Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

A betolakodó (Á l'intérieur)

2009.06.08. 08:05 Beyonder

Emberi húst trancsírozni, szemet kibökni, kiálló végtagot lemetszeni, artéria-szökőkutat fakasztani - filmen, ma már nem számít különösebben merész látványosságnak. A gorno, azaz a válogatott kínzásokra építő horrorfilm beköltözött a multiplexekbe (lásd: Motel vagy Fűrész-sorozat), a kamerának  eszében sincs szemérmesen elfordulni a véres jeleneteknél, de már a mozifotelben terpeszkedő nézők sem zökkennek ki a popcorn-rágcsálásból egy-egy letépett nemiszerv látványa miatt. Peter Jackson korai filmjei (Rossz ízlés, Hullajó) vagy a Troma-csoport munkálkodása óta már nem kunszt a nyílt erőszak, csupán jó szakmunkások (maszkmesterek és/vagy CGI-zsonglőrök) kellenek hozzá.

Az olcsó gornóhoz ennyi is elég, a szimpla sokkoláson túlmutató filmélményhez kevés. A Fűrész vérengzésein is megborzongunk egy pár másodpercre, de utána csak röhögünk rajta. A jó horrort onnan lehet megismerni, hogy egyik-másik képsora napokkal később is bevillan, és nem csupán a zsigeri erőszakra, de a szereplőkre is emlékszünk. Reális figurák, reális alapszituációk, mesteri időzítés és legfőképpen: stílusérzék - kábé ennyi a titka a francia horror új hullámnak, amely az utóbbi években jó pár kiváló filmmel örvendeztette meg a rajongókat. Az eddigi termés talán legerősebb darabja A betolakodó, amivel moziban ugyan nem találkozhattunk, de dévédén szerencsére minden fan megkaparinthatja.

Hosszasan nem értekeznék a filmről, korábban ezt kitűnő kolleginánk
már megtette. A történetről mégis illendő pár szót szólni: egy autóbalesettel nyitunk, az állapotos hősnő férje szörnyethal, ő és a magzat túléli. Négy hónappal később folytatjuk, Sarah már mindenórás, éppen karácsony este van, amit egyedül szándékozik tölteni. Egy idegen nő azonban zaklatni kezdi, először csak becsönget, majd be is invitálja magát, amikor Sarah már elaludt. A csecsemőt akarja, és van egy ollója is.

A történet vérprofi felépítését vagy az emlékezetes, ikonikus kompozíciókat már Yvonne is méltatta, egy valamiről nem ejtett szót, pedig ebben (is) világbajnok A betolakodó. Szerény véleményem szerint ennyire zseniálisan filmen még sehol senki nem használta az elektronikus zajzenét. Zörejek, zúgások, prüttyögések, sípolások, torzított basszusok és dobok - néhol észrevétlenül erősödnek fel, hogy súlyosbítsák vagy ellenpontozzák a brutális képeket, aztán a csúcsponton hirtelen elhallgatnak, még nyomasztóbb hatást keltve. François-Eudes Chanfrault - így hívják a zeneszerzőt, ő volt a Magasfeszültség komponistája is, jegyezzük meg a jóember nevét, mert egy zseni.

És még valami, amit kevés kritika említ meg: Julien Maury és Alexandre Bustillo rendezőpáros (utóbbi jegyzi a forgatókönyvet is) elköveti azt a bravúrt, hogy úgy politizál és aktualizál, hogy közben mégsem. A háttérben zajló külvárosi zavargásokból csak a hírek jutnak el a főhősnőig, de ezzel sikerül is a nyugtalanító alaphangulatot tovább fokozni. És ki tudja, hogy egy, a zavargásokat (amiben ugye nem bevándorlók, hanem már franciának született "Idegenek" támadtak a városra) közelről átélő franciának mi egyebet tud még a saját szorongásairól közvetíteni a film.

A KIADVÁNY

A Cinetel kiadványait korábban már ostoroztam a mérsékelten igényes külcsín miatt, ezt megtehetném most is, de ezúttal elnézőbb leszek. A borítón virító "Megdöbbentő őrület" felirat valóban nem túl ízléses, ahogy a vérnyomokról is látszik, hogy utólag lettek odafotosoppolva, de egy exploitation eszközökkel élő film esetében talán bocsánatos bűn az exploitation-marketing használata. Fontosabb inkább, ami a lemezen van. A képpel maximálisan elégedett voltam, a sötétben játszódó jelenetek is kellően kontrasztosak. A magyar szinkron hiányzik (nekem speciel annyira nem), és az extra szekciót is csak egy előzetes és képgaléria jelenti, de ennyi pénzért balgaság is lenne többet elvárni.

ÖSSZEGZÉS

Az utóbbi évtized egyik legjobb horrorja, mindössze 990 pénzért. Ez az a film, amit 10 év múlva is levehetsz a polcról, nem fog megöregedni. Hogy lesz-e lelkierőd betenni a lejátszóba, már más kérdés.

