Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: KELLY HŐSEI (USA, 1970) ****

2008.02.15. 07:00 virtualdog


Emberközelből nézve, egészséges humanista gondolkodásmóddal nincsen őrültebb és értelmetlenebb dolog a háborúnál. Ötven év távlatából, egy történelemkönyvben piros és kék nyilakat szemlélve persze sokkal tisztábbnak, átláthatóbbnak és (ne adj' isten) indokoltabbnak tűnhet egy-egy hadművelet, mint akkor és ott, a sárban vagy homokban taposva és az egészből semmit sem értve. Nem csoda, hogy a történelmi filmekben is inkább a közkatonák szemszögből szokták ábrázolni az eseményeket, amibe a néző könnyebben beleélheti magát, mint a vasalt egyenruhában feszítő komoly, idős tábornokok szerepébe, akik egy nagy asztal körül állnak és színes zászlócskákat tologatnak.

A Kelly hősei, minden idők legviccesebb és legnépszerűbb háborús kalandfilmje cinikus mosollyal ki is hajította az ablakon a „miért?” kérdés mögött gyakran megbúvó – egyes művek esetében gyakran egyenesen propagandaízű – morális indíttatást. Itt nincs szó a harc jogosságát igazoló nemes, hazafias érzelmekről: a szereplőket (akiket félig ironikusan már a film címe is hősként emleget) egyszerű üzleti szemléletmód vezeti, mikor egy profitorientált magánakciót szerveznek, hogy az amerikai kincstári hadsereg passzív és akaratlan közreműködésével némi vagyont gyűjtsenek maguknak.
 
A filmet a két évvel korábbi Kémek a Sasfészekbent is jegyző Brian Hutton rendezte, és olyan neveket szerződtetett le a filmhez, mint Clint Eastwood, Telly Savalas és Donald Sutherland. 1970-et írunk, azaz van még jónéhány év a vietnámi „konfliktus” (ahogy a korabeli sajtó emlegette) végéig. Nixon és Kissinger a győztes befejezés érdekében egyre több haderőt vetnek be, még mélyebbre nyomva Amerikát minden idők legértelmetlenebb és legnagyobb veszteségekkel járó katonai vállalásának dögbűzös mocsarába, miközben otthon a népet propagandával és tökös nyilatkozatokkal hülyítik. Zajlanak persze a békepárti tüntetések is a Fehér Ház előtt, ’68-ban színpadra kerül a Hair a Broadway-en (John Wayne eközben buzgón irtja a vietkongokat az erősen propagandaízű A zöldsapkásokban), ’69–ben a legendás woodstocki fesztivállal a hippikorszak eléri csúcspontját (Country Joe pedig elénekli fent idézett számát), ’70-ben pedig kijön a Kelly hősei (és ugyanezen évben Robert Altman elkészíti a M*A*S*H-t is).
 
Ekkoriban tehát a háborút kritizálók hallathatták bár hangjukat, a vásznon azonban még nem volt megszokott az ironikus él. Nem véletlen, hogy a fenti, nyilvánvalóan Vietnám felé kacsintgató, a politikával és a hadsereggel szemben gúnyos hangvételű filmek máshová helyezik cselekményüket (előbbi a második világháborús Franciaországba, utóbbi Dél-Koreába). Óvatos e két alkotás a tekintetben is, hogy gegjeiknek és iróniájuknak nem a harctéri események vagy az ott szenvedők szolgálnak céltáblául (talán mert az leginkább a túlságosan is kegyetlen fekete humornak volna alkalmas táptalaj): a M*A*S*H nagyrészt helyzet- és jellemkomikumokkal operál, a tábori élet elé állítva görbe tükröt, a Kelly hősei pedig az oddball comedy műfaját eleveníti fel, megannyi különc szereplőt felvonultatva, kiken mintegy állandó jelzőként fityegnek furcsa szokásaik, szófordulataik és vicceik,például Csodabogár fáradt, beszívott hangon előadott "ne gyere nekem a negatív hullámaiddal!" szövegei. Velük szemben elnéző a film humora, a katonai vezetők azonban alaposan ki vannak gúnyolva, mint ahogy a hadviselés közelről (és különösen hippiszemmel) nézve egyértelmű értelmetlensége is.

