Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

1

2009.11.06. 09:08 Parraghramma.

Ahhoz a generációhoz tartozom, amely Pirx kalandjaiban előbb látja meg a legendásan nobudget török adaptációs tradíciókat, mint Sinkovits Imrét vagy Zenthe Ferencet, és amely a magyar science-fictiont Eördögh Alexa bimbózó – későbbiekben a Playboy hasábjain kivirágzó – tehetségével társította. „Magyar Science-Fiction” – abszurd műfajelméleti vicc, leírva még inkább; az Űrgammák annyira sci-fi, mint a Magyar Vándor, és az évtizedekből táplálkozó hiátus – ti. a sci-fi űrhideg hűlt helye – fokozatosan feledtette el velünk a zsáner újévezredi birtokbavételének szükségét vagy egyáltalán lehetőségét.



Teljes pompájában, naná, hogy nem pattanhat ki senki ember fiának fejéből, és brutálisan eltökélt s hasonlóképp józan direktor, aki nem is rogyik meg e honfoglalói felelősség terhe alatt – de nem is előzi le magát, mikor lendületesen leereszkedik a Kárpátok lejtőin.

Ambícióknak nem volt híján az elsőfilmes Pater Sparrow: a kiindulópont keresésekor egyenesen Stanislaw Lem munkásságáig merészkedett. Vakmerő legyintéssel letudva, hogy ilyesmibe tört tövig Soderbergh bicskája, a lengyel író és az orosz rendező között elmérgesedő kapcsolat fényében pedig még a Tarkovszkij adaptálta Solaris sem tekinthető minden csorbulástól mentesnek. Sparrowt az sem zavarta, hogy Az emberiség egy perce egy történet nélküli pszeudo-izének (egy kimerevített pillanatképnek, az emberiség egy átlagos 60 másodperce statisztikai rögzítésének) történet nélküli ál-elemzése, egy kvantitatív ihletésű, kultúrpesszimista merengés. Sőt, saját bevallása szerint pont ez ütött szöget a fejébe: a cselekmény orientált film nyelvére lefordítani ezt a deklarált megfilmesíthetetlenséget.

A nagy akarásnak egy látványosan zavarba ejtő, és – azért alkotói szándék szerint is – elgondolkodtató nyögés lett a vége.

Egy híres könyvkereskedés teljes állományának egyik percről a másikra, 1 című számbibliába történő átalakulása szimbolikus mirákulum, a Gutenberg galaxis eseményhorizontja. Minden szó, minden irodalom, az individuum minden romantikája, önáltatása a testnedvek, élettani mutatók és halálnemek, a fizikai való szigorú számsorába zuhan; a minőség pislapillanat alatt oldódik fel a mennyiségben, patikamérlegen a végtelen. Hiába a Valóságvédelmi Hivatal szakszerű kivonulása és helyszínelése (a tudományos-fantasztikum érzékletesen szolid díszleteit eleinte krimi-installációk takarják), egy példány átjut a kordonon, hogy a személyes emberi lét elhanyagolhatóságának, sokkírozó számszerűsíthetőségének szemléltetésével fertőzzön. A vaskos kötetek származása, anyaga ismeretlen. Az 1 honnan van? Az eredeti kiadványokkal mi lett?


…és hatalmas zűrzavar lesz, hogy hol vannak valójában a dolgok…

Mivel a szitu „nem definitív”, a script önkényesen „szegregálja” a négy legkézenfekvőbb gyanúsítottat, akik a rejtélyes metamorfózis alatt a boltban tartózkodtak (Mácsai Pál alakítja a tulajt,  a pult és tudat alatt mindenre kapható pénztárost Kerekes Vica domborítja, Sinkó László spontán előkecmergő kedélyterápiás entitás és akad egy energiatakarékos autista, aki fogpiszkálók számolása helyett inkább megkukul), az őket kihallgató Hivatalt, élükön Pitch ügynökkel (Mucsi Zoltán), majd szép lassan magát is – oksági viszonyoktól és narratív dinamikától.

Persze: ez a célja. A kérdés csupán az, hogy Sparrow direkt vagy vélelmezhető rutintalansága miatt lő túl azon. A kényszeres új, a túltelítettség leginkább audiovizuális stimulánsokkal kitapétázott májába úgy ülteti át Lem ötletét (a boncolgatva bölcselkedést), hogy mindeközben saját intertextualitásába fullad bele. Híradó-inzertekkel, dokumentum-felvételekkel, - merüljön Kerekes Vica kellemetes emlőiben akárhányszor nyakig Mácsai Pál - sajnálatosan terjengős álomszekvenciáival, mi több: a képeken ismételten hangsúlyozott üzenetek explicit kiírásával (értsd: fehér háttér, fekete betű, kitartva) görnyeszti a nézőt. Az eszmeiségnek messzemenően megfeleltetett forma bátor, kockázatos mutatvány, biztos kéz kell hozzá. Az 1 túl szuggesztíven zsonglőrködik a tutival ahhoz, hogy ne váljon - egész egyszerűen - fárasztóvá, idegesítővé.

