Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Spancserek

2009.04.23. 07:54 Forgács W. András

Valami történhetett Hollywoodban; lehet, hogy egy reggel arra ébredtek a producerek, hogy egyetlen igaz barátjuk sincs. Ezen nincs mit csodálkozni: tulajdonképpen senki sem szereti őket, az esetek többségében még a saját anyjuk sem. Sokak élete, de főleg karrierje függ tőlük, éppen ezért mindenki rendkívül óvatos és vigyáz arra, mit mond a közelükben, mert a producerekről nem mindig lehet kitalálni, hogy milyen hangulatban vannak: éppen lecseszték a stúdióvezetők a csökkenő bevételek miatt, vagy az előző este megismert feltörekvő színésznő nem volt eléggé meggyőző az ágyban; egyszóval igazi szociális csőd lehet az életük. Nem is szeretik a romantikus komédiákat: feszengnek tőle.



Ellenben titkon mégis szeretnék őket szeretni, hiszen üzembiztosan hozzák a bevételt, talán nem is lehetnek olyan rosszak. De miért érzik mégis rosszul magukat? Valószínűleg a producerek magányosságát a hölgytársaság kevéssé enyhíti: szexuális beállítottságtól függetlenül nagyon vágyhatnak egy barátra. "Legyen olyan, mint a Túl a barátságon, de semmi buzulás." kezdi óvatosan elővezetni az ötletet a rendezőnek, lassan és vontatottan. "Tudod, nem csajt akar, éppen hogy az van neki, de nincs egy barátja sem." réved a távolba, majd összeszedi magát, mégiscsak ő a Producer (Nagy P-vel), úgyhogy tettetett könnyedséggel hozzáteszi: "Nem tudom, ezt a részét találd ki."

A Spancserek ezért egyszerű, mint a faék: szedj elő bármilyen romantikus komédiát az elmúlt húsz évből, cseréld ki a csajt férfira, a "szerelem" szót barátságra és kész: hősünk Peter Klaven (Paul Rudd) ingatlanügynök álmokkal, szép szemekkel és csodálatos menyasszonnyal: ám kénytelen rájönni, hogy saját kaliforniai álmából vastagon kimaradt a "barátság", mint kifejezés: mivel közeleg az esküvő napja, és nincs olyan férfi a környezetében, akit (jó szívvel) felkérne násznagynak, ezért "randizni" kezd férfiakkal, amelyek - minő meglepetés - egyre-másra katasztrofálisan sülnek el, pedig öccse, a meleg fitnesszedző (Andy Samberg, aki jó) mindent megtesz, hogy sikerüljön neki. Azonban amikor Peter a tévélegenda Lou Ferrigno (igen, ő Hulk a tévéből) házán próbál - vastag jutalékért - túladni, belefut Sidneybe (Jason Segal), aki szinte tökéletes ellentéte Mr. Tökéletesnek - és akkor itt kezdődnek a mindenféle bonyodalmak a koránt sem meglepő, ám borzasztóan sablonos befejezésig.



Körülbelül a tizenhetedik percig azon gondolkodtam, hogy én most kimegyek. Nem hittem a szememnek: a filmtörténet legbénább első jelenetét követte a filmtörténet legbénább második jelenete. Úgy kapaszkodtam a karfába, hallgatva a kínosabbnál kínosabb dialógusokat, mintha az életem múlna rajta - azonban a tizenhetedik percben elkezdett érdekessé válni a dolog, ugyanis a kellékes végre átadta a helyét a forgatókönyvírónak; elkezdtek élni a karakterek, és Phoebe férjéről a Jóbarátokból (ez minden, amit Paul Ruddról tudni érdemes) lassan kiderül, miért is akkora seggfej. Persze az óvatosság jegyében a meleg-poénok minimálisra - és a kevésbé viccesekre - lettek véve, viszont akadt egy-két őszintén vicces pillanat, mint mondjuk a dzsemmelés (sic!) a kanapén, vagy mondjuk Peter menyasszonyának szingli barátnőjének kényszeres pasit-találhatnékja. (Ide kapcsolódik a film legviccesebb párbeszéde, ezt megosztom, hogy ezért ne kelljen végigülni a száz percet: "Miért kell, hogy minden rólad szólnia? - Mert szingli vagyok." Sikerült ezzel a mozdulattal gyomorszájon vágni Carrie Bradshawt - aki, mint tudjuk, tudja, milyen a jó szex, vagy nem fél írni róla. Isten veled, szinglifilm, megjött a bromantic comedy!



Az eddig méltán ismeretlen John Hamburg (akiről ebből a filmből nem derül ki, hogy ő rendezte az Apádra ütöket) és szerzőtársa Larry Levin - aki olyan feledhetetlen alkotásokkal tette magát felejthetővé, mint a Dr. Dolittle mindkét része - összehozott egy egészen közepes, időnként irgalmatlanul borzalmas filmet. Hiába szerepelnek benne egészen jó komikus színészek, mint mondjuk Jason Segel (a film egyetlen értékelhető szereplője a főhős apját játszó J.K. Simmons mellett), mindez sem elég ahhoz, hogy kibekkeljük azokat a kínos perceket, amikor a Família kft. óta nem látott legcikibb, legbántóbb termékelhelyezéseket (szaknyelven product placementeket) kell végigülnünk, amelyek színvonalban együtt sem érik el egy tetszőlegesen kiválasztott teleshop műsor első tíz percét. A visszatérő poénnak szánt szombat esti kötelező kábeltévé-nézés olyan könnyedén illeszkedik a cselekménybe, mint német minimáltechno-DJ a Havanna lakótelepre. Lehet, hogy jól szól, de két percen belül megölik a szomszédok.

