Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Megkezdődött az ANILOGUE 2010!

2010.11.25. 12:00 virtualdog

Tegnap este megkezdődött az Anilogue 2010, továbbra is két helyszínen (Budapest és Bécs), sok-sok meghívott vendéggel, európai rövidfilmes versenyprogrammal, hazai premierekkel és persze a kemény magnak megrendezett 300 perces animációs maratonnal. Jó Anilógást mindenkinek - mi a magunk részéről igyekszünk minél több geek filmről kritikát kanyarítani nektek. Ajánlók és programok a tovább után!

A fesztivál Budapesten november 24 és 28 között zajlik a budapesti Uránia és Toldi mozikban. Jan Švankmajer, a mára klasszikussá vált cseh rendező új filmje, a Túlélni az életet (elméletben és gyakorlatban) igazi mély víznek ígérkezik, csakis gyakorlott úszóknak! Švankmajer művét rendhagyó, pszichoanalitikus vígjátéknak nevezi, és életműve utolsó darabjának szánja.

Ínyencek örülhetnek a háromszoros Oscar-jelölt Belleville randevú rendezőjének új művének, Az illuzionistának is. A filmet Jacques Tati 1956-os forgatókönyvéből készítette Sylvain Chomet. Nem véletlen, hogy a rajzolt főszereplő kísértetiesen emlékeztet Hulot úr figurájára. (Trailer)

Mamoru Hosodától - akit máris kineveztek az új Hayao Miyazakinak - a Nyári háborúkat láthatjuk, mely egy hagyományos japán család és egy világméretű közösségi portált uraló terrorista közötti gigantikus összecsapást mutat be. Kérdés, hogy a mű mennyire lesz hozzáférhető az animés előképzettséggel nem rendelkező nézők számára (Miyazaki ereje számomra éppen abban áll, hogy univerzális mesélő, könnyű ráhangolódni kortól, nemzetiségtől függetlenül). De a hardcore animéseknek sem kell aggódniuk, a lehengerlő lendületű és végeérhetetlen (rágógumi-rétestészta (R)CoVboy) One Piece sorozathoz készült film az ő igényeiket is biztosan kielégíti.

Lesznek azonban komorabb művek is szép számmal: a Viszlát, Mr. Christie! című társadalmi szatírát gyilkos humorúnak és nyomasztónak mondják, a Technotise: Edit és én igazi k-európai hangulatú szerb cyberpunk sem tűnik épp gyerekmesének és a Metropia is igazi kőkemény disztópiának ígérkezik.

Dagadhat szerencsére hazafiságtól is kebelünk, bár (természetesen) csak koprodukció miatt: a Kells titka című, Oscar-jelölt mozi ugyan ír-belga-francia gyártásban készült, de a mágikus kelta-viking történet míves rajzi kidolgozása nagyrészt a kecskeméti rajzfilmstúdió szakértelmét dicséri.

További információk a honlapon és a fesztivál-újságban!
www.anilogue.com
http://issuu.com/anilogue/docs/anilogue2010ujsag

6 komment

Címkék: animáció filmfesztivál anilogue

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr312472468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bandroid · http://bandroid.blog.hu 2010.11.25. 17:10:37

Mamoru Hosoda, mint az új Hayao Miyazaki: belenéztem - nagyon nem. Ha már valaki, akkor pont Sylvain Chomet.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.11.25. 21:39:39

Úúúú Secret of Kells az egyik legszebb rajzfilm, amit valaha láttam! Mindenképp nézze meg, aki teheti, lehet én is elmegyek rá ha tudok időt szakítani vizsgáim közt. Egyszerűen lehengerlően SZÉP. Kis fény a léleknek.

Edgar 2010.11.25. 23:25:57

@Oidipus Prime: van köze az ír kódexhez?

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.11.25. 23:58:35

@Edgar: Ehm... Nem tudom pontosan, hogy ez-e a könyv neve a rajzfilmben, de egy kódex körül forognak az események, a világ legszebb kódexét akarják befejezni az apátságban. A végén mikor "mi" nézők is belenézhetünk a kódexbe az nagyon mindfuck. :D

Oscee 2010.11.26. 01:03:31

Ma voltam és még megyek is minden nap 2-3 filmre.

Na de az Urániában volt már olyan filmfeszt, amin nem csesztek el valamit? Múltkor román filmhéten is sikerült bénázni, ma meg még gázabbak voltak...

Edgar 2010.11.26. 10:18:50

@Oidipus Prime: kösz, akkor teszek egy próbát.
süti beállítások módosítása