Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Eden Lake

2009.07.13. 08:08 Parraghramma.

Egy barátomnak pár másodperccel, miután ajánlásomra megtekintette az Eden Lake-et, hogy-hogy nem, sikerült egyidejűleg lenyomnia a Shift és Delete billentyűket. Igen, pont ott volt a kijelölés. Nem, nem a fájlcsere etikussága felett érzett kétely, ad absurdum: bűnbánat munkált benne. Inkább indulat, düh – ám nem telt el újabb pár másodperc, és megbánta. Hölgyeim és uraim, íme a (tavalyi) év horrorfilmje.

Az öreg kontinens kortárs horrorja nagy kedvvel szurkapiszkálja a legérzékenyebb kriminológiai darázsfészkeket, hogy aztán a stilizáció, a pastiche vagy még magasztosabb ambíciók mentén nyerjen egérutat az agresszív, s egyben konstruktív politikai inkorrektség árnyai (lehetőségei) elől. Lassan nincs gall főcím a helyi zavargások megidézése nélkül – de utoljára Kassovitz volt, aki ugyan kitüremkedő publicisztikai törekvésekkel, ám direkten ábrázolta azt az égető problémát, ami manapság olcsó hivatkozási ponttá devalválódott… pont az imént említett igénybevételei miatt. A markánsan műfaji angol horror-újhullám rendezői (Bassett, Marshall) közül társadalmi érzékenységével, hívatlan beszédmódjával tűnik ki James Watkins. Lehet, hogy egyszerűen csak hülye a kódoláshoz, mindenesetre a médiából fröcskölő szar (ami ugye: van) neki nem fel-felsejlő kontextus, kvázi táptalaj, hanem maga a lételem, mint halnak a víz. Csak egy kicsit sűrűbb, és ugye, van egy emlékezetes bukéja is.

Az Nagy Testvér intézménye mögé groteszk pillantási szöget szolgáltató Én pici szemem forgatókönyvébe is eltökélten firkált Watkins, ezúttal meg – először melegítve direktori széket – nagyon jó érzékkel tett transzparensé egy morózus zsánert, mely zsáner őstípusának emlékei minden jóravaló filmbarát szívében ott berregnek, ott kell, hogy berregjenek. A rural gothic térbeli pozicionálása miatt amúgy is alkalmas mindenféle metaforák szerinti olvasásra, az értékrendbeli áthidalhatatlanságok és társadalmi feszültségek bősége az Eden Lakeben provokatív, már-már hatásvadász és okító, mindemellett – ami a legfontosabb – ignorálhatatlan közvetlenséggel ölt testet, testeket.

És ezek a testek (mondhatnók: Ők) krónikus fekélyként hemzsegnek mindenütt, a belvárosokban, a külvárosokban, a békés vidéken és a nyomor sújtotta területeken, a brixtoni gettónegyedtől Lyon kültérségein keresztül Kiskunlacházáig. Pimasz és virulens nyavalya ez, melyet a különböző országokban különböző büntethetőségi korhatárral próbálnak kordában tartani. A jogalkotók még az évi statisztikák újabb kerek rekordjai után is csak vitázgatnak, egy mélynövésű román blahai bökdösődésétől pár héttel később már legfeljebb csak a lesántult blogja hangos, Gordon Brown angol miniszterelnök pedig a videojátékok cenzúrázásában pillantja meg a gyógyító fényt. Hát, hunyoríthatott volna kicsit tovább.

Azoknak a jégkorszakiaknak, akiket most olvasztottak ki (és legutóbb Ace of Baset hallgattak és mindig lefagyott a netjük): az Eden Lake a kiskorú bűnözés trendi tematikájának kikeltése. Talán a leghúsbavágóbb, legarcátlanabb – a filmfamília enfant terrible-je.

