Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

A nindzsa bosszúja (Revenge of the Ninja)

2009.01.17. 08:00 Köbli Norbert (törölt)

Akkor győzödtem meg róla végérvényesen, hogy a magyar a büszke nindzsa nemzet leszármazottja, amikor Árpád vezérünkben felismertem a fehér nindzsát. Régóta sejtem, hogy magam is nindzsa lennék. Általánosban mindaddig mániákusan seriffnek öltöztem farsangkor, amíg a Puskin Moziban le nem vetítették Menahem Golan A nindzsa színrelép című klasszikusát. Onnantól fekete nindzsának. A jelmezem a harmadik helyezést érdemelte ki az iskolai farsangon, amit gyermekkorom fénypontjaként is ünnepelhetnék, ha bánatomra a győztes nem öltözik szintúgy fekete nindzsának.

A bátyám surikeneket gyártott. Az egész nindzsalétből valahogy a suriken (gyengébbek kedvéért: dobócsillag, csatacsillag) izgatott minket a legjobban, ezt rögtön második helyen Bruce Lee nundzsakuja követte. Abból is volt házi gyártmány. Addig dobáltuk a surikent az ajtófélfába, amíg a szüleink el nem kobozták. A bátyámat ekkor kényszernyaralásra küldték a nagymamához, hogy kigyógyuljon nindzsaságából.

De abból kigyógyulni nem lehet. Mi, magyarok mindnyájan nagy nindzsa harcosok leszármazottai vagyunk, magunk is puhaléptű, rezzenéstelen arcú gyilkológépek. Ha tetszik, ha nem. Például itt a híres-neves magyar nindzsás vicc: Michael Dudikoff bemegy a boltba. (Több verzió is ismert. „Bruce Lee / a szamuráj / a cigány stb. bemegy a boltba…)

Dudikoff: „Van zsák?”
Boltos: „Nincs zsák.”
Dudikoff (harcállásba vágja magát): „Nindzsák? Hol?”

Nindzsa és magyar többezer éves rokonságára a nyolcvanas években derült fény, amikor két izraeli unokatestvér, Menahem Golan és Yoram Globus gondolt egy merészet, és Amerikába költözött, hogy kommandós és nindzsafilmekkel árasszák el a világpiacot. Kommandós oldalon olyan klasszikusokat forgattak, mint az Ütközetben eltűnt és a Delta kommandó, közben pedig jött A nindzsa színrelép (1981), amelyet maga Golan rendezett.

A nindzsa színrelép gyerekkorunk egyik nagy filmje volt. Az újdonságát az adta, hogy a főszereplő nindzsa fehér jelmezt viselt a szokásos feketével szemben (Franco Nero volt ez a nagy fehér nindzsa). A főgonoszt Mr. Venariusnak hívták, és annyira jól megtestesítette a rosszfiú karakterét, hogy a bátyámmal az összes hollywoodi film összes rosszfiúját azóta cinkos mosoly kíséretében Mr. Venariusnak nevezzük.

A nindzsa színrelép nemcsak a mi kettőnk gyerekkorára gyakorolt ekkora hatást. Megnéztem a korabeli statisztikákat: Magyarországon az 1987. január 15-i premiert követően 1,3 millióan váltottak rá jegyet csak a moziban, tehát gyakorlatilag egy nemzedék nőtt fel rajta. Nemrég újranéztem, és nagyot csalódtam: rém primitív, Dallas-szinten kivitelezett marhaság, csak tized olyan szórakoztató, mint folytatása, A nindzsa bosszúja.

A nindzsa bosszúja 1983-ban készült, s mivel Franco Nero lelépett Fassbinderrel, a főszerepet a japán Sho Kosugi kapta, az első rész fekete nindzsája, aki Golan és Globus kezei között igazi nemzetközi szupersztárrá nőtte ki magát a nyolcanas években. A rendezői székbe Golan egykori asszisztense, a másodfilmes Sam Firstenberg ült, akinek honlapján igen szórakoztató anekdotákat olvashatunk a film készítéséről (és más emlékezetes B-mozikról).

