Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Dobogó kövek

2010.10.27. 08:05 Beyonder

Dobogó kövek? Az meg mi a túró?” A forgalmazók, a kritikusok és a többi érintett nagyjából így reagálhatott pár hónapja, amikor megjelent egy új cím az októberi bemutatók között. Magyar film ugyanis a legritkábban esetben manifesztálódik csak úgy, spontán a mozikban: először az illetékes pénzosztó szerveknél lehet találkozni a projekt nevével, majd a Filmszemlén, ha a támogatás megítélése után sikerül leforgatni. A bemutatót még ez sem garantálja: ahhoz előbb forgalmazót kell találni, így mire moziba jut – sokszor egy-másfél évvel a Filmszemlés premier után – már a lőtéri kutya se nagyon kíváncsi rá. A Dobogó kövekről nem véletlenül nem tudott a szakma: állami támogatás, sőt szponzori és kereskedelmi tévés pénzek nélkül készült.

Martin Csaba, aki rendező, író, vágó, producer, casting direktor és főszereplő is egyben, mindössze 15 nap alatt forgatta le a filmet, önerőből, baráti segítséggel. Ha ezek után a végeredmény egy nézhetetlen zagyvaság lenne, a bíztató vállveregetés akkor is járna: tiszteletet érdemel mindenki, aki időt, energiát, saját pénzt nem sajnálva megpróbál alkotni valamit saját maga és persze a közönség örömére. Martin Csabának ráadásul nem is ez az első ilyen kísérlete, 2007-ben Az indigóembert 400 ezer forintból készítette el, második nagyjátékfilmjét, a Brooklynt pedig a Korda Stúdió, a Hellboy 2 stábja által is használt New York-i utcadíszletében forgatta le. Belekóstoltak már mások is (jobb híján) a low (vagy micro)-budget világába az utóbbi években, de se a Papírrepülők, se az Intim fejlövés nem volt mentes a bosszantó hibáktól – előbbiben a színészi játék volt bántóan darabos, utóbbiban a képi világ.

A Dobogó kövek sajnos még több sebből vérzik. Az igazán ütős low budget filmet arról lehet megismerni, hogy nem látszik rajta az olcsóság, vagy ha igen, egyáltalán nem zavarja a műélvezetet (lásd: El Mariachi, Following, Bad Taste), sőt az sem feltűnő, hogy amatőrök készítették. A Dobogó kövek nem ilyen, a történet csapongó, a poénok színvonala egyenetlen, ahogy a színészek játéka is. Martin Csabának a színészek instruálását illetően még van hová fejlődnie, azok a szereplők, akik épp nem beszélnek, látványosan nem tudnak magukkal mit kezdeni, akik meg beszélnek, úgy szavalják sokszor a szöveget, mintha könyvből olvasnák.

A jó hír, hogy a filmnek mégis van egy sajátos bája (a közhiedelemmel ellentétben ez nem minden amatőr filmről mondható el). A figurái ugyan tenyérbemászóan idegesítőek, mégis van bennük valami egyedi, nem olyan simára csiszoltak és műviek, mint a magyar vígjátékok életidegen szereplői, sőt helyenként még viccesek is. Egy debreceni baráti társaság áll a középpontban, pontosabban a rendező által alakított angoltanár, akire nagybátyja hatalmas adósságot, plusz egy értékes(nek mondott) dobogókői telket hagy örökül. Segítői egy testépítő/chip-n-dale srác , egy művészlelkű szoftverfejlesztő, egy antiszociális hacker (talán a legjobb figura a filmben) és a csinos barátnő, akit anno egy fogadásból szedett fel hősünk. A címben szereplő kövek tipikus  McGuffinok, a sztori legalábbis nem ebbe az irányba indul el: Patrik és haverjai egy szoftvert akarnak ellopni, hogy pénzhez jussanak. Következetes cselekményépítésről persze nem lehet beszélni, inkább viccesnek szánt epizódok, flashbackekkel elmesélt anekdoták füzére a film, több félresikerült, mint működő poénnal. A homofób viccek vagy a nőnek öltözés példának okáért már talán a Sas kabaréban sem számít humorosnak, a trailerben is látható, a magyar filmeknek címzett kiszólás viszont az.




 


Az igazi fricska az államilag támogatott filmekkel szemben persze az lenne, ha a Dobogó kövek legnagyobb érdemét nem a puszta létezése jelentené, hanem az, hogy a kis költségvetés és az amatőr szereplők (kivétel: Pindroch Csaba, Szabó Kimmel Tamás) ellenére is profi produkció lenne. Hogy ennél sokkal gyengébb és kínosabb magyar vígjátékok is készülnek, ennél lényegesen több pénzből, „sztárszínészekkel”, nem vigasztalhatja se Martinékat, se a nézőket.

25 komment

Címkék: magyar vígjáték filmkritika 2csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr12399395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2010.10.27. 09:44:10

Tegnap volt szerencsém találkozni a filmmel. Egy buszmegállóban ültem, ahol unalmamban a mellettem lévő posztert kezdtem el vizslatni. "Dobogó kövek. Az meg mi a túró?" Pont így reagáltam le a posztert.

