Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Run! Bitch Run!

2010.09.17. 10:30 Rusznyák Csaba

A klasszikus „rape and revenge” exploitationöket idéző film üzenete egyértelmű: ha nőket erőszakolsz meg, számíts rá, hogy cserébe machetével fognak seggbekúrni. Amióta Tarantino és Rodriguez gyilkosos-zombis duplafícsöre 3 éve újra felkeltette a közönség figyelmét az aranykorán réges-rég túllévő grindhouse filmek iránt, egyre-másra érkeznek az új divathullámot lovagló alkotások. Ám míg ezek mindegyike sűrű kacsintások és önreflexiók közepette sorakoztatja fel a ’60-as, ’70-es évek filléres műveinek stílusjegyeit (a Terrorbolygó trendi húzásokkal próbált ironizálni több évtizedes toposzokon, a Machete sem úgy tűnik, mint ami komolyan akarja venni magát, a Black Dynamite pedig színtiszta – noha remek – paródia volt), addig a Run! Bitch Run! nem vicceli el az ősei előtti tisztelgést. Semmi gúny, semmi humor, semmi irónia, semmi posztmodern bullshit. Ha leülsz a film elé, tényleg egy ’70-es évekbeli exploitationt kapsz – amit történetesen 2009-ben fogattak le.

A „rape and revenge”-filmeket sosem lehetett bonyolultsággal vádolni. A főhősnőt megerőszakolják, megkínozzák, kevés híján meg is ölik, de miután felépül, fordul a kocka. Vagy ő maga áll sajátosan női bosszút (olló+védtelenül hagyott pénisz = ne akard tudni, á la Köpök a sírodra), vagy közeli hozzátartozója részesíti agresszív illemoktatásban a tetteseket (az erőszaktevő és a nagy fordulatszámon működő láncfűrész találkozása, á la Az utolsó ház balra). A Run! Bitch Run! az előbbi kategóriából való. Cathrine és Rebecca fiatal és dögös katolikus növendéklányok, akik nagy hibát követnek el, amikor egy redneckek lakta kisvárosban próbálják eladni a magukkal hurcolt Bibliákat. A még nagyobb hibát akkor követik el, amikor egy olyan ajtón kopogtatnak, ami mögött épp gyilkosság történik. A tetteseknek (akiknek motivációi a műfajhoz képest így szinte túlkomplikáltak) több se kell – az egyik lányt kinyírják, a másikkal meg eljátszanak kicsit a fák között. Csakhogy pechükre túléli, és katolikus nevelés vagy sem, kurvára nem akarja odafordítani a másik orcáját is. A fegyvereit annál inkább.

Run! Bitch Run! Ilyen címmel eleve csak nagyon jó vagy nagyon rossz filmet lehet csinálni. Joseph Guzmannak egyszerre sikerült mindkettő. Önmagában nézve, ez egy celluloidkatasztrófa. Rettenetes színészi játék, erőltetett zenehasználat, csapnivaló vágás, amatőr fényképezés, az „ezt komolyan gondolták?” és a „na, menjenek a picsába!” szintek közt vegetáló forgatókönyv (már ha volt olyan egyáltalán) – a film minden szempontból védhetetlen. De mint tisztelgés a ’70-es évek exploitationjei előtt, hibátlan. Guzmannak volt töke hozzá, hogy tényleg olyannak csinálja meg a filmjét, amilyenek ezek akkoriban voltak, és nem vigyorog ki percenként a nézőre, hogy „igen, én is tudom, hogy szar, röhögjünk együtt”. Ami azt illeti, aki nem ismeri a gyártási évet, azzal simán el lehet hitetni, hogy ez egy negyvenéves film (a képminőség is jó példa a tudatosságra: láthatóan gyenge, de nem olyan hivalkodó hibákkal teli, mint a mondjuk a Terrorbolygó). És ezzel az összes fenti, egyébként vérlázító negatívum értelmet nyer.

