Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Dvdkritika: THE BLACK ANGEL – A FEKETE ANGYAL (Kuro no tenshi, Japán, 1997) **

2008.04.01. 08:00 Beyonder

Széles Mr. Tarantino köpönyege, még azok is onnan bújnak elő, akiket nem ő másol, hanem akiktől ő merít (ötletet, témát, hangulatot – mikor melyiket.) A jelenségért persze inkább a ravasz markentingesek okolhatók, mintsem az érintett rendezők. A Black Angel  dévédé borítóján például a „Takashi Ishii, japán válasza Amerikának Quentin Tarantinóra” szöveggel csábítják a jónépet, hátul meg arra hivatkoznak, hogy a Kill Bill O-Ren Ishii-je a tárgyalt film direktoráról kapta a nevét, így akarta ugyanis a jó Quentin kifejezni háláját a japán kolléga felé, amiért jól meginspirálva őt, hozzájárult a nevezett japán-amerikai jakuza-főnöknő megszületéséhez.

Amennyiben igaza van a PR-szövegnek, úgy A fekete angyal remek demonstrációs eszköze annak, hogy sokak meggyőződésével szemben, Tarantino nem csupán annyit tesz, hogy zseniális alkotásokat dolgoz fel újra – mintha egyébként az olyan gyerekjáték lenne – hanem sokszor bizony a selejtből rak össze kultuszkompatibilis mozgóképeket. Jelen esetben úgy érzem, kijelenthető – ha már Tarantinóval akarják eladni a filmet – hogy A Fekete angyal filmtörténeti küldetése mindössze annyi volt, hogy megihlesse a Kill Bill rendezőjét.

Merthogy Takashi Ishii dolgozata a legnagyobb jóindulattal sem említhető egy napon QT egyetlen filmjével sem. Nem mintha az ambíciói ne lennének meg, látszik Ishii-n, hogy próbálja a zsánersztorit szerzői fogásokkal, egyedi stílusban előadni, de egy suta kis B-filmnél többre nem futja a tehetségéből. Kár, hogy egy jóakarója sem figyelmeztette a japán kollégát, hogy csakcsupán a nagylátószögű lencsék és a hosszú snittek használatától még senki nem lett a „film művésze”, sőt, ha ezekhez a technikákhoz banális párbeszédek, kidolgozatlan karakterek és ad-hoc dramaturgiai megoldások társulnak, akkor inkább lesz röhejes, mint izgalmas a végeredmény. Kár lenne tagadni: van jópár megsüvegelendő beállítás és izgalmas kép-kompozíció, de ez a film alapvető – és a nézőt gyengéden álomba ringató – ritmustalanságát aligha kompenzálja.

A történet klasszikus bosszúsztori: – ajánlatos nem a DVD hátlapján lévő tartalomismertetésre hagyatkozni, abból ugyanis szinte egy szó nem igaz – belharcok folynak egy jakuzacsaládban, melynek folyományaként árván marad egy Ikko nevű kislány, akit testőre feltesz egy Amerikába induló gépre. Innen már mint felnőtt, vendettára éhes lányként érkezik vissza egy hidrogénezett hajú, némileg kattant (szintén japán) fiú társaságában. Keresni és gyilkolni kezdik a felelősöket, akiket ez – meglepő! – nem tölt el kitörő örömmel. Fel is bérlik a lány elfogására a Fekete Angyal névre hallgató, a különféle marok és lőfegyverekkel közeli barátságot ápoló bérgyilkosnőt, aki anno segített Ikkónak Amerikába jutni, ám most – mint azt egy drámainak szánt jelenetből  megtudjuk – széjjeldrogozta az agyát és ettől – wtf? – átállt a sötét oldalra. Hogy miért hívatja magát valaki Fekete Angyalnak, az sajnos nem derül ki a sztoriból, viszont Ikko is felveszi ezt a nevet hazatérte után. A két angyal harca, említeni is kár, nem úgy végződik, ahogy azt a gonoszt jakuzák elképzelik. 

DVD
A borító Tarantino-exploitation jellegű marketingcselén kívül az „Egy vizuális mestermű”, idézőjelbe tett, de szerző nélküli felirata is alkalmas rá, hogy feljebb szaladjon pár centivel a szemöldökünk. (Ugyanez olvasható az amazonon található angol verzió borítóján is, úgyhogy a Black Mirror csak szorgalmasan lefordította azt, amit nem kellett volna.) Ennél nehezebben megbocsátható, hogy a beállítások-menüben összefolynak a betűk, mint a szétkenődött festék, sőt ugyanitt a felirat és a hang kiválasztása után beköszönt a kék halál, ami után rebootolni kell a lejátszót. De semmi gond: az újraindítást követően egyből elkezdődik a film, igaz, nem az elején. A zene néha egy jeleneten belül felhangosodik pár másodpercre, aztán elhalkul – hogy ez a film hangmérnökének, vagy a DVD készítőjének a hibája, az a végeredmény szempontjából lényegtelen. A magyar szinkron szokás szerint steril, a zajok, zörejek jóval halkabbak, mint az eredetiben. Hogy valami pozitívum is elhangozzon: a magyar felirat szép nagy, igaz, a főnököt talán nem „Don”-nak kellett volna fordítani. A kép – ahhoz képest, hogy rengeteg a sötétben játszódó jelenet – tűrhető, a néhol V-cinemás minőségért pedig valószínűleg az eredeti nyersanyag okolható.