A korspecifikus általánosítások kategorikusságát elkerülendő azért jegyezzük meg, hogy a gyermeki lélek sötét oldala mindig ihlető erővel kísértett, William Golding morbid karikatúrájától (A legyek ura), vagy Bunuel lassan szintén hatodik ikszbe lépő, szociografikus mehíkói kiruccanásától (Elhagyottak) – és visszább – bőven sorjáznak a gonoszság infantilis toposzai. Mégis, ezekben a süvölvényekben eleddig meg volt az összetartó, közösségi jelleg; akár az ínség ölén nevelkedtek, akár bandákba szerveződve lázadtak egymás ellen, akár célirányosan és rituálisan hancúroztak felnőttek belsőségeiben. Ez az eszménykép lassan opálosodni látszik, a kertek alatt ma már az absztrakt Michael Myers rögrealista jogutódjai közül is nem egy cangázik.

Talán Haneke ábrázolta a (jólétben…) magára szakadt, értékrend és világkép híján, unalomból szadista generáció torzóját a legfélelmetesebben. A Benny’s Videoban és a Funny Gamesben is szerepeltetett Arno Frisch alakja-alakjai (a két film közötti 5 évben természetszerűleg nőtt karaktereivel „együtt” a színész) azt a tenyérbemászóan előzékeny l’art pour l’art gyilkost hozták kellemetlen közelségbe, aki ugyanazzal az ártatlan ábrázattal és ugyanannyira tét nélkül kérdezi meg az időt, mint árulja el tulajdon szüleit, vagy mint ahogy a hullámsírba lök egy nyári szomszédot.

Az Eden Lake fő férge, Brett (Jack O'Connell) a frisch-i cinizmust alpári akcentussal és kegyetlen lobbanékonysággal cizelláló, par excellence vérgeci, már a nézésével majdnem annyit ront az ontológiai státuszodon, mint a farzsebében szomjúhozó tapétavágóval. Az a fajta, akivel vagy szembeszegülsz, vagy borzongva követed legzordabb utasításait is – tolerálni, elfordulni tőle nem lehet. Ő is jómódú, ugyan munkás „család” „tagja”. A gyermekszoba fogalmát legfeljebb építészeti terminusként ismerő szülei ingerülten és félrészegen másznak ki a jakuzziból, amikor annak tisztaságát már de facto feszélyezi a fiuk által kavart slamasztika, hogy… hogy kezet emeljenek. (Kinek a vétkeiért?)

De az Eden Lake egyetlen azonosulási felületet biztosító, középosztálybeli házaspárjának addigra már: mindegy. Ja, igen, a sztori szerint ők ruccannak le vidékre, az édeni tóhoz sátrazni, meg csobbanni egyet. Brették csőrét azonban bassza a munka utáni, megérdemelt pihi puszta látványa. Először csak kicsit, aztán – a miheztartás végett – nagyon. Úgy sincs jobb dolguk.

Watkins a műfaji hagyományoknak kéjes örömmel engedelmeskedik (kérges  konfliktuskezelés, visszakanyarodások, a bestiális átlényegülés mozzanatai, stb.), és e narratív keretek között engedi szabadjára életrevaló kollektív érzék, bárminemű tisztelet és – metaforikus értelemben – gyökér nélküli csellengőit. Az alfahím Brett köré gyűlt bagázs erkölcsileg gyenge nemet mondani, amikor még lehetne, és mentálisan erőtlen ahhoz, hogy bevégezze, amit elkezdett. Talán éppen hogy stilizált figurák, de egy késhegynyit sem horgadnának ki azokból a galerikből, amik a Youtube-on és a MySpace-en vezetik fel territoriális torzsalkodásaikat – hetykén téve a hintalovat a Scotland Yard és a különféle médiumok ártalmasságát hirdetők tompora alá.

A hasonlóan lényegretörő, noha sokkal halkabb szavú RED mindenünnen kinézett mostohabátyjaként az Eden Lake az impulzív és tabudöngető erőszak-kitörések kakofóniájával páratlan feszültséget teremt, melyből csak nem akar kifogyni, ráadásul – a maga gyönyörűen duhaj lelkületével – bátorkodik berongyolni az etnikai kérdések konnotációs csalitosába is. Az angol mezben naplopó, arab taknyoska – a vendégmunkások asszimilációs erőfeszítéseinek bizarr leképezéseként – csalja lépre az értelmiségi párt. Brett köszönet gyanánt felgyújtja őt... Az ilyen játszi gyengéd áthallások bársonyos puhasággal süppednek a film léleksimogató idilljébe. Ha nem hiszed, nézd meg. Aztán, ha jobban érzed magad tőle, „nyugodtan” töröld le.

