintem közönséges, de amúgy jó írás.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2010.12.11. 15:50:28

A film sokkal jobb, mint ahogy azt írás bemutatja. Nem kellene ennyire ásni a sírját egy igenis jó filmnek, ha valaki rossz magyar filmet akar nézni, ott a Zimmer Feri 2. Annyira nem kell maximális tiszteletet kívánni se, mert simán végig lehet ülni, tegnap nekem, s még kb. 200 kollegának is sikerült.

Szuperbojzal ezt összehasonlítani meg egyenesen szentségtörés.

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2010.12.11. 16:16:35

@scal:

Én utálom az operettet, a pacalt, a hosszú ujjú pólót, stb., noha milliók szeretik ezeket. Leszarom.

Senki nem akar rossz magyar filmeket nézni- csak sajnos ez is oda tartozik a látogattsági számtól függetlenül.

Aki meg nem hiszi, az járjon utána.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2010.12.11. 16:38:20

én sem szeretem a pacalt, meg a hosszú ujjú pólót és az operettért sem rajongok túlságosan

valamint nálam jobban senki nem utálja a magyar filmgyártás jelenlegi színvonalát, nem igazán váltam fanná az első részkor, a második kifejezetten unalmasnak tűnt, ez viszont egy jó film, ha te is tegnap láttad a Toldiban - a kritika írása miatt erre gondolok - akkor hallhattad, hogy a terem - ahol csupa olyan ült, aki valamennyire ért a filmekhez - hullámzott a nevetésről, ezt nem tudja kiváltani egy szar és kínos poénokkal operáló film

amiben egyet értek, az a zene, meg a film vége

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2010.12.11. 17:21:37

@scal:

Okés, csak ne keverjük a műfajokat. Ez blog, nem népszavazás.
Nevettek körülöttem, én meg szenvedtem. A VA2-nél is így volt- nem lettek valódi konfliktusok benne attól, h. a színészek hülyén néztek benne.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2010.12.11. 20:18:52

persze fenn áll a veszély, hogy csak a mozi tömegpszichózisa váltotta ki a nevetést és otthon már majd azt kérdezi magától az ember, ugyan mi volt ebben olyan rohadt vicces?

de ha neked ez nem volt vicces mozi, minek nevezel egy Le a Fejjelt, egy Casting Mindent, egy Zimmer Feri 2-őt?

és hol kezdődik számodra a vígjáték? akár magyar, akár külföldi vonatkozásban?

Áramvonalas Földműves 2010.12.12. 00:43:22

amiket itt felsoroltatok azoknál sokkal komolyabb mélységek vannak. Gondolom voltatok a filmszemlén. Amúgy meg a melyik a szarabb vita hülyeség és az meg kurvára nem érv,h de más emberek röhögtek. Én az első filmet is 1 trágyának láttam és 1szerse nevettem. Nem nagyon tudok így nyilatkozni. De hogy nem rudolf pé, meg revicky fog újat alkotni a teljes hiteltelenséggel az biztos.

Beyonder 2010.12.12. 13:28:02

@scal: Nem érzem túl izmos ellenérvnek, hogy "készültek ennél sokkal rosszabb magyar vígjátékok is". :)

De nem láttam még a filmet, úgyhogy nem pofáznék bele (ennél jobban).

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2010.12.12. 16:55:52

A kritika zseni, valóban remek metaforákat dobtál össze. A film eddig sem érdekelt túlságosan, ha csak Szabó Erika hátsóját nem veszem alapul, de áh, ez nem érv. Felesleges ezt a szériát tovább erőltetni, inkább találnának ki már vmi újat, annyira nem lenne nehéz, csak mondjuk körül kéne nézni a magyar éjszakában, mert ha lemész egyet bulizni, ott önmagában több a poénforrás, mint ebben a 3 filmben. Meg lehet cáfolni.

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2010.12.13. 00:18:08

@scal:

Egy majdnem rohadt alma nem lesz ehetőbb, mert egy kosár teljesen rohadt alma tetején van.

Szerintem a kidolgozott, komplementer karakterektől lesz erős a vígjáték, a váratlan szituációktól, amikben szurkolok a hősnek, hogy miként keveredik ki belőle. (Billy Wilder, Francis Veber, John Hughes)

Magyar vonalon utoljára a Csak szex...tetszett, meg tántán a Nyócker.

