Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (USA, 2008) ****

2008.05.20. 08:00 Beyonder

Akkor most lehet venni egy szép nagy levegőt, és lassan megnyugodni. Nem cseszték el. Azok után persze, ahogy Lucas bá’ elbánt a Star Wars frencsájzzal, az aggodalom több mint jogos volt. Nem sok jót sejtetett, hogy Spielbergék egyre csak tologatták a projektet, mintha ők maguk sem bíztak volna a sikerben. Félő volt az is, hogy mire végre elkezdődik a forgatás, Harrison Fordot már annyira meg fogja rágcsálni az idő fémes fogsora, hogy a nagypapakorú Indy negyedik kalandja egyszerűen szánalmas paródiába fullad. Nem ez történt, és ennek nem lehet eléggé örvendezni, még akkor is, ha tény, hogy a trilógiához semmi újat nem sikerült hozzáadni. [99%-ban spoiler-mentes, nézőbarát kritika]

Kérdés persze, ki igényli ezt? A nagy átértelmezések korában, amikor Batman és Superman épp újrakezdi, Dr. Jones szimplán folytatja, ahol abbahagyta – és ez jó. Ugyanazok az ellenségei – hogy náci vagy komcsi, csak részletkérdés, most egyébként az utóbbi –, ugyanarról szól a kaland, és a leglátványosabb akciókat ugyanúgy kaszkadőrök vívják CGI-mágusok helyett. A kép is ugyanolyan, mintha húsz évvel ezelőtt készült volna: oldschool akciókhoz oldschool színek illenek. Ford persze megöregedett (a 65.-et tapossa), de ezt szerencsére nem próbálják kilónyi sminkkel, hajfestékkel vagy botox injekciókkal leplezni, hanem reflektálnak rá. Indy fia – aki erről a rokoni kapcsolatról a sztori elején még nem tud, ahogy az apja sem – simán letatázza Jones-t („Hány éves maga? Nyolcvan?”), aki viszont bebizonyítja, hogy még mindig tud verekedni, ugrani, lőni – igaz, kicsit már lassabban. (Az IMDB trivia rovata szerint Ford maga vállalta az akciójelenetek nagy részét, ami azért meglepő lenne.) Az előző részekben is bőven mérték az öniróniát, úgyhogy nem lógnak ki ezek a jelenetek a filmből.

 

 
Különben is: miután Indy már a film legelején túlél egy atomrobbanást, hihetőségről, logikáról kár is elmélkedni. Már az eredeti trilógia is színtiszta mese volt, úgyhogy meglepődni igazán nem illik azon, hogy a Kristálykoponya királysága is épp annyira fantasy, mint – teszem azt – a Múmia-filmek, sőt nyomokban sci-fi elemeket is tartalmaz. A vágy titokzatos tárgyát képező kristálykoponyák épp olyan mitikus tárgyak, mint a frigyláda vagy a grál, igaz, ezek a valóságban is léteznek: a Dél-Amerikában talált koponya alakú szobrok állítólag több ezer évesek és természetfeletti erejük van, a szalonképesebb tudósok szerint viszont a 19. századból való mindegyik, ergo hamisítványok. A film forgatókönyvírója, David Koepp (Jurassic Park) illetve Lucas bőséggel merítettek a koponyák szórakoztató legendáriumából, sőt, még a slusszpoént is innen kölcsönözték. (Egy kis ízelítő a misztikus agymenésből, magyar nyelven – persze a film szempontjából ez spoilernek számít.) 

