Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

ComiXtúra: Amazing Spider-Man #544, Astonishing X-Men #22, The Boys #10-11, Ultimate Spider-Man #113-114

2007.10.24. 08:00 Bueno Excelente

Hello! A Geekblog legújabb tagjaként hadd kezdjem egy rövidebb bemutatkozással: a nevem Bueno Excelente, és a perverzió hatalmával küzdök a gonoszság erőivel szemben. Mellékesen a Geekblog képregényrovatának szerkesztője leszek mostantól, hetente zúdítva rátok a képregénykritikákat. Nem is húzom tovább az időt - íme az első adag!

The Amazing Spider-Man #544

Írta: J. Michael Straczynski
Rajzolta: Joe Quesada
Kiadó: Marvel

Most, hogy a Marvel, Quesada, a főszerkesztő (aki egyben ezt a füzetet is rajzolta), Michael Bendis, a jobbkeze, valamint Straczynski, az Amazing állandó szerzője sikeresen földbedöngölte a Pókember-mítoszt (komolyan, ennyire rossz nem volt a sztori a Klón-saga óta), megpróbálják Peter Parkert kihúzni a pöcegödörből, legalább is az új storyline, amelynek One More Day a címe, mindnhol azzal lett beharangozva, hogy "új fejezetet nyit Pókember életében". Hiszem ha látom.

Spider-man utóbbi két éve a katasztrofális szerkesztői döntések sorozatának mintapéldája volt: a Civil War alapötletét, azt, hogy a szuperhősöknek le kell vetniük a maszkjukat, nem lett volna szabad még csak papírra vinni sem, nemhogy olyan gigaszériát csinálni belőle, mint amilyenhez az elmúlt időszakban "szerencsénk" volt. A Marvel univerzum jelenleg szó szerint kreatív romokban hever: a hősök egymás torkának estek, volt, aki a kormány oldalára állt, és volt, aki szembeszegült a hatalommal. Pókember igába hajtotta a fejét, élő tévéadásban vette le a maszkját - azóta pedig pokol az élete.

A Kingpin bérgyilkost küldött ősrégi ellenfele meggyilkolására, de az elbénázta, és May nénit lőtte le. Az öregasszony az intenzíven fekszik, és körülötte bonyolódik a történet, amely - ha a hülye Civil War fordulatai még nem züllesztették volna le eléggé - azóta szappanopera-szinten bukdácsol előre. A One More Day ezen legelső füzetének legfőbb problémája May néni kórházi számlájának kifizetése, Peter szokásos nyarvogó önmarcangolásával körítve.

Ebből már nagyon elég...

 

Astonishing X-Men #22

Írta: Joss Whedon
Rajzolta: John Cassaday
Kiadó: Marvel

Ahogy az amerikaiak mondják: "this is pretty fucking cool".

Pedig nem volt mindig az. Az Astonishing remekül indult, a sztártévés Whedon írja, mindenki odavolt. A történetei frissek voltak, lendületesek, az ötletei ropogósak, a dialógjai sziporkáztak (Whedon kiváló párbeszédíró, ellentétben a monumentálisan túllihegett Bendisszel). Aztán az egész leült, kb. mikor az új Hellfire klub feltűnt a színen.

Bár azóta sokminden történt, és az Astonishing megszülte az X-Men történetének egyik legmegátalkodottabb villain-jét, az életre kelt Danger Roomot, valahogy mégsem tudott az egész magára találni. Whedon néhány füzettel ezelőtt intergalaktikus pályára lökte a csapatot, egy idegen bolygó aggresszív népével kell megküzdeniük, akik egy szuperbombával igyekszenek elpusztítani a földet. Eddig ez a szál érdekesnek volt nevezhető, de nem vett le a lábamról.

A 22. füzet azonban mintha többet tartalmazna a megszokott motívumokból, és ezeket ügyesebben is alkalmazza. A történet csavarjai hatásosabbak, az akció epikusabb, és a párbeszédek is megtalálták korábbi lendületüket. Plusz a finálé egy nagyon állat űrcsata egy bolygó méretű űrállomás körül.

