Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Ragadozók

2010.08.12. 15:03 Rusznyák Csaba

„Nem tudom, mik ezek. Nem tudom honnan jöttek. De megöljük mindet.” Hosszú évek óta nem hallottam filmben ehhez hasonló szöveget anélkül, hogy röhögnöm kellett volna rajta. De Antal Nimród és Robert Rodriguez megcsinálták. Végre adtak nekünk egy tinik igényeinek nem behódoló, trendi bullshit nélküli, igazán tökös és kemény férfifilmet, fasza csávókkal, nagy puskákkal, mindent belengő vadsággal és kegyetlenséggel, és persze tisztességes mennyiségű vérrel – ahogy azt kell. És bár a végeredmény így is messze van a tökéletességtől, azért bizony pokolian szórakoztató.

A legfontosabb szó a filmmel kapcsolatban: oldschool. Manapság, amikor két lábbal tiporják sárba a legendákat (elég, ha csak a Predator és az Alien példájánál maradunk), szinte csak neveket és címeket véve át belőlük a lélektelen pénzmágnesként összekalapált folytatásokhoz/remake-ekhez, öröm látni, hogy vannak még Hollywoodban, akiknek fontosak a gyökerek. A Ragadozók nem sokban különbözik 1987-es elődjétől, sem hangulatában, sem stílusában – de még cselekményszövésében, sőt zenéjében sem. A lényegi eltérések kimerülnek annyiban, hogy a csoportnyi ember-vad most nem a Földön, hanem egy idegen bolygó dzsungelében kezd fogyatkozni, és hogy ezek az emberek többnyire nem hivatásos katonák, hanem igazi söpredékek: van köztük amorális zsoldos, halálraítélt bűnöző, kegyetlen emberrabló, jakuza-főnök, vagy épp egy afrikai halálosztag tagja – ami persze hatásosan hozzátesz a figurák badass-mivoltához. (A Predator-mítosz egy-két új adaléka – pl. a „vadászkutyák” – is jól eltaláltak, és patentosan illenek az összképbe.)

Az expozíció meglepően hatásos (a szabadeséses nyitójelenet eleve nagyszerű): Antalék működőképes csoportdinamikát kotyvasztanak ki a nehezen kedvelhető antihősökkel, és ahelyett, hogy rögtön fejest ugranának az akciókba, bőven áldoznak időt a suspense felépítésére, és jól megragadják a sztori misztikus aspektusait – ami dicséretes, hisz aligha akad néző, aki ne tudná, hogy mire megy ki a játék. Sőt, a filmnek épp ez a része a leginkább működőképes: a „valaki figyel minket” és a „mi az isten folyik itt” gondolatok mentén megteremtett hangulat késsel vágható, az meg szinte törvényszerű, és így megbocsátható, hogy felhígul, amikor végül kezdetét veszi a várva-várt gyilok. Az már kevésbé elnézhető, hogy mindezzel együtt is leül a film a játékidő közepe táján, és soha nem nyeri vissza az első 30-40 perc lendületét, még a finálé kötelezően test-test elleni küzdelmében sem. Addigra egyébként elszaporodnak a klisék is, ami egy ilyen jellegű filmnél aligha főbenjáró bűn, de az nagy kár, hogy még egy hollywoodi viszonylatban szerény, 40 milliós büdzsével sem merik meglépni, hogy az önző rohadéknak beállított főhős tényleg önző rohadék maradjon.

Az akciójelenetek végig piszkosul jól rendezettek, nyoma sincs rajtuk a posztmodern kor pixel- agyonvágás- és lassításmániájának, emellett pedig éppen kellően véresek (azaz van gore, de nem viszik túlzásba, így az alkalmankénti gerinckitépések és lefejezések annál hatásosabbak). Adrien Brody pedig meglepő módon nagyszerűen helytáll. Nem tudom, az alkotók mit szívtak, amikor őt választották Schwarzenegger utódjául, de ide vele, hátha megnyerem a lottóötöst: látható fizikai rákészülésének és színészi adottságainak hála elhisszük neki, hogy kőkemény „szarok a világra” zsoldoskatona, és egyébként is üdítő egy olyan szerepben látni, ahol kivételesen nem azt várják tőle, hogy bágyadt szomorúsággal nézzen ki a fejéből. A többiek leginkább ágyútölteléknek vannak, de pl. Walton Gogginst, Danny Trejót és Alice Bragát mindig jó látni (ugyanez az évek óta a bolygón vegetáló, de minimum 30 kiló túlsúlyt cipelő Laurence Fishburne-re már nem mondható el).

Antal Nimródnak és Robert Rodrigueznek nem folytatnia, hanem újrateremtenie kellett egy franchise-t. Hibáik ellenére is sikerrel jártak, úgyhogy jöhetnek a folytatások – és addig is, a The Expendables és a Machete felköthetik a gatyájukat.