A film egy exploitation-lakoma. Bruttó (benne van a logó és a főcím is) negyven másodpercet kell várni az első cicire, ezt rögtön követi az első dugás, szopás, a harmadik percben pedig már túlesetünk az első gyilkosságon is. De csak hogy kétségeink se legyenek, az egyik hősnő rögtön anyaszült meztelenül mutatkozik be. A nyilvánvaló exploitation-elemeken túl (megerőszakolás, bosszú) van még egy fincsi film-a-filmben nunsploitationünk, egy szadista ribancunk, egy leszbikus enyelgésünk, és persze nem maradhat ki az a jelenet sem, amiben a hősnő lendületes szörfzenére, kifejezéstelen arccal vezeti autóját a következő áldozat lakása felé, miközben lelkének szörnyű fájdalmairól a fekete-fehér flashbackek árulkodnak. Röviden: nézhetetlenül autentikus grindhouse-film. Szerencséjére.

20 komment

Címkék: thriller filmkritika grindhouse 3csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr422302511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beyonder 2010.09.17. 11:03:59

Akkor most megnézzem vagy ne? :)

Rusznyák Csaba 2010.09.17. 11:56:25

Hát, ha szereted a '70-es évekbeli exploitationöket, akkor mindenképp, ha nem, akkor semmiképp :)

virtualdog 2010.09.17. 14:59:51

Ez nekem való, köszi Csaba! :) Amúgy a Last kedvenceim. :D A posztmodern retrót meg már én is kezdem iszonyatosan unni, de a Black Dinamite azért elég jó volt.

mesko 2010.09.17. 16:04:48

belepillantottam, puszta kiváncsiságból, tényleg nem telik el még 40 szekundum se, és tiszta exploitation..ez színigazság!
meg az "antikolás" annyira tökéletes, hogy én naivul hinném, hogy régi film..
(még nem döntöttem el, hogy megnézem-e végig vagy sem)

Konya Sándor 2010.09.17. 16:32:44

Én kb. fél éve láttam ezt a filmet és nagyon tetszett. Igen, tényleg nem lehet kifejezetten jó filmnek nevezni de egy igazi exploitation-nel van dolgunk. És az ilyet becsülni kell. A rendezőnek egyébként várom nagyon a következő filmjét, az a címe hogy Nude Nuns With Big Guns. :) Na az se lesz egy leányálom az tutkó.

Rusznyák Csaba 2010.09.17. 18:13:08

@röntgenszeműlány: Mindig örülök, amikor így sikerül megragadni egy cikk lényegét.

mesko 2010.09.17. 19:05:50

@Oidipus Prime: az!, francba azzal a nagy kiváncsiságommal, de nem tudtam, hogy mi az a '70-es exploitation...s gondoltam ne dögöljek meg ez nélkül:)

Rusznyák Csaba 2010.09.17. 20:26:20

"de nem tudtam, hogy mi az a '70-es exploitation"

magadra vess:D

norbert hellacopter 2010.09.17. 21:16:50

Egy dolog hiányzik ebből a szarból de nagyon,ami a 70-es évek exploitation-jeiben megvolt:A HANGULAT

Rusznyák Csaba 2010.09.18. 09:17:11

Ha minden más megvan... akkor a hangulat is, mert az minden másból áll össze. És tényleg megvan.

mesko 2010.09.18. 10:32:56

@Rusznyák Csaba: jó, jó, nevess csak:), hisz honnan tudtam volna?
majd legfeljebb ovatosabb leszek next time..

OriginalBateman 2010.09.19. 09:26:38

viszont legalább annyira érdekes lesz a I Spit on Your Grave feldolgozás is. itt nem cicóznak, legfőbb szempont naturalizmus. durván jó kis bosszú móka lesz.
a trailer lehengerlő!
www.youtube.com/watch?v=EN0Nn3srFeI&feature=related

Rusznyák Csaba 2010.09.20. 08:35:02

Félek, hogy csak olyan modernizált, se íze-se bűze szemét lesz, mint Az utolsó ház balra remake.

mesko 2010.09.20. 17:13:21

Az utolsó ház balra, az is egy remake?
melyik "évjárat" az eredeti?

Rusznyák Csaba 2010.09.20. 20:11:22

A Wes Craven rendezte '72-es. De amúgy a sztori a Bergman-féle Szűzforrás rip offja (pontosabban van valami középkori költemény, amin ezek alapulnak)

mesko 2010.09.20. 20:50:34

nem gondoltam volna, hogy ilyen régi, hát akkor egyetértek, hogy én már csak egy modernizált változatott láttam...sőt, jól bírtam a filmet, majdnem azt kell mondanom, hogy Az utolsó ház balra egyáltalán nem horror, vagyis szerintem:)
süti beállítások módosítása