Sparrow kiforratlan stílusérzékről tesz tanúbizonyságot, elegáns metaforáit feleslegesen nyomatékosítja, a misztikum néhol mintha a szerzői tanácstalanságot leplezné, és vitatható döntés a szentenciózus szövegkönyv is: Mucsi és Sinkó Hamvas Béla aforizmáival (nem, ez nem sarkító hasonlat…) civakodja végig a játékidőt. Jó, történetesen szavalhatnának Kantot is, vagy teszem azt empiriokritikus egysorosokat, de nehogy már a lekvár tegye el a nagymamát.



Vagy legalább ne Mucsi és Sinkó szájába adná ezeket a mélyenszántásokat… Utóbbi kizökkenthetetlen jókedvvel togyog fel s alá, míg Mucsi valamennyi rezdülésében ott csörögnek a Jancsó-múlt láncai, mindig csak egy kötőszónyi bazmeg-re van attól, hogy minden magyarok Kapájaként izomból leosszon valakit. Igazán hiteltelenné pedig pont akkor válik, amikor ezekre a nemzeti beidegződésekre bátorkodik rájátszani. Az ezen felüli, hol bámulatosan modoros (Balázs Zoltán), hol szórakoztatóan dilettáns (a távol-keleti laboráns) alakítások sem a rendező castingolási és/vagy színészvezetési gyakorlottságát demonstrálják.

Kár! Nagyon kár. A technikai kivitel (fényképezés, vágás, világítás, díszlet) ugyanis szívmelengetően profi, amihez költségtakarékosan megidézett disztópia-hangulat és helyenként roppant szellemes beállítások dukálnak. Mi több, minden didaktikussága ellenére az 1 fontolandó és érvényes film. Sparrow a valóságot sokadlagos szövegeken, számtalanszor átszűrt képeken keresztül érzékelő mediatizált kultúra, a milliófelé széttartó és gordiuszin összegombolyodó észleleteket szelektáló parancsuralmi intézményrendszer  - a Mi van? és a Mi nincs? definitív szegregálhatóságának - hetykén formalista gúnyiratával szolgál. Egy kurva pamflettel – ahogy Mucsi mondja. És ebben a pamfletben minden gőgje, lekezelően hórihorgas rámutatásai és aránytévesztései ellenére is lapul némi szerénység és önironizáló hajlam, hisz egy Lem nagyregényre való ismeretelméleti lózung elpuffogtatása után végül gyűr egyet magán és lehajol a kutyaszaros földközelbe. Ez is csak egy olvasat, ez is csak egy tegnapi cikk – bomlékony és újrahasznosítható. Nem tűnik el, csak átalakul. Valami hasonlót tanácsolnánk a láthatóan nagy energiákat mozgósító Pater Sparrownak, érést, érlelődést, mert ha van film, amely esetében a kevesebb biztosan több lett volna, akkor az az 1.

Majd jön nemsokára a Sorsvonalak, és amíg abba vetjük bizodalmunk, minden gyermekbetegsége ellenére szeressük a magyar sci-fi újdonsült hírnökét.

18 komment

Címkék: scifi magyar filmkritika 3csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr231496700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pikszi · http://afeketezongora.blogspot.com/ 2009.11.06. 10:56:45

1!
a) Nehezményezem, amikor frizbimód hajigálják felém a szentenciákat. Nincs néma vetítés valamelyik moziban?
b) És ha direkt oldódunk el az oksági viszonyoktól és a narratív dinamikától, akkor mi van? Ki kéne csomózni valami tekervényes szimbóleumot az értelmezhetőséghez-e?

wendriner úr 2009.11.06. 19:12:16

1) Hova lett Eordogh Alexa? Utolso emlekem vele kapcsolatban egy ketes szorakozohely szinpadan eros tevepata kisereteben eloadott csaszarelodos szam meg a kilencvenes evekbol

2) lehet hogy nagy f@szsag, de volt anno egy talanyos sci-fi regeny, cimere nem emlekezem, link? vagy talan eppen egy? - alneven irtak. kiderult azota, hogy ki kovette el? rakeresni mindkettore k@rva nehez.

3) azert ez a Pater Sparrow nagyon arcos nev.

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2009.11.06. 20:24:29

@Pikszi:
megérett a meggy!
c) De, csak szerintem ott nem ezt a filmet vetítik.
d) Hogy ki kell-e, nemtom, de lehetni bizonyára lehet. Kafa, amit kitalált a kis Verebes, csak szerintem túl nagy rössel esett neki, túl triviális, túl harsány (pl álmok stilizálása, színkódolás). Erre mondhatódik pavlovilag, hogy azérmer maga a jelölt, a nonstop vizuális ingercunami is tökre pont ilyen triviális és harsány (és nonlineáris és kaotikus és hipertext és), de nekem akkor se tetszik. Ahogy a tételmondatokból emelt szövegkönyv is tekinthető adekvátnak, ideologizálható, csak nekem nem tetszik.