Kiadó: CINETEL
Kép: 16:9 (1:85:1)
Hang: francia 5.1
Felirat: magyar
Megjelenés: 2009. április
Bolti ár: 990 Ft

ÉRTÉKELÉS:
Film: 5/4
Kép: 5/5
Hang: 5/5
Extrák: 5/2
Külcsín: 5/3


12 komment

Címkék: horror francia dvdkritika 4csillagos gorno

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr221170448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doktor.dikhed 2009.06.08. 14:30:14

Elég durva, feszült, kiszámítható fordulattal a végén, de összességében nagyon hatásos. Kell hozzá gyomor. Barátnővel nem ajánlott nézni, terhes barátnővel meg tilos :D

acsehely 2009.06.08. 18:16:34

Megnéztem és azt mondom érdemes volt.Elejétől fogva a végéig érezhető,sőt tapintható a feszültség,az a fajta feszültség,ami 1 jó horrorhoz elengedhetetlen.Még több ilyet...........

_Venom_ · http://venomblog.blog.hu 2009.06.09. 02:53:51

Az Inside nálam a tipikus francia rendezői bátorságpróbák mintapéldája, melyeknek egy célja van: kideríteni, meddig mernek elmenni a készítők a naturalisztikus ábrázolásmód terén. Ezen feladat teljesítésén túl szerintem nem nyújt semmit a film, kifejezetten ostoba történetű, gyenge szereplőkkel.

Deliria · http://deliriahungaria.blogspot.com/ 2009.06.09. 09:52:08

Nem gorno (ez a "torture porn" trendibb neve?),de francia és terhes - Alain Robak BABY BLOOD című filmjét(1989) érdemes megnézni,márcsak azért is,mert messze jobb,mint A BETOLAKODÓ.
Néhány kedvcsináló kép:
www.dtm.at/Reviews/Screen-Baby-Blood.htm

Kutyahegesztő 2009.06.09. 09:56:54

Ezt a gornót aki kitalálta, azt meggornóznám. Hülye szó.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.06.09. 09:58:17

@Deliria: Bandikám, nemá... Baby Blood szerinted jobb? :)

Fandi 2009.06.09. 15:09:45

index.hu/bulvar/2009/06/09/kivagta_anyja_hasabol_a_kisbabat/

És még mondja vki, hogy a filmek nem tanítanak rosszra. :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.06.09. 19:34:17

@Fandi: Most ezt nem értem... mi abban a rossz?

Deliria · http://deliriahungaria.blogspot.com/ 2009.06.10. 20:37:42

A betolakodót én sematikusnak és erőltetettnek találtam,naná,hogy jobb a BB - az bizony igazi deliria cinematikusz.

mamba 2009.12.27. 21:30:19

Durva film,de ezért jó.
Egy horror legyen durva,végig lekötő,izgalmas,feszültséggel teli:)
Ez ilyen.
10/8

PDR Budgetmeister 2010.11.03. 17:21:41

A minap épp a jó öreg TESCO turkálóban kapirgáltam (mert sokszor van ott igazi gyöngyszem), mikor 699 Ft-ért belebotlottam ebbe a filmbe. Anno sokat olvastam róla, ezért 700 Ft nem sok alapon meg is vettem, és megtekintettem.
Ez a film valami bűn rossz. Azt még értem gornó, mert ugye ki kell találni mindenre valami nevet, ami magyarázatot ad arra hogy miért olyan amilyen. No de ez nem mentség arra hogy az egész erőszak illetve annak ilyen durva formája teljesen motiválatlan. Egy tragédia miatti megőrülés... sablonos, láttunk már ilyet, de el lehet adni újra meg újra. No de mindez kicsit kevés ahhoz hogy ennyire eldurvuljon valami, és átmenjen agyatlan hentelésbe. (Az mondjuk divatos húzás hogy a néző csak a film felénél kap információt arról hogy mi miért is történik. De a jó filmeknél az ilyen magyarázat bevonja a nézőt és elgondolkodtatja, itt erről szó sincs.)
Persze a "darálásnak" is megvan a maga "romantikája" hiszen Gonosz halott sorozaton és zombifilmeken "nőttem fel" én is, és azok egy bizonyos szinten nagyon jók. No de ebben a főhős több alkalommal is megmenekülhetne ha kicsit használná az eszét, az egész véget érhetne ha meghozna pár logikus döntést, (ha nem ő, akkor a többi szereplő lehetne kicsit talpra esettebb, végül is rendőrök könyörgöm) és csak időhúzás az egész mizéria. Logikátlan események sorozata adja ki az 1 óra 20 percet. A filmbeli trancsír pedig inkább zavaró, és hatásvadász, ami a zenére és hangokra ugyanúgy elmondható. A főgonosz darabolásai alatt már-már szörnyfilmekre jellemző természetfeletti hanghatások vannak... mintha egy trabant motorhangja alá bevágnánk egy V8-as Ford hangját... inkább mulatságos mint zseniális. Azt is kétlem hogy klasszikus lenne, kortalan film amit sok sok idő múlva is meg lehet nézni. (Ha valakit érdekel, 500 Ft-ért nekiadom, tuti hogy nem nézem meg mégegyszer.) Szerintem a Ragyogás, vagy a Rettegés Foka, vagy a Psycho sokkal magasabbra teszi a lécet, még ha régi filmek is. Nem tartozom azok közé akik szerint csak a régi a jó, sok tisztességes japán horror is készült a közelmúltban (A kör, harag, stb. amik kaptak is amerikai remake-et sajnos), amiket A betolakodó meg sem közelít. Valahol a Fűrész filmek (Az első jó és ötletes, a többi pocsék) és a tinihorrorok színvonalán van ez a film. Egyszerűen igénytelen na...

10/2
süti beállítások módosítása