Ennél közelebbről ezt az élményt nyolc napon belül gyógyuló sérülésekkel úgy sem lehet megúszni.

 

 

Ja, és kétéves a Geekz. Boldog születésnapot evribádi!

50 komment

Címkék: horror thriller filmkritika 5csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr651241121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gothmog 2009.07.13. 09:05:43

Jó, de mi a tanulság? Hogyha gyerekcsapat kezd el szívózni velünk, akkor nem nekiállni jópofizni, hanem elő a shotgunt, aztán levadászni őket, idejekorán? Merthogy ez egy kegyetlen világ, ahol a gyengék elbuknak?
Vagy hogy?

ninarose · http://adultfilmatrium.freeblog.hu/ 2009.07.13. 09:56:05

A tanulság az, hogy rohad a világunk és nekünk patkányoknak már ideje menekülnünk a süllyedő hajóról... :) Amúgy szerintem is király film. Az utóbbi idők egyik legkegyetlenebb horrorja. A film végén, meg akartam ölni azt a hülyegyereket. A saját, kitépett kezével akartam összeverni úgy, hogy a Ray-ben márkájú szemüvegének szilánkjai, szétszóródtak volna a fejében...

Boldog születésnapot Geekz!
:)

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.07.13. 10:34:52

Bár nem vagyok oda különösebben az ilyen filmekért, de ez nem volt rossz :)

Melllvar 2009.07.13. 10:45:51

Már megint a felénél elvesztem a cikkben.
Minek ez a sok szóvirág és out-of-context idegen szó? Okos gyereknek tűnsz, elhinnénk ezt mindezek nélkül is. Napi szinten olvasok tudományos szövegeket, de ez nekem is sok.

Amúgy megértem a haverodat, én is kapásból letöröltem, annyira undorodtam a világtól. Persze valahol ettől remek a film...

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2009.07.13. 10:48:27

Nem tudom, hogy ez a tavalyi év horrorja-e. Mert szerintem ez a valaha készült egyik legtökéletesebb horrorja, ha nem A Legtökéletesebb (azaz legjobban, képileg-pszichológiailag-stb megvalósít mindent, amitől egy film horror lesz, hiba nélkül). Ez a film olyan, hogy - és ilyet egy Kemény Férfi nem szívesen vall be - a végén azt vettem észre, hogy ültömben remegek.

Mindazonáltal a kritika sokkal élvezetesebb lett volna, ha kikerül belőle mondatonként négy idegen szó, bekezdésenként három sor agyfitogtatás és filmtörténeti párhuzamkeresés, plusz néhány teljes bekezdés okoskodás a francia közállapotokról, és a helyére egyszerű, geekes filmkritika kerül.

avas 2009.07.13. 10:52:17

Ja, túl lett írva nagyon.

Nicker 2009.07.13. 11:32:13

Elnézést, de a negyedik bekezdés közepe táján feladtam: még mindig nem derült ki, mi a túró is az Eden Lake, kik csinálták, és miről szólt az első három bekezdés.
Ezzel nem kaptam kedvet a filmhez, viszont elpazaroltam egy kis időt szóhalmazok olvasásával.

