Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

2008 legjobb képregényei - Santito

2008.12.29. 18:28 Santito

Előrebocsátanám, hogy az első helyezettektől eltekintve a kötetek nincsenek rangsorolva, csupán felsorolva, illetve a linkek nem minden esetben az éppen tárgyalt, hanem esetlegesen kapcsolódó művekre is mutathatnak.

Magyar megjelenések 2008:

Az Év Képregénye: FABULÁK (Képes Kiadó)

Számomra az év legkellemesebb meglepetése volt a Fables első trade paperback-jének hazai kiadása, szorosan a nyomában a Watchmen-nel, ami viszont várható volt a filmet övező hype meglovaglása okán. A Fabulák azonban egyértelműen szerelemkiadás, méghozzá minden tekintetben minőségi (még ha egyes szereplők neve elég hülyén hangzik is magyarul, de erről igazából nem a fordító tehet), így csak azt tudom tanácsolni, hogy ha csak egy képregényt veszel 2008-ban, akkor az ez legyen. Spread the Love, Man!

AZ ŐRZŐK (Cartaphilus)

Alan Moore kultikussá vált és a gyakorlatilag képregénytörténeti szempontból (is) megkerülhetetlen, posztapokaliptikus (hopp, nem lelőttem a végét?), szuperhős noir-ja, a hidegháborúról, az emberi lélek legmélyebb bugyrairól és arról, hogy a "With great power comes great responsibility" szlogen második fele az első beteljesülésekor teljesen értelmét veszti. A Watchmen olyan, mint a legjobb borok, a korral csak érik, és minden egyes forgatásakor egyre zamatosabb.

DECEMBER 32 (Titkos Fiók)

Viszonylag kevés jó sci-fi témájú képregénnyel találkoztam (mint ahogy fantasy-ből sem lehet Dunát rekeszteni), de a szerb származású Enki Bilal művei úgy en bloc a közeli vagy távoli jövőben játszódnak, és habár első számú kedvencem a Nikopol-trilógia, ami egyúttal vitathatatlanul ismertebb is, mint a Szörny-tetralógia, melynek második részét képezi e kötet, ha disztópikus, háborúk által szétszabdalt, globalizáció és terrorizmus sújtotta jövőképre vágyunk, akkor nem kell továbbmennünk, elég megmerítkeznünk a gyönyörűen megfestett, elmosódott kontúrokkal rendelkező vizuális élményfürdőben.

A METABÁRÓK KASZTJA 1 (Delta Vision)

Jodorowsky klasszikus(?) űroperájának első három része egy kötetben (brávó Delta Vision!), a szokásosnál kisebb, az amerikai Dark Horse kiadásához hasonló formátumban: az Univerzum legyőzhetetlen Metabáróinak családregénye, mely ugyanazon univerzumban játszódik, mint a legendás Moebius-szal együtt teremtett L'Incal. Akinek a sci-fi-t Frank Herbert, Stanislaw Lem és Isaac Asimov jelenti, az nagyon sürgősen szerezze be.

LARGO WINCH 3 - Ellenséges felvásárlás (Képes Kiadó)

Mi lett volna, ha Fülig Jimmy trónörökös marad és mindehhez némi sütnivalója is párosul? Tessék csak felütni Largo Winch, a világutazó fenegyerek kalandjait, akinek egy hatalmas cégbirodalom zuhan örökségként a nyakába, az ehhez dukáló riválisok hadával. A frankofón képregényipar legnagyobb sikergyárosának legjobb sorozata (szoros versenyben saját magával a XIII és a Thorgal kapcsán, legújabb kihívóként pedig Lady S lépett színre).

PERSEPOLIS 2 - A visszatérés (Nyitott Könyvműhely)

A Maus óta a legjobb önéletrajzi ihletésű szépirodalmi (kép)regény arról, hogy milyen volt az élet a hetvenes-nyolcvanas évek Iránjában egy kislány szemével. És ehhez még antropomorfizált állatokat sem kellett használnia.

BATMAN: ARKHAM ELMEGYÓGYINTÉZET (Képes Kiadó)

Rémálom az Arkham Elmegyógyintézetben! Mihály arkangyal és a sárkány, Batman és Joker pszichedelikus és pszichológiai párharca! Bruce Wayne-t és minden józan ítélőképességet kéretik a ruhatárban hagyni!