Áramvonalas Földműves 2010.10.27. 11:21:30

befosok, hogy 1 ilyen film felkerült ide. Meg hogy dícsérő szavakat is kap...az előzetes után gyalázatnak tűnik, de az ötlet is, meg milyen alakítások vannak benne. Oké, hogy nem sastamás meg kabay barna...stb film és hogy nincs benne minden második percben 1 kereskedelmi tv vagy rádió reklámja, de ez akkoris kurvagáznak tűnik. Persze rohadjak meg az előítéleteimmel:) De nem, ezt nem tudnám megnézni semmiértse!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.10.27. 16:36:45

Szomorúan hallom, hogy még sincs új a nap alatt. Én azért megreszkírozok egy mozijegyet, riszpektből és szolidaritásból, legfeljebb kijövök és iszom egy sört...

ginger88 2010.10.28. 00:00:38

én ma láttam a filmet, sztem állat. bármikor visszaülnék rá. a nőnek öltözött pasis jelenetben meg pont az a fricska, h már ezerszer elsütötték, csak ott mindig az van, hogy a nyilvánvalóan férfiról látszólag senki nem veszi észre, hogy nem nő. itt meg hiába akar nőnek öltözve menekülni, 1 perc alatt legyújtják.

Kutyahegesztő 2010.10.28. 06:00:30

@ginger88: szép tőled hogy emiatt a film miatt regisztráltál a bloghura :D

zm 2010.10.28. 13:30:24

Szerintem is jó film. Mondjuk aki jegyzetfüzettel jár moziba és úgyis mindig fikázik mindent az biztosan könnyen talál majd fogást rajta mert van benne rengeteg hiba az biztos. De aki nem világmegváltó gondolatokat vár egy filmtől, hanem csak egy jópár hangos röhögéssel megtűzdelt kellemes másfél órát, az is megtalálja a számítását. A sznoboknak meg itt van ez is csámcsogni: www.youtube.com/watch?v=WV0KNNFr68g

Beyonder 2010.10.28. 15:05:53

@zm: nem Bergmannal vetettem össze, hanem a hasonló low budget filmekkel.

Áramvonalas Földműves 2010.10.28. 18:15:14

@zm: na az ilyen nézeteket kell tűzzel vassal irtani!Ez a legyen elég neked sötét , az hogy felröhögsz mentalitás... Leég a pofám, ez azért kurvára nem oppozíciója a világmegváltó gondolatoknak.

ginger88 2010.10.28. 21:39:22

@Kutyahegesztő: ugye? azé jelzem ez többet elárul a filmről, mint rólam. nekem tényleg nagyon bejött. egészen annyira, hogy kiléptem a kis komfort kubikomból, és regisztráltam egy olyan helyre, ahova magamtól korábban nem biztos, hogy regeltem volna. sztem ez egy jó kis mese annak minden naiv bájával. és pont attól jó, hogy nem tökéletes.

zm 2010.10.30. 01:16:17

@Áramvonalas Földműves: Igazad van, írtsuk ki! Beethoven szonátákat a diszkókba, Ady idézeteket a reklámokba! Azért mert neked arra van igényed, hogy egy mozi után könnyes szemmel hívd fel apádat, hogy nem mondtad elégszer neki menyire szereted, és amelyik film nem ilyen azokat tiltsuk be még az előtt, hogy bárki láthatná, nehogymár mérgezze az emberek intellektusát.

Ekkora sznob dumát... Már elnézést, de hogy jössz Te ahhoz, hogy tűzzel vassal kiírtsd bárkinek a nézeteit?

Áramvonalas Földműves 2010.10.30. 02:34:50

@Gerusz: :D
@zm: ezt mondtam,h nem ez a 2 verzió van, amúgy ha apámnak sírok, akkor az nem az intellektusom, de neked mondhatom, te csak 1 jót akarsz röhögni.Hajrá!

Nekem erről az jut eszembe, amikor azok a jóemberek megrohamozták az mtv székházat és kórusban kántálták,h nem vagyunk állatok. Ez már monty pyhton.

chuck-d 2010.10.30. 16:43:40

@zm: már elnézést, de hogy jössz te ahhoz, hogy ennyire ne vágd miről van szó? :]
ja, mert alapból dőlne a hozzászólásod, amiben azt a vélt csípőből fikázást sérelmezed, amit aztán simán csinálsz.
szerinted van művészfilm a sznoboknak, meg jó kis szórakoztató a jófejeknek. csak itt az emberek úgy gondolják, hogy van jó film, kevésbé jó, meg szar. és ezeken belül mind van szórakoztató, meg művész meg amilyet szeretnél. az olyan nézettel van a baj, amiben a gyenge szórakoztató film ellenpontja a művészfilm. nem, annak az ellentéte a jó szórakoztató film.
a nézetek és vélemények miatti fikázást meg alapból te csinálod, te sznobozod, fikázod és kategorizálod azokat, akiknek ez nem tetszik. itt senki sem azokat minősíti, akiknek tetszik, kérdezd meg ginger88-at, hogy kell ezt a filmet úgy megvédeni, hogy ne az azt kritizáló nézőkről beszélsz.
amúgy tipikusan ilyen szinten szokták megvédeni a szar művészfilmet az annak golyóin csüngő emberek, hogy aki csipszeszacskóval ül be úgysem érti, nézzen kaki-puki vígjátékot, mert agyhalott fogyasztó. te ennek éreznéd magad attól még, hogy nem tetszene valami elbaszott öncélú művészfilm? na most itt ez a helyzet fordítva.

