Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Rampage

2010.06.25. 14:00 Chavez

Egy vallomással kezdem. Nekem igazából semmi bajom Uwe Boll filmjeivel (sokkal inkább azokkal, akik szinte már sportot űznek a rendező lejáratásából, miközben nyilvánvaló, hogy ezek az emberek még nem láttak igazán rossz filmeket életükben). Én egyik filmjét sem élveztem kevésbé, mint a kedd esti RTL Klubos világpusztulós, óriáshalas szarokat. De tovább is megyek a penge élén! Egy ideje már kimondottan tudom szeretni is Boll munkáit, és ha így folytatja, akkor még az sem kizárt, hogy egyszer a rajongója is leszek. Mert, hogy Boll egy ideje ugyanis fejlődik. Méghozzá rohamosan és pozitív irányba. Nem. Nem viccelek.

Ennek a fejlődésnek az első jeleit már a Postal-nál észre lehetett venni, mikor is kiderült, hogy ennek a meg nem értett német "zseninek" azért van humora és önkritikája is, bár a film ennek ellenére is felejthető egy katyvasz volt. Ekkoriban következett be nála az a megmagyarázhatatlan fordulat, amikor is az eleve felesleges és értelmetlen videójáték adaptációkat hirtelen realistább és kifejezetten provokatív témákra cserélte le. A Tunnel Rats egy átlagos, ám teljesen nézhető vietnami háborús film, a minimalista/dokumentarista stílusban forgatott Stoic pedig megrázó feldolgozása egy pár évvel korábbi németországi esetnek. (A siegburgi börtönben három rab folyamatosan vegzálta, majd öngyilkosságba kényszerítette negyedik tásukat.) Ezek után Boll elkészítette pályája eddigi legjobb filmjét, a Rampage-t.

Boll ezúttal is olyan témához nyúlt, amire manapság érzékenyen reagál a közvélemény. Az egyre gyakoribbá váló iskolai lövöldözések és utcai ámokfutások elkövetőinél ugyanis legtöbbször pont az olyan filmeket és egyéb tartalmakat teszik felelőssé, mint pl. ez is. Provokáció? Nem valószínű. Sokkal inkább egy merész ötlet.

A szintén minimalista eszközökkel filmre vitt történet egyetlen nap eseményeit mutatja be, egyetlen ember szemszögéből. Bill (Brendan Fletcher) egy átlagos külvárosi lúzer, aki egyszer csak besokall saját jelentéktelenségétől, a környezetétől, úgy általában a külvilág közönyétől, és attól, amivel haverja Evan (Shaun Sipos) folyton tömi az agyát, miszerint az egész világ megérett a pusztulásra. Egyik reggel aztán Bill elköszön a munkába menő szüleitől, majd magára ölti saját gyártású páncélöltözékét, felpakolja az automata fegyvereit, és elindul, hogy halomra ölje a fél várost.

Boll saját elmondása szerint egy anti-hollywoodi filmet akart csinálni, ami valljuk be, sikerült is neki (bár sokak szerint eddig is ilyeneket csinált). A maga módján sokkoló, ám a fekete humortól sem mentes film teljesen öncélúnak tűnik, egészen addig, amíg aztán a végén egy nagyszerű fordulat teljesen más megvilágításba nem helyezi a korábbiakat. Az emitten most le nem lövendő slusszpoén kellemes meglepetésként hat, pláne mivel a nézők addigra már azt gondolnák, hogy Boll semmi másról nem akart filmet csinálni, mint egy tömegmészárlásról.