KÁZMÉR ÉS HUBA GYŰJTEMÉNY: IRÁNY ÉSZAK! (Vad Virágok Könyvműhely)

A világ legviccesebb comic strip-je egy kisfiúról és tigriséről, messze maga mögé utasítva az önérzetes, túlsúlyos macskát, valamint a házát időnként első világháborús vadászgépként használó, szófukar ebet. Intellektuális és szarkasztikus humor egy imádnivaló gézengúz és legjobb barátja előadásában. Ez itt pedig a TELJES Bill Watterson életmű angolul, bőrkötésben.

DAMPYR 6 - FEKETE MÁGIA (Fumax)

Hogy képzavarral éljek, üde színfolt ez az európai rajzstílust képviselő és szuperhősmentes fekete-fehér fumetti a hazai képregénykiadás palettáján, mely a klasszikus B-horror kliséket veszi sorra szórakoztató és legfőképpen olcsó ponyva formátumban. Remélhetőleg előfutára Dylan Dog, az olasz John Constantine megjelenésének kis hazánkban.

A KÜLÖNÍTMÉNY 1 - TÖBB, MINT EMBER (Fumax)

Bár Mark Millar egyre inkább kezd elkurvulni és az egóját is valahonnan az Olümposzról kellene lerángatni (a szánalmasan öncélú Kick-Ass-ből már most filmet forgatnak, pedig még csak a negyedik füzetnél tart), de a The Ultimates, mint a Bosszú Angyalainak újragondolása az Ultimate-univerzumban, parádésra sikeredett a rajzolózseni Bryan Hitch közreműködésével. Vajon melyik másik Marvel képregényben történhetett meg ezelőtt, hogy egy szuperhőst halálra ítélnek a Manhattan lerombolása során életét vesztett 800 civil áldozat miatt? Ja, és nem utolsósorban ilyen dögös Darázst sem láttunk még...

Külföldi képregények 2008:

Ladies and Gentlemen, holtversenyben az első két helyezett:

Fables Vol.11 - War and Pieces (Vertigo)
The Walking Dead Vol.8 - Made to Suffer (Image)

valamint futottak még:

100 Bullets Vol.12 - Dirty (Vertigo)
Jack of Fables Vol.5 - Turning Pages (Vertigo)
The Umbrella Academy Vol.1 - Apocalypse Suite (Dark Horse)
The Twelve Vol.1 (Marvel)
The Boys Vol.1 - The Name of the Game (Dynamite Entertainment)
Wormwood Gentleman Corpse Vol.3 - Calamari Rising (IDW Publishing)
Lobster Johnson Vol.1 - Iron Prometheus (Dark Horse)
B.P.R.D. Vol.9 - Killing Ground (Dark Horse)

+1. Donjon Monsters T.12 - Le Grimoire de l'Inventeur (Delcourt)
+2. Luchadores Five T.1 - La Cité des Hommes Brisés (Les Humanoides Associés)

23 komment

Címkék: képregény toplista top 2008

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr31845682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.12.29. 21:46:19

Nem szoktam képregényeket olvasni, de talán majd ezután rákapok. Mert ez a Watchmen, ez valami varázslat.

radiris 2008.12.29. 22:20:28

Hát nekem nem jönnek be, pedig többször próbálkoztam, sorry....

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.12.29. 22:29:30

"Hát nekem nem jönnek be, pedig többször próbálkoztam, sorry...."

Ugh, sejtettem hogy címoldalon vagyunk...

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2008.12.29. 23:19:24

És a Death Note magyar kiadása az smafu, vagy mangákkal nem foglalkoztok?

Santito · http://geekz.blog.hu 2008.12.30. 00:03:33

Ez bevallottan szubjektív lista, és bár a Deathnote nekem is tetszik, az első tízbe már nem fért be...

terran 2008.12.30. 00:58:50

én nem szeretem a watchment :(

ami nekem bejön a 2008-as termésből az a Gravel.

terran 2008.12.30. 01:05:54

na jó kiegészítve: rorschachot bírtam!

aBringakirály 2008.12.30. 01:25:47

Hiányolom a Mutánsvilág c kpregényt, KingPin kiadótól. Bosszúangyalai és X-men, de az egséz Marvel-univerzum felborul és megvalósul a mutáns utópia...