ergerberger 2010.10.31. 05:23:52

Azért az is vegye be a faszt hamar tövig, aki nekiáll kapásból fikázni egy olyan filmet, amit kemény munkával a saját lóvéjából rakott össze az ürge, mikor a mi zsebünkből ennél hatszázszor fosabb filmeket szarnak ki a hivatásos magyar filmesek.
Csináljatok basszátok meg jobbat, ez az út előttetek is nyitva áll! Majd akkor lehet pofázni!

Spuri 2010.10.31. 07:41:49

@ergerberger: Én még nem készítettem filmet, de attól még elmondhatom, hogy amit láttam, az nem tetszik, nem? Az, hogy a pénzét áldozza valamire, az szíve joga. De a saját pénz nem vonja magával a dicsérő szavakat is.
Olyan ez, mint a szerzőis képregényeknél. Ott is bátran lehet véleményt mondani, ha valakinek nem tetszik az alkotó munkája. Miért csak a hivatásosakat lehetne fikázni? Ezt az érvet sose értettem...

Kaputykin · http://kittenberger.blog.hu 2010.10.31. 09:40:56

előre bocsátom, nem láttam a filmet, viszont egyrészt ez az alkotó hozzáállás kurvára szimpatikus, másrészt abban 100%-ig biztos vagyok, hogy ha nálunk valaki megcsinálná az új Clerks-t (shop stop-ot), akkor kábé ugyanezt a kritikát kapná - amatőr, bénán beszélnek a szereplők, szerkezete nincs, sok sebből vérzik stb.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.10.31. 09:58:04

Abszolúte, az alkotói hozzáállás szimpatikus.

tomkru 2010.10.31. 10:31:41

"a nőnek öltözés példának okáért már talán a Sas kabaréban sem számít humorosnak"

Ezt az alkotók is valószínűleg így gondolják, nézd meg a showreeljüket:

www.youtube.com/watch?v=R1jNzrUfqVQ&feature=related

"Te hülyének nézel, bazki?" és leütik a fenébe.
Hülyének nézik a nézőt a többi filmben, hisz annyira egyértelműen férfi mindig a tag (legjobb példa Rudolf Péter) A film tele van ilyen kliséparódiákkal.
Sajnálom, hogy a trailer alapján rossz következtetéseket vonnak le, de ez főleg az alkotók bakija. A vírusvideó jobb kampány mint az előzetes.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.10.31. 11:10:00

@Wostry Ferenc: Kinek szimpatikus, kinek nem. Ez alapján nekem nem: index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/2010/10/31/a_dacos_civis_mentalitas_filmet_szult/
Arc van, produktum pedig hozzá gagyi. Ez alól nem menti a csávót semmi, az sem, hogy saját (lófaszt saját, hanem mások!, befektetők, akárkik)pénzét kockáztatta. De ezt oldják meg egymás között. Maga a film ótvar, és a legcikibb az, hogy éppen olyan szar, mint azok, amiket ebben az interjúban bő nyállal fikáz. Szóval, nem szimpi a csávó, nyugodtan elihatja a "tehetségét", nem kell többet filmeznie.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.10.31. 11:14:46

@efes: Némileg problematikus valóban :)

Áramvonalas Földműves 2010.10.31. 13:49:10

@efes: :) na ez telitalálat. Csak vigyázz nehogy elkapjon, olyan maffiózóképű:)

chuck-d 2010.10.31. 17:05:43

@ergerberger: látom morcos maradtál buli után, remélem nem azért, mert faszt kellett tövig bevenned, hamar és tövig. :]
viccet félretéve, csak a mi zsebünkre vonatkozó része vállalható a mondandódnak, de az nagyon. viszont a srác nyolcszámjegyű összeget kalapolt rá össze, ami tényleg ügyes, de nem saját pénz. mellesleg ezt itt nagyrészt mindenki elismeri.
és bazd meg akkor te is csak olyan dolgokhoz pofázz, amihez odaállsz és jobbat csinálsz, mert ez érvnek nulla.
amúgy mivel nem láttam még, ezért nem is fikáztam a filmet, de így látatlanban is úgy érzem, hogy vannak állami és kereskedelmi tévés támogatásokból, sokat az arcunkba tolt színészekkel készült ilyen műfajú filmek, amik nem jobbak. és ez már önmagában elgondolkodtató, a készítő arcától függetlenül.
süti beállítások módosítása