Pedig igazából arról csinált. Ahogy Bill végigmegy az utcákon (miután a levegőbe repítette a kisváros rendőrségét) mindenkire válogatás nélkül lő. Hidegvérrel, és sajátos humorérzékkel felszerelve mészárolja le a halálra rémült fodrásznőket, az ügyetlen pincérnőt, vagy a kávézó kiszolgálóját, aki korábban kevés habot tett a kávéjára. Alacsonyabb ingerküszöbbel fel is háborodhatnánk ezen a sok halálon, de a film kerüli a vér és a halál részletesebb bemutatását, nem nagyon ismerjük meg azokat, akik aztán golyókkal a testükben ottmaradnak a földön. Ők egyszerűen csak arctalan húsdarabok. Hiszen a filmben pont erről beszélt Evan, Bill haverja, aki mit sem sejt arról, ami a városban folyik. A Föld túlnépesedett, az emberek a pénzt és az egót hajtják, és tulajdonképpen haszontalanokká váltak. Ezt a szájbarágós kamu-messzidzst erősíti a filmet végigkísérő rádió és tv-hírek hangjai is, amik folyamatosan háborúkról, öko-katasztrófákról, globális felmelegedésről és a többi emberi nyomorról szóló híreket szajkóz.

A jó német érdekes módon időközben megtanulta a feszültségteremtést is. Az egyik legjobb példa erre az az emlékezetes jelenet, ahol Bill bemegy egy Bingo terembe, amiről köztudott, hogy az unatkozó amerikai középosztály legszánalmasabb figuráinak gyűjtőhelye. Hol máshol várná az ember a legjobban, hogy egy ilyen idealista ámokfutó kitárazzon, ha nem itt?! A felfegyverzett helyi Terminátorról tudomást sem vesznek az emberek, játszanak tovább. Bill sétál, kötekedik, provokál, eszik egy szendvicset, de csak nem akar kitörni a pánik a sok zombi között. Ekkor emberünk egyszer csak fogja magát, és békésen távozik. ("You guys don't need my help at all.") Pont az ilyen meghökkentő, szinte már zseniális húzás az, amit a legkevésbé vártam volna Boll-tól.

Brendan Fletcher valami egészen kiválóan produkál, ahogy a mellékszereplők is meggyőzően természetesek tudnak maradni, kerülve a realitás érzetét romboló hatásvadász nagyjeleneteket. A film legnagyobb gyengéje sajnos az elmúlt években idegesítő divattá vált shaky cam. Hiába akarták ezzel hihetőbbé tenni a történéseket, a Rampage szinte élvezhetetlen lett miatta, szóval most a minőség helyett, főleg a rázkódás miatt kaphatunk hányingert.

Ez a film más, mint aminek kívülről látszik. Cinikus, meghökkentő, hangulatos, hatásos, kicsit megbotránkoztató, olykor vicces is. Boll most nagyon odatette magát, és én egyre kíváncsibb vagyok, hogy milyen úton halad majd tovább. Ha a videójátékoktól és a vele járó szörnyektől és egyéb lényektől képtelen elszakadni, akkor továbbra is a netes fikázók céltáblája marad. Ha viszont ebbe az irányba halad tovább, akkor talán van esélye a renomé rendbetételére is. Én mindenesetre kíváncsian várom pl. a Darfur-t, amiről szintén elég jó dolgokat hallottam.




Sehr gut Uwe!



















 

29 komment

Címkék: akció filmkritika 4csillagos áldokumentumfilm

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr622108242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2010.06.25. 15:23:16

Nekem a Postal is tetszett, a vége nagyon megható, erről még nem is hallottam de felkeltette az érdeklődésemet. Kicsit olyasmi lehet mint a They live! csak földönkívüliek nélkül :D

Áramvonalas Földműves 2010.06.25. 15:44:05

na akkor most a cikk szerzője mondjon 1 igazán rossz filmet:)

Chavez 2010.06.25. 15:51:45

@Áramvonalas Földműves: Cirkónium, avagy a Föld utolsó kincse. A gennyedző hereherpesz is élvezetesebb lehet nála. Blöee....

TetsuoShima 2010.06.25. 17:53:59

A Tunnel Rats nekem pl unalmas volt, de azért nem szar. :)

Chavez 2010.06.25. 18:18:32

Ez is csak azt mutatja, hogy leginkább a videójátékból készült filmekkel voltak gondjai, és végülis azok alapján utálta meg a fél világ. De ezt már máshol is beszéltük, hogy a videójátékokból egyszerűen nem lehet filmeket csinálni, még nem is született ilyenből nézhető produkció (a Silent Hill-t leszámítva, mert az azért visszaadta a hangulatot, de ott az alapanyag is erősen filmszerű).