Kapcsolódó sztorik online az xfanzine.hu-n.
én is csak olvasom, de megérdemlik a promót.

mizrolist 2008.12.30. 04:15:09

@birngakirály: én biztos vagyok abban, hogy Santito ismeri a House of M sztorit, és nem véletlenül nem került fel a listájára.

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2008.12.30. 07:34:29

Külföldről egyet hiányolok, bár lehet, még nem olvastátok, de a novemberben megjelent Joker HC az valami kegyetlen jó lett :) Itthon még sok mindenbe nem ruháztam be, egyedül a Fables I-et vettem meg, jobb szeretek eredetiben olvasni, viszont ha kijön a 3 Watchmen megveszem. Plusz már nézegetem az angol absolute editiont is, csak ahhoz a mostanit el kellene passzolni. :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.12.30. 08:58:41

Norbikám, az egy ilyen papír izé, na...

Themuezzin · https://sites.google.com/site/mybookspages/ 2008.12.30. 09:26:39

(hopp, nem lelőttem a végét?)

kevés nagyobb tahóságot tudok a spoilerezésnél... én speciel most olvasom, nagyon tetszik, szóval köszi, hogy beleszartál az élménybe...

Santito · http://geekz.blog.hu 2008.12.30. 15:59:00

Themuezzin:

majd ha elolvastad a Watchmen-t, visszavárlak ide, hogy elbeszélgessünk arról, miért is nem volt ez spoiler...

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2008.12.30. 16:37:57

Minő megtiszteltetés, hogy a Buborékhámozó blogomból linkelted be a Bilal és Persepolis cikkeket, köszönöm szépen. A Metabárókról is írtam, de azt már az Oposszumon, ha jól emlékszem.
Örülök, hogy a Geekz szerkesztői is protezsálják a Fabulákat, és nagyon sajnálom, hogy egyelőre a képregényes kemény magon kívül csak kevesen fedezték fel maguknak. Ha a rendezvényeken nem fogyna viszonylag jól, nulla esélyt adnék a folytatásra. Így valamivel többet.
A Watchmen valóban remek, de én "akkoriban" olvastam először, és akkor sokkal nagyobbat ütött, mint most. Ettől függetlenül ilyen még nem volt nálunk, úgyhogy abszolút megérdemli a dicséretet.
Bilaltól nekem is jobban bejön a Nikopol, és szerintem is a 6. rész a legkellemesebb olvasmány a Damyprból. Sajnos, ez a formátum úgy tűnik, leszerepelt a magyar piacon - de mit lehet tudni, mit hoz a jövő.
Én nem csináltam ugyan (még) 2008-as listát, de valóban nálam sem nagyon férne be manga a top 10-be. Talán a Nana. A többihez már nem vagyok elég fiatal, azt hiszem.
Kicsit hiányolom a magyarokat. Nem mintha fel tudnák venni a versenyt ezekkel az igazi nagyágyúkkal, de örvendetes lenne egy összefoglaló írás a Geekzen arról, hogy végre számottevő mennyiségű új magyar képregény jelent meg az idén - még ha többnyire szerzői kiadásban és nem országos terjesztésben.
A külföldi tophoz nem nagyon tudok hozzászólni, de azért felhívnám a figyelmet Larcenet Combat ordinaire-jének a nyáron megjelent 4. kötetére (Planter des clous), és nagyon jó a Jodorowky-Boucq páros "poszt-blueberryánus" westernjének, a Bouncernek az új ciklust kezdő hatodik része is (La veuve noire). A Largo Winch pár hete kijött legújabb epizódját még nem kaptam meg, de nem lehet rossz. (Ellenben szerintem a Lady S. elég gyenge, nem méltó Van Hamme nevéhez.)
A Jokert én is említésre méltónak tartom, és van egy meglepően jó kis Batman-manga is (Death Mask).