 

A koreográfiában sincs sok újdonság, a koponya ide-oda vándorol Indy és a Cate Blanchett alakította gonosz szovjetnémber között, mialatt csapdák, rejtvények, üldözések, árulások, családi újraegyesülések formájában következnek az izgalmas és/vagy vicces kitérők. A fordulatok ellenére, azt, aki betéve ismeri a trilógiát, sok meglepetés nem fogja érni. Ha a hősök vízre szállnak, perszehogy jön a vízesés, az erdei tisztás, naná, hogy futóhomok, a kincset pedig ezúttal is trükkös csapdák védik. Tulajdonképpen ilyen rutinmegoldások sora a film, de akárcsak egy Bond-epizód esetében a kütyük vagy a bemutatkozás, kötelező elemei ezek a történetnek, amelyekre a rajongók kielégítése miatt (is) szükség van.

 

A szereplőket illetően Ford kissé visszafogottabb, szürkébb, igaz, a karaktere is bölcsebb, idősebb lett. A főgonosz Irina Spalko figuráját Blanchett nem tudja igazán félelmetessé tenni (vagy csak Für Anikó túljátszott szinkronja zavar be?), az Indy-nemezisek persze mindig karikatúrák voltak, de talán nem ennyire. Karen Allennek Marion Ravenwood szerepe igazi jutalomjáték, él is vele, a mindig zseniális John Hurt viszont jobb figurát érdemelt volna a kattant professzorénál. Shia LaBeouf esetében magasra került a léc: nem elég, hogy Indy fiát kell eljátszania, a potenciális utódot, de az első snittjében a híres Marlon Brando féle motoros-szerkóban jelenik meg a vásznon. LaBeouf és Brando: érezzük ugye, hogy nem kellene egy bekezdésben szerepelnie ennek a két névnek? A hajzselé-buzi, nagyarcú és vagány III. Henry Jones-hoz viszont illik LaBeouf stílusa, a film végére a kissé heves vérmérsékletű, de jó eszű figura már-már szimpatikussá válik. A finálé természetesen előrevetíti, hogy az esetleges következő részben végleg apja örökébe lép majd – kezdhetjük már most megszokni a gondolatot. 

 

Mégis azt mondom: jobb lenne, ha ezzel a vállalható negyedik résszel érnének véget Indy kalandjai. Bizonyára fel lehet még ugyanezekre a panelekre húzni pár részt (a nácik/szovjetek misztikus kincsre vadásznak, megtalálják, Indy ellopja, visszaszerzik, a végén meg megszívják, ésígytovább), de felesleges. Ebben a sztoriban nincs több. Mármint: fantázia és frissesség. Pénz még biztosan, de remélhetőleg Lucasékban meg belátásból van annyi, hogy hagyják méltósággal búcsúzni Dr. Jonest.

61 komment

Címkék: filmkritika kaland 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr17477901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.05.20. 08:43:38

Lucasban tuti, hogy nincs annyi belátás.

ricardo montelban 2008.05.20. 09:23:27

egy nyeletnyi pici spoiler azért mégiscsak megbújt, hogy a fene enné meg, de mindegy, holnap este nézem, és kurvára megnyugtattál, thx.

Santito · http://geekz.blog.hu 2008.05.20. 09:35:20

azert irta, hogy 99%-ban spoilermentes :)

keddves 2008.05.20. 09:38:42

Na ezért nézem eredeti nyelven. Nincs szükségem hülye félrefordításokra, a karakter eredeti hangjához képest abszolút szar szinkronokra.

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.05.20. 09:39:28

Örülök, hogy nem cseszték el, de a négy csillag mutatja, hogy akkor nem is ér fel elődeihez. majd csütörtökön elmegyek rá, az Indiana Jonest kiskoromban láttam vagy 50* legalább.