A szüzsé nem is annyira háborús opus-t, mint inkább kalandregényt idéz, melyben hőseink az ellenség vonalai mögött kommandózva, többé-kevésbé magukra utalva hajtják végre veszélyes küldetésüket (azért egy híd mindig van kéznél…). Az akció célja jelen esetben persze nem heroikus küzdelem néhány foglyul ejtett honfitársukért, hiszen a film többek között az ehhez hasonló, általában a háború jogosságát igazolni próbáló kibúvókat is megtorpedózza, csakúgy, mint a korai amerikai háborús művekre is vastagon jellemző faji előítéletekre való építkezést: az egy ecsetvonással felfestett német tucatkatonák után az első közelről megmutatott, legalább minimális jellemrajzzal rendelkező szőke tankosról hamar kiderül, hogy nemhogy nem egy elvakult, hithű náci, hanem egyenesen hőseinknek a „másik oldalon” megtalálható tükörképe, a besorozott, de a harcot a háta közepére kívánó egyén, akit szintén lenyűgöz a pénz lenyúlásának gondolata.

Ily módon válnak hát a papíron ellenséges katonák az amerikai, mohó magánakcióba kezdő csodabogarakkal együtt a film igazi protagonistáivá, az egészséges, pacifista, hétköznapian logikus civil szemléletmód megtestesítőivé, kikkel szemben elsősorban a háború hajtóerejét jelképező feletteseik állnak.

A Kelly hősei érdekes ambivalenciája két fontos dolognak is köszönhető. Az első a film fent említett morális pozicionálásából adódik: a néző, ha megpróbálja komolyan venni, amit lát, és nem csak a vicceket élvezni, hamar zavarba jön. Az alagutas jelenetben vagy a tankokban felrobbantott németek csak annyiban különböznek a szőke fickótól, hogy a cselekmény során nem kerültünk közel hozzájuk, egyébként valószínűleg semennyire nem érdemelték meg jobban a halált, mint például a – tény, sokkal viccesebb és jóképűbb – főszereplők. Komikuma nem abból a műfajból származik, ahonnan története, azaz ellentmondásba kerül. Az, hogy mennyire felróható ez a filmnek, vitatható, hiszen talán pontosan ezt az üzenetet is át akarta adni – azt, hogy mennyire könnyen befolyásolható a nézői ítéletalkotás –, de azért a főszereplők mégis egyértelműen pozitív színben vannak feltüntetve, amit a hippi-szósszal való nyakonöntés is növel.

A film szövetében rejlő másik feszültségforrás a stiláris és műfaji keveredésnek köszönhető: a környezet háborús, a történet egy kalandfilmé (eddig még működik is), a humor viszont leginkább egy könnyed komédiára emlékeztet, mely óvatosan kezeli a történelmi kérdéseket, messziről kerüli a kényes témákat (lásd a cselekmény során elhullott németek sematikus ábrázolása, vagy a náci rezsim szörnyűségeire való utalások teljes hiánya), valamint a kalandfilmek problémáit sem veszi túl komolyan (nincs híd, van híd – a viccet értjük, de a feszültség is eltűnt, amit az érdekes probléma vetett fel). Ily módon válik a film humoros és szórakoztató, a ’70-es évekre nagyon is jellemző tablóvá klasszikus karakterekkel és emlékezetes jelenetekkel, mely azonban sajnos nem rendelkezik a remekművekre jellemző erős, tudatos koherenciával.

Ha pedig kedvet kaptatok hozzá, hallgassátok meg a film során többször is felcsendülő remek hippiszámot, a Burning Bridgest!

35 komment

Címkék: háborús filmkritika 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr90338292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drout 2008.02.15. 08:49:03

Érdekes megvilágításba helyezed a filmet, sosem gondoltam így rá, nekem csak egy könnyed vicces film, amiből bátran lehet idézni baráti társaságban :)

keddves 2008.02.15. 08:49:35

"Csodabogár? De hisz az egy buzi!" :)))
Nagy film.

Gabesz 2008.02.15. 09:08:06

Előljáróban szeretném leszögezni, hogy nagyon elfogult vagyok a filmmel szemben, lévén, hogy ez a kedvenc "mozim", legalább ötvenszer láttam, és talán nagyképűség nélkül állíthatom, hogy kívülről tudom a szövegét. :-)
Nem vagyok filmkritikus sem, de szerintem a fenti okfejtés túlságosan "belemagyarázós".

