Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Futballmaffia

2008.12.20. 09:38 Chavez

Senkit ne tévesszen meg a cím, ez nem egy a magyar klubcsapatok zavaros pénzügyleteit leleplezni szándékozó tényfeltáró riport, hanem egy újabb kultgyanús film Angliából, és egy újabb szerencsétlenül fordított cím. Merthogy a Futballmaffia (ami egyébként a keresztségben a kevésbé félrevezető Rise of the footsoldier nevet kapta) esetében a futball és a maffia között nem hogy nincs közvetlen kapcsolat, de ha pontosak akarunk lenni, akkor igazából se futballról, sem pedig maffiáról nincs benne szó. A fiatal brit rendező Julian Gilbey egy kegyetlenül őszinte és megrázó filmet készített a brit alvilág egyik legendás alakjáról, illetve annak pályafutásának három évtizedéről, és mindezt olyan fokú realitásra törekedve, hogy a film nagyon jó eséllyel pályázhat a „mindenidők legbrutálisabb gengszterfilmje” címre is. A Futballmaffia egy a bűn és az erőszak számtalan formáját felvonultató alvilági tárlatvezetés.



Carlton Leach alakját a film reklámszövegével lehet a legjobban összefoglalni: Futballhuligán. Kidobóember. Gengszter. Legenda.
A 70-es években még a West Ham United harciasabb vérmérsékletű szurkolóit magába foglaló ICF (Inter City Firm – nevüket onnan vették, hogy a szurkolóknak indított különvonatok helyett Intercity-vel utaztak idegenbe) sorait erősítő Leach mindennapjait akkoriban főleg a balhék, a rivális szurkolókkal való véres hétvégi összecsapások tették ki. Majd miután a rendőrség bekeményített és komoly börtönbüntetéseket helyezett kilátásba a rendbontásokért, a futballhuligánok jelentős része arra kényszerült, hogy máshol vezesse le felesleges energiáit, ezért aztán sokan elszegődtek kidobóembernek diszkókba, bárokba. Carlton Leach is ezt az utat választotta, de hamarosan magába szippantotta az éjszaka, a nők, a partik és a kábítószerek bűvkörébe került, majd a 80-as évek végére, a 90-es évek elejére az egyszerű ajtónállóból már nagystílű gengszterré lett. Bűnöző cimboráival együtt veszélyes társaságot alkottak, de az angol alvilág is olyan, mint a többi, nem bízhatsz senkiben sem, és ha úgy alakul, akkor nem kizárt, hogy a legjobb barátod fog majd hátba szúrni.



A Futballmaffia két jól elkülöníthető részre osztható. A film első kétharmada Carlton Leach felemelkedését mutatja be nekünk, hogyan válik a szurkolói szubkultúra egyik arctalan hőséből az éjszakai élet császára, mindössze 2 szűk évtized leforgása alatt. Leach, mint valami essexi Tony Montana lépdel felfele a ranglétrán, ám a forrófejű, a drogok és a szteroidok hatására a családjával is egyre erőszakosabban viselkedő férfi idővel már valamivel mérsékeltebbé, óvatosabbá válik, míg barátai ezzel szemben egyre mélyebbre ássák magukat az alvilágban, kapzsiságuk, kiszámíthatatlan viselkedésük és határtalan agresszivitásuk miatt később meg is ütik a bokájukat. A harmadik harmad már rájuk koncentrál, egészen pontosan a haláluk körülményeire, vagyis a kriminalisztikában a rettendoni hármasgyilkosság néven elhíresült eset hátterére. 1995. december 7-én Essex egy elhagyott részén egy Range Rover-ben három férfi holttestére bukkant néhány helyi gazda. A férfiak mind Leach barátai, belső körének tagjai voltak. Leach legjobb barátját Tony Tucker-t, a kegyetlenségéről hírhedt Pat Tate-et, és a kissé ostoba Craig Rolfe-ot kegyetlenül kivégezték. A gyilkosságért letartóztattak ugyan két férfit (akik a mai napig ártatlannak vallják magukat), de az eset még máig nem tisztázódott. A film ezért három lehetőséget is számba vesz, és ezeket próbálja meg dramatizálni, de ugyanakkor egyik verzió mellett sem teszi le a voksot, a nézőre bízza a döntést. Carlton ekkor már a háttérben marad, többnyire csak a filmet végigkísérő narrációja kommentálja az eseményeket.