Corwin 2008.05.20. 09:51:24

Koimbra: azért a 4 csillaggal még meg is haladja a Végzet Templomát.
Az utolsó bekezdéssel pedig teljesen egyetértek. Borzasztóan örülök, hogy kedvenc régészünk visszatért a vászonra, félreértés ne essék. Csak nem szeretném, ha 3 év múlva úgy jönnénk ki esetleg egy Indy-folytatásról, hogy:
"És emlékeztek mekkora volt a Harmadik/Első/Negyedik részben, amikor..." csak éppen az aktuális folytatásról nem esne szó, mert vacak volt - egy Indiana Joneshoz legalábbis az.

asd 2008.05.20. 10:11:25

Mi a rákért hagyták ki John Rhys-Davies-t a filmből?
kár, nagy kár....

ghavin 2008.05.20. 10:33:20

Ki a franc ez a Shia LaBeouf? Miért szerepel majd minden mostani blockbusterben, mint sidekick, néha, mint főszereplő? Annyira jó színész lenne, vagy urambátyám alapon betolják mindenhová, hátha egyszer beletanul a színész szakmába és a közönség is megszokja? Miért, miért, miért???

lepratelep 2008.05.20. 10:37:44

Volt mar az indexen, hogy igazabol ok sem gondoltak komolyan, hogy ez a csoka kepes lenne tovabbvinni a sztorit.

vkori 2008.05.20. 10:45:12

Olyan lesz mint a Star Wars folytatás. Aki szerette az első 3 részt az csalódni fog a folytatásban.

Csumpitáz Alfréd 2008.05.20. 11:21:27

Shia LaBeouf - Ezen a néven mindig szakadok a röhögéstől. LaBöff...

Visco 2008.05.20. 11:23:33

Én nem bánom, hogy Indy újra a vásznon, csak az zavar, hogy ez most történik 65 évesen. Miért most van a nagy folytatások ideje? Roky, Rambo, Indy. Ezek mind egy kulcskarakter köré épülő filmek, amiknek a folytatása erősen függ a kiöregedett színészen, és számomra furcsa őket ilyen idősnek látni, beleszorítva a régen megformált klasszikus szerepükbe. Ez így már nagyon kötéltánc lehet a sikert tekintve...

Visco 2008.05.20. 11:26:29

Szerintem is Visco, tök igazad van! De a Die Hard sorozat 4. részét se feledd!

Nádasi Balázs 2008.05.20. 11:45:13

Ronald Reagan: "Most, hogy láttam a Rambo-t, tudom, mit kell tennünk Líbiával." :))

Miért van itt ideje a nagy folytatásoknak? Mert még nem találták meg az új legendát. Lehet, hogy nem is lesz! Mindenesetre, a posztmodern véget ért, és útkeresés van Hoolywoodban. Azt persze még csak nem is sejtik, hogy az új útra már nem tudnak reflektálni... most lett igazán aktuális a Tron, a Johnny Mnemonic és a többi, de ami igazán egy új legenda lehetne, szerintem, az az Alapítvány-történetek feldolgozása, vagy a Dűne-történetek harmadszori és ezúttal JÓ leforgatása... én hajlamos vagyok azt gondolni, hogy az idősebb sztárok és sztárrendezők saját fiatalságukat próbálják visszavetíteni a jelenbe az ilyen típusú folytatásokkal... persze, ez mind csak feltételezés, és szerintem. Szerintem.

Nádasi Balázs 2008.05.20. 11:48:59

Ja és ha valaki hiányzik a filmből, akkor az River Phoenix :'(

Visco 2008.05.20. 11:54:10

Tényleg..Igaz! Köszi

jamamuraeonflux · http://aeonflux.freeblog.hu 2008.05.20. 13:06:23

még hogy 99%-ban spoilermentes... a "túlélni egy atomháborút" és "mutt indiana fia" mi a szent szar, ha nem a film nagy poénjainak lelődözése? :\

Order · http://kritikustomeg.org/ 2008.05.20. 13:07:29

Valahol azt olvastam, hogy a Piszkos Harry folytatása is tervbe van véve.