LaurentNkunda 2009.07.13. 11:59:26

everywherewithhelicopter.tumblr.com/post/140686886/az-rt-j-hogy-van-ez-a-cikk-mert-mostant-l-ha-b-rmit

"Azért jó, hogy van ez a cikk, mert mostantól ha bármit írok, és a leghalványabb gyanúm is felmerül, hogy valamelyik mondat beleillene ebbe a szövegbe, már törlöm is ki az egészet"

Beyonder 2009.07.13. 12:04:05

@kovacsbalint: Kedves Bálint: ajánlom figyelmedbe az alábbi igen-igen hasznos szöveget a Kritika mibenlétéről:
www.filmtett.ro/cikk/878

Ebből kiderülhet számodra is, hogy nagyon nem mindegy, hogy egy filmes tárgyú írás elemző, értelmező vagy értékelő jellegű __akar__ lenni. Amit te "egyszerű geekzes filmkritiká"-nak nevezel, az az értékelő kritika, Parra cikke viszont az elemzés és az értelmezés szándékával született. Szerintem.

Na most, erre a többi olvasó mondhatja, hogy "ki nem szarja le?", de legalább te, mint profi kritikus és kulturális médiamunkás észrevehetnéd a különbséget. Szerintem.

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2009.07.13. 12:17:04

@Beyonder: Kedves Beyonder (és Parra), nem akartam a kelleténél jobban kifejteni aggályaimat a Geekz felé érzett érzelmes barátságom miatt, de akkor legyen.

Én, mint "profi kritikus" egy idő után úgy éreztem, hogy nincs értelme elolvasnom egyes bekezdéseket, mondatokat, mert azok nem viszik előre se a cikket, se a bennem a filmről kialakult képet, megítélést. Aztán meg azt láttam, hogy szerintem ezt a filmet nagyon érdekes szempontok alapján lehetne elemezni (ezek elsősorban a film hatásmechanizmusát , pszichológiáját, dramaturgiáját érintik), de ezekből a szerintem érdekes és érdemes szempontokból az itteni elemzésben nem jelenik meg semmi. Ezért mondtam, hogy baj van (még akkor is, ha elemzésről van szó. Ezenkívül pedig, noha "kulturális médiamunkásként" tisztában vagyok a kritika szerepével, mégis feláll a hátamon a szőr, ha egy film bár tökéletesen érthető ezek nélkül, sőt ezek ismerete _semmit_ nem ad hozzá a film megítéléséhez, mégis féltucatnyi-tucatnyi hivatkozás szerepel benne más rendezők munkásságára, más filmekre stb. Avagy vulgárisan fogalmazva: ha nem érződik feltétlen szüksége az ilyen utalgatásoknak, akkor az csak okoskodás. (Mert más a kritkus elemzése, és más a szakdolgozatot íróé: utóbbinak azért kell leírnia ezeket, mert a tanár ebből látja, hogy megérdemli az ötöst. Az olvasó viszont nem - vagyis nem így - osztályoz.)

És ne higgyétek, hogy most a tutit akarom megmondani, mert tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy az olvasók és a kritikusok egy jelentős része ezzel ellentétesen gondolkodik; én meg így.

TheBerzerker 2009.07.13. 12:21:43

Na...előkészítem a székelykáposztát meg a csipszet. Indulhat a bunyó!:)

Gazz 2009.07.13. 12:22:15

Igen, a bejegyzés hasznos tartalma kb. 10 mondat volt, a többi a posztoló önfényezése. Már majdnem abbahagytam az olvasását, amikor találtam egy értelmes mondatot végre, s nemsokára egy újabbat.
A kedves posztolónak ajánlanám "Farinelli a kasztrált" című filmet, abban is Farinelli bátyja és Handel párbeszédét arról, hogy mitől jó egy zene, és mitől csak szimplán bonyolult.

salander 2009.07.13. 12:36:35

Nekem egy olyan vonulat is látszott a dologban, hogy a nő pusztulását végül az írja alá, hogy az őt ért szenvedések hatására elveszti a saját "morális" v "belső" integritását.

De lehet túl sokat képzelek bele. :]

desmond wallace · http://desmondwallace.freeblog.hu/ 2009.07.13. 12:39:49

Nagyon jó film. Alig várom, hogy megjelenjen nálunk is DVD-n.

vilaghalo 2009.07.13. 12:48:21

mar 2 eves a geekz? tok jo.

vilaghalo 2009.07.13. 12:49:04

a film jo volt amugy. undorito brit fazonok.