"a néző, ha megpróbálja komolyan venni, amit lát, és nem csak a vicceket élvezni, hamar zavarba jön"
Miért kellene komolyan venni? Az egész film a szórakoztatásról, a poénokról, de elsősorban a "nem normális" szereplőkről szól. Szinte nincs olyan szereplő akinek ne lenne valamilyen kis (nagy) stiklije. Igazán véres jelenet nincs is a filmben, habár számtalan németet (és néhány amerikait is) megölnek, de mégsem folyik a vér orrba-szájba.
"A film szövetében rejlő másik feszültségforrás a stiláris és műfaji keveredésnek köszönhető: a környezet háborús, a történet egy kalandfilmé (eddig még működik is), a humor viszont leginkább egy könnyed komédiára emlékeztet, mely óvatosan kezeli a történelmi kérdéseket, messziről kerüli a kényes témákat (lásd a cselekmény során elhullott németek sematikus ábrázolása, vagy a náci rezsim szörnyűségeire való utalások teljes hiánya), valamint a kalandfilmek problémáit sem veszi túl komolyan (nincs híd, van híd – a viccet értjük, de a feszültség is eltűnt, amit az érdekes probléma vetett fel)."
Feszültségforrás? :-) Ettől jó ez a film. Egy vicces háborús film, amelynek semmi más célja nincs, minthogy szórakoztassan. Szerintem...
A Burning Bridges pedig tényleg egy piszok jó kis dal. :-)
Nálam öt+1 csillagos az alkotás!

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.02.15. 09:08:35

Ez a film 100 %. Még apám mondta régen nézzem meg, mert rohadt jó. Pont adta a tévé. Öcsém nem nagy filmnéző, sőt kifejezetten szokott nézni semmit, csak olykor olykor, de ezt végignézte, azóta többször is. A poénokon még most is jókat lehet mosolyogni.

"Ez a híd még áll...már nem áll.Látod mit tették a negatív hullámaiddal Moriarty?"

"A-a--aknát találtam!
Milyen fajta?
Amilyen robban olyan"

Gabesz 2008.02.15. 09:11:25

D-Fens:
"Lehet, hogy bolond, de nem hülye, hogy Shermannal menjen Tigris ellen." :-))))

LLeo 2008.02.15. 09:15:03

Emlkezzünk meg a szinkronhangokról is! Zseniálisak!

Nite · http://animecomment.blog.hu 2008.02.15. 09:21:39

- mondhatnál végre valami pozitívat is!
- szar.

Pápu nem sárga tetű 2008.02.15. 09:23:27

A konklúzió(?)-ként szolgáló utolsó mondat óriásit téved, ez egy remekmű...

Miklós Balázs 2008.02.15. 09:24:46

Az mondjuk nem tetszik h 1 egész Shermannal kiszednek 4 tigrist (ami ki van csukva, az arány a fordított sőt)
,de ez még hagyján. A film nagyon ott van!

Kojak az elején haláli: "Minket lőttök ti idióták! Azért nem hallod h mit mondok a telefonba mert a lövedékek ott indulnak nálad és itt robbannak nálunk!!!"
:-)))

Tib 2008.02.15. 09:28:14

Nálam szintén a top10-ben van, bármikor meg tudom nézni. És nem azért, mint pl. egy olyat, amiben a huszon-harmincadik megnézés után is fedezel fel eddig észre nem vett vicces részeket, hanem mert egyszerűen jó és magávalragadó.
LLeo: A szinkronnal igazad van, sokkal jobb, mint az eredeti, rengeteget tesz hozzá a film élvezeti értékéhez.

Burattino 2008.02.15. 09:32:14

Ez egy zseniális film! :-)

Vaskalap: Mi lesz itt focivilágbajnokság? Ki ez a sok ember?
Csodabogár: A barátaim.
Vaskalap: A barátaid? Hol szedted össze őket? Olyanok, mint a szedett vedett menekültek.
Csodabogár: Azok. Egy banda!
Kelly: Csodabogár, hogy akarsz ellenséges területen átkelni egy mérföld hosszú oszloppal?
Csodabogár: Majd harcolunk van hadseregünk.
Bazi Joe: Ezek a buzik? Ez nem hadsereg, ez egy bolhacirkusz!
Csodabogár: Tehhh, vigyázz a szádra Bazi Joe, ezek emberek érző lélekkel!