CruelAngel 2008.05.20. 15:30:50

jamamura: ha emlékezetem nem csal, akkor az, hogy a srác Indiana fia, az már az előzetesből is kiderült

Harrison Ford 2008.05.20. 15:30:57

"Ford persze megöregedett" - kikérem magamnak :-)))

rettentó 2008.05.20. 15:34:59

(Az előbbi én voltam, bocs. A Frigyládáról csak annyit, hogy a legeslegelső film volt, amit VHS-en láttam, német szinkronnal, de lementem tőle hídba és azóta is így vagyok vele. De ugorjunk!)

Kösz a gyors kritikát, az "oldschool" és a "mese" szavak kellően megnyugtattak. De mi a helyzet a humorral??? Mármint azzal a fajtával, ami a trilógiát többé-kevésbé jellemezte, nem az öniróniával, amivel a negyedik részeket szokás elcseszni...:-)

Beyonder 2008.05.20. 15:38:42

Rendben vannak a poénok is, most nem lőnék le egyet sem, de a szokásos képi meg verbális gegek is előjönnek.

jamamuraeonflux · http://aeonflux.freeblog.hu 2008.05.20. 17:01:42

cruelangel: egyáltalán nem így van. a filmben is csak az utolsó harmadban derül ki.

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2008.05.20. 17:49:32

Nádasi Balázs
"Mindenesetre, a posztmodern véget ért, és útkeresés van Hoolywoodban."
- ez mit jelent a te szótáradban??

jamamuraeonflux · http://aeonflux.freeblog.hu 2008.05.21. 07:52:46

mert a magyar újságírók érzéketlen tuskók, mint mindig. (akár ujjal is mutogathatnék :) próbáld meg ugyanezt angolul, s a találatok tele lesznek feltételes móddal, meg olyan szavakkal, hogy "rumored", "possibility".

RoFä 2008.05.21. 13:19:10

LaBoeuf azt jelenti tükörfordítással: a marha. :D

Azért megnézzük, de előtte maratonban lenyomjuk a trilógiát, ahogy kell!

titilla 2008.05.21. 14:15:37

mer ha az írta volna, hogy talán ő Indy fia, akkor nem spoiler? mekkora szefoság már. a csapból is ezt folyt hónapok óta, egyébként meg, aki a sztori váratlan fordulatai miatt megy be erre a filmre, az megérdemli.

Köbli Norbert (törölt) 2008.05.21. 22:23:05

shia lebouf spielberg személyes patronáltja. a mestert az ifjú tom hanks-re emlékezteti. ezért tette be a disturbiába és a transformersbe is. meg azért, mert állítólag kurva jól játszik a guide to recognizing your saints-ben, amit még nem láttam.

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2008.05.22. 10:12:10

hát miután megnéztem én csalódtam, de az idő majd megszépíti

DagL 2008.05.22. 12:20:15

szerintem az eredeti 3 nyomába se ér.

travis 2008.05.22. 12:27:13


Ami nekem ebből az egészből hiányzott, az egyrészt az, ami olyan jótékony hatással körüllengte az első hármat. A finom humor. Akár a képi, akár a zenei taktusokban rejlő, de hiányzott. Nekem az nem humor, hogy atomrobbanás után Indy szemez a hörcsögökkel.
Indy pedig mintha nem is a film főhőse lett volna.
Szürke volt, és nem csak a haja.

Mégvalami: A harmadik rész végén Indy "megvilágosodást talált", és megtanult lemondani a kincsről. Óriási jellemfejlődés. Erre most megint nekiindult. Kissé visszalépésnek érzem.

A Shankara-kövek, a frigyláda, a grál, maguk voltak az isteni jóság megtestesítői. Itt viszont semmilyen spirituális kisugárzással nem rendelkeznek az ereklyék, így maga a film sem.
Elveszett az a jó kis vallási töltete, és az abból fakadó bibliai bölcsességek jelenléte.


Mindezek ellenére a film élvezhető. LöBöff pedig rendben van.