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2009.07.13. 13:11:08

@kovacsbalint: tökéletesen hidegen hagy, mi számodra az élvezhető kritika. Vulgárisan szólva, szarok rá. Az meg egyenesen szórakoztat, ahogy kurrens cinizmussal beállsz a tömegbe óbégatni (mondatonkénti 4 idegen szó, stb), pláne, hogy közbe' olyan, még kelendőbb fasságokkal lovagolod meg ezt a közérzületet, mint a francia közállapotokról szóló bekezdések (!) firtatása.

Hozzávetőlegesen egy darab kurva szó se nem van a _francia_ közállapotokról. A műfaj közállapotokhoz való _viszonyáról_ beszéltem, eme specifikus reprezentáció színe változásáról, és annak fő vonulatában helyeztem el Watkinst, szándékait. Ez persze nem lett szerintem túlkódolva, imigyen - mint megélhetési médiamegértő - vagy adtad a hülyét, vagy sem: "bárhogy is nézlek, egy hülyét látok".

(És minél többen vagytok, a szülinapi ajándékom annál szebb.)

Ne értsd félre, vagy sértésnek, szólj, ha valahol csúsztattam. Vagy - még jobb! - szólj, ha valahol _majdnem_ annyit csúsztattam, mint tetted: te. Így fair, nem?

Szerintem fontosabb a film fontosságát, úgy mond: realitását hangsúlyozni, mint annak a Deliverence és a Texas óta - ez idestova kurva sok év ám - közismert mechanizmusait ecsetelni, nem mellesleg ez a geekz fórumán valamikor a télen már mintha megtörtént volna. Hogy azt ki olvasta, nemtom, de most imigyen kerültek át a hangsúlyok. Ha téged zavar a Los Olvidados citálása, vagy a haneke-i tipológia kapcsolása (fun fact: a Benny's Video köbö _tök_ erről az edukációs hiátusról szól, ööö, szmájli?), írj bazmeg egy saját kritikát - ha még nem írtál - és linkeld be ide, hogy nesze te agyfittiző műmájer, ez a tutti. Nem lesz kimoderálva.

De a francia közállapotokról egy mukkot se, és idegen szó mondatonként legfeljebb 3 lehet, "mate"!!!

Puszil:
.m.

Nicker 2009.07.13. 13:20:13

Köszönjük, kedves parraghramma, leülhet.
A vádnak nincs több kérdése.

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2009.07.13. 13:42:11

Oks, akkor franciát kihúzom, Kassovitz miatt ráállt a kezem, mea culpa, akkor valóban értelmetlen minden, amit mondtam. Mindazonáltal ebben a paraszt hangnemben asszem tök fölösleges ennyi vita is, úgyhogy inkább hanyagoljuk, inkább a te stílusodban hozzáteszem, hogy

skacok, aki beszól parraghrammának, annak a mocsok kurva anyját előre is, mer buzi kis tirpák mind. szmájli.

Nostro · http://www.flickr.com/photos/terraflex/ 2009.07.13. 13:42:50

@salander:
Igaz lehet amit írsz, de azt hiszem fontosabb, hogy a nő és a férfi meg a többi gyerek pusztulása csak még zártabbá és súlyos hazugságok melegágyává tett azt az egyébként pusztító sajátos szociális rendet ami éltek. Valamint a börtöntöltelékké válás első konkrét lépéseit szentesíti maga a közeg is. Kicsit szájbarágós is talán az utolsó tükrös jelenet, de az biztos, hogy ott bemutatkozik nekünk egy olyan fiatal aki túl van, egy lényeges, számára akár sikeres lépésnek is felfogható szakaszon. Véleményem szerint ezt erősíti a filmbeli "tükörbepózolás" ami a pózoló önmaga általi elfogadását hangsúlyozza. Szerintem.

Amikor a férfi megállapítja magáról, hogy súlyos belső sérülése van, mert fekete vér folyik az oldalából, akkor a filmet otthagytam kb. fél órára, kihagyva így részeket. Pedig azt hittem, a "Visszafordíthatatlan" után, hogy sokat birok.