 

The Boys #10-11

Írta: Garth Ennis
Rajzolta: Darick Robertson
Kiadó: Dynamite Entertainment

Wostry Taipannal teljes egyetértésben vagyok, Garth Ennis szerintem is egy zseni, és Warren Ellisszel és Grant Morisszonnal hármasban nemcsak a képregényes médium, hanem a narratív/kreatív cuccok jelenlegi királyai. A Boys annak idején úgy lett beharangozva, mint az új Preacher, amitől ugyan egyelőre messze van, de Ennis olyan korábbi munkáinak színvonalát, mint a Hitman, simán megüti.

A címszereplő „fiúk” egy olyan, az amerikai kormány által titokban működtetett különleges osztag, akik a szuperhősöket felügyelik, és ha kell, megbüntetik (Ennis szuperhős-utálata legendás). A 10. füzet egy cseppet nyögvenyelős krimihistória végére tesz pontot, amelyben egy meleg srác meggyilkolásának gyanúja terelődik a mozgót és mozdulatlant egyaránt megbaszó Tek-Knightra – Ennis természetesen a legutolsó vulgáris poént is kisajtolja ebből a szánalmas figurából, majd az egész sztorit megcsavarja, a végső morális konklúzió érdekében. Annak ellenére, hogy Tek-Knight „betegsége” poénok százait szolgáltatta, maga a sztori a The Boys eddigi leggyengébb kalandjának bizonyult. Ám egyet se féljetek, hiszen jelen esetben Garth Ennisről van szó: olyan epilógussal zárja a füzetet, amely egész egyszerűen, még Ennis-mértékkel mérve is, HIHETETLEN. A fickó egy zseni, mondtam már?

A 11. füzet jórészt expozíció, ám mivel Ennis-sztoriról van szó, ez azt jelenti, hogy még így is jobb, mint az egyéb képregények 99%-a. Hőseinket az oroszt tundrára hívják, mivel egy isten háta mögötti, állandó hóvihar tépázta városban sorra halnak a szuperhősök, amely gyilkosságsorozatban, úgy tűnik, egyaránt benne van a ruszki maffia és a CIA keze. Plusz ebben a füzetben lehet szerencsénk minden idők leggusztustalanabb pizzafeltétjéhez, valamint megtudhatjuk, hogy Wolverine a karmos kezét rejszolással erősíti. (A füzet alcíme „A dicsőséges ötéves terv”, amely egy egykori orosz szuperhőscsapat neve is egyben.)

Robertson hozza a maga nagyszerű formáját, részletes, realista, mégis gyakran groteszk mód túlzó képei Ennis talán legjobb alkotópartnerévé teszik.

 

Ultimate Spider-Man #113-114

Írta: Brian Michael Bendis
Rajzolta: Stuart Immonen
Kiadó: Marvel

Nem vagyok éppenséggel rajongója a Marvel „Ultimate”-füzeteinek – és akkor még cizelláltan fogalmaztam. Nem vagyok híve a „felmelegítésnek”, a korábban elmesélt történetek remake-elésének – egy olyan médiumban, amely a kreativitást mindennél előbbre helyezi, az ilyesmivel az alkotók saját magukat árulják el.

Bendis USM-jét (mert hát tényleg az övé, a kezdetektől ő írja) sem szeretem. Been there, done that. A figurák modernizált változataitól nem dobom el magam: bár Norman Osborn már-már omnipotens Green Goblinja első felbukkanásakor a maga ördögi módján valóban ígéretes szörnynek látszott, csakhogy túl van fejlesztve a figura. Személyében mintha maga a Sátán masírozna végig a képregény lapjain, kisujja mozdulatára széjjelrobban a Triskelion (Nick Fury szuperbörtöne), pár jól irányzott tűzgolyóval leszedi az őt üldöző Apache helikoptereket, stb. UNALMAS! Túl sok! A szökésekor több másik szuperbűnöző is kiszabadul, közülük a 114-es füzetben Electróval bunyózik egyet Peter. Ilyet is már hány ezerszer olvashattunk? Ez az „Ultimate”-dolog, ez gyilkosan unalmas.

Immonen rajzai a sorozat emblematikus grafikusának, Bagley-nek a munkáinál kevésbé tűnnek rajzfilmszerűnek, leginkább a nemrégiben elhunyt Mike Wieringo stílusára hasonlítanak (akiről egy gyönyörű fekete fehér egyoldalas rajzzal emlékeznek meg a 113 végén.)