DagL 2008.05.22. 12:39:59

az alábbiak nem zavartak senkit? (szpojleres) - túlzott bugyutaság - hiteltelen akciójelenetek, mely a korábbi részekben nem voltak ennyire felfokozottak - logikátlan nehezen követhető történet - nem igazán érthető hogy pontosan kinek mi is volt a célja -miért kellett belenéznie jonesnak a koponyába?

travis 2008.05.22. 12:48:33

DagL

"hiteltelen akciójelenetek" - Én örültem a képregényesen eltúlzott akcióelemeknek. Ez műfaji kellék, szerintem ezzel nem volt baj.

"logikátlan nehezen követhető történet" - jogos! Az előző 3 sztorijaihoz képest legalábbis.

Mindvégig az volt érzésem, hogy Lucasék meg sem próbálták egy új generációnak is eladni a sztorit, elvégre is ki tud azonosulni egy kiöregedett akcióhőssel? LöBöff pedig túlzottan mellékszereplő volt az azonosuláshoz.
Hőse nem volt ennek a filmek!

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2008.05.22. 19:41:59

Nekem bejött, bár többet poénkodhattak volna Indy életkorán, és nem cska egyszer ugorhatott volna látványosan mellé.
És szerintem az !SPOLIER!
ufós szál is abszolút rendben volt, az 50-es évek atomháborús-rákendrollos korszakában már ez a kalandos sztorik központi témája, többek között James Bond-regényekben is. (ugyanúgy, ahogy a 30-as évek ponyváiban az okkult nácik a szenyók)

Engem nem zavart a sok újrafelhasznált anyag: Spielbergnek ugye már egy csomó korábbi filmje ufókról szólt (3. típusú... és társai), Lucas belerakta az American Graffitit (gyorsulási verseny a katonákkal + a bőrdzsekis motorosok leverik a Fenyő Miki-hasonmásokat), Ford meg párszor nosztalgikusan meglengette az ostort+kiütötte az egyenruhásokat, és tök jó lett a végeredmény. Én még az Indy 5-öt és 6-ot is simán megnézném! :)

Köbli Norbert (törölt) 2008.05.22. 23:23:53

megnéztem.

2 csillag.

valahol a múmia visszatér és az elveszett világ között félúton...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.05.23. 07:55:07

nem rossz, olyan mint a kedvenc zenekarod búcsúkoncertje 20 év után! Kár hogy a vége minősíthetetlenül szar lett, én ezt mégegyszer biztos nem ülöm végig...:-S

Köbli Norbert (törölt) 2008.05.23. 09:45:38

és a trükkök milyen szarok...

Beyonder 2008.05.23. 10:02:29

Sokan panaszkodnak a végére, de én nem vágom: mi a baj vele? Nem nagyobb baromság, mint pl. amikor kinyílik a frigyláda, SPOILER az ufók meg eleve benne vannak a kristálykoponyákhoz kapcsolódó legendákban. (Olvassatok bele abba az oldalba, amit kilinkeltem a cikkben.)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.05.23. 10:48:10

nekem annyira anyagidegen volt, hogy nem hittem el hogy ezt komolyan képesek lenyomni a torkunkon...
olyan minth egy 6 évesekből álló csoport írta volna 20 perc alatt...
a film többi részén legalább egy kicsit tovább dolgozhattak az ovisok...;-)

JasonNorth 2008.05.23. 17:02:52

Bazzz...így legyen ötösöm a lottón.:)

VVega · https://debugme.eu/ 2008.05.23. 21:08:21

Nem értem a fanyalgókat. Bár én nem vagyok fan, de ezzel szerintem semmi baj sem volt, nem kell szégyenkeznie a nagy elődök mellett sem. A Végzet temploma mellett meg különösen nem :)
Végre egy minőségi kalandfilm, ami vicces és abszolút szórakoztató.

macskafaraok 2008.05.24. 00:52:31

Nagyon rendben volt, most néztük.
Vidáman fütyörésztük mindhárman az utcán, szóval magával ragadó.