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2009.07.13. 13:57:42

@kovacsbalint: önnön tárgyilagos hazugságunk után cincogni a másik hangneme miatt, mindazonáltal gerincre vall. Erősen elnéztem a súlycsoportodat, Bálint!

A szövegértésedet pedig totálisan. A gyengébbek kedvéért még egyszer:anyázók: velkám, Bálint: várjuk a kritikád!

Melllvar 2009.07.13. 14:10:11

Ki ennek a cikknek a célközönsége?
Vagy csak terápiás jelleggel született?

Ezek ismeretében lehetne talán a nyelvezetét és "túlírtságát" firtatni.

Ez most komolyan érdekelne, mert nem először olvasok ezen a blogon anyázást a szerző cikkei kapcsán.

_Venom_ · http://venomblog.blog.hu 2009.07.13. 14:22:42

Engem is felkavart a film, leginkább az ostoba főszereplők miatt.

Nicker 2009.07.13. 14:46:08

Parraghramma: nem értem mi a gondod, a te hangnemed is pont ugyanolyan minősíthetetlen, mint a kritikád. Ha nem bírod mások kritikáját, pályát tévesztettél (mármint még jobban).

minden jót

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2009.07.13. 15:29:58

@Nicker: jobban örülnék, hogy ha egyszer máshol nyitnátok ki a Kommentelési Közhelyszótár Középkezdőkneket - akár a varietas delectat nevében, akár önzetlen jószándékból -, de nem vagyok telhetetlen.

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2009.07.13. 15:38:32

Tárgyilagos hazugság bazmeg? Azért lassan álljál le, hülyegyerek.

Nicker 2009.07.13. 15:40:54

Parraghramma: Nézd, ha te nem erőlteted meg magad, én minek tegyem? Csak nem fogok odáig lesüllyedni, hogy szarozzak meg kurvázzak, mint te. Hülyét csinálsz te magadból az én közreműködésem nélkül is. :D

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2009.07.13. 15:56:31

Másrészt olyasvalakinek beszélni a "Kommentelési Közhelyszótár Középkezdőknek"-ről, akinek az a fő érve, hogy "ha nem tetszik, írjáá jobbat!", minimum vicces.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.07.13. 16:19:55

Írnia kéne valakinek posztot a Kommentelési Közhelyszótár Középkezdőknek témában is.

A film szerintem marha jó volt, nem izgalmas, inkább dühítő. A főgenya kölöknek kellett volna néhány nyakleves vagy inkább egy jó nyomorrugás.

Leo Decimus 2009.07.13. 17:36:37

Szvsz felesleges Parra stílusán vitatkozni: valakinek ugyebár a Héra falfesték a menő, másnak meg a trompe l'oeil... Viszont az, hogy előbbiek vannak "ötkilences" többségben, nem jelenti azt, hogy nekik is van igazuk.

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2009.07.13. 18:23:53

megnéztem. nekem két dolog jutott eszembe, az egyik az Ils, a másik a ¿Quién puede matar a un niño?, igaz, egyikben sincs társadalmi vetület, de nekem úgy félelmetesebb.

az is igaz, hogy nincs félelmetesebb, amikor az angol iparvárosban öt ilyen kis suttyó vihorászig mögötted a hév megállóban. volt ehhez szerencsém, akkor kicsit féltettem az életem.

a szotyi csak az utolsó 15 percben állt meg a kezemben, amikor (SPOILER) a csaj talpig szarban besétál a jacuzzis partira, és szól a Respectable, akkor minden a helyére kattan.

kholiq 2009.07.13. 18:27:37

Szeretem a horrorfilmeket, de szerintem ez nagyon buta es 12 egy tucat film volt. Kb lattam ilyet vagy 3-at tavaly, bennem semmi nem maradt meg belole. A vege volt az egyetlen, ami tetszett, mert nem volt tipikus.

A kissracek sem voltak jomoduak, azert ez kisse tulzas, nem? Brit prolik.