 

35 komment

Címkék: képregénykritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr52204229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virtualdog 2007.10.24. 10:15:34

Éljen az újraindult képregény-rovat! :)
Szabad kérdezni, hogy csak szuperhősös sorozatokról lesz szó vagy mindenféle amerikairól?

Bueno Excelente 2007.10.24. 10:25:04

Nemcsak szuperhősösekről és nemcsak amerikairól! :)

mano · http://www.kepregeny.net 2007.10.24. 10:39:29

A Polgárháború a legpocsékabb marketingfogás volt a Marvel részéről. De megérdemlik, fulladjanak bele a hülyeségükbe. Most meg jönnek a heti Amazinggal, mintha ettől majd jobb lenne. Nahisz! Maradok továbbra is a Sötét Lovag rajongótáborában...

Beyonder 2007.10.24. 11:26:05

Ez a szuperhősök maszk nélkül téma a Watchmenből eredeztethető, nem?

Bueno Excelente 2007.10.24. 11:26:47

Az a probléma, hogy mióta a Quesada a főszerkesztő (lassan 10 éve, ha jól emlékszem) rosszabbnál rosszabb tartalmi döntések születnek, teljesen elkurvult a cég, és az eladási számok ugyan nem rosszak, de nem is túl jók - Civil War meg Ultimate-line meg minden ilyen szar nélkül is ugyanott lenne a Marvel, mint most: kicsivel (de nem sokkal) a DC előtt.

fogi 2007.10.24. 12:15:28

Király a képregényrovat! Szuperhősös képregények nagy rajongója voltam, betéve tudtam mindent, az amerikai vonalat is követtem, amennyire bírtam, de mióta Mo-n kihalt a műfaj(a mostaniak sem sztoriban, sem grafikailag nem tetszenek), azóta külföldi képregényeket se nagyon veszek, csak hébe-hóba, de közöttük is rengeteg remake meg what if van, szóval nehéz igazán átlátni újra...Szóval nagyon érdekelne mi van most az X-mennel(meg a többi X-csapattal), az Avengerssel, az F4-sel vagy hogy más kiadók hősei is szóba kerüljenek, a Igazság Ligájával vagy a Dark Horse szuperhőscsapataival(Youngblodz, Wildcats és rémli k még egy harmadik is, de nem ugrik be), kik a tagjaik jelenleg, hogy áll a történet, stb. Szóval
zúdulhatnak azok a kritikák, várom őket!

virtualdog 2007.10.24. 12:32:34

Ja, amúgy Warres Ellis for prezident! Imádom a Transmetropolitant, akartam is írni róla, de aztán mondták, hogy állandó rovat kéne és ahhoz kevés lettem volna, nem olvasok olyan baromi sok képregényt. :)

Bueno Excelente 2007.10.24. 12:46:32

fogi: hétről hétre próbálom majd variálni hogy miről írok. A magyar képregények szerintem egyre jobbak, csak kellene valami olyan témát találniuk, ami szórakoztató, eddig főleg köldöknézés van.

mano · http://www.kepregeny.net 2007.10.24. 14:22:13

Fogi: a Youngblood Image, a Wildcats pedig Wildstorm! ;)
Kicsit erősnek érzem azt mondani, hogy Mo-n kihalt volna (ez) a műfaj. Majdnem ott tartunk mennyiségben (tpbkkel és különszámokkal együtt számolva!!!) ahol a "h-őskorban"... Tehát az, hogy TE neked nem tetszik a mai stílus, még nem jelent kihalást, csak változást!
(És HOPP[by Bobo], csak nem épp egy klasszikus Rozsomák minisorozat jelent meg a minap...?)

virtualdog 2007.10.24. 14:31:28

Én a Nihei Tsutomu-s "Rozsomák-Blame! crossoveren" fostam be igazán (tudom, nem igazi crossover...). Ilyen is megjelent?... Király! :D

raveon 2007.10.24. 14:37:31

A helyzet az, hogy több szuperhős képregény jelenik meg füzetileg is, mint a "hőskorban": anno: Csodapók: havonta 1,5 rész, Superman & Batman: kéthavonta 2 rész, Marvel Extra: kéthavonta 2 rész, X-men: másfél havonta 2 rész. Az összesen 60 rész évente.