Áhhh, hát döbbenetesen jó film. LLeo-nak igaza van, remekek a szinkronhangok is. :-)

Fandor 2008.02.15. 09:34:07

Telly Savalas - Inke László
Clint Eastwood - Kovács István
Donald Sutherland - Helyei László
Don Rickles - Bodrogi Gyula
Carroll O'Connor - Láng József
Len Lesser - Kézdy György

keddves 2008.02.15. 09:38:15

Na és az a jelenet a végén, amikor gyalog mennek hárman a tank ellen! Gondolom Clint Eastwood röhögött magában és visszagondolt a Jó, a rossz és a csúf végére! :)

Burattino 2008.02.15. 09:43:47

A legvégén, mikor a Kelly "team" parancsnoka, akinek "tábornok a nagybátyja" bemegy a kifosztott bankba és meglátja a feliratot a falon:

A tiedbe, baby! :-)

Nah lassan le kell állnom, mert a filmben szinte minden percben elcsattan két poén.
Jaj és még egy:

- Joe, levél a tábornoktól!
- Elolvastad?
- Igen.
- És mit ír?
- Neked írta te olvasd el!
- Vedd le azt a gatyát a fejedről, ami sok az sok! :-)

--tionion-- 2008.02.15. 09:51:29

a legjobb "háborús" film ever. a végén, mikor hárman odaálnak a Tigris elé, az is mekkora már.
"1.4 millió dollárért mi is lehetünk hõsök. Három napra. És két tigris nagyon impozáns....háttér!"
"Azt hiszi ez egy extra szendvics: két sherman között egy tigris"
"Majd te kitalálod BaziJoe, neked olyan fejed van, mint egyikünknek sem. -Óóó tényleg?! Ezért ragaszkodom hozzá és nem lövetem szét!"
"-Kössetek vele egyezséget!
- Milyen egyességet?
- Megegyezős egyezséget"

Alvarez 2008.02.15. 10:11:26

jó film, de a MASH se rossz.

mizrolist 2008.02.15. 10:12:10

Ez a film abszolút 5 csillagos és korlátal számban megnézős... szerintem :D Egy percig sem tudtam komolyan venni. Mondjuk ilyen extrém módon kivitelezett bankrablást sem sokat láttam filmen...

Robinzon Kurzor 2008.02.15. 10:13:21

A film vége felé hangzik el "minden amerikai háborús filmek" esszenciája.
Amikor a nagyon szőke német tisztnek arra (az önmagában jogos) felvetésére, miszerint ők az amerikai hadsereg, ergo ellenség, ez a válasz érkezik, kb:

- Mi nem az amerikai hadsereg vagyunk: egy egy magánvállalkozás.

Szerintem ez az amerikai háborús filmek közös vonása: nem országok és nemzetek harolnak valami nagy ügyért (vagy gonoszság ellen), hanem mindenki a maga kis privát háborúját vívja (sokszor a saját országa ellen), mikorszintű célokért.

Ebben a tekintetben a Tizedes meg a többiek szerintem meg is előzte Hollywoodot.

Robinzon Kurzor 2008.02.15. 10:14:07

Ja, és egyértelműen ötcsillagos, szerintem.

Noinfo (törölt) 2008.02.15. 10:24:28

Tanúlságok:

1. Mindenkit lehet motiválni , de legtöbbször nem azzal, hogy eszmékért seggbelövesse magát.
2. Mindenkivel meg lehet egyezni, és abból rendszerint jobban jövünk ki, mintha lelőnénk egymást.

Deneware 2008.02.15. 10:25:26

ALVAREZ-nek igaza van. A M.A.S.H. (no nem a tévésorozat, hanem az alapmű, a Robert Altmann rendezte mozi) van ilyen jó. Ha nem jobb... Mondjuk az egyik főszereplő ott is Donald Sutherland, de a
az Elliott Gould + Tom Skerritt-el (Top Gun!) kiegészített trió zseniális... Aki még nem látta, kötelező darab.

fr33m4n 2008.02.15. 10:28:50

Egyik kedvenc filmem! Nagyon nagy...