TetsuoShima 2010.06.25. 18:28:06

A supermario ott van a topban. :)

rio.pete 2010.06.25. 19:56:06

Tényleg jó a film, a végén még nézhető alkotások kerülnek ki a mester műhelyéből. Azért kíváncsi lennék egy Uwe Boll-féle Football Manager feldolgozásra.

0motig0 2010.06.25. 20:06:34

a Postal szerintme is jó volt(bár azt inkább tényleg anak köszönhető hogy átvete a beteg humort nem pedig mészárlást rendezet csak és kizárolag) ez meg felkeltete az érdeklődésem! bár azt sajnálom hogy a Postalt sehol nem lehet magyarba kapni..:( (amit megvenék eredetibe persze sehol sincs.. velem vagy a világal van a baj?)

Edgar 2010.06.25. 22:56:33

Ezt meg kell nézni.

K.Leslee 2010.06.25. 23:10:17

Hmm.. Uwe Boll...4 csillag...Mivé lesz ez a világ? :-)
Ám legyen, adjunk neki egy esélyt. Kösz a tippet!

Konya Sándor 2010.06.26. 10:17:09

Már tervbe van véve a megnézése, lehet még ma sort kerítek rá. Egyébként engem is jobban idegesítenek azok akik folyton b*szogatják Boll-t, a Tunnel Rats például egy abszolút korrekt film volt, és - kövezzetek meg - de már a Far Cry is szórakoztató volt számomra. A Postal-t meg még nem láttam.

dzzzzz 2010.06.26. 11:45:38

Annak idején volt valami olyan nyilatkozata Boll, hogy nem érti, hogy más rendezőknek miért tart olyan sokáig a forgatás. Ő időjárástól meg ilyesmiktől függetlenül kimegy és leforgatja.
Lehet a sok szidás után már tényleg akar valami jót csinálni?

Chavez 2010.06.26. 12:56:56

Én nekem akkor lett szimpatikus, amikor Boll kihívta egy 10 menetes boxmeccsre a legnagyobb kritikusait. Még Tarantino-t is. 10 kritikus ki is állt ellene, Boll meg is verte mindet. Persze sokan médiahacket sejtettek mögötte, de akárhogy is, ez akkor is egy király húzás. :)

Rusznyák Csaba 2010.06.26. 15:03:14

Boll végre csinált egy filmet, ami "csak" rossz, és nem nézhetetlenül szar. Mert egyébként de, a korábbi játékadaptációi pont az említett rtl klubos szemetek színvonalán voltak. Való igaz, hogy divat lett őt fikázni, de azért lássuk be, nem véletlenül.
(Amúgy a mindenféle interjúi, nyilatkozatai lapján még ráadásul egy arrogáns, egoista pöcs is).

TheBerzerker 2010.06.28. 06:17:30

Csíra újságírókat könnyű lenyomni:D

milesteg 2010.06.28. 14:53:27

Ha mar comingout: en Emmerich-et kifejezetten szeretem! Szarfilmbol o csinalja a legjobbakat! (The Noah's Ark Principle-t vajon hol lehet megszerezni?)

onlyzerosandones 2010.06.29. 00:36:16

@Chavez: Ez a boxmeccses "poén" már Axl Rose-tól is szánalmas volt 89-ben.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2010.06.29. 10:16:11

Jól sejtem Chavez, hogy az Elefántot nem láttad?
www.port.hu/elefant_elephant/pls/fi/films.film_page?i_film_id=60467

Nyilván ez más stílus, de Boll és az írók biztos látták, érdekes lenne az összehasonlítás.