24 komment

Címkék: scifi akció filmkritika 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr162217131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tolve 2010.08.12. 15:57:59

Idén egyfajta "szentháromságot" kapnak a B-fanok: az emlegetett Machetével, Expendables-sel és a "Nimrators"-szal végre csillapíthatják éhségüket mindazok, akik lélekben és testben is legszívesebben a 80-as években maradtak volna (helyzetüket átérzem, magam is így vagyok ezzel:))
Nem tudom, ki hogy van vele, az 1990-es Predator 2-t Danny Gloverrel nem tartom MINDEN ELEMÉBEN elhibázottnak, azt még akár fel is vállalhatja a franchise (az AvP-kre csak azért nem mondom, hogy kritikán aluli, hátha a "kritika" és az "aluli" szavak sértőnek veszik, hogy összefüggésbe hozom őket e fércművekkel).

K.Leslee 2010.08.12. 16:25:25

Ezt a filmet nagyon eltalálták. Kötelező darab. Remek az írás is; tömör és lényegretötő

0motig0 2010.08.12. 21:03:21

az a egy bajoim hogy pont volam bevásárolni és a egyik szuper mozi magazin(cinema mozi magazin vagy melyik) boritóján mi a frászkarika fogad: hát nem a perdators utolsó kockáinak egyike... azhitem agyfaszt kapok pedig megakartam lesni de ekkora spoilert azért nem kellet volna...
a kritika meg tényleg velős és jólet, több ilyet!

elefes 2010.08.13. 03:26:34

Nem értem, mi baj van a Predator 2-vel.

scorsesefan 2010.08.13. 09:06:54

@0motig0:
A Cinema megszűnt egy ideje. Amire te gondolsz, annak rövidebb a neve. :)

santinocorleone 2010.08.13. 09:37:19

@scorsesefan: Amire te gondolsz, az nem az, amiről 0motig0 beszél. Ahogy megszűnt a Cinema, rögtön elindult egy hasonló nevű, de annál is nívótlanabb valami.

scorsesefan 2010.08.13. 09:39:20

@santinocorleone: Ja bocs, vágom már miről van szó.

Áramvonalas Földműves 2010.08.13. 17:34:33

Tök kíváncsi lettem, hezitáltam, hogy meg kellene nézni avagy sem. Igazából az eredeti predátor az egyik legszarabb film amit láttam, vagy inkább legviccesebb? sajnos nem gyerekként volt hozzá szerencsém, úgyh nem tudtam átérezni a zsenialitását:( Amúgy azóta se értem,h mit szeretnek abban a filmben. A suspense teljes hiánya, ami nálam a legfőbb hiba volt. Hány olyan film volt, sztem már korábban is, ahol így leskelődött valami a főhősökre. De persze ez akkoriban lehet működött. A másik, h a karekterek meglehetősen unalmasak és a akkor a színészi hitelességet jobb is ha hagyjuk. Pl az annak kopasz fekete figurának az elborulása is max a vicc kategóriája lehet.

Én vhogy nem tudom magam felspannolni 1 ilyen film megnézésére, de az újra asszem befizetek.

mesko 2010.08.13. 18:25:34

...lepottyantunk az égből a fák közé..mások is úgyanúgy, a világ minden sarkából..nem ismerjük egymást...hopp, egy csaj is van velünk...kicsit később kerül egy doki is...s haladunk beljebb-egyre beljebb a dzsungelbe...nő a suspense...jó a zene..megyünk..mendegélünk...egyszer Adrien Brody komoly pofával(nem azzal a sírásra álló kesergővel!)azt mondja "mi vagyunk a kiválasztottak" LOST
Imádtam a filmet..jól szórakoztam rajta,bár minden egyes mozzanatában fel-fel fedeztem egy-egy filmet az Aliens-től a Lostig, aztán nagyon tetszett a pszicho vonala..ok, volt.
Én nem lepődtem meg, hogy Brody most a Schwarzenegger...mert mostanság más a férfi ideál(igaz nem épp az orrára meg arra a kesergő arcra gondoltam), de azért elismerem, hogy Adikával nem mennék még az erdő szélére sem, hiába 1000x jobb színész, viszont Schwarzenegger-el össze-vissza tudnék barangolni abban a félelmetes, ragadozókkal teli dzsungelben,vele olyan, de olyan erőssen biztonságban érezném magam :)
Schwarzenegger-ben meg volt az a "valami"...

