Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Farmhouse

2009.11.07. 08:41 Forgács W. András

Egyszer egy házaspár, akik elhidegültek egymástól/meghalt a gyerekük/májátültetésen estek át, nekivágnak a nagyvilágnak/erdőnek/Nyugat Coloradónak, hogy újra megtalálják egymást/halott gyereküket/májukat. Őszintén, hány ilyen és ehhez hasonló filmet láttunk az elmúlt négy évben? Hogy a Farmhouse mégsem válik egyszerű Vacancy koppintássá, abban nagyrészt az Lake Deaddel méltán az ismeretlenség homályába kerülő forgatókönyvíró Daniel P. Coughlin (továbbiakban Kugli) és rendező (George Bessudo) is benne van - a Farmhouse elképesztően rossz.


Sajnos az én ingerküszöbömet nehezen érte el egyáltalán: de mivel már két hete nálam van a film, és ezalatt számtalan alkalommal próbáltam végignézni, azt hiszem itt az ideje, hogy túlessünk rajta. A történet tényleg annyira sablonos, hogy nem is pazarlom rá a helyet: a férfi és a nő megérkeznek egy különös farmra, ahol Stephen Kingtől lopott mellékszereplőket szántak baljósnak és félelmetesnek. Itt aztán belevágunk a kínzások közepébe - a főkínzómester a Seymour Skinner iskolaigazgatóra feltűnően hasonlító Steven Weber, aki nyílván hatalmas adóhátraléka miatt vállalta el a szerepet. Félelmetesen unalmas és közhelyes - mondjuk nem tudom mit várok el egy olyan színészről, akinek a legemlékezetesebb szerepe a Ragyogás 1997-es tévés újraforgatása.



A szereplők közül egyedül talán Kelly Hu-t emelném ki, gondolom a Péntek 13 sokadik folytatása miatt rakhatták be - de inkább a Nash Bridgesben játszott epizódszerepeire akarnék ezentúl emlékezni, mint erre, ahol csúnyán néz és... nagyjából ennyi. (Jack Donnert - kegyeleti okok miatt - nem említem.) A kísérőzene állandóan jelen van és idegesít - olyan, mint azok a furcsán melodramatikus jelenetek valamely Helyszínelők inkarnációból, amikor megtudjuk a fontos vérfertőző titkokat az áldozatról.



Különösen röhejesek azok a jelenetek, amikor elbúcsúznak és hátrahagyják mindenüket - az ember szinte kívánja, hogy jól megkínozzák a házaspárt játszó William Lee Scottot és Jamie Anne Allmant. Mivel elméletileg kínzás-horrorként harangozták be a filmet, azt gondolhatnánk, hogy ez így is lesz - de ismét csalódnunk kell: a jelenetek ötlettelenebbek, mint a tíz év múlva - nyilván - elkészülő Fűrész 11 leggyengébb darabjai, és maximum azért tűnnek félelmetesnek, hogy valaki ezeket tényleg komolyan gondolta. Ám egy csavar még hátra van: amikor már elkönyveltem magamban, hogy a gore mint műfaj megcsúfolását az alkotók tökélyre vitték, az utolsó tíz perce - teljesen érthetetlenül - átkerülünk egy fantasy filmbe, méghozzá olyanba, amelyet a kilencvenes évek elején is ordítva kapcsoltunk volna el, ha véletlenül belefutunk a Sat1-en.

Nem hiszem, hogy akad olyan forgalmazó, aki behozná ezt hozzánk, ha mégis, akkor maximum az ukrán határ közelében, egy benzinkút olcsó DVD-i között van a helye. Egy dologra talán mégis alkalmas: ha van olyan személy a baráti körben, aki hátbaveregetés közben egy "Ez baromi jó, öcsém, ezt nézd meg!"-el ajánlja nekünk a filmet, tapintatosan köszönjük meg a tippet - majd ne álljunk vele szóba. Soha többet.

2 komment

Címkék: horror filmkritika 1csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr891497917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pidesign 2010.07.13. 09:01:23

hát nem tudom ki írta a cikket, de elég pofátlan :) Én láttam a filmet és láttam már sok-sok rettenetesen szar filmet is ami istenítve lett. Sablonos a történet? Nem, nem az, egészen egyszerűen csak vontatott. Gyengék e a kínzások? Nem, csak kevés van belőle. Majd amikor a térded konyhai reszelővel szelik, akkor dumálhatunk, persze te a Fűrészeiddel szempukkantós agyvelő robbanásra gerjedsz, te dolgod. Nekem az ilyenek jobban odabasznak, csak kevés volt benne. Vége pedig...hát kb. mindegyik filmben van valami utsó hülyeség, téged zavar, ha esetleg másnak léteik pokol és menny, akkor kb a népesség több mint 50%-ával nem leszel nagy barát. Remélem vágtad a film végét, mivel ez volt a lényeg, hogy már a film elején megmurdáltak a balesetben, semmilyen házba sem mentek, csak a bűneikért kaptak egy sokkoló illúziót mielőtt pokolra kerűlnek. Szerintem ez egy 10/4 pontos film. Egyszer megnézhető, inkább egyedül mint haverokkal és akkor nem magas az ingerküszöb és a vontatott részekre is jobban ráhangolódik az ember. Neked pedig adok 10/1-et amiért a film 30%-át ha megnézhetted és írtál egy olyan véleményt, amit sok egyéb szar filmre kellett volna ami nézhetetlen. Ellenben azokat dicsőítitek, csak mert arról szól amire kattogtok. Zombi buzi esetében vaamiben élőhalottak vannak, akkor az lehet ultra szar is mert húúú. Na ez is ilyen, nem csipázol valamit aminek a negyedét sem láttad és fikázol. Dvd film lennél akkor téged is az Ukrán határ mellett csempésznének (sajnos) be....
süti beállítások módosítása