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2008.12.30. 17:25:57

NeroBlanco: ha jön majd a Fabulák többi része is, biztos megveszem, bár a kedvező font árfolyam miatt erősen el kell nyomnom a késztetést, hogy amazonon checkoutot nyomjak a bekészített teljes sorozatra :) Még bírom, úgyhogy van egy kis időtök a bejelentésre. Esetleg Jack of Fables: Nearly Great Escape is jöhetne, az még talán jobb is, mint az eredeti sorozat :)

Rusznyák Csaba 2009.01.01. 20:10:08

Különítmény: emlékeim szerint az a halálraítélés már a második sorozatban volt - ami tényleg jó:)

Santito · http://geekz.blog.hu 2009.01.02. 16:59:24

NeroBlanco:

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, elsősorban Geekz-es cikkeket linkeltem, ha pedig nem volt, akkor az általam már olvasott, legértékesebbnek talált (mind szakmailag, mind stílusában) írásokat...

remélem a cikk egy egészen picit segít a Fabuláknak, mert ha jól látom, és a blogmotor is korrektül működik, jelenleg az oldal második legolvasottabb cikke...

Mit értesz azon, hogy a Dampyr leszerepelt? ennyire vészesek az eladásai?

A mangákra és a szerzői kiadású magyar képregényekre az utóbbi nyolc hónapban viszonylag kis rálátásom volt, de most már itthon maradok egy jó ideig, igyekszem bepótolni a hiányosságaimat...

Franciaországban sokat szemeztem a Le combat ordinaire első kötetével, meg a Bouncer-rel, de aztán más mellett döntöttem... azt hiszem egy újabb tagot számlálhat a Sfar-rajongók népes tábora...

Joker HC: imádom Azarello-t és ez az új Joker tényleg életveszélyes és kiszámíthatatlan, de ezúttal mégsem fért be az én személyes Top10-embe...

Olorin:

nos igen, nem olvastam újra az összes felsorolt képregényt a cikk aktiválása előtt, így kihagy az emlékezetem helyenként, a Persepolis 2-nél is kislányt írtam, holott abban már nem is olyan kicsi...

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2009.01.02. 19:03:51

A Dampyr kiadója a kepregeny.neten jelezte, hogy egyelőre szünetelteti a sorozatot. Ezt már abból is lehetett sejteni, hogy a 6. kötet sokáig váratott magára, és jóval magasabb áron jött ki, mint az előzők.
Sfar nagyon megérdemelné, hogy végre felfedezzék nálunk is. Valószínűleg kicsit korán jött a Torony és a Rabbi macskája kiadása, pedig főleg utóbbi tényleg egy fantasztikus sorozat, még Amerikában is siker lett, ami pedig nagy szó. Nagyon szeretem még tőle a Socrate, le demi-chient is, ami viszont egy ideje szünetel, és legújabb felfedezésem a Klezmer, amiből eddig két kötetet szereztem meg.
Sfar 2005-ben járt Budapesten a Latitudes francia könyvesbolt vendégeként, és órákon keresztül dedikálta a köteteit. Tudtommal ez volt az első "rajzolós" dedikálás, amit itthon láthattunk. Roppant szimpatikus, közvetlen művész.
Közben látom, hogy Olórin pótolta a "hiányt" és az ő felsorolásában már szerepelnek magyarok is. :)

Santito · http://geekz.blog.hu 2009.01.02. 20:11:11

Nemrégiben jelent meg a Socrate, le demi-chien második kötete (egyébként az első volt, az egyik BD, ami mellett döntöttem a Bouncer/Combat ordinaire kárára)...

és szörnyen sajnálom, hogy 2005-ben még nem ismertem Sfar munkásságát, mert biztos ott lettem volna a dedikáláson...

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2009.01.02. 21:50:56

Az valami újranyomás lehet, az én példányom szerint 2004-es a második (Ulysse), és 2002-es az első (Héraclès). De mind1, lényeg, hogy rohadt jó. Szerintem Geekzék is bírnák. :)

dantE · http://videodrome.freeblog.hu/ 2009.01.02. 21:59:40

@Santito: Én is megköszönném akkor a blogunk nevében a TWD-s linket :) Megtiszteltetés ezen a blogon, akár még egy kis lánc szerepét is betölteni :)
A listához meg annyit, hogy műveletlen tuskónak érzem magam, hogy a felsoroltak feléről még csak nem is hallottam... (azért a Watchment én is veszem és imádom -_-)

Santito · http://geekz.blog.hu 2009.01.03. 21:31:27

Részemről a szerencse, a lista pedig pont azért készült, hogy tudd, mit érdemes elolvasni a 2008-as termésből... szerény személyem szerint persze...
süti beállítások módosítása