Chavez 2010.06.29. 10:33:01

De láttam, bár nem tetszett. De ezen a dokumentarista stíluson kívül én nem nagyon húznék párhuzamot, mert mint írtam, a Rampage kicsit más, mint aminek látszik.

chuck-d 2010.06.29. 21:59:43

@TheBerzerker: ahogy elnézem ez volt a leginkább bokszolni tudó ellenfele:
www.youtube.com/watch?v=uyT8_W8LLpE
van benne előkészítés nélküli hátsó kezes felütés, amivel le is viszi a srácot, nem kezdő anyag Raging Boll, nem véletlenül érvek helyett a kesztyűt választotta.
Madárt úgy is sokat pihentették, írhatott volna pár fikázó cikket a szabadidejében, nem lett volna ilyen boldog Uwe papa. :]

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2010.07.01. 12:57:23

Egy doku a doktor úrról, amiben benne van az arrogancia, a sértettség, a változás folyamata- meg az Adidas melegítő.

www.dailymotion.com/video/x7nz7x_visiting-uwe-the-uwe-boll-homestory_shortfilms

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.07.16. 05:38:28

@Chavez: "Nekem igazából semmi bajom Uwe Boll filmjeivel (sokkal inkább azokkal, akik szinte már sportot űznek a rendező lejáratásából, miközben nyilvánvaló, hogy ezek az emberek még nem láttak igazán rossz filmeket életükben). Én egyik filmjét sem élveztem kevésbé, mint a kedd esti RTL Klubos világpusztulós, óriáshalas szarokat."

A fikázók védelmében: saját gagyi óriáshalaidat tenyésztgetni meg videójáték formájában milliók szívéhez hozzánőtt brandekkel visszaélni azért két kurvára külön kategória.
Ettől függetlenül ez a film egész jó, de azt a kamerarángatást tényleg nem kellett volna erültetni, mi akar lenni ez, a sváb Lars von Trier? (A @VilosCohaagen: által linkelt videó alapján amúgy simán el tudom ezt képzelni.)

"De ezt már máshol is beszéltük, hogy a videójátékokból egyszerűen nem lehet filmeket csinálni, még nem is született ilyenből nézhető produkció..."

Már miért ne lehetne? Fogod a fő karaktereket meg helyszíneket, kerítesz köré saját kútfőből egy szofisztikáltabb történetet, és meg is van a jó játék-adaptáció alapanyaga. Szerintem inkább azért szar minden videójáték-adaptáció, mert nem kell jónak lenniük ahhoz, hogy nyereséget termeljenek - a játékok rajongói úgyis kajálni fogják, max kiokádják majd utána és mutogatnak rá, hogy milyen undorító, amit megettek. Ugyanez megvan fordítva is: filmek alapján is készülnek lóhalálában összefércelt videójátékok, csak a könnyű pénz végett, pl. az az Enter The Matrix című szar.

mesko 2010.10.17. 15:24:33

Nem bántam meg, hogy megnéztem, a kamera rázkodáshoz meg azt hiszem már kezdek hozzászokni, mert abszolút nem zavart, s kedvencem az amikor Bill megnyugtat, hogy ő megment minket, olyan jól esett, hogy valaki gondoskodik erröl:)
A Bingo teremi jelenet is tetszett, bár azt hiszem látható volt előre, én legalábbis sejtettem.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.03.17. 13:18:46

A kamera rázkódás pont ennél a filmnél nem zavart, akár azt is mondhatnám égre helyén van. Ettől függetlenül azért ne boruljunk térdre eme film láttán, Boll nyilvánvalóan nagy rajongója lehet a Harcosok Klubjának, mert szinte az összes szöveg annak parafrazálása. A film végi nagy csavart azért én nem nevezném olyan bődületes csavarnak, az meg hogy nincs elég vér? nálad hol kezdődik az elég? hat hektónál?

Azért épp elég vér folyik el, és ember hal meg, hogy az öncélúság fojtogassa a nézőt, lehet velem van baj, de nem szívesen nézem végig ahogy mellbe lőnek mit sem sejtő fiatal lányokat. Még akkor sem, ha a végén lesz valami csavar.