Beyonder 2009.07.13. 18:33:09

@kholiq:" Szeretem a horrorfilmeket, de szerintem ez nagyon buta es 12 egy tucat film volt. Kb lattam ilyet vagy 3-at tavaly, bennem semmi nem maradt meg belole."

Melyik az a három?? Már töltöm is őket.

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2009.07.13. 19:08:29

A főszerkesztő lecsap és odabasz :DD

virtualdog 2009.07.13. 22:31:09

Mindenhonnan kicsapott mostohabátyja?

Amúgy tényleg igen kényelmetlen film! Simán jobb, mint az Inside vagy a Frontieres.

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2009.07.14. 08:15:29

@salander: a nőnek nincs túl sok választásai lehetősége. A SPOILER szarban, illetve a bomlás illatos virágaiban való megmerítkezés greenaway-i mozzanata itt már szinte sorsszerű. (És zárójeles biccentés nélkül ne menjünk el jelen aktus vizualizációs potenciálja mellett sem.) A film ebben is roppant következetes: nem fog felmenteni senkit, még a szakmája szerint pedagógus csaj sem tagadhatja meg a legelső, legtisztább érzelmi viszonyulást. Ami mellett-után persze artikulálódnak a normatív, tanult gesztusok, amit pl. a rövid időn belül igen nagy indulati spektrumot benyargaló üvegszilánkos jelenet is hűen demonstrál.

@koimbra: a posztjaimat követő kommentek 80%-t tudom figyelmedbe ajánlani. Mos mit szerénykeggyek?

@Leo Decimus: én benned nem csak azt bírom, hogy "messzemenően túlértékelsz", hanem hogy minden kommented után - és némi guglizással - annyi sokat bírok tanulni. Remélem, nincs harag, én még annyi sok mindent bírnék bírni benned, de pl. még sosem főztél nekem. És ez - valljuk be -, nem csupán az én hibám.

@bakfitty: az Ils citáltatik is. Párlévufránsze? :) A Kvázi Konkurencia pár hónapja írt a témában egy nagyon okosat, és ugye, azokra az mocsadék köcsögökre való figyelemmel, akik - ha suttyomba is, de - olvassák a Kvázi Konkurenciát próbáltam kerülni annak a merítésnek a tökre jogos címeit. (Hány sztrókot kapott volna a lineár-algebrából - mint kiderült - eléggé erőtlen Bálint Bácsi, ha még több, tökre jogos filmes párhuzamot sikerül az agyfittiző műmájerkedésembe zsúfolni??? Azér nekem is van szívem!)

@Wostry Ferenc: de Feri bácsi, a Bálint Bácsi miért ír rám olyan csúnyákat, hogy "hülyegyerek", olyan ingerülten, olyasmiért, amit úgy szemérmesen még be is ismert? Most akkor ráállt a keze, vagy nem állt rá a keze? Pedig még azt is mondta, hogy nem fog csúnyát firkálni a falra, mert az szerinte ciki... Én ezt vagy nem értem, vagy ugyanaz a szövegértő tanárbácsija, mint a Nicker bácsinak, vagy, vagy dobjuk őt a padlóla, de nagyon dulván!

Meg még azt is mondta, hogy "bazmeg"... pedig én arra olyan szenzu.. érzékeny vagyok. Szerintem azért a pimaszságnak is van egy határa! Úgy értem, amit nem kéne átlépni.

@Ramiz: most arra vered, hogy találtál egyet a 42ből? (Jó, persze így is köröket vertél Bálint Bácsira.) Jutalmadul elárulom, hogy ötki... háromkettőbe igen kurvafasza a sör meg a gyömbér. Szerdán pl. várhatnál ilyesmivel. (A hagymásbabot ugye nem kell külön említenem?) Én majd a hangulatról és egy bakosról gondoskodom.


.m.

Nostro · http://www.flickr.com/photos/terraflex/ 2009.07.14. 13:43:41

@Parraghramma.:
Hát te tuti beteg vagy. Nem unod még??
Mer' mi már nagyon.