Lehota Árpád 2010.08.20. 11:24:39

@ Wostry Ferenc "Azt hiszi, hogy McTiernan Predator-a azért működött, mert egy csapat bodybuilder szörnyekre lövöldözött a dzsungelben, és mivel ezt hiszi, a filmből hiányzik a kontextus és a minimális komplexitás." Grrrr, Feri h állandóan igazad van... pedig nagyon akartam szeretni ezt a filmet... :(

Áramvonalas Földműves 2010.08.20. 14:59:01

@Wostry Ferenc: Hát a filmet nem láttam, de lehetésges, hogy 1 jellegtelen darab, el tudom hinni. de amit a végén írsz Rodriguezről az sztem teljesen téves és megalapozatlan. Persze elfogadom, ha kifejted egy külön írásban. De ez így teljesen üres beszéd. Azt meg nem hiszem, hogy csak 1 értelmezési síkja lehetne a Predatornak, mármint az eredetinek - ami szerintem amúgy egy szar - és mondjuk Te érted, de ők nem. Furcsa, hogy nincs is vita, mert mindenki csak ámuldozik, hogy mekkora királyság az első rész.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.08.20. 15:14:57

@Áramvonalas Földműves: Külön cikk Rodriguezről? Nem valószínű. Még egy Ed Wood is jobban megérdemli. Ő legalább szórakoztatóan szar volt.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.08.20. 15:59:35

@Áramvonalas Földműves: ha valamelyik kollégának olyanja támad, megírhatja. annak ráadásul más lesz a konklúziója is, mintha én írnám.

Rusznyák Csaba 2010.08.20. 16:55:03

@Áramvonalas Földműves: nem jellegtelen ez. csak kár bele változatlan formában visszavárni mindazt, amit a filmvilág bő 20 éve (okkal) meghaladott. (Mondjuk én sose voltam a '80-as évek nagy rajongója, szóval...)
Rodriguez meg már csak árnyéka önmagának. A '90-es években még csupa jót csinált, de azok már messze vannak. Azóta csak a Sin City sikerült neki, ami viszont, ahogy Feri is írta, nem az övé.

Lehota Árpád 2010.08.20. 17:37:18

@Olorin Fura, nem tudom jól megfogalmazni, mi nem tetszett a Predators-ban... valami olyasmi, hogy nem volt súlya... szó szerint. amikor ez elsőben Chavezt eltalálja a farönk, vagy a másodikban Harrigan belevágja a predator-ba a diszkoszt, azt valahogy lehetett "érezni". a Predators-ban valahogy nem, videojáték-szerű volt az erőszak. (kivéve a gerinces részt, az ott volt...) pl. a jakuza vs. predator-nál nagyon művészi volt ahogy mutatta a kamera, a fűszálakkal meg mindennel, de semmi full contact. meg az is a bajom, hogy akkor ez most mi? remake? reboot? minden? mert a hommage-okon túl komplett jelenetek, mondatok visszaköszöntek az elsőből, főleg a végén. ez engem zavart, de csak azért, mert nem volt kimondva, hogy akkor ez remake vagy reboot.

Chavez 2010.08.20. 17:55:49

Ja, még azóta is fáj a mellkasom. :s

K.Leslee 2010.08.20. 19:33:03

Na jó, de nem értem, hogy mit vártatok. A Predator ötlete 87-ben nagyot ütött, de nem lehet elvárni ugyanakkora sikert 2010-ben. Szerintem pont akkor születnek a legnagyobb baromságok, mikor egy franchise-t túl szövevényesen próbálnak továbbgondolni(ld.AVP).
Feri által kiemelt pozitívumok rám mélyebb hatással voltak, ez a film üdítően hatott rám a sok szar mainstream franchise után. Igazából mindkét kritikával egyetértek, ez a film egy félsiker, amiből a sikert az utolsó félóra jelenti a többi meg egy közepes akciófilmnek felel meg. Nem gyalázta meg a Predator mítoszt, sajnos ma már ilyen alapvető tényeket is értékelnünk kell egy ilyen film kapcsán.

mesko 2010.08.22. 21:14:56

aham...én is elolvastam a Wostry Ferenc szerző féle írást...és örvendtem, hogy azért néhány pozitív elemet is kiemelt..annak ellenére, hogy hát na..nem egy nagy Predators-okkal van dolgunk.
Szerintem Antal Nimród tálalt volna jobbat is, csak nem volt "amit"...sajnálom, most már végképp meggyöződtem, hogy egy remake, vagy egy franchize..vagy bármi az az igazi "ragadozó"...azt kellene valahogy betőrni...megszelidítteni, mást idomíttani belőlle...:)

pasztasutta (törölt) 2010.08.28. 15:53:46

Kedvelem ennek a blognak a hangulatát. Az egykori Sokkmagazinban finoman észrevehető személyi kultusz itt már mindent áthat.
Mivel a Főnök nem teljesen ért egyet a szerzővel a filmet illetően, komment nélkül belinkeli a saját kritikáját, hiteltelenné téve egyrészt az itt szereplő írást, másrészt a szerzőjét. És a szerző természetesen lapít, mivel szeretné még itt publikálni a jövőben...
Rám meg le fog sújtani a Banhammer.

K.Leslee 2010.08.29. 00:28:21

@pasztasutta: de az kit erdekel, hogy ki mit gondol egy cikkrol? Vagy Te csak azokat a filmeket nezed meg amik Ferinek tetszettek?

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.08.29. 03:59:59

@pasztasutta: hajnali négykor ekkora baromságot olvasni egészségtelen...
süti beállítások módosítása