Igaz, Storyboard kicsit zagyvább,

titilla 2008.05.24. 20:58:49

jutalomjáték volt ez, nem kétség. forgatókönyv télleg gyengébb, de hát magunk közt voltunk, tudjátok, ezt már csak a kedvetekért. remekül szórakoztunk.

Znealk 2008.05.24. 23:26:59

HA nullától 10-ig osztályoznám akkor 9.5-st kapna!
Mindenki azzal jön hogy jaaj űrlény de hülyeség meg minden!Gondoljunk bele hogy aztékok maják stb micsoda relytéjek ezek!Hogyan tudták azokat a kőfalakat egymásra építeni úgy hogy......
Hátha Idegenek voltak ha???Erre nem gondoltatok?
király film volt
story 10/8.5
zene 10/10
izgalom 10/9
karakterek 10/9.8
LABÖFFF 10/10

ebolacola 2008.05.26. 01:43:17

vegre lattam. kurva jo volt. emlekezetes jelenetek sokasaga.
Shia jo volt, sot, megkedveltem.

10/9
2 pont minusz a gyenge fogonoszert, de fel pont plusz a zsenialis prerikutyakert es meg fel a frigyladaert.

azt hiszem, minden evben meg tudnek nezni egy-egy Indy-filmet, ha ilyen jok. Pulp mennyorszag az egesz.

Dani 2008.05.26. 09:47:46

Szerintem nagyon gyenge az uj Indy.
Elsosorban a tortenet nem tetszett. Lealacsonyitottak a tomb raider szintjere az egeszet. Nem az a baj, hogy ufok vannak benne, hanem, hogy klise es otlettelen az egesz. A regeszet sokkkal izgalmas dolgokkal, tortenetekkel, helyszinekkel tudott volna szolgalni, mint a mar szamtalanszor elcsepelt maja, egyiptomi ufo-vallás. Nincs olyan resze, ami ujat mondana/mutatna. Szinte minden elemet lattuk valahol. Ráadásul az ufo resz is teljesen kidolgozatlan maradt, a leggyengébb Daniken-i szinten rekedt. A végén is kiakasztó, hogy meg sem próbálták frappáns történetvezetéssel megoldani, hanem csak odanyomnak a néző arcába egy óriási CGI kavalkádot nesze. Tucatakciófilm scifi. Hiba volt Spielbergék részéről, hogy nem adták másnak, mert látszik, hogy ők már csak rutinból dolgoznak.
Tényleg furcsálom, hogy ennyi embernek ilyen nagyon tetszett,nem tudom ez mennyire szól magának a filmnek, mennyire az örömnek, h egyáltalán van új indy rész. Én 10ből 5öt adnék rá és komolyan sajnálom azt a 2700 Ftot, amit kifizettem, h megnézzük.

medvid 2008.05.26. 16:08:16

Danival abszolút egyet tudok érteni.
Sajnos nekem is nagy csalódás volt.

SPOILER!!!

Olyan, mintha pár nap alattt dobták volna össze a forgatókönyvet, vagy mintha csak egy vázlatot készítettek volna, aztán ugorjunk neki, majd lesz valahogy. Ez nagyon meglátszik a borzalmasan üres párbeszédeken, vagy szerencsétlen John Hurt figuráján. Hát könyörgöm, mi a fenéért nem lehetett egy ilyen kaliberű színésznek egy kerek egész karaktert megírni, vagy hát legalább egy értelmes szöveget a szájába adni? Mert annak aztán az ég világon semmi funkciója nem volt, hogy értelmetlenül végiggügyögje a filmet. Nekem önmagában a hűtőszekrényes atomrobbanással, a Tarzanos ugrálással, vagy egyáltalán az egész ufo vonallal sincs semmi bajom, hiszen tudtam, hogy egy szórakoztató mesére ülök be, a baj, hogy az egész film olyan ütemtelen, nincs meg az az egészséges ritmusa, amit ezen a szinten elvárhatnánk. A számtalan logikai bukfencről, hibáról nem is beszélve. Ezeknek legkésőbb a vágás után szemet kellett volna szúrni a készítőknek, és talán valamit még korrigálhattak volna rajta. A vége pedig megint csak azt mutatja, hogy nem volt kész koncepció, azt sem tudták, hogy zárják le a sztorit, gondolták majd ez a CGI orgia elég lesz.