A Spancserekhez muszáj márkás öltönyt és egyéb trendi, ezekben a sorokban nem taglalható gyártmányú elektronikai kiegészítőket beszerezni, mert ezek nélkül úgy fogjuk magunkat érezni a vetítés alatt, mint egy menekült afgán nő a Dolce&Gabbana tavaszi bemutatóján Monte Carlóban. Ez a film olyan, mint egy borzalmas játszótéri keverék kutya; ha ránézel, elhányod magad, büdös, koszos, és pontosan úgy viselkedik, ahogy kinéz. De ha jobban megismered, egy kicsit meg fogod kedvelni, és nem utálod már annyira. Viszont soha nem vinnéd haza a lányodnak.
 

21 komment

Címkék: vígjáték filmkritika 2csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr431075677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Henrik_ 2009.04.23. 09:00:46

Váháhá zseniális utolsó bekezdés :-D :-D

~zoli79 2009.04.23. 10:22:54

A sorok legeleje nálam nem fér be a keretbe, soronként 1-2 karakter nem látható.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.04.23. 10:24:36

Nálam nincs probléma Firefox alatt.

~zoli79 2009.04.23. 10:28:00

Hoppá, meg is javult. Nohát!
Ezen felbuzdulva át is olvastam. Azt hiszem nem ezt a mozit fogom megnézni asszonnyal...

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.04.23. 10:30:24

Ezzel a Dolcegabana párhuzammal egy-két percig problémáim voltak, de utána csak felfogtam...

~zoli79 2009.04.23. 10:36:03

Ha már így általánosságban lett érintve ez a csodálatos műfaj, akkor kíváncsi lennék, hogy a geekz össze tudna-e állítani egy 5 tételes "nézhető romantikus vígjáték" listát. Nekem hirtelen egy se jut eszembe... Najó, az értelem és érzelmen sokat nevettem anno, de az állítólag nem vígjáték.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.04.23. 11:06:46

Zoli, CSAK a te kedvedért szólok a szerkesztőségünk ilyetén beállítottságú egyetlen tagjának, hátha rávehető egy ilyen listára, még akkor is, ha ezzel az imidzsünknek lőttek... :)

~zoli79 2009.04.23. 12:41:56

Tyű, most olyan kiváltságosnak érzem magam!

Nostro · http://www.flickr.com/photos/terraflex/ 2009.04.23. 14:11:57

Szerintem rohadt nehéz lesz 5 frankót összeszedni, mivel irdatlan mennyiség van belőle. Meg a szempontokat is nehéz meghatározni, hogy mi alapján a legjobb, mert lehet legirreálisabb, legkínosabb, legszínesebb, legkomolyabb, leginnovatívabb, legtöbbsztáros stb. számtalan kategória lehet.
Jómagam két filmet említenék: Francia csók, Priscilla - A sivatag királynőjének kalandjai

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2009.04.23. 14:52:23

Részemről Felejtsd el Párizst...:)

Beyonder 2009.04.23. 14:58:28

My Sassy Girl
www.imdb.com/title/tt0293715/

Norbi, tudom, hogy te inkább csak amerikai filmeket nézel, de ezt csekkolhatnád.

(Készült belőle amerikai remake is, ami nem meglepő módon borzalmas lett.)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.04.23. 15:09:49

Ha már ajánlgatunk:

PLEASE TEACH ME ENGLISH - vicces ÉS romantikus.

~zoli79 2009.04.23. 16:31:27

Nostro, egyetlen szempont, hogy nézhető legyen. Vagyis úgy is, hogy nem csajjal nézi az ember és nem kell kötelességből jó képet vágni a dologhoz.
A Plasztikszerelem (Lars and the Real Girl) romantikusnak számít? Nálam az működik.

Beyonder 2009.04.23. 20:49:43

@Parraghramma.: nekem is ez a kedvencem, de nem nevezném "romantikus vígjátéknak"

~zoli79 2009.04.23. 21:10:25

Nahát, az első kép hátterén Rush plakátok/borítók vannak: Caress of Steel, 2112, Farewell to Kings és egyet nem ismerek fel. Csak belenézek.

clay 2009.04.24. 05:36:53

A legjobb romantikus vígjáték nálam egyértelműen a High Fidelity. Több nem is jut eszembe hirtelen, ami tetszett. :)

De ha az lenne a kérdés, hogy mi a filmtörténet legromantikusabb jelenete, akkor kapásból a Fight Club zárójelenetére szavaznék.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.04.24. 07:50:07

"A" romantikus vígjáték a Love Actually
btw:
geekz.blog.hu/2007/12/24/filmkritika_igazabol_szerelem_love_actua_2003

de én ide sorolom az Annie Hall-t is :-)
süti beállítások módosítása