 
A nálunk még kevésbé ismert szereplőgárda kiválóan teljesít, a Carlton-t alakító Ricci Harnett (28 nappal később) igazi alázattal kezelte a szerepét, hitelesen hozza a pillanatok alatt állattá válni képes szurkoló, gengszter és férj szerepét. Harnett amúgy a szerepért képes volt rövid idő alatt jelentős izomzatot felpakolni magára, hiszen az igazi Carlton Leach konkrétan testépítő alkattal bír. A Tony Tucker-t alakító Terry Stone (alias Terry Turbo) kissé lökött, majd idővel egyre indulatosabb figurája talán még nála is meggyőzőbb, de az igazán lenyűgöző teljesítményt egyértelműen a némileg már ismertebb Craig Fairbrass nyújtja az ultrabrutális Pat Tate megformálásával, amint könyörületet nem ismerő agresszív gépezetként hozza a frászt mindenkire, nem utolsó sorban a nézőkre is. A filmben ezenkívül remekel még az angol független filmek elmaradhatatlan mellékszereplője Frank Harper is.



A reményteljes rendező/író Gilbey tökéletes pontosságra törekedett, mondhatni igyekezett mindent az utolsó részletig a lehető legautentikusabban visszaadni, és ebben természetesen nagy segítséget nyújtott az igazi Carlton Leach is, aki cameozik is egyet a filmben (ő az ICF egyik tagja). Azonkívül alaposan odafigyeltek arra is, hogy semmi anakronisztikus dolog ne legyen észrevehető a filmben, a ruhák, a frizurák, a korszakhoz illő zene, a tégla nagyságú mobiltelefonok, a háttérben parkoló autók is mind passzoltak az adott időszakhoz, de még a városképről is eltűntették az akkor még nem létező épületeket, parabola antennákat. Elképesztő, de még a rettendoni hármas, lövések által szétroncsolt arcainak minél pontosabb imitálására is nagyon nagy figyelmet fordítottak (tanúsíthatom, láttam az eredeti képeket). És ha már itt tartunk, mint említettem, a film valami szokatlanul véres és brutális. Bár gondolhatnánk, hogy ezek csak hatásvadász, túlzó elemek, de maga a film, és a valós háttér azonban alaposan rácáfol erre. A realitás itt új értelmet nyert, a folyamatos káromkodás, a tomboló erőszak és ezek véres végeredményeinek premierplán bemutatása a való (al)világ tükre, bizonyítván, hogy ilyenek is tudunk lenni. A Futballmaffia kíméletlen film, ami alaposan megosztotta a kritikusokat is, sokan elítélték a brutalitása, erős nyelvezete miatt, de a nézőket nem lehet átverni. A valóság kegyetlenebb tud lenni, mint a filmek, és bár a Futballmaffia valóban nem ajánlható mindenkinek, a felháborodás helyett inkább tanulni kellene belőle.



A DVD

A Futballmaffia a Cinetel jóvoltából kétlemezes verzióban is hozzáférhető, méghozzá bőséges extratartalommal, mindegyik alatt magyar felirattal. Az első ránézésre inkább egy horrorfilmet ígérő borító a címfordításhoz hasonlatos baklövés, bár tény, hogy egy horrorfilmeket megszégyenítő vérontással van dolgunk. A szolidan animált menü pedig hangulatos, de teljesen hétköznapi.

Hang

5.1-es DD magyar és angol hang közül választhatunk, mindkettő gyönyörűen és erőteljesen szól, a zenés részeknél szinte egy diszkóban érezhetjük magunkat. A szinkront viszont csak lustáknak, illetve mazochistáknak ajánlom, Stohl András hangja gyakorlatilag kiheréli a Carlton Leach erős cockney akcentusban beszélő nehézfiú karakterét, de amúgy is, ha már egy realista filmről van szó, akkor csakis az eredeti hanggal lesz igazán hiteles a dolog. Ez utóbbi esetben viszont készüljünk fel egy nem túl választékos káromkodásorgiára és a „cunt” szó másodpercenkénti felhangzására.

Kép

A filmben a különféle korszakok megidézése miatt többféle kameratípust használtak, így bizonyos jelenetekben természetesen jelentősen megváltozik a minőség, de a film legnagyobb része digitálisan lett rögzítve, így a természetesen 16:9-es transzfer több mint megfelelő, bár a kép élei azért nem fognak véresre vagdosni minket, de ez valószínűleg direkt.