Beyonder 2008.02.15. 10:37:11

Csak szólok: kívülállóként (= nem rajongóként) **annyira** azért nem viccesek az ide beszúrt idézetek. Sőt, számomra épp azt jelzik, hogy túl van értékelve a film.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.02.15. 10:40:23

Annak idején, mikor gondtalan egyetemistaként egész nap játszottunk, Kelly Hősei Counter-Strike Klán volt a nevünk...hajh.

[KellyZ]BaziJoe. Haha.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.02.15. 10:40:55

Nagyon jó a cikk, és kösz a dalt! :)

Barakis 2008.02.15. 10:53:17

Beyonder: Akik ezeket felhozzák akaratlanul is látják magukban a helyzetet és a mimikát. Nagyon jó színészi játék van mögötte. Hidd el hatalmas poénok ezek abban a környezetben...

porondmester 2008.02.15. 10:54:24

"Szóval megvagyok akadva, kéne egy 60láb hosszú híd pajtás!"

"Én örömet akarok neked szerezni, te meg rámzúdítod a problémáidat!"

emgergo 2008.02.15. 10:58:04

Köszi a számot, amit egyébként a Mike Curb's Congregation Choir énekel (ha jól emlékszem).

Nálami is 5 csillag, egy hihetetlenül szórakoztató film, nagyon jó alakításokkal és zseniális szinkronnal. Érdemes egyébként az eredetit is megnézni angolul, Donald Sutherlanden én konkrétan fetrengtem a röhögéstől a vontatott hangjával :-)

Nekem az a poén is nagyon tetszik, mikor a saját légierő kinyírja előttük a hidat, utánanéznek, és közlik: "a mi hősünk..." :-)

Sokat elmond a filmről.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.02.15. 12:10:35

Még megvan valahol videókazettán, elő is keresem

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.02.15. 15:05:12

Egyik kedvenc Eastwood filmem!
És természetesen a többiek is óriásiak benne (Sutherland, Savalas)!
Megvan DVD-n, úgyhogy este ez lesz a program (egy része :)!
És igen: iszonyú jó a magyar szinkron!
És hatalmas a M.A.S.H is!

LLew 2008.02.19. 10:54:22

Nagyon nagy film. Annyi a hülye beszólás benne, hogy nem gyűzöd kapkodni a fejed. Persze csak ha van még aki nem látta. Kihagyhatatlan.
"Bazi Joe: - Az isten szerelmére maga a kapitány(?)!
kapitány: - De minek ártsam bele magam mikor maga olyan jól elintéz mindent."
"...itt nincsenek kurvák, itt nincs élet!"
"Egy Sherman nagyon kellemes és hasznos háttér"
"- Zárótüzet kéne lövetned erre a kereszteződésre.
- Miért? Miért!? Miért is ne!"
"Van festék töltetünk. Szép ábrákat kapunk, az ellenség meg frászt."
"INDULJ!" "MEGÁLLUNK!"
"Sajtot eszem, bort iszom és sugárzást gyűjtük magamba."
"Én csak vezetm, azt nem tudom mitől megy."

Bobo 2008.02.19. 13:21:07

Meg volt egy valami ilysmi dumája is Bazi Joenak, hogy:
"...ha 2 napon belül nem jutnak nőhöz, a srácok egymással kezdenek el huncutkodni":))))

De egyébként a "negatív hullámok" kétségtelenül szállóigévé nemesedtek azóta.

Vaskalap 2008.05.13. 23:40:36

Alapmű.

Nagy Richárd 2008.06.22. 22:50:15

A világ legjobb filmje yeaaaaaaaaaaah. JA ÉS A SPANYOLOK A LEGJOBBAK

Gerasz 2008.07.01. 14:24:54

- Csinálunk zuhanyzót, [...] jó lesz ez, igaz Cowboy?
- Arra mérget vehetsz, PAJTÁS!
- Pajtás?! Talán őrmester úr!
- Igen, őrmester úr!
- Na, azér'...

Inke László hatalmas, ahogy szinkronizálja a karaktert!
süti beállítások módosítása