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2010.12.13. 15:55:14

Az első rész nagyon tetszett, a második nagyon nem, ezt pedig nagy valószínűséggel meg se fogom nézni.
Még letöltve sem.
Nem is tudom, mikor láttam utoljára jó magyar vígjátékot. A francokat, nem is tudom, mikor láttam utoljára jó magyar filmet (felső kommentelővel egyetértek, a Csak szex... volt még kifejezetten értékelhető mű)!
A kritika meg jó volt, mondjuk az utolsó mondat szerintem tök felesleges.

hepaj 2010.12.13. 22:19:09

Bocs, de nem állom, fogadd gratulációimat az alábbiért:
"Ebben a részben is benne van a geopolitikai helyzetünk okozta társadalmi- szociális viszonyok keltette pszichoszomatikus torzulás, az erőforrások feletti rendelkezés korlátozottságának frusztrációja, de Rudolf mégsem válik a magyar Pasolinivé, mert ez puszta poénforrás."
Ez felvidított, illetve tökönszúrásra inspirál...
Csakhogy egy bunkó is kommenteljen most láttam, és hát a régi milliőben a régi figurák hulla jól működtek, szétröhögtem magam. No a városi részek láthatóan a szponzorok miatt kellettek. Szóval párszor még megnézem, felvidít - és a legfontosabb - tökönszúrásra nem inspirál.

ejmiako 2010.12.15. 23:57:16

"Rudolf a Beugróban ezerszer látott eszköztárából dolgozik"

ezt már megérte filmre vinni, egyébként már az első rész is 80-as évek retro film volt. Én meg lefsom a bokám örömömben hogy legalább 1 magyar film készül néhanap amit van értelme megnézni.
A kicsi és jelentéktelen sorrend elején te vagy. A gáz pont olyan eszközökkel kritizálsz, ami használatáért pampogsz: The tigrincs has you.

borisfedor 2010.12.26. 09:13:10

@Aszteroida-bányász metal énekes:

Szerencsére azért voltak jó filmek is. Nagy szerencse mert ez igen kiábrándító volt. Igaz, nem most készültek ebben az évben, ebben az évben lehet ez volt a legjobb magyar film ami tényleg szomorú, sőt nagyon szomorú.
Én azt mondom a Kontroll, a Bibliotheque Pascal, a Rokonok azt mutatja, hogy van jó magyar film is csak nagyon kevés van belőle. Szerintem.

borisfedor 2010.12.26. 09:24:04

@VilosCohaagen:

Tegnap láttam a filmet egy barátommal. Mindketten nagyon pocséknak találtuk, és ezen nem nagyon segített, hogy a többség nagyon jól szórakozott rajta.
Még tegnap megnéztem a kritikákat és nagyon meglepett, hogy szinte csak jót találtam. Nem tudom hogyan is miképpen érdekeltek esetleg, vagy ha nem azok, akkor mi tetszett nekik ezen a filmen vajon?
A véleményem csak abban tér el, hogy nekem meg Pikali Gerda alakítása jött át, de lehet, hogy Szabó Erikáé volt a jobb és csak a vékony szerep miatt lehetett úgy érezni, hogy csak mint hibátlan nő van ott.
Ezzel együtt az egyetlen elejétől a végéig hiteles szereplő és az egyetlen igazi karakter nekem a Volga volt. Ez mindent elmond erről a filmről, jó nagy csalódás volt.
Sokat tudnék még hozzátenni ami kikívánkozna belőlem, de mindegy. Nagyon tanulságos film volt a maga nemében.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.12.28. 13:52:17

nah, megnéztem az Üvegtigris 3at, és nem estem hasra tőle...
olyan középsemmilyen volt... :S

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.12.30. 15:53:33

@Dr.Jones: Ugye?
Az elején gyorsan ledarálják a kötelező Üvegtigrises poénokat, aztán egy tök más film lesz. :S

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2010.12.30. 16:45:11

@doggfather: Teljesen megölték a hangulatot azzal, hogy Pestre küldték őket.
süti beállítások módosítása