A történet szerint „worst haircut ever” Sho (a filmben is Sho) családját nindzsák mészárolják le Japánban (az indítékra sosem derül fény). Barátja, Braden (Arthur Roberts) tanácsára túlélő családtagjaival: kisfiával és anyjával L.A-be költözik, és galériát nyit. Megfogadja, hogy örökre távol tartja magát az erőszaktól, és „a nindzsa útjától.” Ám a sors közbeszól, amikor Braden drogügyletei balul sülnek el. Sho amerikai barátja nindzsajelmezt ölt, és egyesével kezdi levadászni a konkurens maffiacsalád tagjait. Amikor pedig szerettei is veszélybe kerülnek, Sho kénytelen felvenni a harcot legjobb barátja ellen.

Ha egész életed során egyetlen nindzsás filmet tervezel megnézni, az mindenképpen A nindzsa bosszúja legyen. Mindent ötvöz és egyesít, amit egy nindzsás filmtől elvárhat az ember, és olyan szinten szórakoztat, ami már a legalitás határait feszegeti. Firstenberg filmje a grindhouse és a kalózvideó találkozásánál született, ennek megfelelően a kivitelezés low-budget, Los Angelest Salt Lake City helyettesíti (az adókedvezmények miatt), a forgatókönyv említésre sem méltó, a színészek gyatrák, és az egész önmaga paródiájaként is felfogható… mégis az Airplane és a Kobra óta nem röhögtem ennyit. Pontosan úgy érzek, mint az IMDb egyik kommentelője:

„I cannot relate to you, dear readers how amazingly perfect this movie is. It's intention was serious and the fact that it aimed so high and hit so low, yet still touches me as one of the most amazing films of all time is just mind boggling. This is a BAD movie; the acting is terrible, the costumes are laughable, the story is fluff and the stunts redefine sub-par. I have no reason for liking this movie at all yet it is easily the most entertaining movie I have ever seen. I'm perplexed.”

Firstenberg már a nyitójelenetben leteszi névjegyét, amikor Sho három egyidőben kilőtt nyílvesszőt kap el: egyet a bal kezével, egyet a jobbal, egyet pedig a fogaival. Elugrik a golyó elől, lefutja a minibuszt, szöget köp… amit csak akartok. Suriken? Fejbe dobnak vele egy félszemű hajléktalant, aki lassítva borul a szökőkútba. Nundzsaku? Sho fia, a zseniális Kane Kosugi pörgeti-forgatja Braden henchmanje ellen. Kane amúgy is a film titkos aduja. Az is térdcsapkodóan röhejes, amikor a nagyi karatéjozni kezd, de amikor Kane megküzd a szőke ribivel, és alkalmazza ellene az ősi pinánrúgás módszerét, az überelhetetlen. (Merthogy van karatés szőke ribi, és kellően sokat meztelenkedik.)

Hát ilyen film A nindzsa bosszúja. Keményen megdolgozik a pénzéért, úgy vágtat előre, mint a gyorsvonat, és két percet nem enged akciójelenet nélkül eltelni. Non-stop pure fun, ahogy a művelt angol mondja, és még sokkal több. Változatos, bizarr karakterek (Joe Pescit utánzó maffiafőnök, parókás nyomozó, feka társ, balfék sidekick, skalpoló indián, a Village People… mint egy Rejtő-regény!), fantáziadús gyilkolási módok, lelkes kaszkadőrmunka, és annyi hulla, amennyi még A nagy durranás 2. rekordját is felülmúlja. Elhangzik a filmben, hogy a nindzsák a halál ezer arcát ismerik, hát Firstenberg meg is mutatja nekünk mind az ezret, és még egy tízperces, epikus fináléra is telik az erejéből. Gyűjtsd össze a haverokat, és induljon életetek egyik legélvezetesebb estéje.