SPOILER vége

Nálam ez a film így csak 4/10, és ezt az egyébként valóban látványos, helyenként lélegzetelállító akcióknak, a szép operatőri munkának, meg Fordnak köszönheti. sajnos.

Beyonder 2008.05.26. 18:35:53

"A számtalan logikai bukfencről, hibáról nem is beszélve."

Mintha ebből a szempontból a többi részen nem lehetne fogást találni... :)

Az a gyanúm, hogy a legtöbb fannál bejátszik a nosztalgia megszépítő hatása. Aki pl. gyerekként látta az első filmet (vagy az egész trilógiát) az soha nem fogja ugyanazt az élményt megkapni egy folytatástól. Mission Impossible, a rendező, meg a néző szempontjából is. Egy megoldás van: ha előbbi nem görcsöl azon, hogy mit várnak tőle a fanok, az utóbbi meg a minimumra csökkenti az elvárásait.

medvid 2008.05.26. 21:02:14

Beyonder,
szerintem meg igenis lehet, sőt kell komolyabb elvárásokat támasztanunk. hiszen az előző részek óta eltelt 20-közel 30 év. ami akkor elég volt, sőt hatalmasat ütött, az ma már kevés. ugyanazt a színvonalat hozni egyenlő a visszalépéssel.

JasonNorth 2008.05.26. 22:31:42

Én is láttam ezen a hétvégén és azt kell mondanom, hogy én olyan ember vagyok akinek nem szokása lehúzni a filmet, hacsak az tényleg meg nem érdemli. Végül is ez sem olyan mert egyszer nézhető, de be kell valjam sok volt benne a túlzás. A végefele meg aztán Spilberg elvesztette a látását vagy nem tudom, de az a vizesésbe ugrás ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ, de nevetséges volt. A hűtös rész pl, vagy a kardozás a kocsin stb...Mind olyan jelenetek, amik csak rontottak az Indy 4 részének szinvonalán. Mig a többi töbször is fogyasztható ez a rész már csak 1x.

Már én sem várom a folytatást.:(

JasonNorth 2008.05.26. 22:36:11

Viszont az Indy menühöz jó kis poharat rittyentettek össze.:)) Azt eltettem.:)))

Jack 2008.05.27. 14:12:44

medvid: "hiszen az előző részek óta eltelt 20-közel 30 év. ami akkor elég volt, sőt hatalmasat ütött, az ma már kevés. ugyanazt a színvonalat hozni egyenlő a visszalépéssel."

Naaa. Milyen színvonal fejlődésről beszélsz? Maximum a speciális effektek fejlődtek. Bár engem nem zavar, hogy a régi fantasztikus filmekben nincsenek rajzfilm figurák. Pont ez volt a negatívum a mostani részben, a végén az a rajzolt valami.

TheMephisto 2008.05.27. 23:31:35

Szerintem mindent megtettek a hogy jó filmet hozzanak össze.Végzett Teploma még mindig gyengébb ennél.... Amúgy mit várunk a mai A- osztályos filmektől? A 60-as 70-es 80-as 90-es években olyan filmeket csináltak amelyeknek hangulata utolérhetetlen és manapság nem tudják ezt utánozni hiába használják fel a hiper-szuper kis vizuális effekteket. A híres sztárrendezők úgy néz ki kiégtek és nem tudnak maradandót alkotni... (tisztelet a kivételnek)

elefes 2008.05.29. 10:21:54

Szomorú vagyok. Rettentően gyenge lett. Nem csupán Indy-filmként, hanem az utóbbi idők lagymatag, puhapöcs Spielbergjének is messze a leggyengébb filmje.