Extrák

Az filmet tartalmazó lemezen a film előzetese, és további Cinetel kiadványok bemutatója.

Így készült: Ez a 78 perces werkfilm végre egy igazán érdekes és információdús extra. A történetről, a karakterekről, a színészekről, a stábról, a forgatás technikai hátteréről, a trükkökről, egyszóval mindenről kapunk bőséges információt. A rendező és a filmet társíróként jegyző testvére, valamint a színészek egytől-egyig kimondottan szimpatikusak, és igazán kötetlen módon beszélnek, és még a kötelező egymásnak való hajbókolás is olyan, hogy mindig jut mellé egy kis odaszúrás a másiknak. A kisfilmből egyértelműen megállapítható továbbá, hogy Terry Turbo nem teljesen normális, ő maga is bevallja, hogy a szerepe néhol már átvette az irányítást a személyisége felett. A werkfilm legemlékezetesebb jelenete kétség kívül az, amikor a jelenet szerint Ricci Hartnett-nek be kell törnie egy parkoló autó szélvédőjét, ám a vicces kedvű rendező az Ennyi! után rákiált, hogy „Ricci, mégis mi a francot csinálsz? Nem mondtuk, hogy azt a kocsit szét kell törnöd!” Érdemes megnézi a hirtelen lefagyott színész arckifejezését, priceless.



Bakik a forgatáson: Közel húszpercnyi, klasszikus baki válogatás, ahol láthatjuk, hogy az elszúrt jelenetek többségéért nem meglepő módon ismét Terry „Turbo” Stone a felelős.

Szereplőválogatás: Ez az extrák legkevésbé érdekes része. Kb. 20 percnyi sűrített káromkodás, méghozzá a legszalonképtelenebb formából, gondolom a fordító pironkodott is rajta eleget. A felvételeken ugyanis a főbb szereplők jó hosszúra nyújtott, improvizált sértegetései, veszekedései, provokálásai láthatóak, méghozzá olyan élethűen, hogy az ember szinte már azt lesi, hogy mikor esik egymásnak a két színész, és veri véresre egymást úgy, ahogy azt a filmben is láthatjuk. Érdekességnek jó, de a dolog nagyon hamar unalmassá válik.

Törölt és kibővített jelenetek: A 30 percnyi válogatásban nem véltem felfedezni olyat, aminek a hiánya fájó lenne a végleges vágásból.

Interjú Carlton Leach-el: Az igazi Carlton Leach 22 percen át beszél a filmről, a forgatásról, egykori életéről, és néhai barátairól. Ezekből többek között megtudjuk, hogy a film létrejötte valójában Terry Stone-nak köszönhető, hogy Carlton ma is szívesen emlékszik vissza a huligán időkre, és ami a legfontosabb, hogy kihangsúlyozza, a filmben történtek nincsenek felnagyítva, ami történt, az így történt. Az igazi Carlton higgadt és bizalomkeltő férfiember, akin néhol még az elérzékenyülés jeleit is felfedezheti az avatott szem, valljuk be, nem éppen ilyennek gondolnánk a film alapján ezt az igazi nehézfiút.



Összegzés:

Kőkemény gengsztermozi az európai kultfilmek szülőhazájából, a filmhez méltó, igényes kiadásban, kedvező áron. A film maga minden bizonnyal a hazai közönséget is megosztja majd, de talán ez így is van jól. Lehet, hogy nem teljesen hibátlan, de mint az a filmből is kiderül, a világ sem az.

DVD kiadás:

Kiadó: Cinetel
Megjelenés: 2008. Szeptember 10.
Bolti ár: 2990 Ft

Értékelés:

Film: 5/5
Kép: 4/5
Hang: 4/5
Extrák: 4/5
Külcsín: 3/5

29 komment

Címkék: dvdkritika 4csillagos gengszter 18+

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr91831819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leslieke 2008.12.20. 10:29:25

Nézhető film, de hogy kult lenne...hát.. szvsz nem!

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.12.20. 10:29:32

űbervéres, de helyenként kínosan amatőr és a végére darabjaira hulló gengsztermozi! a huligános epizódok azonban kétségtelenül remekek és megcsillantanak abból valamit, hogy milyen is lehetett volna...

Beyonder 2008.12.20. 10:36:21

Alapos és jó cikk, meg fogom nézni a filmet.

valuska 2008.12.20. 11:18:11

a Futball Factoryhoz és a Futball huligánokhoz képest milyen? mert azok nem rossz huligánfilmek.