 

44 komment

Címkék: filmkritika nindzsa 80 klassix

A bejegyzés trackback címe:

http://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr31882084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

batortintanyul 2009.01.17. 10:42:24

Imádtam gyerekkoromban ezt a filmet. Hangalámondásos verzióban volt meg. Szerintem még meg is van valamelyik szekrény mélyén. Esküszöm előkeresem :)

Beyonder 2009.01.17. 11:59:34

Ugyanazt kérdezném, amit tőlem kérdeztek a Nindzsa bosszúja kapcsán: a neten a vágott vagy a vágatlan verzió van fent?

Köbli Norbert (törölt) 2009.01.17. 12:09:45

a kritika a vágatlan, angol nyelvű változat alapján készült (a kép sajnos 4:3-as).

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2009.01.17. 12:23:50

Maga a nagybetűs Nindzsafilm. Egyet hadd tegyek hozzá: a Joe Pesci imitátor, Mario Gallo utolsó filmje ez.

Chavez 2009.01.17. 12:43:19

Ez a mostani 30-as korosztály már magában hordozza az ősi nindzsa tudást, amit anno az ilyen filmekből szívtunk magunkba. A lelkünk mélyén tehát mind nindzsák vagyunk!

Köbli Norbert (törölt) 2009.01.17. 12:44:10

aki még a dühöngő bikában is játszott!

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.01.17. 13:24:10

Nem akarom a szerzőt kritizálni, de a kiválasztott képek alapján az ecceri olvasó mindenre asszociálhat, csak nindzsa-filmre nem... :)

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2009.01.17. 14:55:48

Pedig az első, a Village People-os kép a legjobb:)

Köbli Norbert (törölt) 2009.01.17. 15:29:42

a képek tökéletesen tükrözik a film bizarr hangulatát.

a nindzsás cuccra ott a két videó.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.01.17. 16:08:19

Ugye ez a film kezdődik úgy, hogy a föld alól ninják ugrálnak ki? Mert ez gyerekkoromban nagy kedvencem volt, bár már a trailer alapján is alig ismerek rá. Újra kéne nézni..

Chavez 2009.01.17. 16:35:58

A földből kiugrós az a Ninja Kommando aka Ninja in the Dragon's Den.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.01.17. 16:46:31

Azaz! A Ninja Kommandó! Pedig abban is van egy ilyen fémmaszkos ninja, ha az emlékezetem nem csal...

Chavez 2009.01.17. 16:59:55

Arra meg én nem emlékszem most így hirtelen, de arra igen, hogy létrás nindzsák voltak benne. :)

Gulandro 2009.01.17. 17:00:35

Ajánlom megtekintésre az 1990-es Zipang-ot. Az utóbbi évben nálunk az volt a favorit keleti film, ha hatszor nem néztük meg nagyobb társasággal egyszer sem.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.01.17. 17:07:48

Hmm... iMDB azt írja a ninja kommandóra, hogy vígjáték. Pedig én határozottan emlékszek a film végi fémmaszkos, tetős harcra, meg arra, hogy dráma... tán keverem a kettőt, valószínűleg mindkettőt láttam.

Chavez 2009.01.17. 17:23:01

A Ninja Kommando vígjáték is, mert emlékszem, hogy a kínai csávó folyton szívatja a haverját. Drámának már kevésbé hívnám, ez simán csak egy látványos kungfu-ninja film.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.01.17. 18:01:21

Akkor én ezzel keverem. Szerintem mindkettőt láttam.

csuszokotes 2009.01.17. 20:06:22

Szerintem ez egy igazi klasszikus még, ha mai szemmel vicces is, tényleg játszottuk a nyolcvanas években a jeleneteket amit az agyonnézett alámondásos videokazin másoltunk le, egészen egyszerűen kötelező darab annak szerintem, aki ezen (vagy a hasonló időbeli filmeken) nőtt fel, maximális nosztalgia! A zenéje meg zseniális, nagyon megy a filmhez!

endberg 2009.01.17. 23:46:54

bocs, csak egy geek eszrevetel:
a csatacsillag az nem shuriken, hanem egy buzoganyszeru utofegyver.
"parasztfegyver: erős, nehéz fütykös, melynek bunkós végéből vasékek állanak ki. Utoljára használták a XVI. század parasztháboruiban. "

forras: pallas nagylexikon

az igazi ninja nem hibazik!