SPOILER IS:

Túl sok a szereplő és azok is csak mutatóban vannak benne. A hülye bajszos kettőshármasügynök rettenetesen fölösleges figura, szerencsétlen John Hurt pedig szimplán csak idegesítő. A párbeszédek erőltetettek, a korábbiakkal ellentétben a filmnek semmi atmoszférája, az akciók döcögnek, nem kicsit. És ez az ufós marhaság... Ez nem Indy.
Ráadásul a korábbi filmek mocskos B-hangulata is teljesen hiányzik, kezdve a főgonoszok remek pusztulásától - ennek a végén ez micsoda??? -, a rejtvényfejtős dolgok helyett az a k*rva koponya mindent megmond, a befejezés több, mint kínos - az erőltetett utolsó jelenetnél vajon csak nekem jutott eszembe az ennél azért tényleg hitványabb Macskafogó 2 zárása?
És a digitális trükkök tönkrevágják az egészet és még csúnyák is.
És Indy lehet, hogy öreg, de miért nem használja az ostorát?
Viszont az atomrobbanásos rész méltó a sorozathoz.

SPOLER VÉGE

Reménykedtem benne, hogy lesz olyan kedélyes folytatás, mint a Die Hard 4 vagy a John Rambó, ehelyett a Macskafogó 2 szintjéhez közelít. Viszont ez már az elején olyan rossz volt, hogy még dühöngeni sem volt erőm.
Pedig szavamra, Indy az egyik hősöm.

virtualdog 2008.05.29. 21:29:35

A Végzet Temploma nem gyenge!!! Kicsit cheezy, meg minden, de azért így is klasszikus, az ominózus csillés jelenet pedig bekatapultálta magát filmtörténelembe és - nem utolsósorban - a számítógépes játékok világába.

Clint Eastwood 2008.05.31. 18:58:59

Én régen nagyon szerettem az Indy filmeket, mert jók voltak. Azt hittem, a 4. rész is jó lesz, de nem lett az. Rossz lett, nagyon rossz, és ezt én rettentően sajnálom. Lucasék azt mondták, hogy ezt a filmet a rajongóknak készítik. Nyilván nem rám gondoltak. Szóval, kedves rajongók, remélem tetszett nektek, mert ez a film nektek készült... Nekem nem tetszett.

Szabó Gergő 2008.06.02. 14:56:36

Rajongó vagyok. Képzeld, nekem se tetszett. Szépnek szép, jól megvan csinálva, de egy rakás **ar mivel,
1, idióta jelenetek (frigyláda kiborul, menekülés közben futó homokba másznak és ott vannak ahol a part szakad),

2, értelmetlen, buta , semmit mondó párbeszédek (A legvége a filmnek:
Jones: Hova mentek ezek, az ürbe?
örült professzor:NEM!!
Az ürök közti ürbe!!
)

3,nem is szólva a túlkapásokról:
menekülés az atomrobbanástól a hütőszekrényben, kiváncsi lennék milyen beton vas accél ötvözetből készül, ja meg sugárelnyelő ólom.
Kocsival ugratás a vizesésbe, de nem!!
Ott egy fa és felfogja a kocsit, csalódtam Luvasban és Spielbergben hogy ennyire eltávolódtak a földtől.

Nem értem, miért nem tudják felfogni hogy egy jó film alapja nem a CGI, meg habarás. Több éven keresztül készült ez a film? Hülyeség, utolsó pillanatban kitaláltak valamit és összelökték.

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.06.03. 10:27:07

Köbli Norbert jól megmondta. Múmia visszatér.

úgy éreztem magam végig mintha George Lucas análisan erőszakolna két órán keresztül.
süti beállítások módosítása