Manapság: Csodapók: havonta 3 rész, Hihipók: havonta két rész, ÚjX-men: havonta 2 rész. Az annyi, mint 84 rész. ;)

fdave 2007.10.24. 16:11:05

Én is nagyon örülök, hogy lesz rendszeres képregényes rovat.
Én is szívesebben olvasnék olyan képregényekről, amik nem feltétlenül a marvel szuperhős-vonalán mozognak, szóval néha egy-egy underground comic is becsúszhatna.
Ja és az elsőhöz a kritikai megjegyzésem, ami persze építő szándékú: mi lenne, ha olyanokról írnál, ami tetszik is?:)

Bueno Excelente 2007.10.24. 18:37:07

Utóbbit nem tudom megígérni, akkor nem lenne kritikai a rovat. Akkor képregény-reklám rovat lenne :) Műfaji váltakozás pedig lesz, mint ahogy már írtam, és lesznek kritikák magyar képregényekről is.

fogi 2007.10.24. 23:46:49

Mano: köszi a helyreigazítást, jogos volt, rég foglalkoztam a témával, (nem)kicsit keverem már!:) Igyekszem megint jobban elmélyülni a dologban! A hazai helyzetről: lehet nő a mennyiség, a minőség viszont... Az új X-men nem tetszik, Uncanny-fan vagyok(voltam), a Pókemberből is a legjobb részek maradtak ki sztem, no meg semmi Dc. A többiről nem is beszélve. Volt Spawn(egy kis Image, sok minden más is érdekelt volna tölük), a Marvel extra meg egy nagyon jó ötlet volt sztem! Persze ez az én véleményem, örülök, ha más megtalálja a kedvenceit a magyar képregénypiacon!

proci 2007.10.25. 00:14:19

nahát a Transmetropolitan, az a tiszta agyeldobás volt. avagy három nap alatt végezzünk ki négy és fél évadot angolul:D a második évadtól kb beszippant a történet, és nem is ereszt az utolsó részig. ahhh, imádom. kb újra megszeretette velem a képregényeket.

Ennisnek voltak érdekes dolgai, a Preachert nem olvastam, de a Prot, a Punisher kills the Marvel Universet és a Just a Pilgrimet imádtam. érezhető, hogy nem kedveli a szuperhősöket... dehát ezzel énis így vagyok. jó, kivétel a V for Vendetta és a LoeG, de még utóbbit is erőteljesen szoknom kellett. mondjuk megérte:)

nomeg ott a Sandman, szívem kicsi csücske.

esetleg várhatóak animék is?

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.10.25. 00:36:17

Mármint mangák? Azt majd a Bueno dönti el. Animekritikák pedig lesznek, csak nem ennek a rovatnak a keretében, hanem önálló cikkek formájában. Mond az valamit hogy GUNDAM 00? ;)

proci 2007.10.25. 01:22:12

ööö szóval mangakritikák^^ asszem kezdek viseltes és keveredett lenni.

Gundam mond bizony^^

winnie 2007.10.25. 07:38:34

bazz, hogy az eladási számok nem jók? minden quesadát támasztja alá. nem vagyok fanboy, nem is olvasok ilyesmit - csak kritikákat - de ha a marvel kreatív csőd, akkor a dc mi? (ráadásul a M belenyúl még az olyan nemsuperhősös sikerekbe is, mint a dark tower. tényleg. kritika?:)

M olyan mértékben veri továbbra is bucira a DC-t, hogy rossz nézni és az utóbbi is folyton tökön szúrja magát.

(A CW hatalmas (mennyiségi) siker volt, egy csomó melléksodor címet is el tudott adni, az meg annnnyira jellemező, hogy a pár hónapja elindított amazon's attack event nem hogy növelte volna a résztvevő csajos füzetek eladási számait, hanem egyenesen csökkentette.)