Boll fejlődik? Hm, hanyadik filmje is volt a Rampage? Ha nem számítok minden videóra és tv-re készült filmet, akkor is a 15!!! és most ért el oda, hogy már csak szimplán fos. Úgy az 50. környékén talán már eléri a közepes szintet.

Az, hogy alapjában elcseszik a legtöbb játékadaptációt azért komplexebb annál, minthogy játékból nem lehet jó filmet készíteni, azért vannak a videojáték filmek, és vannak azok, amiket a Boll KG adaptált.

Az meg, hogy divat lett fikázni? Biztos úgy gondolják akik az életükből áldoznak 90-100 percet egy-egy művére, hogy a minimum ezután ha jól lefikázzák őt is meg a "filmjeit" is. Ha erre úgy tud reagálni, hogy megveri a fikázókat, ahelyett, hogy készítene valami igazán jót, akkor ne csodálkozzon ha az értelmesebb színészek mind elküldik a francba.

K.Leslee 2011.03.20. 14:59:36

@scal: Vitathatatlanul ez a legjobb filmje, úgy értem, ez csak szimplán gyenge, nem pedig eszméletlenül szar. A fő probléma, hogy a Rampage még mindig egy filmre vett videójáték.
Boll itt megpróbált valami valós keretet adni az egésznek a virtuális szarjai helyett. Nos ez szerintem nem sikerült.
Ez a film Boll beteges fantáziájának mesterkélten indokolt ámokfutása. A társadalomkritika csupán eszköz az öldökléshez, nincs mondanivaló, hacsak nem az, hogy a bolygó túlnépesedett. Nagy bölcsesség, Mr. Boll.
2.5 csillagot adnék és csak jóindulattal, főleg a kávézós jelenetért, amikor páncélruhában megy be macchiato-ért.

Chavez 2011.03.20. 16:25:11

Nem Boll mellett érvelve, de a Harcosok Klubja nevű agyatlan hülyeségben senkit nem zavar a nevetséges társadalomkritikus mondanivaló? A különbség csak az, hogy a valóságban a fogyasztói társadalom átlagos tagjai gyakrabban állnak neki csak úgy lövöldözni embertársaikra, mint mondjuk buziklubbot csinálni ahol szarrá verik egymást, meg néha épületeket robbantgatni. És előbbi kiváltó okai sokkal valósabbak, mint holmi mondvacsinált "utálom a civilizált világot" attitűd. Tessék elvonatkoztatni a rendező személyétől és előéletétől, még ha nem is könnyű.

K.Leslee 2011.03.20. 17:45:50

@Chavez: Én nem írtam a Harcosok Klubját. Ha viszont már említetted, a Rampage-dzsel azért nem érdemes összehasonlítani, mert a Harcosok Klubja
alapjában véve nem próbál meg realista lenni. A két filmnek semmi köze egymáshoz. Csak azt mondtam, hogy a Rampage-nek jót tett volna, ha nem a lövöldözésre koncentrál. Kaphattunk volna több párbeszédet stb. ami elgondolkodtat. Próbálok elvonatkoztatni Boll személyiségétől, de nemrég láttam a Király nevében-t, ami mély nyomot hagyott bennem. Pedig az a film sem játékadaptáció. Szóval, mondom, nem rossz film a Rampage, csupán gyenge.

Chavez 2011.03.20. 18:00:38

@K.Leslee: Értem, nem is ellened irányult, csak általánosságban bosszant ez a képmutatás.

A Stoic-ot láttad tőle? Nem mondom, hogy elsőosztályú film, de hozzá képest egy meglepően sötét és megrázó kamaradarab.

K.Leslee 2011.03.20. 19:30:39

@Chavez:
Például én sosem szerettem Ben Affleck-et, de miután megnéztem a The Town-t, meg a Gone Baby Gone-t, azt mondtam tud valamit a gyerek, mint rendező.
A Stoic az a börtönös, nem, nem láttam de elképesztő, hogy mennyire megosztja az imdb-s kommentelőket.
süti beállítások módosítása