Vakmerőbb, de egyszerűbb ez a kivitel, mint ugyanezt, vagy valami nagyon hasonlót elmondani történettel, ami életszerű korrelációt mutat a főbb karakterek változásaival - ad absurdum fejlődésével. (A filmben az egyetlenegy dolog, amire leginkább fogható rá az, hogy _történik_, az egy munkahelyi rivalizálás, de a tessék-lássék kivitel, az elcseszett színészvezetés még ezt is idézőjelbe teszi - már nem úgy, ahogy a film a végén már direkte és mindent.)

Vagy tudod mit? Inkább nemtom! Péter szándékainak megfelelően...

@wendriner úr:
4) tudja a fasz, de a Heló miszter szerelem forevör klasszik, az nókvescsön.

5) átérzem a kínod, még akkor is, ha a "k@arva" jelentéséről csak hozzávetőleges sejtelmeim vannak.

6) kb.

wendriner úr 2009.11.07. 21:32:29

@kIára: aaaah, koszi. ez az. tudjuk azota, hogy kicsoda Jake Smiles?

Pikszi · http://afeketezongora.blogspot.com/ 2009.11.07. 21:55:07

@wendriner úr: Nem tudjuk. Én Spiegelmann Laurára tippelek.

Balfake 2009.11.08. 10:01:22

Jake Smiles Mikes E. Lajos, a könyv kapható olcsón a Könyvudvarban az Astoriánál.

Pikszi · http://afeketezongora.blogspot.com/ 2009.11.09. 16:05:37

517-en nézték meg a művet a hétvégén. A neglizsés Nagy Ervinben 4-szer ennyi volt a potenciál.

Pikszi · http://afeketezongora.blogspot.com/ 2009.11.10. 09:33:32

Azóta vannak országos adatok is, 1-gyel kevésbé siralmas: negyven előadáson (két kópia + e-cinema) 942 néző (a heti és a premier előtti vetítésekkel)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.11.10. 14:05:06

Hát azért, a magyar scifi nem csak Pirx pilóta meg Űrgammák ám, na. Volt az első a Szíriusz. Hamza dé Ákos rendezésében, Karádyval, időgépes sztori. Nem röhögni, igenis scifi volt.

Aztán Rajna András életművéről sem szabad megfeledkezni, melynek a Pirx csak egy piciny szelete. Az én generációm szexuális fejlődéséhez is nagyban hozzájárultak a "videómesék".

Volt aztán egy Feladat című sorozat is, főszerepben Rajhona Andrással. Szinetár elvtárs megrendezte az Erőd című disztópiát. Lehet, hogy szegényes felhozatal ez, de legalább van. Mi van a bolgár scifivel? Van csehszlovák scifi a Tau bácsin kívül? :)

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2009.11.10. 14:16:33

@efes: ez mind igaz, csak mint "cáfolat" biceg. A cikk első három szava felett átsiklottál ám, na. ;-)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.11.10. 14:31:35

@Parraghramma.: Nem feltétlenül cáfolni akartam, csak hozzátenni. Később mondom is, hogy az én generációm hogyan. :) Csak hogy sok helyen ezzel az első magyar scifivel jönnek, gondolom, mert nehéz elvonatoztatni a film címétől. Nem te, más. :) ok.

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2009.11.10. 15:03:41

@efes: Na: jó! (Egyébiránt formális kötözködésem a sejtettnél sokkalta vérmesebb ambíciókon nyugszik: emitt ugyanis az 1-nél 2011-el több film kritikájának kommentekben való lenyomása a magasztos cél! Ikszdé, lol és sátánkacaj! De pszt, ez amolyan titok...)

Pikszi · http://afeketezongora.blogspot.com/ 2009.11.10. 22:12:20

Megtekintettem a mondott ópuszt, amely élmény után a fenti kritika indokolatlanul gyöngédnek tűnik. A konzisztensnél nem több képi világ és az elhangzó szöveg bámulatosan különböző irányba tart, a színészvezetés harmatoska (mintha a színészek más-más történetben játszottak volna), és így az egész sokkal inkább sorolható a filozofikus lópikula műfajába, mint a scifiébe.

Viszont az 5 néző közül 1 (!) utána bement a Libribe, hogy vegyen egy Lem-kötetet.

(Mindazonáltal nekem személyesen sokat jelentettek azok az apró nüanszok, mint pl. az óriás Nemzeti Kultúrális Alap felirat, vagy a szépen csikorgó "kellemetlenül áll a dolog" kijelentés, script consultant: Závada Pál.)

Varga Denes 2009.11.10. 23:55:53

Azt a poént ellőtték már valahol, hogy mi lesz az 1 folytatásának a címe?

RoFä 2009.11.11. 03:06:37

Hát sajnálom, hogy nem érett meg a megy... Mire hazamegyek, megnézni se tudom, sehol se fogják játszani.
süti beállítások módosítása