Fat Abbot 2008.12.20. 11:19:23

Talán normális színészekkel és forgatókönyvvel talán lehetett volna kult.
Így inkább hol idegesítő, hol unalmas valami.
Jah és Stohlbucit sem kéne többet filmközelbe engedni.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2008.12.20. 11:47:23

Az tutifix, hogy csakis eredeti nyelven érdemes e filmet megnézni, mert az autentik cockney igen ízes, mintha moldvai csángóul néznéd a Valami Amerika 2-őt.

Amúgy itt egy hasonló témában készült, nő által rendezett film, főszerepben zsákos Frodóval:

blog.hu/goldmine/hedgehog.php/815047

2008.12.20. 12:10:44

Az Essex boys is ezt a témát dolgozza fel ha jól emlékszem Sean Beannal. Nem volt még szerencsém látni, de ha valaki tudja, hol lehet beszezni szóljon!

Yodz 2008.12.20. 12:24:46

Futballhuligán zombik mikor lesznek?

Beyonder 2008.12.20. 13:35:02

Yodz: azok már alapból zombik :)

Chavez 2008.12.20. 14:33:07

Mondtam, hogy megosztó lesz! :) Hogy kult-e, azt majd az idő eldönti, nálam mindenesetre az.

Azt mindenképpen tisztázni kell, hogy ez nem huligán film, a film első 10-15 percében van csak szó Carlton életének erről a szakaszáról. Ezért is félrevezető a cím.

A készítők bevallása szerint is kicsit dokumentumfilm-szerűre akarták venni a dolgot, ezért is olyan a vége, mintha az már egy másik film lenne. Szerintem sokkal jobb így, mint ha valami hollywoodi megoldásban gondolkodtak volna. Ez egy krónika, nem pedig akciófilm.

Én rengeteget olvastam a témáról, és azok alapján én is kijelenthetem, hogy semmiben nem túloztak, Pat Tate és Tony Tucker igazi vadállatok voltak, ezért is feltételezik, hogy túl sok embernek volt rá oka, hogy kicsinálják őket.

Az Essex Boys nem pontosan követi az eseményeket, Sean Bean pedig remek benne, de amúgy átlagos film.

És egy itt egy kis érdekesség is:
video.google.com/videoplay?docid=-1997606021322612799

Ebben az I.C.F.-ről szóló 85-ös dokumentumfilmben beszél az ekkor még huligánkodó Carlton Leach is, csak itt még pár kiló izommal kevesebb van rajta.

jamamuraeonflux · http://aeonflux.freeblog.hu 2008.12.20. 16:49:33

film: 1 csillag. nem kult ez, hanem kuka.

McCl@ne 2008.12.21. 11:58:15

Kb. 4-szer láttam már, a DVDje -a borítót leszámítva- egy kiváló kiadvány!
És nagyon érdekes, hogy itt ajánlgatják egyesek a Green Street-et, egy szintre hozva a Football Factoryval... utóbbi a téma messze legjobb filmje (a könyv közelében még így sincs), Frodó mutatványa meg egy szimpla ipari hulladék.

wendriner úr 2008.12.21. 15:59:38

A film jó, de azért nem kult. Nekem csak a főszerelő/narrátor valós eseményekben (és ezáltal a filmen) betöltött szerepével van gondom. Gyanús, hogy erősen felnagyította magát. Nem kétséges, jól ismerte az áldozatokat, de szerintem valójában nem álltak annyira közel egymáshoz Tuckerrel. Furcsa a film vége felé megjelenő anyagi leégése is, meg az, hogy minden buliba be akarják venni, de kihátrál belőlük. Azért ilyen múlttal egy-két napot töltenek az emberek a rendőrségen, ő soha. A színészek előtt le a kalappal, mindegyik nagyon jól hozza a patkányt.

Chavez 2008.12.21. 16:21:24

Én is ugyanezt gondoltam, amit te, hogy a filmben a kettejük kapcsolata kissé idealizálva lett, de aztán alaposan utánajártam a témának, és abból is kiderült, hogy Leach kezdettől fogva csak Tuckerben bízott, ami persze nem is csoda. És hát az interjúban is úgy beszél róla, hogy az alapján úgy tűnik, hogy csak őt sajnálja igazán.
Leach szerintem fokozatosan rájött, hogy a többiek a vesztükbe tartanak, ezért időben kihátrált. Ő sima izomember gengszter volt, Tucker és Tate viszont már nagybani drogbárók. A sittet valószínűleg ezért is úszta meg, mert addigra ő már háttérbe vonult.