Chavez 2009.01.18. 00:29:59

Fütykös, aminek a bunkós végéből vasékek állnak ki? :o
Jááhááj!

Köbli Norbert (törölt) 2009.01.18. 00:42:58

nem csatacsillag?

seven years of college down the drain...

travis 2009.01.18. 12:27:44

@Linkovic Csumoszky: Nem, az a Pray for Death című szintén Sho Kosugi ninjafilm.

vittorio 2009.01.19. 09:26:48

Olvasnék szívesen 1-2 komolyabb ninjafilmről is.

Chavez 2009.01.19. 11:11:10

Jó, akkor majd írok a Bölcsész nindzsák bosszúja-ról is. :)

vittorio 2009.01.19. 12:15:30

Aha, szóval ma is tréfarépát reggeliztél.

komolyabb = jó, igényes, urambocsássmeg: művészetközeli

Chavez 2009.01.19. 12:36:47

Nem lehetne inkább mégis a Hamis Retikül Ninják-at?

vittorio 2009.01.19. 13:32:25

Köszi, azt elég volt egyszer beszopni.
Persze nekem nem volt nehéz, annyi hülyeséget láttam már, hogy meg sem lepődtem 1 során sem.
Pedig mekkora őrültség. Még most is magamon röhögök.

hmikey 2009.01.19. 13:56:55

Anno a cikkben említett ninjás vicc egy alkalommal csúnyán le lett gyilkolva:

...
- Van zsák?
- Nincsen zsák!
- ... Hol?!?!?!

Talán még nagyobbat röhögtünk, mint az eredetin :)

Chavez 2009.01.19. 14:10:09

Még ennél is jobban le lehet gyilkolni.:)

Dudikoff bemegy a boltba:
- Nincs zsák?
- Hol?

vittorio 2009.01.19. 14:41:40

Jó lesz mán!
Ne tessék komolytalankodni!

Beyonder 2009.01.19. 14:42:42

Fokozzuk:

Dudikoff bemegy a boltba.
Az eladó: Nincs zsák!
Dudikoff: Nyugi, egyedül vagyok.

Köbli Norbert (törölt) 2009.01.19. 15:08:08

hé, ez egy komoly blog komoly emberekkel! tessék máshol viccelődni.

Chavez 2009.01.19. 15:19:30

Na még ezt az egyet.

Abszurd humorral meg így nézne ki:
Egy Dudikoff bemegy a nindzsákhoz:
- Hol?
- Eladó!

travis 2009.01.19. 16:16:13

Dudikoff az eladónak zsákol:
-Nindzsa.

pekmester 2009.01.21. 10:48:04

megvan dvd-n, az enter the ninjával együtt! :)
az ezüst álarcos, világítós szemű nindzsával sok rémálmom volt anno :)

Yodz 2009.01.21. 13:53:35

Amúgy rettentő nagy fogás lett volna Franco Nerot és Dudikoffot öszeengedni egy nagy nindzsa filmben. Nem is tudom miért nem hozták össze.
Kezdődhetett volna úgy, hogy Nero és Dudikoff bemennek a boltba...

Yodz 2009.01.23. 10:22:15

Jah, Franco úgyis tiszteletbeli magyar, szívesen jön ide hatalmasat bukni. Dudikoff meg minden szart elvállal, hogy legyen neki tejre, úgyhogy Magyar Nindzsafilmet!

hakaba 2009.01.29. 16:13:56

annyira frankón magyar már Néró, hogy a Jakubisko féle Báthory filmben ő játssza Mátyás királyt. :)