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2009.07.15. 10:43:08

remek írás. persze panaszkodhatnék, hogy magáról a filmről kevés a bötű, de leszarom, há úgyis tudom mi volt benne. riszpekt

v_lad 2009.07.15. 16:05:44

Kedves Parraghramma:

Én magam egyfajta hobbiként tekintek a kritika olvasásra, ezért is látogatom gyakran ezt az oldalt, mely egyik kedvenc pontom az Ungarische blogszféra fehér zajjal terhelt tejködében.

Ellenben, saját megitélésem szerint eme irás, és a többi általad elkövetett "kritika" inkább minősül intellektuális maszturbálásnak.

Nem vagyok ellenében a bonyolult összetett mondatoknak, és a szóvirág-csokroknak, de hogy két ősöreg mondást idézzek: "Jóból is megárt a sok" illetve "A kevesebb néha több"

Ha inkább lennél informálisabb és kevésbé szókovács, akkor biztos tovább jutnék pár mondatnál.

Nem minősÍteni akartam, perszonális vélemény volt, uff....

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.07.15. 17:11:27

@Parraghramma.: tudom, szoktam követni a megnyilvánulásokat:)

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2009.07.15. 19:34:40

@Nostro: diagnózisod szerfelett pongyola, és legalább ily mértékben közhelyes, míg az unalmamra vonatkozó passzust illetően néminemű kételyeim vannak: most zavarba szerettél volna hozni, avagy volt a reflektált kommentemben BÁRMI, ami arra utalt, hogy UNOM ezt a TRIVIÁLISAN tökfelesleges ajakkaratét?

@v_lad: nem helyezted új megvilágításba a munkásságom. Ha a többi, általam elkövetett "kritika" mentén nem sejlett fel előtted valamiféle koncepció eshetősége: én biza készakarva vagyok ilyen, imigyen pedig inkriminációd tárgyáról eo ipso tudok.

42!

_Henrik_ 2009.07.15. 22:54:49

möhehe

Parra fer prez!! :-D

disfear 2009.07.15. 22:55:44

ezek után úgy látom nem nekem ajánlott ez a film, mivel már a Reszkessetek betörők 4. végén is legszivesebben kitéptem volna a kiskölyök karját, ha tépdesnék karokat

Spielberg 2009.07.19. 16:20:12

ezen a filmen nem kicsit felbasztam magam, azért mert túl valóságos. ilyen agresszív kis köcsögöket bárki ismerhet, sőt mindenki látott már hasonló akciókat. nem valami lélekemelő a mai világ.
a legfaszább a film vége...

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2009.07.31. 12:14:35

@disfear: ha érdekelnek a kartépés technikai részletei, Kakihara vállalkozó kedvű munkatársaival vedd fel a kapcsolatot.

@Spielberg: István, mi nem kicsit értünk egyet. Ha szabad megjegyeznem, mindemellett a magyarja is kifogástalan! (Vicc!)

craigerone 2009.08.07. 18:38:07

Tök szkeptikusan kezdetem el nézni a filmet, és annyira felhuzott, hogy vagy 3szor le kellett állitanom... De ez már szerintem nem is horror kategoria, hanem egy igazi idegtépkedés! Abból viszont tényleg az utóbbi idők egyik legjobbja.

K.Leslee 2009.09.14. 16:10:43

Nem tudom, hogyan lehetne ellensúlyozni a film után a nézőben rekedt indulatot. Ennyire idegesítő befejezést rég láttam..és ahogy a gyerek büszkén belenéz a tükörbe....ááááááá

K.Leslee 2009.09.14. 16:13:30

Persze ez az indulat azt bizonyítja, hogy a film nagyon is működik.

mamba 2009.12.27. 21:27:10

Jó film volt!
Kicsit a Kukorica gyermekei -re hasonlit.
Teljesen beleéltem magam,dühös voltam azokra a rohadt kölkökre nagyon,főleg a "főnök" csávó,na azt úgy agyon birtam volna verni:)Sajnáltam a párt nagyon,és jó, hogy a vége nem a szokványos happy end .
süti beállítások módosítása