VERDIKT
Nem elképzelhetetlen, hogy Takashi Ishii művészetének lesznek / vannak itthon rajongói, de néhány tucat fanatikusért kár leamortizálni a japán filmek hazai reputációját azzal, hogy az efféle B-kategóriás filmeket „mesterművekként” próbáljuk eladni – hogy a lemez technikai nívótlanságáról ne is beszéljünk –, amikor lenne miből válogatni, ha valóban színvonalas ázsiai mozikkal akarnánk alternatívát nyújtani a hollywoodi egyenkoszttal szemben.
Miike filmjeinek kiadása remélhetőleg azt jelzi, hogy újabban erre a Black Mirror is kezd rájönni.


 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr30405819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blackmirror 2008.04.01. 08:33:29

Annyit azért hozzá tennék. hogy a Fekete Angyal a 3 vagy a 4 DVD volt amit kiadtunk.
A marketing pedig sajnos nagyon fontos mivel egy nagyon réget műfajt próbálunk értékesíteni.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.04.01. 09:36:36

A film - főleg a második résszel egyetemben - egy majdnem-remekmű, ami az egyik legnihilistább cucc, amit az utóbbi 20 évben Japánban fogattak. Ja igen: nagy Ishii-rjongó vagyok, GONIN-t ismeri valaki?

ttibike 2008.04.01. 09:44:14

Nos, a film egy kalap szar. szinte nézhetetlen. A gonon egy fokkal jobb, de erre sem innék mérget. Ja, és nagy rajongója vagyok a japán filmekenek, illetve a távol-keleti művészeteknek. De ez a film akkor is.... Szinte mindent megveszek amit nevezett kiadó forgalmaz, és a borítókra tényleg odafigyelhetnének. Legjobb példa a Gonza, a lándzsás c. film: egyetlen szava sem igaz a borítón található ajánlásnak. Pl.: harci jelenetek ügyben.

Luxa · http://blog.luxa.hu 2008.04.01. 10:03:44

Már az első sorokban motoszkált bennem, hogy ez a Tarantinós szöveg ismerős volt. És valóban, a Gonin DVD-n is pont ez szerepel. Ezek szerint nem elégedett meg egy válasszal... De a többi szöveg a boritón kb. stimmel.

Chavez 2008.04.01. 10:24:05

Nekem is nagy kedvencem Ishii, a Black Angel filmek és a Gonin is. Természetesen nem értékelem túl se, de szerintem kicsit szigorú vagy a filmhez. A V-cinema filmek nagyrészt ilyen hangulatúak, ezekre rá kell hangolódni. A 90-es években a japán filmipar még nem volt igazán a toppon. A DVD minőségéhez nem tudok mit mondani, az a rejtélyes lefagyás az én verziómon már nincs rajta. A szinkron tényleg nem a legjobb, de azzal amúgyis maximum csak egyszer érdemes megnézni minden japán filmet.

Beyonder 2008.04.01. 19:48:44

Chavez: a V-cinema nálam nem a szar szinonimája, Miike ebbe a kategóriába tartozó filmjeit imádom (már amelyiket láttam). Nem is a hangulattal van baj, hanem elsősorban a ritmussal. És Wostry mestert idézve: egy exploitation film sokféle lehet, csak unalmas nem.

Chavez 2008.04.01. 20:32:35

Nem a szar, hanem az olcsóság szinonimája. Ez általában a forgatókönyvre, színészi játékra, de sokszor még a zenére is vonatkozott.
Nézz meg néhány korai Miike filmet, olyanok, mintha egy délután dobta volna össze a haverokkal. (Igazából így is történt. :))

Persze én sem azt mondom, hogy a BA 5 csillag, de kettőnél mindenképpen jobb. Ha a DVD minőségét is beleszámítottad a pontszámba, akkor nem szóltam.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.08.21. 01:47:37

nagyon különös film, az elejém uu. fészkelődsz mint a DOA-n, de az utolsó 40 perc fantasztikus, azaz nem nézem újra 1hamar...;-)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.08.21. 01:50:19

ja, ez a Gonin-ra érvényes, elbassztam a hozzzászólást, úgy topicolok, mint Ramiz szokott...:-P
süti beállítások módosítása