2007.10.25. 08:44:13

A Transmetropolitan ugye nincs magyarul?

virtualdog 2007.10.25. 13:56:34

Szerintem nincs, de nehéz is lenne lefordítani. Tipikusan olyan szövegeket ír benne Spider Jerusalem, a főszereplő (Hunter S. Thompson alteregó), ami valahogy az angol nyelvben sokkal jobban működik. A város pedig, ahol játszódik, San Franciscoról lett mintázva, és egyébként tényleg olyan hangulata van, mint annak a városnak, bár nehéz megfogalmaznom, hogy milyen az az olyan. (Szerencsére Spider remekül meg tudja... :D)

2007.10.25. 14:35:06

Csak mer valahol láttam pár oldalt magyarul a neten. De biztos valamelyik rajongó csinálta ízelítőül. Ha tudtok ilyenről, lécci küldjetek címet.

Chavez 2007.10.25. 14:46:59

Vittorio: a C4A-ra keress rá a gugliban és bingó!

raveon 2007.10.25. 15:19:03

c4a.tlof.hu/

De egy hetet kábé várni kell a regre, viszont alaposan megéri.

Amúgy aszem 14 rész van fent.

mano · http://www.kepregeny.net 2007.10.25. 17:31:17

Jajj, Fogi, csak azt ne érezd, hogy lovagolok a mondandóidon! :D
"...no meg semmi Dc..."
Tehát, a 4 kötet Vertigo és az 5 kötet Batman (+rövid történetek itt-ott) az semmi? ;)

Thirlen 2007.10.25. 18:33:53

A magam részéről valahogy nem tudtam belelátni a The Boys páncélos klinikai esetében egy NAAAAGY beszólást a Civil War kapcsán lealacsonyodott Iron Man karakterének...

Thirlen 2007.10.25. 18:35:51

Javítás: "nem belelátni". Hosszú nap volt.

proci 2007.10.26. 02:47:39

igen, egy oldalon fent van pár füzet fordítása... én mondjuk nem bírtam kivárni, emiatt is jött a 4.5 évad 3 nap alatt:) és eléggé jó volt a magyar fordítása is...

Bueno Excelente 2007.10.26. 06:59:16

winnie: ha nem olvasol "ilyesmit", akkor hogyan magyarázzam el a "kreatív csődöt"? Hogy a Marvel a saját történelmét kannibalizálja, azt, hogy büszke arra, ha semmi újat nem hoz elő, hogy csak azért, hogy eladási számokat produkáljon, "megerőszakolja" a figuráit (lásd Civil War)

Azokról a bizonyos eladási számokról pedig (direkt emiatt előszedtem egy régi WIZARD-ot): a top100 szinte ugyanúgy fest ma is, mint 10 évvel ezelőtt. A top10-nek a jórésze Marvel, pár DC-vel, a maradék pedig Marvel és DC váltakozva, és pár független elszórva.

vittorio 2007.10.26. 08:09:08

Nem vagyok egy nagy netvitéz, egyelőre még azt sem tudom mi az a reg, de megpróbálkozok vele. És nagyon köszönöm raveon a linket.

Chavez 2007.10.26. 12:42:09

reg: regisztráció

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.10.26. 12:54:59

Biztos megkapod a reget, Tlof adja a Sokk tárhelyét is, rendes gyerek.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2007.10.26. 21:31:17

Király, feléledt a képregény-szekció! Még egy ok, hogy naponta benézzek ide. :)

mano · http://mano.kepregeny.net 2007.10.27. 11:30:55

Bueno: "A top10-nek a jórésze Marvel, pár DC-vel..."
Lássuk wizard top 100 első 10 helyezettjét:
01 Maus
02 Watchmen
03 The Dark Knight Returns
04 Sandman (Book 4)
05 Ultimate Spider-Man Vol. 1
06 Batman: Year One
07 Daredevil: Born Again
08 Marvels
09 Superman: Whatever Happened to the Man of Tomorrow?
10 X-Men: The Dark Phoenix Saga
Tehát: 5db Dc, 4db Marvel és 1db független! :D

Bueno Excelente 2007.10.27. 12:18:11

Mano, én a havi eladási toplistáról, nem az all time-ról beszélek. :) Nálam amúgy is a DKR az első.

mano · http://mano.kepregeny.net 2007.10.29. 14:33:16

OKidoki. Értettelek én, csak félre! :D
süti beállítások módosítása