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2008.12.23. 17:41:58

Chavez, nincs most 51 percem - melyik a videóban Leach? (pl. perc:másodpercben)

Chavez 2008.12.23. 17:50:38

Több helyen is szerepel, a 27. mp-nél lévő fickó is ő (a Hooligan felirat alatt), meg az 1 perctől a kocsmában beszélgetők közül is ő beszél a legtöbbet, baloldalt ül bőrdzsekiben.

Amúgy grat a cikkhez, a legtöbb dologban egyet is értettünk. ;)

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2008.12.23. 18:09:13

kösz mindkettőt :)
azért nem semmi magyar fülnek ez a hogyismondjam, parasztangol-akcentus :) már a filmben is durva volt, de azért ott mégiscsak képzett színészek nyomják, de ez a "páá o ü lá" mint par of our lives elég kemény :)

Chavez 2008.12.23. 18:31:07

Bezony, és akkor ez még csak az akcentus, a cockney ritmikus szleng az igazán kemény. A sört például Britney Spears-nek hívják. (Spears = Beers) Téboly! :s

szam42 (törölt) 2008.12.27. 19:49:13

Ha már huligános film, akkor plíz segítsetek: sok évvel ezelőtt (talán 10-12?), láttam egy - talán angol - filmet, amiben 3 rendőr épült be az egyik focicsapat ultrái közé, az egyikük, egy olyan Robert Carlyle fejű fazon, annyira, hogy teljesen azonosul velük, otthagyja a rendőrséget, miegyéb, a film vége, hogy immár egy neonáci csoportban masírozik az utcán, miközben volt kollégái felügyelik a menetet. Tudja valaki, hogy mi a film címe? Kösz!

Chavez 2008.12.27. 20:41:49

Ja, és kurvajó film az is. :)

2009.01.05. 11:27:37

De jó kritika!
Rohanok a filmért.

DavidLoPen 2009.03.15. 14:17:42

Volt szerencsem latni a filmet, szerintem voltak benne kellemetlenul oszinte , es jol mukodo epizodok, de a film dinamikajat megtorte tobbszor az az igyekezett, ahogy a rendezo szeretett volna minel tobb mufajt, vagy mufaji jellegzetesseget belemixelni a tortenetbe.A kevesebb tobb lett volna, de igy sem rossz a film.Nos, ami a tortenet befejezeset illeti, gondolom Angliaban nagy port kavarhatott 97-ben ez a gengszter-leszamolas, de ha a rendezo valoban ezt az esemenyt szandekozta csucspontkent szerepeltetni a filmben, nem artott volna neki jobban alarendelni az egesz tortenetet, keretes szerkezetbe rakni, peldaul a megrazo, hirhedt eset dokumentum-kepeivel, felveteleivel nyitni, es a vegere eljutni az alternativ magyarazatig.Klise-szeru, de szerintem mukodott volna.Egyebkent nekem forgatokonyv szempontjabol jobban tetszett a Hulliganok, es a Futball Faktor.

aubrey 2010.08.07. 20:23:11

legjobbak közül való!!!!

Chino the Hero 2014.07.22. 17:22:47

Valóban nem spóroltak az erőszakkal a filmben. Azért az nem gyenge, mikor a tolvaj fószert odaszögeli a földhöz Carlton, v. mikor Jimmy-re rárontanak a lakásán és agyonverik, vmint cigivel megégetik. V. amikor Pat elnyiszálja a torkát a pizzás fiúnak. Egyszóval mindenki megkapja a magáét - de végül érdekes módon csak Carl marad életben; nyilván érettebb, megfontoltabb gondolkodásának is köszönhető, h. ügyesebb játékos, mint társai, akiket kinyírtak.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.02.15. 13:54:51

Futballhuligánból nagymenő gengszter. Igaz történet alapján, és mivel a készítők között volt maga Carlton Leach (róla szól) is, ezúttal lehet igaz dolgok is vannak benne, ami nem mindig szokott az "igaz történetekben" lenni.

Van neki további 3 része, látta valaki? Érdemes megnézni vagy ebből elég ennyi?
süti beállítások módosítása